top of page
Vyhledat

BENÁTKY za KAČKU


Město na laguně postavené téměř výhradně na vodě. Město se spletí nádherných kanálů i uliček, zdobené neuvěřitelně nádhernými stavbami - paláci, kostely, mosty… No a samozřejmě gondoly korzující po vodních tocích v srdci města a výborná italská kuchyně. Prostě sen všech romantických duší, místo žádostí o ruku i svatebních cest. Prostě Benátky. Ne nadarmo se Velkému kanálu říká, že je to nejkrásnější ulice světa..



To ale není všechno. Benátky jsou souostrovím uprostřed Evropy, kde se víc než kde jinde vyplatí nasednout na vodní autobus a okolní ostrůvky prokorzovat, protože právě tady jsou ukryté největší klenoty: Burano - ostrov krajek a pestrobarevných fasád domů, Murano - ostrov skla, Lido di Venezia - ostrov s písečnou pláží, nabízející v úmorném rozpáleném létě skočit do mořských vln a hlavně ostrov San Michele, plovoucí hřbitov, kde hrobové místo stojí stejně jako dům, a i přesto je zde odpočinek nebožtíků časově omezen.



Je velkou chybou většiny návštěvníků Benátek, že svůj pobyt soustředí jen na hlavní historickou část. Benátky totiž nejsou jen okolo Canal Grande, ale rozprostírají se na desítkách menších ostrůvků, kde se procházíte autentickými úzkými uličkami nebo si dáte jen tak relax u vody..


Grand kanál protínají čtyři mosty. Ten nejkrásnější je Ponte di Rialto a je v geografickém středu města. Je to bezesporu hlavní turistická atrakce celých Benátek. Tou další je náměstí Sv. Marka s Dóžecím palácem, s nádhernou Bazilikou sv. Marka a s nejvyšší budovou Benátek - Campanile. Celé Benátky se dají projít pěšky, všechny paláce, muzea a kostely se nachází v jednotlivých čtvrtích propojených množstvím úzkých kanálů a uliček. Není zde prakticky jediné místo, které není fotogenické, každé zákoutí má kouzlo a atmosféru. V podstatě stačí jen chodit a cvakat foťákem! Ještě že máme mobily a ne fotoaparáty s kinofilmem. Pamatujete na dobu Kodaku, kde jste měli nabito 24, v lepším případě 36 snímků? V té době musely být Benátky peklo!

Na vodní kanály jsou odkázáni se svými modrými houkačkami i policisté nebo zdravotníci nebo popeláři vyvážející popelnice..



TERMÍN:‌ ‌

18. - 20.7.2022


PROČ‌ BENÁTKY?


Itálie, ač neskutečně krásná země plná neuvěřitelného množství nádherných a naprosto rozdílných cílů a nezaměnitelné levné kuchyně, není žádná exotika, o tom žádná. Asi už je opravdu jenom málo těch, kteří ji osobně neznají.. No a mě došlo, že Itálii vnímám poslední dobou spíš jako přestupní uzel a obvykle se ani nezalamuji nad tím, abych sepsala cestopis. Vždyť ji přeci každý zná.


Jenže zrovna nedávo mi došlo, že nejvíc zpráv a dotazů mám v poště právě na Itálii. A nejvíc, světe div se, na Benátky.


No a protože zrovna tam vyhodil Wizzair i navzdory plné sezoně super cenu za letenku z Prahy (1100 Kč tam i zpět), rozhodla jsem se konečně Benátky sepsat i pro vás, pro které je zatím toto plovoucí město jen cestovatelský sen…

... abyste ho ochutnali a zjistili, že bez dalšího sousta nemůžete být, ale také abyste našli odvahu zkusit je bez CK, protože jednodušší metropole na prodloužený víkend "poprvé na vlastní pěst" snad ani není.



No popravdě, ještě jeden důvod k této cestě byl. Je to skutečnost, že je toto léto zřejmě poslední možnost, kdy lze do Benátek vstoupit bez omezení (bez poplatku). Koncem letošního roku chystá místní vláda opatření na regulaci turismu, a to ve zpoplatnění vstupu do města. Na jednu stranu souhlasím s tím, že je potřeba výjimečná místa chránit, na druhou stranu to ve mně vzbuzuje ohromnou porci nesvobody.. Určitě se zde budou názory různit, a je to v pořádku, každopádně já osobně jakékoliv omezení svobody pohybu nesu opravdu těžko a placený vstup do nějakého města mě k jeho návštěvě opravdu odrazuje.. Kór když je na světě tolik krásných měst a míst..




LETENKY‌ ‌DO BENÁTEK

Letenku s odletem z Prahy jsem nakupovala tentokrát u Wizzair, a to s odletem v pondělí brzy ráno, přistáním v Benátkách v 8 ráno a návratem ve středu, zhruba ve stejnou dobu ráno. Tudíž opravdu na skok. Cena zpáteční letenky koupené v létě, tj. cca 10 dní před odletem, byla 1 100 Kč.




COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌

Přemýšlím, že tuhle kapitolu zruším stejně jako jsem si v hlavě zrušila celej ten covidovej nesmysl..


…jinými slovy - žádné roušky, žádné certifikáty, QR kódy, nahlašování samu sebe ani jiné omezování osobních práv a svobod.




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ MARCO POLO - BENÁTKY


Tak v prvé řadě, Benátky mají dvě letiště. Vzdálenější centru je letiště Treviso, naopak bližší centru je letiště Marco Polo.


Já jsem tentokrát přistála na letišti Marco Polo, což je letiště 13 km vzdálené od historického centra města.


Letiště je otevřeno 24 hodin denně, je naprosto blbuvzdorné - malinké a dobře značené. Na letišti funguje zdarma a neomezeně wi-fi, je zde také úschovna zavazadel (která je v provozu od 5:00 do 21:00 hodin a odložení zavazadla zde vyjde na 10 €), restaurace, občerstvení..


Z tohoto letiště se do centra města dostanete čtyřmi způsoby:


1/ Tím nejdražší je samozřejmě taxík, jehož cenu neznám a ani si netroufnu odhadovat.


2/ Autobusem, jehož autobusová zastávka je přímo u letištního terminálu. Do Benátek se dostanete A tedy přímo od letištního terminálu, a to autobusovou linkou č. 5 (aerobus) za 40 minut. Tyto autobusy jezdí od 4:30 ráno do jedné hodiny v noci a jízdenka stojí neuvěřitelných 8 €! Pokud do této předražené varianty půjdete, jízdenku koupíte v automatu na zastávce autobusu.


3/ Nejzajímavější a naprosto stylová přeprava do Benátek je lodí. Přímo z tohoto letiště totiž plují lodě (místní Vaporetto) na Náměstí svatého Marka nebo k mostu Rialto, tzn. do absolutního centra. Cesta zabere asi hodinu a interval lodí je zhruba čtvrt hodiny. Jednosměrná jízdenka vyjde na 15 €, zpáteční na 27 €.

Pokud poplujete na ostrov Murano, tak sem stojí jízdenka pouze 8 € - ani sem se lodní přeprava nevyplatí, ale už to není taková nesmyslná částka.


4/ Naprosto nejlevnější variantou je využití místního MHD. To ale nestaví u letiště, musíte jít pěšky zhruba 1 km (ani ne 10 min loudavé chůze) a to na zastávku Triestina Tessera. Právě odtud jezdí autobus č. 5 za cenu 1,5 €! Stejný hak z letiště, pokud ale dojdete těch pár kroků, tak o 6,5 € na osobu levnější!!

Autobus jede do centra Benátek a jízdenky na autobus koupíte přímo naproti v hotelu Courtyard na recepci. Nelze platit kartou, musíte cash. Jo a na letišti tuto jízdenku neseženete.



Co ale doporučuji ze všeho nejvíc, to je koupit si, plánujete-li nejen cestu do Benátek a z Benátek, ale i využívat místní lodní dopravu na okolní ostrůvky - denní, dvoudenní nebo třídenní tiket. I ten koupíte na recepci hotelu proti zmíněné zastávce (cash) a tudíž už vaše první cesta bude v tet9 jednorázové částce obsažená.


✅ 24 hodinový lístek za 21 €

✅ 48 hodinový lístek za 30 €

✅ 72 hodinový lístek za 40 €

✅ týdenní lístek za 60 €



Všechny tyto tikety platí jak na autobusy veřejné hromadné dopravy, tak i na všechna vaporetta, a to od chvíle označení (nikoli kalendář mi den). Jedinou výjimkou je zmíněná doprava na letiště, ať už přímým busem od letištního terminálu nebo lodí. Tomuto se ale můžete úplně v pohodě vyhnout (viz. popis výše). platí taktéž jen z této zastávky, nikoliv až z letiště.


Pokud budete váhat, zda denní tiket (nebo vícedenní) pořídit, pak si spočítejte následující:

  • 75 minut pro jízdu autobusy ACTV a tramvají (lze libovolně přestupovat) – 1,50 € (3 €při nákupu u řidiče)

  • 75 minut pro jízdu vodními autobusy vaporetto (lze libovolně přestupovat) – 7,50 €

Já osobně jsem za 40 hodin v Benátkách využila dvoudenní tiket v hodnotě 30 € a bylo to má nejlepší investice. Letmým propočtem bych totiž za jednotlivé jízdenky dala téměř trojnásobek. Za 750 Kč jsem si tak pořídila absolutní svobodu měnit plány a realizovat zde takzvaný "island hopping", kdy se pohybujete z ostrůvku na ostrůvek podle nálady a počasí…


Důležitá informace je, že každá jízdenka platí přesný počet hodin od jejího prvního označení, nikoliv kalendářní den děti do 6 let cestují zcela zdarma.


Mapa vaporetta:


Vaporetta jezdí přes den od 5:30 do 23:45, a to s číselným označením, v noci pak kanály projíždí trojice linek „N“.



A ještě jedna dopravní informace pro milovníky GONDOL..

ANO, tento dopravní prostředek, využívaný hlavně v centru Benátek na fenomenálním Gran Canal, k návštěvě tohoto místa patří skoro stejně neodmyslitelně jako selfíčko u Mostu nářků nebo Aperol na náměstí svatého Marka! Nicméně cena je pro hodně lidí k výsměchu, někdy k nas.ání.



Proč?


Protože základní sazba je 80 €..

Jo, je to megadarda (já za stejnou částku dva dny neomezeně cestuji po Benátkách, poskakuji z ostrůvku na ostrov a možná by to obsáhlo i všechny moje benátské Aperoly), ale dobré je nasávat informace do detailů. Zmíněných 80 € není za vás a tu vaši romantičku, je to sazba za celou gondolu, tedy za šest lidí.

Pokud netrváte na luxusu samoty, což je třeba u žádostí o roku nebo o rozvod nutnost, můžete se domluvit ještě s dalšími lidmi, abyste gondolu zaplnili.

Taky můžete vzít do Benátek tchýni a vůbec všechny vaše brzy již bližní!

Np a zcela přízemní, ale nejvíce využívaná metoda je,.že u gondoliéra počkáte na další dvě dvojice, se kterými se prostě a jednoduše na plné lodi a dělbě nákladů domluvíte...



Pokud to uděláte a gondola vypluje ve full stavu, je výsledná cena 13,3 € na osobu, a to vám řeknu naprosto upřímně - to je pro hodně lidi určitě zážitek za mé 4 místní Aperoly!!


...pro kohokoliv než pro mě, to dá rozum. Já mám gondolu nejraději pod sebou, když stojím na nějakém zapadlé mostíku, a v přítmí noci se kochám nádhernou výzdobu těchto krasavic, brázdících benátskou plovoucí ULICI jménem Gran Calnal. Právě sklenička Aperolu v ruce, pohled na vás v gondolách, jak užíváte nejkrásnější životní okamžiky (teď nemyslím žádosti o rozvod ani flotilu s tchýní na palubě)...to je dar! Vidět tolik lidského štěstí v jedné dřevěné lodi, o kterém víte, že bude posádka mluvit za desítky let jako o největším životním jackpotu...to je zážitek nad zážitky…

Jo a těším se, až uzraje můj gondolový čas a já vám tam hore zamávám




UBYTOVÁNÍ V BENÁTKÁCH:


Měla jsem celkem 3 noci:


1/ jednu večer po cestě do Prahy na letiště s odletem druhý den ráno...

Jelikož jsem jela FlixBusem kolem desáté, v plánu bylo zkontrolovat pana Mirka, pražského bezdomovce, který s láskou už roky pečuje o čistotu kolem morového sloupu na Staromáku (až tam někdy půjdete, nakoukněte přes zábradlí - určitě tam uvidíte lopatku a smetáček, svíčky a sirky ...jsou to přesně ty propriety, které pan Mirek každý večer k údržbě tohoto pietního místa používá), samozřejmě nákup Bohemky v Albertu na Václaváku, která mě při večerní procházce směr Malá Strana věrně doprovodila. Pak metrem na Nádraží Veleslavín a odtud 119 autobusem směr letiště. Do otevření letištního salonku v 5.00 spánek v Burger Kingu - nejlepší lavice na spaní!



V letištním salonku poslední sprcha tohoto tripu a samozřejmě kvalitní snídaně..



2/ Druhá noc je v Benátkách - po celodenním lítání mezi ostrůvky a před odletem domů... to si člověk nejlevnější možnou noc za dva a půl tisíce v hotelu s mizernou recenzí opravdu neužije. Zato takovou první životní noc na pláži ostrova Lido, s dekou z Kiku, izotermickou fólii, plastovou šroubovací sklenicí a lahvinkou prosecca - to by mohl být zážitek za všechny prachy.

Tato romantická představa mě opustila přesně ve chvíli, kdy jsem na neromantickou pláž Lido vstoupila. Spousta senegalských a podobných prodejců, kteří pláž neopouštěli ani v podvečerních hodinách, mě přesvědčili, že lepší bude odklidit se ke kempingu na nějaký opuštěný ostrov. A protože jeden takový jsem dopoledne navštívila, bylo ve vteřině rozhodnuto.


Můj noclech byl tedy na ostrově San Giorgio Maggiore. Je to ostrůvek, který je je pouze jednu zastávku vaporettem od Náměstí svatého Marka, tedy 5 minut jízdy max.

Na tomto ostrůvku je pouze jediný kostel se zvonicí, která je napodobeninou té hlavní, ale zhruba o 30 m menší a lidé sem jezdí víceméně jenom na prohlídku kostela. Já zde už při dopoledním průzkumu zjistila, že je zde fajn park a vůbec – prostředí, kde nenarazíte na žádné podezřelé bytosti, vlastně na nikoho. Není zde totiž jediný obytný dům.



Přesně jak jsem si to naplánovala, tak to i bylo. Dojela jsem posledním trajektem před půlnocí, procourala ostrůvek a okolí katedrály a roztáhla deku v parku s vyhlídkou na zvonici.. Za celou noc jsem neviděla ani jedinou živou duši, zato komárů zde bylo snad milion! To je opravdu blbá stránka nocování pod širákem…



V tomto parku jsem si ustlala na malém prostranství z drobných kamínků, což se ukázalo jako nejlepší možná volba. Kamínky byly dokonalou podložkou, která se mi naprosto přizpůsobila, a já jsem po ránu nebyla ani trochu rozlámaná! Doporučuji!



Hygienu zde provedete také velmi snadno, stačí mít sebou sprchový gel, houbu, ručník a zhruba 2l pet láhev s vodou. Můžete tak provést očistu těla jako ve sprše - 2 l láhev opravdu postačí.



3/ Třetí noc byla opět odletová, tedy na letišti v Benátkách, kde už jsem nocovala před měsícem cestou na Skiathos.

Původně jsem si také chtěla ustlat v parčíku před letištěm, ale vizzair a jeho nemožnost odbavit letenku v mobilu, mě donutili nocovat na letišti. Potřebovala jsem si totiž udělat check-in letu na přepážce, kde jsem se musela postavit do fronty ve 4:00 rán. No a jelikož jsem přijela na letiště kolem jedné hodiny v noci posledním možným spojem z města, už se mi na ty tři hodiny nechtělo hledat místo na spaní. Tentokrát jsem na betonovou lavici rozložila deku, přikryla se mikinou a tři hodiny utekly jako nic.




JÍDLO V BENÁTKÁCH


Přesně na tuto kapitolu mi přišlo za poslední dva dny nejvíc dotazů. Takže popíši mojí zkušenost, kterou ale neberte jako mustr. Kór cestujete-li s nezletilci nebo abstinenty, tam to bude určitě dražší.


Benátky se dají udělat určitě i v gurmánsky vytůněném levelu, jenže pak nejsou úplně za KAČKU, a co to nám tady tak trošku jde, že...

Já jsem se v Benátkách opravdu za kačku najedla, za 3 denní trip, z toho dva dny v Benátkách, jsem bez většího omezování, zato s plným pupkem️, utratila na korunu přesně 1 180 kaček.



  • Kousek od hlavního náměstí, stejně tak kousek od autobusového nádraží, jsem našla restauraci, kde jsem si dala (v obou případech) tříchodové menu za 10 €.

Tříchodové menu zahrnovalo velkou pizzu nebo jakýkoliv druh pasty, k tomu mísu zeleninového salátu a jeden nápoj – káva, nealko nebo dvě deci vína. Asi nemusím říkat, jakou formu nápoje jsem zvolila…

500 Kč za dvě večeře, které jsou pro mě coby teplé jídlo a den na cestě zcela dostačující

Samozřejmě jsou v centru restaurace, kde si dáte jedno jídlo za 20 €, asi jako všude, ale když trochu vybíráte, určitě levnou variantu také najdete. Co mě opravdu mile překvapilo, to byl fakt, že jsem nikde nezažila, že by si účtovali jakýkoliv příplatek za servis navíc, jak je tomu třeba v Řecku… Je tedy čistě na vás, jaké spropitné dáte.


  • Aperol v restauracích stojí od 3,5 do 5 €. Samozřejmě 5 € platíte hlavně za vyhlídku na nějakou památku. Třeba na pláži Lido si dáte poctivou porci v kelímku - půllitr! - za 3,5 €, což je víc než skvělá cena, kterou v České republice nenajdete.

350 Kč za dva Aperoly denně



  • Jinak jsem se stravovala hlavně v místních sámoškách. Ty jsou nejen na hlavním ostrově, ale i na ostrůvcích. Najdete zde jak nám známý Coop a Spar, tak i Conad, italskou síť obchodů. Ceny jsou stejné jako u nás. Za láhev dobrého Prosecca dáte 3 €, za láhev nejlevnějšího vína 1,5 €. Jediné, co mi přišlo trochu drahé, to bylo pečivo - pytlík housek za 3 € je standard. Mně ale takový pytlík vystačil na celou dobu pobytu.

No a balíček místního pršutu, který mám osobně nejraději, vychází i zde na 1 €.

Koupila jsem si i dvakrát meloun, kilo stálo 0,6 €.

130 Kč za pytel housek (jdu do sebe - cereálních), pršut a dvakrát kilo melounu

150 Kč za dvě lahvinky Prosecca



  • No a protože to s tou dietou myslím vážně jen dokud nevidím jídlo a miluji italské cannoli rohlíčky, tak jsem utrácela i za ně. Můžete je koupit buď za 3 € v klasické podobě, nebo zmenšeniny za 1€. Zvolila jsem každý den jeden z těch menších.

50 Kč za dva cannoli hříchy


  • Nejen vínem živ je člověk, i voda je v těchto dnech nezbytnost. Litr a půl vody koupíte v samoobsluze za 0,4 €, pokud si budete kupovat vodu někde ve městě ve stánku, tak půl litru vody stojí 1,5 € a litr a půl vody vyjde na 3 €. Hodně důležitou informací pro vás všechny, kteří nechcete na cestě utrácet za zbytečnosti – pokud si dovezete prázdnou PET lahev jako já, tento výdaj vůbec nemusíte absolvovat. Na každém ostrově i v Benátkách je řada fontán, kde je všude voda pitná! Takže stačí vždy jen vyprázdnit teplý obsah a napustit studenou vodu. Já jsem za vodu opravdu nikde neutratila ani korunu.




ITINERÁŘ:


  • LIBRERIA ACQUA ALTA


  • CANAL GRANDE

  • PONTE DI RIALTO


  • PONTE DELL'ACCADEMIA

  • PONTE DEI SOSPIRI


  • BAZILIKA SANTA MARIA DELLA SALUTE

  • PALÁC CA´REZZONICO

  • CA' D' ORO

  • PALAZZO CONTARINI DEL BOVOLO

  • BAZILIKA DEI FRARI


  • NÁMĚSTÍ SVATÉHO MARKA


  • BAZILIKA SVATÉHO MARKA


  • ZVONICE SVATÉHO MARKA


  • DÓŽECÍ PALÁC


  • MURANO



  • BURANO


Dostanete se sem z Benátek i ostrova Murano lodní linkou číslo 12 a co je úplně super, dostanete se sem 24 hodin denně díky nočním linkám. No a užít si noční Burano, to musí být teprve zážitek!



  • HŘBITOV SAN MICHELE



  • SAN GIORGIO MAGGIORE


  • OSTROV LIDO DI VENEZIA



ROZPOČET na osobu:

  • letenky Praha - Benátky - Praha: 1 100 Kč

  • 2x ubytování: 0 Kč

  • doprava (vaporetto, autobus na 48h za 30 €:): 750 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 1 000 Kč


Celkem za 3 dny/2 noci v Benátkách: 2 850 Kč na osobu.




ZÁVĚREM


Stejně jako každou předchozí návštěvu musím i teď říci, že Benátky jsou světovou metropolí, kterou by měl každý alespoň jednou v životě vidět!


No a vsadím se, že kdo je vidí jednou, chce znova. To jsou prostě Benátky.. Mají neuvěřitelnou atmosféru umocněnou kanály a stavbami, které podél vody rostou přímo z vody. Také všudypřítomné masky z vyhlášeného benátského karnevalu, všelijaké starodávné domy, kostely, spletité uličky, které vás mnohdy zavedou do takových míst, o kterých se v žádných průvodcích nemluví… To všechno je svým způsobem dokonalá romantická kombinace, která nemá na světě obdoby.



To, co považuji po každé návštěvě Benátek za absolutní TOPku, to je jízda vaporettem, vodní tramvají, na sousední ostrovy. Už z dřívějška jsem znala nádherné Burano, Murano i hřbitovní ostrov San Michele, nyní jsem si svůj průzkum rozšířila o plážový ostrov Lido di Venezia a nádherný ostrov San Giorgio Maggiore. Právě ten bude za mě asi největší hvězdou tohoto cestopisu, protože právě zde jsem našla svůj azyl a za kačku nocleh a zažila zde naprosto neuvěřitelnou a nezapomenutelnou noc s vyhlídkou na magickou zvonici..


K Benátkám patří samozřejmě i místní italská kuchyně, takže především Aperol, který zde i v této době koupíte bez problémů za 3,5 €. To je cena, na kterou zde v České republice můžeme už jenom s nostalgií a zamáčknou slzou v oku vzpomínat.


Samozřejmě, každé město má i svou odvrácenou tvář, a Benátky nejsou výjimkou. Je to občas smrad kanálů, který se tuto cestu naštěstí nekonal a problém s odpadky

Ty zde opravdu tečou ulicemi víc než vodní toky. Nemyslím si, že je to jen o lidech, je to hlavně o službách daného města. Úklid jsem za ty dva dny viděla vždy jen v brzkých ranních hodinách, dále už vůbec nic. Nikdo zde nejezdí a nesbírá průběžně přeplněné odpadkové koše, takže turistům nezbývá nic jiného, než odkládat odpadky vedle košů. Je to opravdu velice smutný pohled, který se táhne napříč celým městem. Obrovská škoda. Nicméně i to se musí Benátkám odpustit, všechno přebíjí jejich neskutečná atmosféra.





6 337 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page