top of page
Vyhledat

IBIZA za KAČKU

Pro někoho párty ostrov, pro někoho padesát odstínů tyrkysova, krásné památky a výborné víno.




TERMÍN:

11. - 14. října 2018, teplota moře v říjnu? Na koupání.




IBIZA


Ibiza je jedním z ostrovů Baleárského souostroví. Je také katalánsky nazýván Eivissa a nachází se v západní části Středozemního moře. Spolu se sousední Formenterou a několika dalšími ostrůvky tvoří tzv. Pityuské ostrovy, jež jsou součástí právě Baleárského souostroví.


Ibiza si vysloužila si pověst "párty ostrova", kde se pořádají ty nejlepší a nikdy nekončící mejdánky..


Ibiza však může nabídnout mnohem více. Kromě překrásných pláží, kterých se zde nachází více než 60, je to překrásná příroda nebo množství památek, z nichž některé jsou dokonce zapsané na seznamu UNESCO. Ochuzeni nezůstanou ani gurmáni. Místní kuchyně kombinující prvky arabské, řecké i fénické kultury je totiž opravdovou zážitkovou gastronomií..




LETENKY


Letenky jsem opět hledala u své oblíbené nízkonákladové letecké společnosti: http://www.ryanair.com. Zadala jsem odlet z letiště ve Vídni a kombinovala data. Na Ibizu se z Vídně létá čtvrtky a neděle, takže možnost zaletět si na tento krásný ostrov máte jak na týden (od čtvrtka do čtvrtka nebo od neděle do neděle), nebo stejně jako jsem na ochutnávku zvolila já - od čtvrtka do neděle na 4 dny, na které Vám postačí vyčerpat dva dny dovolené.  Po zadání odletu z Vídně a příletu na Ibizu se mi podařilo najít letenku za cenu do 2 000 Kč, což zcela nezapadá do letenek "za Kačku", ale současně je to na standardní cenu letenek na Ibizu cena velice slušná. Obvyklá je totiž mimo sezónu zpáteční letenka okolo 4 tisíc, v létě pak i okolo 8 tisíc na osobu. 


...Letiště Vídeň :)

Odlet byl v 11.45 hodin z Vídně, přílet na Ibizu ve 14.25 hodin, což je dostatek času na přepravu na hotel a ještě procházky po městě...


...Letiště Ibiza :)


UBYTOVÁNÍ


Ubytování na 3 noci pro dvě osoby vyšlo na rovných 5 000,- Kč, což je 2 500,- na osobu.

...naše "doma" na Ibize Zvolila jsem opět vyhledávač http://www.booking.com a našla tento hotel:

Hotel naprosto splnil očekávání. Výborná lokalita především. Samozřejmostí bylo celkem slušné hodnocení uživatelů booking.com, dále WI-FI ve všech prostorách, bazén, balkon a vlastní malinká kuchyňka, která je pro "levnocestování" základ!



...Hotel Apartamentos Lux Mar


DOPRAVA NA OSTROVĚ


Po ostrově můžete cestovat autobusy nebo taxíky,využít služby některé autopůjčovny a pronajmout si auto, motocykl nebo skútr. Na ostrově jsou k dispozici také půjčovny kol.

Chcete-li cestovat levně, pak rozhodně doporučuji autobusy.

Autobusové linky fungují spolehlivě a jsou poměrně levné. Dopravíte se s nimi nejen do měst a vesnic, ale i k některým atraktivním plážím. V hlavní turistickou sezónu jezdí více spojů, využít můžete i tzv. discobus, který po celou noc pendluje mezi věhlasnými ibizskými kluby, většími městy a turistickými rezorty . Prostřednictvím autobusu se dopravíte i z/na letiště, takže náklady na 4 dny cestování po ostrově nepřesáhnou 20 euro na osobu. Více info k autobusovému spojení: http://www.ibizabus.com.



Z hlavního města Ibizy (Eivissy) odplouvá denně několik lodí a trajektů, které vás zavezou k nedalekému ostrovu Formentera, jenž je od Ibizy oddělen pouze mořskou úžinou. Návštěvu Formentery osobně doporučuji , a to i přes fakt, že cena plavby lodí opět nezapadá do konceptu "cestuj levně".

Pokud se rozhodnete zajet lodí na sousední ostrov Formentera, pak musíte za zpáteční jízdenku na lodi přičíst 19 euro.


STRAVOVÁNÍ NA IBIZE


Jelikož je tento cestopis postavený na low cost cestování, tedy i stravování je v tomto duchu. Využíváme zejména nákupů v místních potravinách, náklady na den nepřesáhnou 300 Kč. Tedy za 3,5 dne pobytu maximálně 1 000 Kč, ale spíš méně. Na Ibize nakoupíte v místních marketech, fajn je známý obchodní řetězec Carefour. Láhev vína stojí 2,50 € a 6 vajíček 1,30€ .. Nízkonákladové stravování zahrnuje obvykle teplou vaječnou snídani, během dne nějaké ovoce nebo fastfood, večer obvykle nějaké sýry a zeleninu. Také zahrnuje jednu až dvě láhve vína na osobu, vodu. Do částky 1 000 Kč se s tímto rozpočtem zvládnu vejít, ovšem za jednu večeři v restauraci 400,-  připlatím k tomu.. Tedy celkem 1 400,- Kč.



ITINERÁŘ:


Den 1:PŘÍLET


První den je den příletu.

Poletíte-li s Ryanair, pak přistanete na Ibize ve 14.30 hodin. Před letištní budovou zastavují autobusy MHD a autobusem - autobusová linka Línea 10 - se dostanete cca za 25 minut do centra hlavního města. Chvilku jistě zabere najít ubytování a cesta ze zastávky autobusu, pak vlastní ubytování. Každopádně okolo 16 hodiny už můžete směle vyrazit na prohlídku okolí a třeba i hlavního města.



Rozhodně je fajn si první den i nakoupit, aby již následující den mohla proběhnout kvalitní vaječná snídaně. ...a samozřejmě využít lednici v ubytování na to, na co je primárně určena... Na chlazení vína.




Den 2: OSTROV FORMENTERA


Tento den navrhuji celodenní výlet lodí na sousední OSTROV FORMENTERA.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, v části "doprava", připravte se na položku 19 euro na osobu za plavbu lodí tam a zpět. Upozorňuji současně, že se jedná o opravdu nejlevnější způsob dopravy.... V momentě, kdy se dostanete do přístavu, konkrétně do budovy, kde lze koupit jízdenku, nabízí se zde hned několik dopravců... Paradoxně nejvíce lidí, zákazníků, stojí u nejdražší možné varianty. I my jsme si zde vystáli frontu, abychom se zděsili nad částkou 49 euro/osoba. Tu jsem samozřejmě odmítla zaplatit, protože na internetu stálo 20 euro... Stačilo se v budově ale jen pootočit a postavit se k okýnku AQUABUS. Zde za cenu 19 euro opravdu plavbu na ostrov i zpátky pořídíte.



A proč jet na Formentera?

Je to místo, které je často přezdíváno Karibik Středomoří, je totiž pravým opakem Ibizy. Pod přezdívku se podepíši všemi deseti! Opravdu jsem v Evropě tak krásné pláže neviděla!



Mezi navštěvovaná místa patří městečko Sant Francesco Xavier nebo letovisko Els Pujols. Jednou z nejkrásnějších pláží Formentery je Playa Migjorn dlouhá několik kilometrů. Ostrov je poměrně rovinatý, takže si zde můžete po přistání v přístavu půjčit kolo a část ostrůvku projet.



...Formentera

Výlet na ostrov Formentera je opravdu na celý den. Doporučuji trajekt zpátky na Ibizu až ten poslední, okolo 19 hodiny. To proto, abyste na ten svůj "středomořskej Karibik" měli dostatek času! Plavba lodí mezi ostrovy má navíc při západu sluníčka tu nejhezčí atmosféru...


..Přístav na Formentera

Den 3:PLÁŽE IBIZY


Vprostřed pobytu je ideální čas na malý výlet! Pojedeme na pláž! Podle doporučení na internetu máme vytipované nejkrásnější pláže, podle map i cestu prostřednictvím MHD.


Sejdeme pěšky asi desetiminutovou procházkou na autobusové nádraží a necháme osudu, na kterou pláž nás zavane... Tzn. čekáme, které číslo autobusu první zastaví :)

Nastupujeme do autobusu a vydáváme se do městečka San Antoniu. Zde přestupujeme na další autobus a asi za hodinku jízdy (dohromady) vystupujeme u nádherné pláže...



Pláže, které prý stojí za návštěvu na západním pobřeží, jsou Cala d´Hort, Cala Conta, Cala Tarida, Cala Bassa, Cala Salada nebo malinká Cala Escondida. Mezi Cala Bassa a Cala Conta je spousta malých schovaných míst, kde sice není písek, ale dá se i v hlavní sezóně najít soukromí a užít si den u vody. Tyto místa jsou malé rybářské garáže vytesané do skály s plochou na ležení okolo 10 m2 a znají je hlavně místní obyvatelé, kteří je také hlavně využívají. 


Naše pláž je Cala Conta a hned po prvním výhledu víme, že to byla nejlepší možná volba...


...Cala Conte

Den 4:


Dneska máme poslední den, resp. již den odletu, ale ani to nám nebrání jej využít FULL HD!

Odlet máme až pozdě večer. Z ubytování nám stačí frčet k letišti po 21 hodině, takže dnešek máme jasné dva cíle:

1/ opalování se u hotelového bazénku v dopoledních hodinách

2/ prohlídka starého města

Dnes jsme se tedy rozhodli pro výlet do hlavního, stejnojmenného, města tohoto ostrova. Prohlídku města začínáme v místním přístavu, kde kotví soukromé jachty a trajekty z Barcelony nebo Valencie.



Za návštěvu stojí i Staré tržiště, kde se prodává ovoce, zelenina nebo květiny. Nejrušnější je samozřejmě hned ráno.

Naproti tržišti je hlavní vchod do historického centra hlavního města, které se nazývá Dalt Vila. Mohutné zdejší opevnění přežilo bez úhony staletí a je skoro neporušené. Dnes jsou tyto hradby vyhlášenou kulturní památkou a Staré město je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Naprosto oprávněně!


...Pevnost Při procházce Starým městem si můžete koupit originální, ručně vyráběné šperky a další suvenýry, za velmi dobré ceny. Cesta přes Staré město do neustálého kopce vás nakonec zavede až ke katedrále z 13. století. Tuto památku byste měli určitě navštívit! Jmenuje se Santa Maria. Když se budete vracet zpět, můžete se zastavit na dalším pozoruhodném místě, což je nekropole se zhruba čtyřmi tisíci hrobek. Některé z nich byly vyprázdněny a zpřístupněny. Dnes hrobky slouží hlavně jako přehlídka uměleckých předmětů, které se v minulosti přidávaly k mrtvým.


...Katedrála Santa Maria

Pomalu se stmívá, jedna místní večeře a dvě TOP sangrie, vyzvednutí kufrů v hotelu a šup MHDéčkem na letiště. 




ROZPOČET:


Kompletní náklady 4-denní cesty na Ibizu:

  • letenka Vídeň - Ibiza - Vídeň: 2 000 Kč

  • ubytování 3 noci/osoba: 2 250 Kč

  • doprava na ostrově (transfer z letiště, MHD, ferry na Formentera): 1 060 Kč

  • jídlo, víno, jedna večeře: 1 400 Kč

Celkem tedy celý tento výlet vyjde na: 6 710,- Kč.

To už není úplně cestování "za Kačku", na druhou stranu - na Ibize existuje většina hotelů, kde tuto částku zaplatíte i jen za jedinou noc se snídaní...



ZÁVĚREM?


Od Ibizy jsem neměla naprosto žádné očekávání, jen na 4 dny vypadnout.. O to víc mě překvapila. I na tomto jinak v sezoně poměrně nákladném ostrově se dají 4 dny prožít bez drastických výdajů a vidět přitom na malém prostoru hodně moc.



1 506 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page