top of page
Vyhledat

KAPVERDY - SANTIAGO za KAČKU

Aktualizováno: 30. 12. 2022

Santiago, ostrov, kde jsem poprvé spatřila Kapverdy zelené. Ostrov, kde jsem odložila růžové brýle nejen před tisíci odstíny zelena, ale také před naivitou, že "turistická destinace" jako Kapverdy se musí mít uprostřed Atlantiku v obklopení tyrkysového oceánu a bělounkých pláží božsky. Santiago je ostrov, kde jsem se podívala skutečné bídě přímo do očí a ani všechna uklidňující zeleň a nádherné pláže už ten vjem nedokázaly smazat. Nedokázal to ani místní 45% rum..


Santiago je největší ostrov Kapverd a Praia je nejen hlavním městem ostrova, ale i celého souostroví. Na tomto ostrově žije více než polovina všech obyvatel Kapverdských ostrovů a z hlediska krajiny je Santiago pravděpodobně nejrozmanitějším kapverdským ostrovem. Nechybí zde jemné písečné pláže, mohutné hory, suché stepní oblasti, náhorní plošiny a úrodná zelená údolí. Taky koloniální města s bohatou historií, centrum obchodního a společenského dění a Prezidentský palác, který je umístěn přímo u lunaparku!


A co je hlavní - na tomto ostrově je sídlo Nadace Naděje Cabo Verde, jejíž činnost jsem měla tu čest pozorovat nejen v každém cípu tohoto ostrova, ale i na všech ostrovech okolních. Díky tomu nejen mohu, ale musím právě této nadaci věnovat ze svého cestopisu vždy to nejcennější - jeho závěr.



Santiago je navíc ostrov, který má nejlepší dopravní spojení jak do Evropy (mezinárodní lety), tak i na okolní Kapverdské ostrovy (vnitrostátní lety a trajekty). Pro vás všechny, kteří jste se ptali, jak se na ostatní Kapverdské ostrovy než je Sal a Boa Vista dostat, tak právě cestou Santiaga, potažmo hlavního města Praia. Sem se dostanete velice dobře z Lisabonu, ale také z Holandska a dalších evropských zemí. No a odtud pak lodí a nebo místní leteckou dopravou do všech koutů této nádherné Kapverdské republiky.



Strukturně ostrovu dominují dvě vulkanická pohoří: Oblouk Serra Malagueta (1394 metrů), který se táhne od západního pobřeží k východu na severu; ve středu ostrova se kolem nejvyššího vrcholu ostrova, Pico de Antónia, táhne druhé pohoří. Tyto dvě přírodní památky jsou obklopeny náhorními plošinami a plochými horami lávových kamenů. Plošiny ve vnitrozemí ostrova vykazují bohatou vegetaci - například jsou zde hodně běžné akácie a fíky, a to proto, že půda je zde poměrně vlhká. Na severu a jihu jsou náhorní plošiny mnohem neúrodnější a protínají je suchá údolí (ribeiras).


Ostrov byl kulturou velmi silně ovlivněn Afrikou. Koneckonců bylo po mnoho let centrem obchodu s otroky se sousedním kontinentem. Klasické hudební styly jako funana a batuco, které jsou všude přítomné, jsou silnou připomínkou této skutečnosti.



TERMÍN CESTY:


1. - 29.3. 2022, Santiago celkem 5 nocí



KAPVERDY - OBECNÉ INFO:


Hlavní město: Praia

Jazyky: portugalština, rodný jazyk je kapverdská kreolština, angličtina částečně

Náboženství: křesťanství (katolické-protestantské)

Měna: Kapverdské escudo

Napájecí napětí + typ(y) zásuvky: 230V, typ zástrčky F a C

Podnebí: Subtropické zpříjemňuje cestování po celý rok. Průměrné roční teploty se pohybují mezi 26°C a 30°C.




PROČ KAPVERDY A OSTROV SANTIAGO?


U této kapitoly se budu u všech kapverdských cestopisů opakovat, takže ji u těch dalších můžete v klídku přeskočit…




KAPVERDY podruhé aneb CESTA SNŮ…


Je načase podělit se o příběh, díky kterému jsem nyní tam, kde jsem - v ráji, ve světě, kde realita posledních dnů je něco, co zde jak mávnutím kouzelného proutku nějak zmizelo z povrchu země (a to i kdyby člověk nechtěl!), prostě na Bohem (a Evropskými konflikty) zapomenutém (nebo možná naopak Bohem zaslíbeném) souostroví jménem Kapverdská republika..


Když jsem poprvé na své cestovatelské facebookové stránce četla útočný a negativní komentář, a to ve smyslu, zda se nestydím být právě teď (válka) a právě tady (daleko od války) a ještě to veřejně prezentovat, byl to impuls k sepsání příběhu, který bych vám dřív či později stejně vyslepičila..


Ale popořádku, prvně odpověď na otázku: NE, nestydím se. Jsem šťastná, že zde můžu být a ještě víc za načasování. Nic si člověk v dnešní době nemůže přát víc než teleport na místo, kde jako jediný problém řeší písek ve všech tělních otvorech. Tady totiž vypnete a přenesete se úplně do jiného světa. Strašně bych si přála tento únik zažít vám všem, ale na to jsem malej pán. No a tak vám zde alespoň vše sdílím, přenáším vás sem virtuálně a snažím se být v komentářích a odpovědích na vaše zprávy a emaily pomocníkem, abyste to mohli i vy zažít na vlastní kůži. No a s tím nepřestanu děj se co děj, takže koho cestovatelské informace na cestovatelském blogu uráží nebo pohoršují, nechť udělá jediný klik..


Jinými slovy nestydím se žít svůj život, cestovat a sdílet to. Žila jsem tak i v době pandemie (dokonce bez pasivní imunity vpravené do těla jehlou), kdy každý tvrdil, že to nejde. Šlo to a to tak, že zrovna na tyhle dva cestovatelské roky budu na stará kolena sakra vzpomínat! Stejně jako pošťák, co každý den zvoní na vaše dveře s doporučeným psaním, skladník v Makru, zmrzlinářka plnící kornoutky božským vanilkovým krémem před Kauflandem nebo kdokoli jiný, kdo prostě jen žije svůj život a snaží se v něm prožít co největší porci radosti a osobního štěstí (i když právě ten život nám hodí občas pod nohy ty největší klacky), dělám i já totéž.


Takže zpátky k příběhu cesty snů.

V lednu jsem byla na Kapverdách, konkrétně na ostrově Sal a tenhle ostrov mě naprosto dostal. Dělila jsem se o to s vámi formou denních postů, ostatně jako vždy. Psala jsem krátké (vtip) reporoty, přidávala fotky a videa a všem i individuálně radila se vším, s čím jste se na mě obrátili (těch zpráv a mailů nebyly desítky a myslím, že ani stovky - opravdu to byla skoro tisícovka konverzací..). A důvod? Protože cestování miluju, protože cestování je smyslem mého života a protože věřím, že cestovatelská krev tepe v srdci většiny lidí. Jen ji trošku rozpumpovat.

No a protože všechno jednou končí, tak i já se z Kapverd vrátila domů. V den přistání na letišti v Praze mi v mailu přistála i jedna zpráva. Byla jiná než stovky dalších. Nebyl to dotaz, nebylo to sdílení vlastních zážitků ze stejného místa. Byla to pozvánka na setkání, jejímž adresátem byla Česko kapverdská komora.


Přiznám se, že jsem o existenci této komory, její činnosti, ani o charitativních projektech, které na ostrovech realizuje, neměla ani zdání. Co jsem si ale za dobu pobytu na Salu vygooglila spolehlivě, to byl fakt, že Kapverdy nejsou jen dva profláklé ostrovy Sal a Boa Vista, kam se dostanete přímým letem s cestovkou (mezi kterými jsem sama vybírala), ale že je těch ostrovů uprostřed Atlantiku rovnou deset, z toho devět obydlených. A nejen to! Taky že jsou to ostrovy naprosto rozdílné, nejen tvarem, velikostí, počtem obyvatel, ale hlavně barvou! Zatímco Sal a Boa jsou ostrovy bílé - písečné, návětrné ostrovy jsou zelené, skalnaté a vybízející k neuvěřitelným trekům zcela neprobádaným terénem. No a na jihu je třeba Fogo, což je nejen název ostrova, ale i sopka, na kterou se dá do téměř třítisícové vejšky vydrápat! Pro někoho, kdo zdolal Teide a do krve se mu vlila láska k vrcholům a pocit, že vše pod 4 tisíce s přehledem vyšlápne (vtip) - neuvěřitelná výzva! Ale to pořád není vše! Je tu i Brava, která je nejvíce ovlivněna jižní Amerikou, k níž má nejblíž a která je skutečnými plícemi Atlantiku. Tolik zeleně, že z toho prý vidíte i nebe v zelených tónech! Taky Maio, ostrov s plážemi, kterým prý Karibik nesahá po kotníky. A tak dál a dál! Co ostrov, to úplně jiný svět. Prostě ZAKOPANEJ POKLAD, na kterej jsem náhodou narazila a pochopila, že můj cestovatelský sen už není Bora Bora, ale průzkum těchto utajených perel kdesi v Atlantiku.

Jenže…

Cena letenek na jakýkoliv jiný ostrov než Sal a Boa Vista je darda, cena přeletů ještě větší a existence spojů (informace k nim) visí někde v Bermudském trojúhelníku a dopátrat se plavebních nebo leteckých řádů zdá se být větší záhada jak záhada hlavolamu!


Klapka. Zpátky v Praze. Ťukám na dveře Česko kapverdské komory a ze dveřmi Monika Sofie, prezidentka jak komory, tak i nadace Naděje Cabo Verde.

Během deseti minut, kdy mě pochválí za reporty ze Salu, kapverdskou češtinou (připomínající slovenskou maďarštinu) mi vysvětlí vše o komoře i nadaci, a mezi hltem vody a mým skoro dušením se mi sdělí jejich (pro mě naprosto nečekanou) nabídku. Tou nabídkou je procestovat většinu Kapverdských ostrovů s téměř nulovými náklady s tím, že o všech místech budu psát stejně, jak jsem to dělala na Salu a vlastně 2 roky zpět. Na základě těchto zápisků pak vyjdou průvodce pro tyto lokality, což pomůže rozvoji cestovního ruchu a hlavně místním lidem, kteří mimo letoviska žijí na hranici chudoby (resp. pod ní). I ostatní ostrovy totiž potřebují turisty a každé euro utracené ne v rezortu, ale v místní restauraci, je tu sakra cenné. Nebudu bydlet v all inclusive hotelech, ale v ubytování v mém stylu (čti za málo peněz kvalitní muzika), stravovat se budu na své triko (takže za KAČKU a zřejmě ve stylu suchý březen), k přesunům využiji jak letecké spojení, tak i lodě a budu tak mít možnost odkrýt plavební a letecké řády utopené v Bermuďáku a vše vám popsat tak, abyste to i vy zvládli.


Koukám na Moniku a říkám si, zda je to legrace nebo kocovina po mejdánku, kterej se včera nekonal. Po chvilce ale zjišťuji, že to myslí naprosto vážně a že poprvé v životě někdo vnímá moje cestování jako práci. I když já to tak nevnímám a věnuji psaní a cestování i desítku hodin denně - je to pro mě neskutečná odměna. Dar. Pro mě totiž není život o milionovém kontu v bance, ale o milionovém kontu ve vzpomínkách - o kontu, na kterém bude poznání co největšího množství míst, které tato planeta nabízí. Neexistuje pro mě lepší “mzda” než kompletní krytí cestovatelských nákladů a navíc za něco, co miluju dělat. Tedy žhavit vás, pokoušet se přenášet vás sebou, pomáhat vám s realizací vlastní cesty.

Nevím, zda by někdo z vás na podobnou nabídku řekl něco jiného než já, ale protože jste moji “fanoušci”, tak věřím, že NE! Resp. že byste všichni zakřičeli ANO stejně jako jsem to udělala já.


Takže teď je o měsíc a kousek od tohoto setkání v Praze později a tenhle sen se proměnil ve skutečnost. Jo, načasování dost na hovno, o tom žádná. Nicméně i když je svět vzhůru nohama, život jde prostě dál. Někdo točí zmrzku, někdo roznáší poštu, já jsem zde. Myslím, že i přes stávající dění, skokové ceny benzínu a jiné šílenosti - každej potřebujeme i pozitivní vjemy, zprávy a myšlenky. A pokud to tak máte, tak se mnou tuhle cestu odžijte.

Pro mě osobně je tato cesta splněný sen. To, co dělám pár let jako koníček, je nyní můj job. Zvláštní pocit. Připadám si podobně, jak když jsem před dávným časy (za sedmero horami a sedmero řekami) coby zdravotní sestra absolvovala nástupní praxi a mohla jako sestřička sloužit bez dozoru zkušené sestry. První směna sama - vidím to jako včera. Strach, zodpovědnost, nejistota, ale současně úžasný pocit a těšení se na vše, co je přede mnou. Je to prostě velký krok vpřed a o tom náš život je. Děkuji každému z vás, kdo se mnou po těch schodech lezete, protože jste mou motivací, inspirací a když je sakra těžko - úsměvem a energií stoupat i v kyslíkové tísni (s prázdnou lahví vína!!) nad mraky..


No a protože jste se na mě obraceli v řádech desítek zpráv denně s dotazem na letenky směr tenhle Bohem zapomenutý svět, tak konkrétní info získáte na tomto emailu: info@ck-obchodnikomora.cz




VSTUP DO ZEMĚ


Nutný je cestovní pas, který musí mít platnost ještě minimálně 6 měsíců po vašem návratu domů. Opravdu si na to dejte pozor, já jsem viděla na letišti rodinu, kde jeden z členů měl platnost po návratu pouze 5 měsíců a nepustili jej na palubu…


Od roku 2019 došlo ke změnám vízové a poplatkové politiky. Občané Evropské Unie mohou cestovat na území Kapverdských ostrovů bez víz, a to pro pobyty do 30 dní. Nicméně však kapverdská vláda zavedla bezpečnostní letištní taxu (Taxa de Segurança Aeroportuaria, TSA), kterou musí uhradit každý turista. Taxa stojí 3 400 kapverdských escudo, tedy cca 31 € /800 Kč). Tuto taxu můžete zaplatit:

  • online nejpozději 5 dní před příletem na Kapverdy (na webové adrese www.ease.gov.cv po krátké registraci a úhradě poplatku kartou)

  • na letišti po příletu

  • přes cestovní kancelář - CK poplatek zařídí za vás, a to za krásných 1300 Kč na osobu..


COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌


Na Kapverdy mohou všichni bez rozdílu! Pokud nejste očkovaní (nebo papírově prodělaní), pak stačí jen antigen za 200 Kč před odletem, samozřejmě negativní a max 48 hodin starý. Můžete i PCR test, pokud máte peněz nazbyt. Test si nemusí dělat ani očkovaní ani ti, co mají prodělání nemoci do 180 dnů.


Tento test ukážete při odletu z Prahy před vydáním letenek, dále po příletu na ostrov, kde jej okem zkontrolují (stejně tak i ostatní doklady “bezinfekčnosti”, tedy očko a prodělávku).


Dále chtějí vidět vaše potvrzení vyplněného příletového formuláře do země - to si děláte před cestou sami (nikoli CK) a po odeslání údajů vám dojde na mail jejich certifikát. Adtresa pro vyplnění je zde:


I když MZV tvrdí, že test musíte na ostrovech předkládat všude (ubytko, bary, restaurace) - je to naprostý nesmysl. Za celou dobu toto naprosto nikde nikdo neřešil, vidět jej chtějí pouze dopravci při přesunech na ostatní ostrovy, a to jak na letišti, tak v přístavech.


Na ostrově se dost nosí roušky, někteří nadšenci z řad místních i venku. Každopádně pokud toto nadšení nesdílíte, místním je to úplně jedno. No stress, tady každej jak sám uzná za vhodné. V hotelu musíte roušku jen v restauraci, a to na těch symbolických pár vteřin, než si sednete k jídlu. Zkuste to dodržovat a respektovat, nedělají to proto, že by je to těšilo nebo se báli Covidu a věřili, že je to ochrání. Dělají to proto, že musí a že pokud by to nedělali, jejich hotelu by mohl být odebrán status bezpečného hotelu, což by vedlo k tomu, že nebudou mít práci. A práce je zde stejně jako voda ceněna zlatem.




DOPRAVA NA KAPVERDSKÉ OSTROVY:


Kapverdy mají 4 mezinárodní letiště : Praia (ostrov Santiago), Sal, Boa Vista a Sao Vicente. Letiště Sal a Boa Vista mají často překvapivě levné lety s cestovními kancelářemi, zatímco cestování do Santiaga nebo Sao Vicente může být dražší.



LETIŠTĚ SANTIAGO


Toto letiště je už zastřešená moderní budova poloviční velikosti Letiště Brno. Což asi nejlip svědčí o jeho přehlednosti a snadné orientaci. Na letišti je wi-fi gratis bez jakéhokoliv ověřování nebo zadávání emailu.


Je zde jedna směnárna, prodejna mobilního operátora CV Novel (SIM karty), dva stánky leteckých společností (TSP Portugal a Caboverde). Je zde jedna malá restaurace se základní nabídkou občerstvení za normální ceny, také balička kufrů pokud někdo potřebuje a krásné velké čisté toalety. Naprosto Evropský standard.



Váha zavazadla 24,4 kg (povoleno do 23 kg) tady paní u pultíku odbavení vůbec nerozhodila, já nemusela ty dvě lahvinka vína, co mi zbyly, vyhazovat a dokonce mi s úsměvem a ochotou vyhověla a dala mi sedadlo u okénka. Já už tu angličtinu fakt válím.


Při odbavení se váží zavazadlo, na které připnou identifikační štítek, poté musíte položit na váhu příruční zavazadlo (do 7 kg, ale myslím, že váhu příručáku nekontrolují, jen se to pohodlněji opatří visačkou pro příručák).


Předkládáte zde pas, vytištěnou papírovou formu letenky, kterou vám promění v normální letenku a certifikát bezinfekčnosti. Na můj certifikát paní chvilku hleděla (tady jsou skoro všichni očkovaní a papír o prodělání viděla asi poprvé v životě), když to pochopila, s úsměvem mi dala doklady i letenku a popřála šťastný let. Jinými slovy, na rozdíl od letiště na Boa Vista - tady opravdu bezinfekčnost kontrolují.



Po scanneru příručáku, kde musíte vytáhnout notebook i powerbanku, ale nemusíte kosmetiku, odletová hala s dostatkem míst k sezení, wc, malou restaurací a hlavně - 6 zásuvkami na dobití elektroniky.


Letadlo už klasika, vrtuláč - tentokrát s výhledem přímo na vrtuli.. Nástup na palubu je do vejšky podobné jako moje dacie a čísla sedadel jsou pečlivě ukrytá nad otevřenými dvířky zavazadlového prostoru.


Voda v letadle vnitrostátních letů je grátis a po přistání dostanete ještě sušenku.


Ze Santiaga jsem letěla například na ostrov Sao Vicente - let trval 55 minut a cena 7500 escudos. Stejně tak jsem odtud letěla na Sal a přilétla jsem sem ze Sao Nicolau..



LETENKY NA SANTIAGO


Na tento nádherný ostrov se dostanete nejčastěji přímým letem z Lisabonu s aerolinkou TAP Portugal a pak z těchto měst: Londýn, Manchester, Hanover, Malaga, Barcelona, Perpignan (FR), Varšava, Stockholm, Frankfurt, Brusel, Luxemburg, Oslo. Doporučuji otevřít vyhledávač letenek (třeba KIWI) a prostě hledat.




DOPRAVA MEZI OSTROVY:


Cestování mezi ostrovy rozhodně není snadné. Najít lety nebo plavební řády trajektů třeba ze Sal na jiné kapverdské ostrovy byla ještě donedávna mega bojovka. Popisuje se, že někteří místní doslova radili, abyste „ šli do nějaké zapadlé vesnice, do červeného domu, v tolik a tolik hodin a promluvil si s chlápkem v modrém tričku “, abyste si lístek na trajekt vůbec mohli koupit. Asi proto tam cestovní ruch není tak rozjetý jako třeba na Kanárských ostrovech, přestože předpoklad by byl tady snad ještě lepší. Naštěstí jde doba dopředu a i zde se mnohé změnilo. Pro turisty s různými rozpočty existuje několik možností, ale pořád platí jedno - cestovat mezi ostrovy Kapverdské republiky je pro silné nervy, asertivní osoby, cestovatele, kteří nemají fixní datum návratu nebo si na tuto cestu vyhradili dostatek času na možná zpoždění (na konec cesty si naplánoval z odletové destinace rezervní čas). Nebo pak svěřit cestu odborníkům, tedy Česko kapverdské obchodní komoře.



1/ LETECKY: BESTFLY je hlavní vnitrostátní leteckou společností, která cestuje z jednoho ostrova na druhý. Samozřejmě ceny nejsou ideální pro nízkorozpočtovou cestu a mezi náma - jejich webovky, to je na sedativa! Jeden den tam let vidíte, druhý ne a takto se to střídá a vy jen číháte. Koupíte-li letenku, klidně se vám stane, že proběhne nákup, strhne se platba a vám dojde letenka (potvrzení ltu) na mail třeba až za 14 dní (2 dny před odletem). Vy tak vůbec netušíte, zda tu letenku opravdu máte.


Ceny letenek? Moje letenka z Praia na ostrov Sal stála 11 533 ECV (2 548 Kč) a ostatní letenky okolo 8 - 9 tis ECV.. Čím později zamluvíte, tím cena poroste a taky roste pravděpodobnost, že ve vrtuláči, které zde mezi ostrovy lítají, nebude místo.


Letecké řády zde: https://bestflycaboverde.com/



2/ LODÍ: Chcete-li ušetřit, pak je variantou cestovat po moři. Zde můžete využít dost nespolehlivou, ale vlastně funkční trajektovou dopravu, která je mnohem levnější, ale jízdní řády na internetu nejsou aktualizované, takže reálný stav zjistíte mnohdy až na místě, tedy v přístavu při nákupu jízdenek.


Plavba trajekty mezi ostrovy je svět sám o sobě. Na některé ostrovy je extrémně těžké najít spojení, zatímco právě jízdní řády trajektů mezi São Vicente a Santo Antão lze najít snadno, ostatní jízdní řády trajektů spíše návrhem času odjezdu.


Plavební řády trajektů zde: https://www.cvinterilhas.cv/home



Osobní zkušenost s lodní dopravdou zde:

  • Praia – Fogo/Brava:

Jízdní řády se často mění a v závislosti na moři můžete zaznamenat zpoždění. Někdy trajekt vůbec neodjede.

Frekvence plaveb: 2 - 3 x týdně.

Plavba trvá 5 - 6 hodin z Praia do Fogo, plus další 1 hodina z Fogo do Brava.

Cena z Praia na Fogo: 3232 escudos (715 Kč).

Cena z Fogo na Santiago: 2391 escudos (529 Kč).

Jízdenky prodávají agentury Qualitur nebo Zebra Travel - dá se kupit i online.



K lodní dopravě krapet reality:


Chtěla jsem se s vámi podělit o dojmy z 5ti hodinové plavby:

- 5 hodin jsem měla prsty zaryté v sedačce

- blicí pytlík použilo 90 % pasažérů, řada z nich opakovaně... Nejlepší byla malá holčička s klukem přes uličku, kteří střídavě furt něco jedli a blili.

- na lodi nikdy nezklápějte opěrku do vodorovné polohy, je to jediná zarážka, abyste nepřelítli přes uličku na druhý konec paluby (kdo má nejen sklopenou zarážku, aby ho nebodala do zad, ale ještě si k upevnění pozice nepomáhá zarytými prsty do kůže sedadla pod sebou, může si i rozbít hlavu - ano, opravdu tu tekla krev)

- nejhorší není zvuk nepřetržitého zvracení, ale neutichající pláč dětí

- lístek stojí méně jak třetinu co přelet, ale v tomto případě platí, že co je levný, není vždy nejlepší řešení..


Zažila jsem turbulence v letadle, kdy padaly kyslíkové masky pasažérům na hlavu a stevardi nestačili utíkat před vozíky v uličkách, ale tohle byl větší adrenalin.


Jo a pokud budete mít taky kliku jako já, že vás ta mořská nemoc mine (snad jako jedinou) obloukem, jako bílá tvář jste na palubě i tak opečováváni. Já jsem bez makeupu musela vypadat asi hodně špatně, protože kluk vedle mě přese mě přehodil svoji teplou mikinu (jo, zima mi teda byla) a ještě mi sklopil i sedadlo vedle na nohy. Trošku jsem to umírání přibarvila, aby mi tu "deku" zase nesebral..



DOPRAVA NA SANTIAGU


Stejně jako všude, i zde si můžete půjčit auto. Vyjde na cca 50 až 60 € na den (nejlevnější vůz). Na rozdíl od ostrova Boa Vista jsou zde cesty úplně v pohodě a zvládne je každý trochu řidič.

Nejlepším způsobem je využití hromadného taxi aluguer, protože žádná jednotlivá jízdenka nepřesáhne 3 € a jste zcela bez starostí. Stanoviště hromadných taxi je na hlavním náměstí každého města ostrova.



INTERNET


Internet a volání do České republiky je z Kapverdských ostrovů opravdu drahý! Doporučuji využívat internet zdarma (wifi free) na vašem hotelu. U více hvězdičkových hotelů už by to měl být standard (alespoň ve společných prostorách).


Na internetu se dočtete, že je na Kapverdách internet zdarma na všech letištích, v přístavech a na hlavních náměstích a v hlavních ulicích… To už neplatí. Přišel Covid a změnil běh dějin. I tady. Internet už je dostupný zdarma jen na letišti.


Pokud internet potřebujete více, tak se vyplatí koupit si datovou SIM. Na jeden měsíc s 6GB vychází na necelých 400 Kč.



MĚNA


Místním platidlem je escudo (CVE). Pokud nechcete měnit, určitě si zde vystačíte i s eury. Směnit peníze lze na letišti nebo v bankách. Je nutné předložit pas a zaplatit poplatek 500 cve. Určitě doporučuji měnit na recepcích hotelů, kde je to sice s horším kurzem, ale bez poplatku, navíc nechtějí pas. Vůbec nejlepší směnárnou jsou ale vietnamské sámošky, kde když zaplatíte větší eurovou bankovkou, vrátí vám naprosto precizním kurzem 1 € = 110 CVE v místní měně. Bez poplatku.


Kurz: 1 € = 110 CVE, pokud vám budou někde (mimo zmíněné sámošky) vracet, tak VŽDY v kurzu 1 € = 100 CVE.



JÍDLO NA KAPVERDÁCH


Na Kapverdských ostrovech jíte především ryby, taky kuřecí a vepřové maso. Národní pokrm je cachupa, kterou zde snídají, obědvají i večeří. Ke každému jídlu zde dostanete minimálně dvě přílohy - rýži, brambory, maniok, vařenou zeleninu jako mrkev, dýni a klidně i pečivo. Taky tu milují hranolky (a pěkně s tunou majonézy)! Obvykle donesou i misku luštěnin, buď fazolí nebo čočky, a to výborně ochucenou, za mě vůbec nejlepší složka všech obědů. Ke každému jídlu dostanete drink na dobré trávení, a to buď místní bílý rum nebo punč. Oboje je síla! No a po jídle místní kávička a dezertík. Nejlepší je luxusní mangová zmrzlinka a nebo syrový pudink.




  • RYBY A MOŘSKÉ PLODY

Základem místní kuchyně jsou zejména ryby, a to tuňák, mečoun nebo treska. Dále mořské plody jako krabi, humři, langusty a krevety. Mořské plody se upravují na všechny možné způsoby a nejlépe chutnají s vyhlídkou na oceán..


  • CACHUPA

Jedná se o vůbec nejrozšířenější a nejtradičnější jídlo této země, které je k dostání na všech Kapverdských ostrovech. Dělá se ve dvou podobách. Ta jedna by se dala přirovnat k našemu guláši, tedy k omáčce, kde jsou hlavními surovinami pro přípravu kukuřice, fazole, boby, zelí čerstvá zelenina, sladké brambory zelené banány a vepřové nebo kuřecí maso. Někdy i ryba, vždy ale slanina a rajský protlak. Všechny tyto suroviny se vaří v jednom velkém hrnci. Druhou variantou je přílohová suchá cachupa, kde jsou jen boby a luštěniny a kus špeku. I zde se do ní přidává zelenina, třeba paprika, lišty špenátu, kukuřice. Musím říct, že jsem ji zkusila asi 10x a pokaždé to bylo úplně jiné jídlo. Někde naprosto nepoživatelné, někde luxusní mňamka.



  • PUDING PUDIM FLAN

Tento dezert je na Kapverdských ostrovech nejrozšířenější a nejtypičtější. Vaří se z kondenzovaného mléka a polévá se karamelem. Servírují jej i v hotelech.



  • KOZÍ SÝR

Kozí sýr je místní produkt číslo jedna. Najdete ho jak v restauracích tak i v hotelech, a to v nejrůznějších kombinacích. Například přelitý medem s různými želé nebo v kombinaci s marmeládou. Kozí sýr se velice často podává s ovocem papája, pro tento pokrm slouží název Doce de Papaya. Často se k sýru zakusují tvrdé sušenky bolachas, které jsou úplně bez chuti a zvýrazní chuť kozího sýra.

  • PAPÁJA

Moje nejlepší kapverdská snídaně..



  • PIVO

Místní pivo je značky Strela a jedna třetinka vyjde zhruba na 20 Kč. Obsah alkoholu je 5,4%, jsou dvě varianty. Nejlevnější je u Vietnamců (20 kaček), jinde za 1 €.


  • GROGUE

Toto je název pro místní pálenku, která se vyrábí z cukrové třtiny. Je to v podstatě rum. Právě cukrová třtina se na ostrovech pěstuje dost hojně. Obsah alkoholu je od 38 do 56 procent! Pije se s ledem a citronem v hotelech a restauracích, jinak místní ho pijí úplně všude, úplně ke všemu, klidně v deckové sklenici a jednojaké teploty.



  • CAIPIRINHA

. ...je nejlepší drink ostrovů! Kapverdská caipirinha je původní brazilský koktejl, který je vyrobený z cachaça (čirá bílá lihovina podobná rumu, která se destiluje z cukrové třtiny), třtinového cukru, limetky a ledu.

Existuje řada variant, resp. příchutí, a to podle přidané ovocné složky. Zkusila jsem klasiku s limetkou (obdoba mojita), doporučenou caipirinhu negra (velké zklamání) a jednoznačně nejlepší plážovou variantu - s mangem.

Je to naprosto dokonale osvěžující drink na pláž, který chutná jak hutná přesnídávka a na fotkách s pozadím bílého písku a tyrkysového oceánu je široko daleko nejkrásnější modelka. Alkohol v ní skoro necítíte, o to víc ale doporučuji opakovaně dořeďovat vodou.. Na sluníčku je tento až dětský drink hodně zrádný, takže po třech rundách odskáčete z pláže do hotelu klidně po čtyřech.. (to není má zkušenost, ale mam oči).



  • PONCHE

Tento nápoj znám z Madeiry. Jeho základem je právě místní pálenka, která se smíchá s medem a citronem. Trochu to připomíná naší medovinu.

  • VÍNO

Jediné místní víno se vyrábí právě na ostrově Fogo. Vínu se zde neskutečně daří díky sopečné půdě, která mu (stejně jako na ostrovech Santorini nebo Lanzarote) dává jedinečnou chuť. A výjimečnost, co si budeme vykládat.

Na ostrově FOGO je jak známé vinařství Chã (dle vesnice přímo pod sopkou, kde se pěstuje na jejím úpatí v černé strmé pustině), tak i na vinici MARIA CHAVES, která je kousíček nad hlavním městem ostrova - São Filipe.

Jinak většina vín, které dostanete v místních all hotelech, jsou kvalitní vína z Portugalska. Opravdu nehrozí, že byste zde v hotelech pili patoky jako někde v Egyptě nebo v Tunisku. Naopak, pijete ta nejvyhlášenější a nejlepší vína portugalské pevniny.



  • KÁVA

Káva pěstovaná na ostrově Fogo je celosvětově vyhlášená. Jmenuje se Café de Fogo a její naprostá většina pochází z oblasti Mosteiros.

  • VODA

I voda stojí za zmínku. Je potřeba si zde kupovat vodu balenou, v lepších hotelích jí dostáváte zdarma, protože zde se pije voda odsolená. Místním lidem to nevadí, jsou na ni zvyklí, ale náš metabolismus by tak vysoký obsah soli a jiných minerálů mohl opravdu rozhodit a způsobit vážné zažívací potíže. Jinými slovy – voda na Kapverdských ostrovech není pro nás Evropany pitná.



Obecně jsou místní sámošky bez většího sortimentu. Sekce ovoce a zelenina je dost chabá a drahá (kilo paprik vyjde na 5 €!!). Převládají všelijaké boby, luštěniny apod. Místní jogurty nejsou vůbec jogurty, ale jakési pudinky. Nicméně nakupování jídla na Kapverdách není o sámoškách, ale o tržnicích a trzích, a to je úplně jiné kafe, jiný svět. Takové množství ovoce a zeleniny jsem neviděla snad ani v Asii! Navíc nejde jenom o voňavé a barevné ovoce, najdete zde ryby, maso, vajíčka, luštěniny koření, bylinky... prostě úplně všechno. A ceny? Ty jsou zde naprosto lidové



UBYTOVÁNÍ


Ubytovat se na Santiagu můžete úplně stejně jako všude jinde na světě - tedy od špičkových all inclusive hotelů, po apartmány a penzionky v soukromí, kde za krásný pokoj se snídaní u pláže (Tarrafal) zaplatíte 750 Kč za noc. Nejlevnější pokoj na Praia vyjde pro dva na necelou pětistovku.



Já bydlela v hotelu Beramar, kterej mohu jen a jen doporučit. Super poloha cca 10 minut chůze do starého města, kousek od hotelu sámošky, v hotelu super snídaně, čisto, moderní zařízení, teplá voda silného proudu, sprcháč, klima a funkční wifi.


Co bych zde absolutně nejvíc vyzdvihla, to je recepce! Nejen že jede nonstop, ale hlavn je vnímavá a strašně hodná. Třeba když jdete sama do města, hned si na vás vezme telefonní číslo a průběžně vám píše na WA, zda jste v pořádku... Tohle jsem zatím nikde nezažila.



KOUPIT NEMOVITOST NA KAPVERDÁCH A MÍT DRUHÝ DOMOV V RÁJI?


Nemálo z vás mi psalo, zda se dají na Kapverdách pořídit i nemovitosti, takže předávám zjištěné info takto hromadně dále a za sebe říkám, že poměr cena a výkon je v tomto případě opravdu neuvěřitelná.


Oblíbenost Kapverd jakožto turistické destinace odstartovala zvyšování hodnoty místních nemovitostí. Do roku 2019 navštěvovalo zemi ročně okolo 750 000 turistů. Podle Kapverdského turistického institutu lze očekávat, že navzdory pandemii to do roku 2030 bude více než trojnásobek. Zatímco doposud zahraniční turisté hledali dovolenou převážně ve velkých All-Inclusive hotelech, v současnosti poptávají pronájem a koupi apartmánů. Tento celosvětový trend činí z kapverdských nemovitostí zajímavou investiční komoditu s vysokou mírou zhodnocení.


Jak bylo částečně naznačeno výše, i přes očekávaný nárůst, došlo vlivem pandemie k pozastavení růstu cen nemovitostí a některé z nich jsou dokonce nabízeny za zvýhodněnou cenu. Nastal tak vhodný čas pro jejich nákup. Z tohoto důvodu se paní Mónica Sofia rozhodla založit společnost zabývající se prodejem a nákupem nemovitostí - Estate Cape Verde Real Estate a tato společnost nabízí nemovitosti různých typů napříč Kapverdskými ostrovy. V nabídce jsou komerční a nekomerční objekty, pozemky, domy i apartmány.

Zároveň všem zájemcům Česko-kapverdská obchodní komora garantuje férovost a legálnost převodu nemovitosti na vaše jméno.

V případě zájmu jsou ochotni vystavit vám bankovní garanci, která pozdrží vaše peníze tak dlouho, dokud celý proces převodu nemovitosti/pozemku na vaši osobu není úspěšně dokončen. Zároveň nedojde-li k převodu do předem stanoveného data, peníze vám vrátí zpět.



Společnost spolupracuje s místními architekty a stavebními firmami, které vám pomůžou s realizací vašich investičních projektů. Kapverdská demokratická vláda navíc zaujímá vstřícný postoj k zahraničním investorům a motivuje je například možností získat spolu s koupí nemovitosti trvalý pobyt.


Na Kapverdy navíc létají každý pátek přímé lety z Prahy a vaše investice tak může současně posloužit jako místo pro vaši rekreaci i pronájem.

Místní klima a moře má pozitivní vliv na zdravotní stav, proto jsou Kapverdy vhodné např. pro důchodce. Kapverdská vláda navíc nabízí zahraničním důchodcům celou řadu výhod. Nejenže dostanou povolení k pobytu, ale zároveň si můžou převést své věci na Kapverdy bez nutnosti platit clo či další poplatky. Všechny tyto věci je společnost schopna zajistit.

Jak již bylo zmíněno výše, kapverdské pozemky jsou ideální investicí s vysokou mírou zhodnocení (v průměru více než 11 % p.a). Výhodou oproti jiným zemím je možnost vlastnění pozemků cizinci na vlastní jméno. Ceny nemovitostí jsou navíc nižší než v jiných turistických destinacích, čemuž pomáhá také složitě nastavený systém hypoték, který znemožňuje řadě Kapverďanům nakupovat nemovitosti.


Nakupování na Kapverdách bez znalosti místního prostředí je však velmi problematické. Na trhu se objevují spekulanti i podvodní prodejci (podvodné transakce a nedostavěné projekty). Je tak klíčové pracovat s někým, kdo místní prostředí zná a pohybuje se v něm. Kapverdský systém má navíc svá specifika a je poměrně složitý.

Ceny kapverdských nemovitostí se liší v závislosti na typu objektu a místě. Nejdražší nemovitosti jsou zpravidla u pláží a na ostrovech Santiago, Boa Vista a Sal. Zároveň je nutné počítat s navýšením kupní ceny nemovitosti o formální náležitosti, právní služby, daně a poplatky, o to v průměru až o 6 %. (záleží však na řadě okolností). – To však u Cape Verde Real Estate neplatí. Veškeré náklady včetně daní jsou součástí jejich ceny!

Společnost Cape Verde Real Estate za vás vše zařídí, dokonce ani nemusíte být přítomni, stačí pouze podepsat plnou moc. Pomůžeme vám vybrat vhodnou nemovitost. Nemovitost vždy před nákupem zkontroluje na katastru nemovitostí, obstará výpis z katastru (včetně katastrální mapy) a u místní municipality ověří veškeré náležitosti včetně toho, kdo je skutečným vlastníkem a není-li nemovitost zatížena břemenem v podobě dluhů atd. Po podepsání kupní smlouvy a zaplacení zálohy následně vyřídí veškeré papírování, notářské služby a zajistí vám daňovou kartu. Do 30-ti dnů od podpisu dostane klient „Escritura“, čímž bude stvrzeno jeho vlastnické právo na nemovitost podle kapverdských zákonů.

Cape Verde Real Estate je schopna zajistit i celou řadu dalších služeb - spolupracuje s českou bankou, která vám může půjčit peníze, zajistí smlouvy s dodavateli energie, vody a plynu, případně nemovitost pojistí. Dále jsou schopni zajistit také další služby v podobě bezpečnostní agentury, úklidu atd.


Pro více informací kontaktujte: Cape Verde Real Estate - www.estatecv.com, info@estatecv.com.




ITINERÁŘ:



  • KAPOK, NEJSTARŠÍ STROM KAPVERD


  • PRAIA


  • STREET ART V PRAIA


  • MAJÁK V PRAIA


  • ASSOMADA


  • PEDRA BADEJA


  • LEVÁDY V PEDRA BADEJA ROCHA LAMA


  • GROGUE, FABRIKA NA RUM


  • KONCENTRAČNÍ TÁBOR TARRAFAL


  • PLÁŽ TARRAFAL


  • REBELADOS V ESPINHO BRANCO - DYCKY REBEL

  • CIDADE VELHA


  • PICO DE ANTONIA


  • PĚŠÍ TÚRA V RIBEIRA PRINCIPAL


  • NÁRODNÍ PARK SERRA DA MALAGUETA


  • CALHETA DE SÃO MIGUEL


  • ODPOLEDNE S MINISTREM TURISMU


  • ZABÍJAČKA U SILNICE KDESI VE VNITROZEMÍ


  • NÁVŠTĚVA SÍDLA NADĚJE CABO VERDE



SANTIAGO ZÁVĚREM


Od tohoto ostrova jsem tolik nečekala, o to víc mě překvapil. Je opravdu pestrý a rozmanitý a každý si zde najde to svoje. Mně s tímto ostrovem navždy zůstane vzpomínka na první opravdu ZELENÝ pohled na Kapverdy. Tak, jako tady, tak se to v měsíci březnu jinde nezelenalo. Nádhera! Úplně jiný svět.


Kdybych sem jela na týden, určitě bych volila ubytování napříč ostrovem. První noc v Praia - město je krásný a večerní atmosféra se musí zažít taky. Pak přesun do Tarrafalu, zde klidně dvě noci. Jednu noc někde u národního parku s celodenním trekem - asi na Pico da Antonia nebo údolím Ribeira Principal, možná oboje. No a pak klidně dvě noci v Cidada Velha, protože i když je to líná ospalá díra, její kouzlo vás totálně dostane. Tohle je jiný svět, exotika, dobrodružství. To, co na cestách všichni hledáme.



Osobně pro mě bude tento ostrov už navždy propojený s nadací Naděje Cabo Verde, protože právě zde jsem nahlédla nejen do života místních rebelů, ale také do míst, kde se místním rodinám pomáhá s výstavbou nových domů a posunu z neutěšených podmínek do trošku normálního žití. Třeba právě díky výstavbě nových domovů..

Například početná rodina na fotkách níže žije v naprosto šílených podmínkách. Všichni spí v jedné malé místnosti velikosti svazácké chaty, kuchyň je pro ně venkovní ohniště a nebýt pár hospodářských zvířat a obdělávání půdy kolem domu, neměli by vůbec nic. Nadace Naděje Cabo Verde zahájila projekt DŮM SNŮ, díky kterému se právě tato rodinka komplet usmívá a těší se do nového.. Nejen domova, ale možná i života. Života, kde naděje neumírá a zázraky se můžou stát.



Naděje Cabo Verde prostě pomáhá lidem, kteří si to opravdu zaslouží. Lidem, kteří i kdyby se sedřeli z kůže, samotní to nikdy nezvládnou. Když vidíte děcka, jak s naloženými oslíky “obyčejnou” vodou šlapou do brutálního kopce, aby své rodině zabezpečily vůbec to nejzákladnější, je vám opravdu těžko u srdce. Tohle je sakra nespravedlivé dětství, ze kterého se vymanit a žít jednou alespoň trošku normální život, to je takřka zázrak. Lidé bez budoucnosti, zdánlivě bez snů. Jenže oni sny mají! Ano, netíží je naše starosti, netrpí nespavostí, migrénami a nemocemi, které způsobuje chronický stres. Usmívají se pořád. Ale jen proto, že jim nic jiného nezbývá. Brekem a lítostí si tady k ničemu nepomůžete..



Často lidé říkají, že turismus a peníze autentické osady a obyvatele ničí, ale podle mě to může říct jen člověk, který se opravdické bídě a chudobě nikdy nepodíval přímo do očí. Tak, jak žijí lidé zde, tak byste nikdo nikdy žít nechtěl. Ani coby challenge ve výměně manželek s vidinou, že to za 10 dní skončí a vy budete mít na účtě za odměnu balík. A rozhodně by jste takový život nepřáli svým dětem.



I když je teď doba hodně těžká a vyhlídky moc růžové nejsou, je potřeba pomáhat VŠEM potřebným. Nejen těm, kteří jsou v našich médiích vidět dokolečka dokola. Můžeme-li si pomoc druhým dovolit, rozdělme ji, prosím. Nezapomínejme ani na ty, kteří se usmívají, protože nemají jinou možnost.


Dovolím si úplný závěr věnovat slovům Moniky Sofie, zakladatelky Naděje Cabo Verde:


V Kapverdské republice žije mnoho dětí v extrémní chudobě, jsou zranitelné a ohrožené řadou faktorů, které jim brání prožívat šťastné dětství. Sama jsem na Kapverdách vyrůstala a nejhorší pro mě bylo vidět malé děti, plné nápadů a ideálů, které nemají možnost jít si za svými sny.
V současnosti bydlím již několik let v České republice, kde jsem dostala možnost vystudovat vysokou školu a začít podnikat. Nikdy jsem však nezapomněla na svůj původ a cítím se zavázaná pomáhat lidem, kteří procházejí stejnými obtížemi jako kdysi já.
Budeme velice vděční za jakýkoliv příspěvek na náš transparentní účet Nadačního fondu Naděje Cabo Verde: 5592552329/0800. Tyto peníze využijeme na zajištění lepší budoucnosti.
Pokud máte zájem se připojit k pomoci Kapverdám buď individuálně nebo jako firma, která tyto produkty dodává, prosím kontaktujte nás přes e-mail info@nadejecv.org.
VELMI DĚKUJI všem, kteří v těchto těžkých chvílích dokáží myslet na druhé a pomáhat bližním. Mónica Sofia.



Subjektivní žebříček mnou navštívených ostrovů (kde 1 = nejkrásnější):

  1. SAO NICOLAU

  2. SAO VICENTE

  3. FOGO

  4. SAL

  5. SANTIAGO

  6. BOA VISTA

  7. SANTO ANTAO

...hodnocení je ovlivněno osobními prožitky, ubytováním, aktivitami na daném ostrově a hlavně počasím. Měsíc březen je na Kapverdách nejsušším měsícem roku s velkou větrností. Obecně zde prší v měsících srpen a září, takže ideální čas pro odlehlejší ostrovy, kde chcete nasát místní zeleň a přírodu, je od října do ledna..







3 171 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page