top of page
Vyhledat

KAPVERDY za KAČKU - ostrov SAL

Aktualizováno: 29. 10. 2022



Kuba, Srí Lanka, Filipíny, Maledivy, Nikaragua, Kostarika, Ibiza, Mallorca, Liparské ostrovy, Bali, Thajsko, Maroko, pobřeží Západní Sahary, Španělsko, Fuerteventura, Portugalsko a já nevím co ještě... Všude tam byly nádherné pláže, ale to, co je tady na KAPVERDÁCH, to je naprostá plážová senzace! Tohle je ten nejvíc "Karibik", jaký jsem dosud zažila.



V lednu teplota vody naprosto neuvěřitelná - 4 stupňů, dokonale průzračný oceán i v místech, kde kotví lodě, tisíc odstínů tyrkysova lemovaných hebkým bílým pískem a bílými vlnami dokonalých tvarů. K tomu azurové nebe s bělounkými obláčky, věřík ideální, aby jste tu nepadli vedrem (ale rozhodně tu nefučí) a teplota vzduchu od 24 do 27 °C. Když vyjdete z hotelového komplexu (samozřejmě vyzbrojeni pitným režimem), jdete kilometry po pláži úplně samotní.



Hodně lidí říká, že tohle místo je jen o válení se a není tu pořádně nic k vidění.. No nevím, ale TOHLE mi takhle v lednu jako nic nepřijde. Naopak. Nemůžu se na tu krásu vynadívat. Výšlap touhle písečnou dokonalostí je naprosto stropovým zážitkem, a i kdyby tady na tom ostrově opravdu nic jiného nebylo, zopakuji to každý zbývající den a nebudu mít dost.



Naštěstí toho tu dost je, takže Kapverdy jsou moje nová láska, a to na první dotek mojí nohy a místního písku.




TERMÍN:‌


2. - 11.1.2022 ‌



PROČ‌ KAPVERDY?‌ ‌


Protože bude 1.1., začne novej rok a když se říká “jak na Novej rok, tak po celej rok” -

nehodlám riskovat!


Koukám tedy na konci roku na letenky do všech světových stran, googlím všechny možnosti všech nízkonákladovek s odletem co nejblíže tomuto datu a návratem nejpozději 11.1., což je můj deadline pro návrat. Mé zadání je opravdu prosté (a už klasické) – dobrý poměr cena výkon, teplo na žabky a plavky a možnost dostat se tam i jako NEhrdina, tedy bez nutnosti dobrovolného očkování.


Jenže můj volný termín je dost disponovaný, ceny všech individuálních letenek šílené, díky omikronu ruší nízkonákladovky let za letem a evropskej covidovej semafor zase hraje všemi barvami naráz, přičemž vytoužená zelená je v nedohlednu. Jinými slovy - letět někam do týdne, za slušnej peníz (ideálně za kačku) a ještě za teplem bez roušky na puse nonstop (Španělsko) nebo povinné aplikace dobrovolné vakcíny - zdá se být nemožné.


Pandemie zcela změnila systém nákupu mých letenek. Už dávno nekupuji měsíce dopředu několik letů ani super akční letenky, ale vždy jednu letenku na jednu cestu, a to maximálně 14 dní - 3 týdny dopředu. Nákup letenek dopředu totiž dnes znamená jediné - nekupujete si letenku a jistotu, že někam opravdu poletíte. Kupujete si pouze možnost, že cesta vyjde. V dnešní době tak 30% pravděpodobnost, což je pro mě sakra málo, abych se na takovou cestu chystala, dělala si itinerář a těšila se.


Mnohem efektivnější (s ohledem na vynaloženým čas při plánování cesty) je koupit si opravdu reálnou letenku (i ty se dají v dnešní době koupit za pár stovek, pokud se nejedná o vánoční nebo silvestrovský termín a prázdniny, že..), kterou už nikdo nezruší. Ani cestovatelský semafor! A zde platí, že čím víc je letenka koupená "na poslední chvíli", tím je pravděpodobnost reálné cesty vyšší. 14 dnů už by měla být skoro garance jistoty.


Bohužel, jak jsem již zmínila, vánoční a silvestrovské termíny jsou na levné letenky opravdu průser. Hledám všude možně, kombinuji společnosti i místa odletu, současně lustruji MZV a jejich NEaktuální Covid BBC a začínám propadat beznaději! Tohle jsem zažila naposledy v létě během prázdnin, kdy mi vyšlo nakonec nejlevněji letět s cestovkou! No a současně s touto šílenou myšlenkou otvírám prohlížeč zájezdů….



Z pohledu cena-výkon a hlavně splnění kritérií mého zadání vychází suverénně nejlépe Kapverdské ostrovy. I když je cena pro "cestování za kačku" relativně vysoká, líbí se mi výsledná exotika, kterou Kapverdské ostrovy slibují. Spolu s nimi mám v merku i Keňu, která je za podobné peníze a zní ještě víc dobrodružně. Kdo mě zná, tak ví, že zvířátka, kterých je AFRIKA plná jak pytlík Haribo medvídků, než se mi dostane do ruky, je něco pro mě... Jenže pak mi dojdou dvě věci. I když je Keňa za dobrej peníz, zahrnuje to cenu jen za cestu, ubytko a all inclusive. Ne za zvířátka! Safari jsou další peníze navíc. Nejedná se o pár stovek navíc, ale o hodně hodně tisíc navíc. Nakonec sjedu až k posledním řádkům v popisu zájezdu a zjistím, že osud a Covid to rozsekl za mě. Už i do té africké Keni je totiž očkování povinné! Keňu škrtám, mizíkuju z hlavy všechnu africkou faunu a pokorně se vracím zpátky ke Kapverdským ostrovům. Na webu cestujlevne, který je pro mě vždy zdrojem cenných informací o každé destinaci, se dočítám, že individuální turistika směr Kapverdy vyjde sakra draho a že nejlevnější způsob cesty sem jsou zájezdy s CK.


Přesto to zkouším proplánovat po vlastní ose, protože letět s CK pocit dobrodružství dost sráží.

  • Nejlevnější letenky v mém termínu jsou okolo 15 000 Kč za osobu. A sakra problém jsou přestupy, protože řada zemí je pro mě zapovězena….

  • Ubytování nejlevnějšího typu - bez jídla ve smíšeném pokoji - vychází na 7 tisíc za lůžko (palandu). Pokud bych chtěla nějaký hotel s all inclusive režimem, abych se v zemi chudé na jídlo = drahého jídla nemusela o toto vůbec starat, vychází mi ubytování v termínu zájezdu s CK v nejlevnějším hotelu na 33 tisíc na osobu. Neskutečná darda!!


Pokud bych sloučila pouze letenku a toto ubytování, jsem na 47 000 Kč, a to v tom není transfer z letiště, vstupní letištní taxa ani žádné covidové pojištění...


Zájezd s cestovní kanceláří lze s trochou štěstí koupit od 14 tisíc na osobu za 7 nocí/8 dní - 9 nocí/10 dní, a to v opravdu slušném 4 až 5 hvězdičkovém hotelu s all inclusive režimem, odletem z Prahy s odbaveným zavazadlem (to pro mě bude fakt výzva!!), zařízenou vstupní letištní taxou i covidovým pojištěním pro případ, že vám den před odletem vyjde pozitivní antigen nebo den před odletem zpátky do České republiky budete nuceni nastoupit do kapverdské karantény a pobyt si nedobrovolně prodloužit.


Tady opravdu není nad čím přemýšlet. Kupuji zájezd, který se mi před očima s blížícím se datem odjezdu ještě víc zlevnil a těším se na zahájení cestovatelské sezóny léta páně 2022! Jako jo, trošku přemýšlím, zda je cestovka to pravé ořechové a zda si to dokážu užít a vůbec - těšit se jako na ostatní cesty. Pak ale najdu jeden zajímavý příspěvek na facebooku a v hlavě se mi zrodí nápad, jak si z téhle cesty udělat cestu fakt srdeční… Tím postem je výzva správkyně FB stránek Kapverdské ostrovy, zda by lidé mohli dovézt nějaké léky na teplotu a průjem malých dětí, protože v tuto chvíli na ostrově prakticky žádné léky nejsou, ale horečky a průjmy dětí se šíří vlnou tsunami.


Nejdřív si říkám, že něco nakoupím a dovezu, pak mě ale napadne využít sílu sociálních sítí pro dobrou věc a zkusím nejen dovézt více než mou trošku, ale třeba pomůžu rozšířit povědomí o tom, co můžeme my - turisté létající do podobných destinací s 23 kg kilogramovým kufrem - dovézt a udělat tak alespoň malý smysluplný dobrý skutek.



MOJE FB VÝZVA..


Přátelé, chystám se na trip, který bude zase trošku jiný a kam vás všechny vezmu samozřejmě sebou! No a něco mě napadlo...


V destinací, do které se chystám, je obrovská absence základních léků pro děti (zato nemocnejch děcek jak mnou vypitých skleniček vína 40 let zpět!)..


Našla jsem tuto informaci pár dní zpět a samozřejmě zajdu pro tuto netradiční nadílku do lékárny. Nicméně pojedu po X letech s odbaveným zavazadlem (taky tomu pořád nevěřím!!!) a jsem trošku v panice z toho, co se do takového zavazadla vlastně všechno dává! Jinými slovy - po letech s příručákem tam bude hooodně místa! Vic,než jsem schopná na své náklady materiální pomocí sama zaplnit. No a tak mě napadlo, obrátit se na vás, protože to nestojí víc než pár mých řádků (a vy víte, že s těma já fakt nešetřím), ale náhoda je blbec.. Věřím, že i moje troška udělá radost a pomůže na správném místě, ale jak řekl jistě nějaký řecký myslitel a filosof: "když se potkaj tři sobi, tak se starost násobí.."


Třeba je mezi vámi nějaký dealer (farmaceutický!!) nebo někdo, komu někde v PR skladu pár zdravotnických drobností přebývá a chtěl by do Nového roku vstoupit s malým "odpustkem" (dobrým skutkem).


Takže pokud ano, klidně pište. Nebo sdílejte, protože když nemůžete přiložit vitaminy nebo sirup na hromádku vy, třeba ve vašem okolí někdo může. I sdílení je totiž někdy velká pomoc.


A co je konkrétně potřeba?

  • léky proti horečce (zejména léky pro děti - sirupy, tablety, čípky)

  • vitamíny

  • dezinfekce na rány, náplasti...

  • elektronické teploměry

  • balíčky první pomoci

  • sudocrem, bepanthen, fenistil mast..


Pokud někdo něco máte a chcete pomoci, předání nutné tento týden. Vymysleli bychom nějaký dostupný kompromis.


Pašeráctví v bodech:

  1. Uvedení do děje…

Pokud také vyrazíte na Kapverdské ostrovy a budete chtít dovézt léky (a že se vás ozvalo!), a to ve větším než pro jednu osobu normálním množství, pak vězte, že se i s úmyslem pomoci jedná o porušení zákona. Nicméně pojedete-li s cestovní kanceláří, odbavená zavazadla údajně ani v Praze, ani v příletové destinaci moc nekontrolují a musela by to být sakra smůla, že vaši farmako nadílku vyhmátnou. Pozor ale na linkové lety (na vlastní pěst bez CK) - zde se scanuje každý kufr!


Mně se nakonec podařilo všech 15 kg léčiv zdárně a bez újmy z Česka na Kapverdy dovézt. Byl to opravdu stres a adrenalin, né že ne, a to zejména po telefonátech na české Ministerstvo zahraničních věcí, následně Ministerstvo zdravotnictví a vlastně i na konzuláty a ambasádu Kapverdské republiky (čímž jsem se bavila asi 3 předodletové dny). Všude si samozřejmě především kryjí záda, takže vám v podstatě jak přes kopírák opakují, že s sebou dovézt můžete opravdu jen to, co sami spotřebujete. Pohrozí vám výškou sazby odnětí vaší svobody za odhalené pašeráctví, zdůrazní "pohostinnost afrických kriminálů" a vůbec dodají odvahu, že máte na chvilku chuť vyndat ze své cestovní lékárničky i náplast na puchýře.


Jenže pak koukáte na hromadu léků, co se vám za 3 dny nahromadily vedle kufru od všech sousedů, co si přečetli mou lehce unáhlenou výzvu připojit se k nákupu léků…


Ta hromada už atakuje 10 kg a co flek zvonek s další taškou léků u dveří. Do toho posty na FB Kapverdských ostrovů, jak je situace dramatická a léky pro děti na horečku a průjem ceněny zlatem. Tohle už nejde vzít zpět. Kostky jsou vrženy.



Poslední noc úplně bez spánku, naštěstí na nervový průjem tablet plnej kufr! Ty holky, moje skvělé sousedky, nakoupily léky za nemalé peníze (každej balíček tisic až klidně i pět tisíc kaček!!) a s pomocí přispěchali i přátelé zdravoťáci, kteří mi dovezli léky na předpis. Pořád přemýšlím, zda jsem připravena dožít na Kapverdách (v kriminále), ale pohled na možných až 30 kg váhy s sebou (23 kg odbavený kufr a 7 kg příručák), když vám běžně stačí 7 kg i na měsíc, na hromadu léků a hlavně vědomí, že je v cílové destinaci absolutní nedostatek léků pro děti, nejde dělat nic jiného, než si každou volnou škvíru v kufru smysluplně vyplnit. Tři nadlimitní kila jsem předala dalším "spolupachatelům" na letišti v Praze, a i ti převezli zásilku na sousední ostrov Boa Vista v pořádku. Příručák, který se přece jen kontroluje dost, posloužil pro pastelky, autíčka a kokina. Blbosti, ale i ty tady uplatníte.



  1. Předání léků na místě:

Léky jsem rozdělila na dvě části:


1, Léky volně prodejné v lékárně - tedy masti, teploměry, Paraleny, Brufeny, sirupy na horečku i kašel, živočišné uhlí, nosní kapky a podobně. Tyto léky jsem s pomocí Iren zabalila do balíčku po pěti kouscích, v každém balíčku něco na teplotu, něco na průjem a něco málo k tomu. Třeba zubní pasty a kartáčky.


2, Léky, které podléhají lékařskému předpisu – antibiotika, antihistaminika, silnější léky na průjem…

Léky na předpis, které je třeba správně indikovat a ubezpečit se, že pacient chápe dávkování, uchovávání, možné nežádoucí účinky aj., jsem osobně předala místnímu zástupci Ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí na Kapverdských ostrovech. Toto setkání zprostředkovala Iren a já jsem ji za to nesmírně vděčná. Měla jsem totiž (coby zdravotník) opravdu obavu tuto sortu léků jen tak rozdávat místním. Díky předání tomuto pánovi budou léky distribuovat zdravotníci a ještě vznikla skvělá konstruktivní myšlenka informovat i vás o této možnosti.



Pokud tedy nějaké léky na Sal povezete a nebudete se chtít zatěžovat s rozdáváním v rodinách (ono mezi námi - ve všech domácnostech to chrchlalo, smrkalo a vůbec smrdělo lapením od alfy, bety, delty až po omicron), můžete léky předat přímo Iren (ta je přebere klidně hned na letišti a já garantuji, že do jediného balení doputují tam, kam mají) nebo je můžete doručit zmíněnému zástupci v Espargos. Jeho sídlo pod zdejší známou vyhlídkou je na fotce níže. Jo a jen tak mimochodem, zatímco předodletové antigen dělají na všech hotelech za 25 €, tady ho máte za necelých 10 €.

Pokud budete balit kufr a budete mít i tak strach, dle pokynu zmíněného pána - léky zabalte fresh fólií a opatřete cedulkou na které bude napsáno toto:


José Rui Moreira, Delegado de Delegacia de Saúde do Sal. Um presente de caridade.

(dobročinný dar)


Celníci pochopí, kam léky směřují, případně na tuto pobočku Ministerstva zdravotnictví zavolají a odtud pro léky někdo dojede.



  1. Závěrem…

Rozdat léky můžete v místních slumech (tam bych ale sama nejezdila), někde na ulici nebo v chudých rodinách ve městech. Přiznám se, že bez Iren bych se do místních domácností asi těžko dostávala. I za to jsem jí velice vděčná, protože jsem mohla nakouknout do řady místních "kuchyní". Strávily jsme spolu celý den, který začal milou návštěvou místní školy, pokračoval předáním léků zástupci ministerstva v Espargosu a končil osobním rozvozem do pozdních nočních hodin právě rodinám v nouzi. Byl to maraton, a to nejen po fyzické stránce, ale hlavně po té emotivní. Ne všechny rodiny žijí v důstojných podmínkách, ač se snaží o sto šest. Každopádně i když vás někde bída přímo kopne do očí, pořádek a vůně v každém bytě větší jak na mém hotelu. Za každý balíček s léky pro své děti nás maminky odměnily úžasným úsměvem a poděkováním vepsaným do jejich tváře víc než jakékoliv slova dokáží. Byl to úsměv přímo od jejich Kapverdských srdcí, se kterým nás pustily nejen do svých domovů, pod své vánoční stromky, ke svým největším pokladům, ale hlavně úsměv úlevy a důvěry, protože ten všudypřítomný kašel, rýma a teplota, kterou jejich děti mají, už teď určitě ustoupí.




KAPVERDSKÉ OSTROVY - INFO


Kapverdy, Cabo Verde, Kapverdské souostroví nebo také ostrovy Zeleného mysu - to vše je República de Cabo Verde.


Kapverdy se skládají z 9 obydlených ostrovů (Sal, Boa Vista, Santiago, Maio, Fogo, Brava, São Vicente, São Nicolau, Santo Antão) a jednoho, který je neobydlený (Santa Luzia) a z dalších menších neobydlených ostrůvků. Všechny tyto ostrovy jsou vulkanického původu a všechny leží mezi rovníkem a obratníkem Raka. Geografický patří k Africe a společně s Azorskými ostrovy, Kanárskými ostrovy a Madeirou tvoří Makronésii. Tento název je určený právě zmíněné skupině ostrovů v atlantickém oceánu na západě od Gibraltaru.

Kapverdské ostrovy se obecně dělí na návětrné a závětrné.


Stejně jako žádný z Kanárských ostrovů není stejný a každý je něčím výjimečný, platí to i pro Kapverdské ostrovy. I zde je každý ostrov úplně jiný a každý je jedinečný tím, co nabízí. Osobně mě velice mrzí, že CK létají pouze na Sal a Boa Vistu, protože právě ostatní ostravy na mě dýchají skutečným dobrodružstvím, možností turistiky a vůbec dle fotek - vypadají jak z filmu Dobytí ráje…


Kapverdské ostrovy jsou směsí portugalských a afrických kořenů. Většina obyvatel je křesťanského náboženství. Úřední jazyk je zde portugalština, ale domluvíte se zde anglicky, francouzsky, italsky, španělsky a dokonce i česky.


Zásuvky jsou zde stejné jako v České republice a posun času zde je teď v zimě - 2 hodiny (v létě -3 h).


Sluneční svit v lednu: v 7 ráno východ slunce, v 8 na opalování. V 18 západ slunce. Po celou dobu 8 -18 hodin svítí sluníčko. Někdy tu fouká, ale jen k příjemnému pocitovému ochlazení, někdy je i bezvětří.


To nejvíc typické pro Kapverdy jsou místní obyvatele a věta NO STRESS. Osobně bych to přirovnala ke kostarickému PURA VIDA a asi nejjednodušeji bych to vysvětlila jako neuvěřitelně pohodový přístup k životu, který je opravdu k nezaplacení. Tady vážně nikoho nic nikdy nerozhodí.




LETENKY‌ ‌NA KAPVERDY


Jak jsem zmínila, levné letenky na Kapverdy neexistují. Nejlevnější je tak suverénně cena zájezdu s CK. Cena letenek po vlastní ose od 14 - 15 tis.


Pokud chcete i tak zkusit cestu na vlastní pěst, zkuste hledat odlet v Polsku.




VSTUP DO ZEMĚ


Nutný je cestovní pas, který musí mít platnost ještě minimálně 6 měsíců po vašem návratu domů.


Od roku 2019 došlo ke změnám vízové a poplatkové politiky. Občané Evropské Unie mohou cestovat na území Kapverdských ostrovů bez víz, a to pro pobyty do 30 dní. Nicméně však kapverdská vláda zavedla bezpečnostní letištní taxu (Taxa de Segurança Aeroportuaria, TSA), kterou musí uhradit každý turista. Taxa stojí 3 400 kapverdských escudo, tedy cca 31 € /800 Kč). Tuto taxu můžete zaplatit:

  • online nejpozději 5 dní před příletem na Kapverdy (na webové adrese www.ease.gov.cv po krátké registraci a úhradě poplatku kartou)

  • na letišti po příletu

  • přes cestovní kancelář - CK poplatek zařídí za vás, a to za krásných 1300 Kč na osobu..



COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌


Na Kapverdy mohou všichni bez rozdílu! Pokud nejste očkovaní (nebo papírově prodělaní), pak stačí jen antigen za 200 Kč před odletem, samozřejmě negativní a max 48 hodin starý. Mimochodem ten si musí dělat i očkovaní. Můžete i PCR test, pokud máte peněz nazbyt. Test si nemusí dělat pouze ti, co mají prodělání nemoci do 180 dnů.


Tento test ukážete při odletu z Prahy před vydáním letenek, dále po příletu na Sal, kde jej okem zkontrolují (stejně tak i ostatní doklady “bezinfekčnosti”, tedy očko a prodělávku).


Dále chtějí vidět vaše potvrzení vyplněného příletového formuláře do země - to si děláte před cestou sami (nikoli CK) a po odeslání údajů vám dojde na mail jejich certifikát. Adtresa pro vyplnění je zde: https://igrp.gov.cv/IGRP/app/webapps?r=controle_sanitario/FichaVigilanciaControleSanitario/index&dad=controle_sanitario&p_fwl_toolsbar_2=en_lang&target=_blank&isPublic=1.


I když MZV tvrdí, že test musíte na ostrovech předkládat všude (ubytko, bary, restaurace) - je to naprostý nesmysl. Za celou dobu toto naprosto nikde nikdo neřešil.


Na ostrově se dost nosí roušky, někteří nadšenci z řad místních i venku. Každopádně pokud toto nadšení nesdílíte, místním je to úplně jedno. No stress, tady každej jak sám uzná za vhodné. V hotelu musíte roušku jen v restauraci, a to na těch symbolických pár vteřin, než si sednete k jídlu. Zkuste to dodržovat a respektovat, nedělají to proto, že by je to těšilo nebo se báli Covidu a věřili, že je to ochrání. Dělají to proto, že musí a že pokud by to nedělali, jejich hotelu by mohl být odebrán status bezpečného hotelu, což by vedlo k tomu, že nebudou mít práci. A práce je zde stejně jako voda ceněna zlatem.


Před odletem domů je nutný antigen, který si uděláte v hotelu za 25 €, nebo v Espargos za 10 €… Ten ukážete před nástupem na palubu, kde jej opět okem zkontrolují a následně je předkládáte v Praze celníkům spolu s vyplněným příjezdovým formulářem. Svou popříjezdovou karanténu coby neočkovaní ukončíte 5 den negativním PCR testem.




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ KAPVERDY - SAL


Letiště na ostrově Sal je opravdu malinkaté. Rozhodně zde nečekejte letištní autobus, pěkně se projdete po letištní ploše až k budově letiště. Zde vám zkontrolují pas, vstupní QR kód a zrakem i doklad bezinfekčnosti.



Na letišti je bezplatné wifi, a to bez nutnosti registrace.

Jsou zde dva duty free obchody a před letištěm postávají taxíky.




DOPRAVA NA SAL


Výlety po ostrově s CK nebo autem na vlastní pěst?


Osobně rozhodně doporučuji autem na vlastní pěst!!


Za ½ denní výlet CK zaplatíte 35 - 40 € osoba a objedete zhruba 4 zastávky. Neříkám, že výběr míst je ze strany CK je špatný, ale stejně si dále připlatíte všechny vstupy, jídlo nebo třeba boty do vody, pokud nemáte své a chcete strčit nohy vedle hlavy žralůčka aj. Co je naopak plus, to je obvykle velice kvalitní výklad a mrak informací z úst delegátů. Nicméně pokud si přečtete za pár dní můj kompletní cestopis, budete vědět i sami všechno a nejlíp k tomu.



Auto vyjde na 60 €/den a benzín tak za 10. Jste tedy na částce 70 €/den. Pokud budete na auto dva, už je to cena výletu s CK na osobu, akorát s tím rozdílem, že si zastavíte kde chcete a do itineráře nacpete klidně 10 dalších super zastávek a míst. Pokud jste dvojice, určitě potkáte na hotelu krajany a pevně věřím, že i vám se poštěstí najít další dvojku do auta, která se s vámi o náklady šábne na půl. Pak už jste na částce necelých 18 € na osobu a to je na celodenní výlet napříč ostrovem TOP. Díky autu si ostrov projedete svým tempem křížem krážem a užijete si opravdovou porci svobody.



Na ostrově se tedy můžete pohybovat:


1, pěšky

2, na půjčeném kole nebo elektrokole - rozhodně to není levná varianta a nedostanete se všude

3, prostřednictvím taxíků, které nejsou za nějak zvlášť přemrštěné ceny

4, prostřednictvím fakultativních výletů CK - pohodlné, plné informací, ale omezené a vlastně dost drahé

5, prostřednictvím pronajatého auta s řidičem - 70 €/den

6, půjčíte si auto


Při půjčení auta platíte nejen cenu půjčovného (na jeden den vychází zhruba na 50 - 60 € ), ale také 200 € depozit (cash!!), který vám při vrácení auta opět cash vrátí. Stejně jako všude jinde na světě - auto si při přebrání obejděte a nafoťte/natočte. Každý škrábanec nechte poznačit do smlouvy. Já půjčovala u Global Africa a vše cajk.


Při půjčení je vyžadován platný řidičský průkaz. Mezinárodní řidičák není potřeba. Podmínkou je věk 21 let a platit můžete jak platební kartou, tak i hotově (s výjimkou depozitu).


Na ostrově Sal rozhodně doporučuji půjčit si auto terénní 4x4, nejlevnější je Suzuki Jimmy, dražší třeba Dacia Duster… Já měla zlatej střed - Suzuki Vitara.


Naopak nedoporučuji skútr! Bude sice podstatně levnější, ale velice těžko se s ním dostanete mimo asfaltové a zpevněné silnice. Cena půjčení skútru je 25 € za den na většině z ostrovů, na Sal 30 - 35 €.


Silnice jsou pohodové, zvládne i ženská. Provoz mírný, pravidla silničního provozu respektovaná i místními.


Parkování je téměř všude gratis.


Občas (popravdě pořád) je cest hrbolatá, díry jsou i na hlavních tepnách. Občas nezpevněný povrch a písek, ale pokud máte 4x4 - nic, co byste nezvládli.




INTERNET


Internet a volání do České republiky je z Kapverdských ostrovů opravdu drahý! Doporučuji využívat internet zdarma (wifi free) na vašem hotelu. U více hvězdičkových hotelů už by to měl být standard (alespoň ve společných prostorách). Já ho měla i v pokoji, takže jsem nakonec datovou SIM nekupovala.


Na internetu se dočtete, že je na Kapverdách internet zdarma na všech letištích, v přístavech a na hlavních náměstích a v hlavních ulicích… To už neplatí. Přišel Covid a změnil běh dějin :) Internet už je dostupný zdarma jen na letišti.


Pokud internet potřebujete více, tak se vyplatí koupit si datovou SIM. Na jeden měsíc s 6GB vychází na necelých 400 Kč.




MĚNA


Místním platidlem je escudo (CVE). Pokud nechcete měnit, určitě si zde vystačíte i s eury. Směnit peníze lze na letišti nebo v bankách. Je nutné předložit pas a zaplatit poplatek 500 cve. Určitě doporučuji měnit na recepcích hotelů, kde je to sice s horším kurzem, ale bez poplatku, navíc nechtějí pas.


Kurz: 1 € = 110 CVE, pokud vám budou někde vracet, tak VŽDY v kurzu 1 € = 100 CVE.



UBYTOVÁNÍ NA SAL


Jelikož na Kapverdské ostrovy nejezdí téměř nikdo jinak než s cestovní kanceláří, budete bydlet s největší pravděpodobností ve čtyř nebo pěti hvězdičkovém hotelu v oblasti Santa Maria (u ostrova Sal). Za mě osobně takto naposledy, ale tím neříkám, že to bylo špatně a opravdu chápu, že přesně tohle řada lidí naopak ocení.


K ceně za ubytování: Cena hotelu bude zahrnuta v ceně zájezdu. Pokud se rozhodnete pro individuální cestu a budete chtít podobný luxus, cena bude astronomická a nabídka minimální.

Obecně zde platí, že úroveň hotelů na Kapverdských ostrovech je násobně vyšší než v Egyptě nebo v Tunisku. Zejména co se týká jídla. Je to dáno tím, že většina jídla a pití, tedy hlavně alkoholických nápojů, se sem dováží z Portugalska, což je záruka kvality. Každopádně mohu potvrdit - tentokrát jsem se s místním faraonem nepotkala a rozhodně nebude odjezd na stejné váze jako před cestou.


Budete-li vybírat hotel, pak osobně doporučuji podle ceny. Tedy super last minute, kde rozhodne cena a je fakt jedno kde. Tady fakt jo - každej hotel bude top, nemějte strach. Pokud jsou ceny hotelu relativně srovnatelné, pak radím hotel co nejblíže k městu. Někdo sice říká, že i z mého TOP hotelu na periferii města budete v centru za 30 minut, ale to je jen cestou přes pusté ošklivé nic, kudy po tmě samotní jít ani nechcete. Po pláži to vyjde na dobré dvě hodiny, což je jednou dvakrát ok, ale každej další den opruz. Přitom nejvíc to žije v městečku. Top atmosféru dělá město samotné, jeho život, čistota a bezpečnost, tak i pláže, místní rybářské molo a vůbec život skutečných Kapverďanů v širší kružnici centra.




Muj hotel - Hotel RIU Funana..


Je to super “pětka” (jako co do hvězd). Pokoj pěkný, velký, s balkonem, větrákem, klimou, lednicí a denním úklidem. Holky - fén je cajk, výkon 2000, denně doplněn sprcháč v dávkovači, denně tuhé mýdlo a a novej igelit na hlavu (čepice) - používáte to v hotelu někdo?? Já si je teda posbírala a doma si můžu 10x napatlat barvu na vlasy a nezas.at celou koupelnu, ale tam fakt nevím na co...



Pokoje jsou v malých vícepatrových budovách. V areálu jsou dva bazény, mrak restaurací, blbosti pro děcka, podium k animačním programům, ..prostě všechno, co v podobných hotelech znáte.

Jídlo je TOP a all inclusive je 24 hodin. Chválím!



Mile překvapila super wifi na pokoji, kde být vůbec neměla. Nemile překvapila strašná wifi u recepce, kde být skvělá měla. Personál ochotný a profesionální - rozhodně zde nepotřebujete bakšiše jako v Egyptě nebo Tunisku, aby vám vůbec uklidili nebo nalili víno u večeře. Čímž ale neříkám, že můžete-li si to dovolit, nedávat. Naopak! Určitě si číšníci, recepční ani pokojské za vaše peníze nekoupí drink na baru nebo je nepůjdou protočit do kasina. Přilepšíte tak jejich rodinám, protože právě člověk zaměstnaný na tak VIP pozici jako je hotel, je obvykle zdrojem obživy celé rodiny. Takže ano, dělejte to. Dříve jsem si často říkala, že rozdávat není dobrá metoda, že je potřeba držet se moudra “nerozdávej ryby, uč potřebné ryby chytat”. Zde jsem na slova “nerozmazlujte místní” úplně alergická, protože místní si trochu pozornosti opravdu zaslouží.


Zpět k hotelu. Cokoli zde potřebujete, není problém. Tisk dokumentů, ručník navíc, v případě covidu jídlo na pokoj… Denně dostanete balenou vodu zdarma - 1,5 l PET na osobu, ale když chcete víc, není problém.



Super hodnotím možnost zdarma využít “zážitkové večeře” (ala carte), které je nutno zamluvit na recepci. Co je super je fakt, že tyto večeře jsou hned tři a každá je úplně jiná. Věřím, že pro hosty, kteří neopustí bránu resortu, je to fakt mega zážitek. Za mě fajn a zde osobní hodnocení: Steaková večeře mě nenadchla (obdoba vysušeného masa z hlavní jídelny). Kulinárium - super servis a zajímavé jídlo (jiné než v jídelně). Absolutní strop - asijská kuchyně, kde dostanete všechno, na co si z tohoto sortimentu vzpomenete…nudle všeho druhu, maso, ryby, závitky, sushi. Jo a u těchto večeří u vstupu welcome drink - bublinky! Drinky všeho druhu, od pravého portského přes místní likéry, pivo, víno...až po koktejly. Po dvou dnech, až budete, hlavně vy, holky, přeslazené jak Sisinky, doporučuji gin & tonic.



Na pláži zdarma lehátka a plážový bar, který je od pláže sakra daleko a sortiment má sakra tragický (pivo, víno, denně jeden míchaný drink a nealko), ale je tam. Chodit do hotelu, tak se uchodíte.


Animační programy jsem vypustila, díky autu jsem měla svůj program a ty večery, kdy jsem auto neměla, jsem měla zážitkovou večeři od 21 hodin, která se s tímto programem kryla. Nicméně jednou jsem nakoukla a pro vás všechny superstar - na konci každého programu je karaoke, kam se můžete přihlásit a zkusit prkna, co znamenají svět. Jo a pokud se mikrofonu chopí angličané, běžte na drink. Dvojitej!



Nevýhodou hotelu je za mě zmíněná vzdálenost od města a hlavně obrovská rozsáhlost areálu, kde to od recepce na pláž zabere 15 minut. Poměr cena výkon super, ale já bych si příště vybrala něco co nejblíž mola (a že je tam hotýlků s top zázemím a bazénky s přímým přepadem do oceánu!!)...



I když už se sem nikdy nevrátím, dávám hotelu jeho 5 hvězdiček a všem klasickým dovolenkářům požehnání - tady budete opečováváni par excellence a 3 - 5 kg nadváhy na osobu není při cestě domů problém.




JÍDLO NA KAPVERDÁCH


Kapverdské jídlo a ALL INCLUSIVE...

...bezezbytková dieta je i na Kapverdách v plném proudu..


Taky si na podobných dovolených každej den říkáte, že od zítra jen zeleninu, maso a minimální množství jídla (taky víc pohybu, plavání a chůze), další den stojíte v jídelně, v ruce talíř "od každého kousek, nic nevynechat" a pak se funící odplazíte na nejbližší lehátko u bazénu, kde to vše zapíjíte místními přeslazenými drinky s nálepkou "kalorická bomba", a to až do poledních hodin, kdy je čas na oběd?



Já se teď a tady docela držím, a to nejen proto, že je to pro udržení mé stále ještě mírné nadváhy v mezích "ještě mírné nadváhy" nezbytnost.



Díky rozvozu léků do místních rodin se mi podařilo nakouknout i do místních kuchyní. Věřte, že to, co vidíte v hotelových komplexech, má na míle daleko skutečné Kapverdské kuchyni. V té pravé kapverdské kuchyni lednice buď vůbec není, nebo je prázdná a talíře jídla jsou fádní a bez chuti. Jde jen o hmotu, díky níž přežijí další den. Ne o požitek, krásný vjem nebo chuť, jak to máme s jídlem my, Evropané.


Pozoruji tváře místních číšníků, usměvavé a vždy profesionální, a přemýšlím, co se jim nad tím pohledem zde v jídelně honí hlavou.. Nehnou ani brvou. Koukám kolem sebe a mám obrovsky pocit zmaru. Poprvé z jídla radost nemám, naopak, cítím se za všechno to kolem ...trapně. Oni se usmívají, bez jediného slova nebo změny výrazu ve tváři odnáší miliony rozdrbaných talířků plných jídla, zatímco jejich děti doma nemají nejen paralen na horečku, ale pořádně ani co do pusy.


Neskutečný, ale přitom vlastně tak strašně skutečný..


To, co dostáváte v jídelnách hotelů, nemá s kapverdskou kuchyní vůbec nic společného. Tohle není Kapverdská realita, to je jen evropská iluze o ráji jménem Kapverdy. Pokud realitu chcete ochutnat, zajeďte si do Espargos a dejte si místní cachupu. Je to porce pro dva normální lidi nebo jednoho velkého koně, a to za 1,5 €. Nejedná se o verzi, kterou zná a miluje řada turistů, tedy o to, co připomíná náš český guláš. Jedná se o tuhou nevzhlednou hmotu, kterou tvoří jenom obiloviny, luštěniny a jiné boby, to vše trochu omaštěné špekem. Tohle jídlo místní kapverďané jedí na snídani, oběd i na večeři, a to 6x týdně. Jo a v neděli si dají cachupu sváteční, s kouskem masa...


Tohle není moralizování. Nemyslím si, že jsou hotely a jejich služby špatně. Ostatně díky tomu má řada místních lidí dobrou práci. Právě v hotelech jednu z nejlepších, někdy si mohou dokonce zbytky jídel odnášet domů... Je to jen nějaké moje vlastní zamyšlení nad tím, co pro mě osobně režim all-inclusive znamená. Vím, že od teď už s ním budu mít v budoucnu opravdu velký problém. Nikoliv dietetický, ale etický...


Každopádně jeden z nejhezčích momentů celých Kapverd mám spojený právě s hotelovou jídelnou. Když jsem si zde po snídani balila svoje zbytky do ubrousku, abych s nimi podělila veškeré tulácké psy na cestě, a také pár sladkých buchet pro jednoho roztomilého kluka z mola, viděl mě místní číšník. Odnesl beze slova mé prázdné talíře a během chvilky se vrátil. V ruce měl obrovskou roli fresh fólie z kuchyně, se kterou mi všechny zbytky pomohl zabalit. No a přesně tohle jsou skuteční Kapverďané. Srdce na dlani




Vopravdické jídlo na Kapverdách - to je kreolská kuchyně, která je připravovaná z dostupných ostrovních ingrediencí. I zde je jasný vliv Portugalců a Afričanů.


  • RYBY A MOŘSKÉ PLODY

Základem místní kuchyně jsou zejména ryby, a to tuňák, mečoun nebo treska. Dále mořské plody jako krabi, humři, langusty a krevety. Mořské plody se upravují na všechny možné způsoby.



  • PRATO DE MARISCOS

Jedná se o místní vyhlášenou delikatesu, která je tvořena směsí darů moře.


  • CACHUPA

Jedná se o vůbec nejrozšířenější a nejtradičnější jídlo této země, které je k dostání na všech Kapverdských ostrovech. Dělá se ve dvou podobách. Ta jedna by se dala přirovnat k našemu guláši, tedy k omáčce, kde jsou hlavními surovinami pro přípravu kukuřice, fazole, boby, zelí čerstvá zelenina, sladké brambory zelené banány a vepřové nebo kuřecí maso. Někdy i ryba, vždy ale slanina a rajský protlak. Všechny tyto suroviny se vaří v jednom velkém hrnci. Druhou variantou je přílohová suchá cachupa, kde jsou jen boby a luštěniny a kus špeku. Pěknej hnus, to vám povím! V hotelech ji nedostanete, ale kdekoli na ulici ano.



  • FEIJOADA

Jedná se o směs vařené zeleniny, fazolí, vepřového masa, klobásy, slaniny, cibule, česneku a bobkového listu.


  • PUDING PUDIM FLAN

Tento dezert je na Kapverdských ostrovech nejrozšířenější a nejtypičtější. Vaří se z kondenzovaného mléka a polévá se karamelem. Servírují jej i v hotelech.


  • KOZÍ SÝR

Kozí sýr je místní produkt číslo jedna. Najdete ho jak v restauracích tak i v hotelech, a to v nejrůznějších kombinacích. Například přelitý medem s různými želé nebo v kombinaci s marmeládou. Kozí sýr se velice často podává s ovocem papája, pro tento pokrm slouží název Doce de Papaya. Často se k sýru zakusují tvrdé sušenky bolachas, které jsou úplně bez chuti a zvýrazní chuť kozího sýra.



  • FILHOSES DE BANANA

Jedná se o výborné banánové placky, které se podávají zejména na snídani.


  • PIVO

Místní pivo je značky Strela a jedna třetinka vyjde zhruba na 20 Kč. Obsah alkoholu je 5,4%, jsou dvě varianty. Nejlevnější je u Vietnamců (20 kaček), jinde za 1 EURo.



  • GROGUE

Toto je název pro místní pálenku, která se vyrábí z cukrové třtiny. Je to v podstatě rum. Právě cukrová třtina se na ostrovech pěstuje dost hojně. Obsah alkoholu je od 38 do 56 procent! Pije se s ledem a citronem.



  • CAIPIRINHA

...je nejlepší drink ostrova! Kapverdská caipirinha je původní brazilský koktejl, který je vyrobený z cachaça (čirá bílá lihovina podobná rumu, která se destiluje z cukrové třtiny), třtinového cukru, limetky a ledu.

Existuje řada variant, resp. příchutí, a to podle přidané ovocné složky. Zkusila jsem klasiku s limetkou (obdoba mojita), doporučenou caipirinhu negra (velké zklamání) a jednoznačně nejlepší plážovou variantu - s mangem.

Je to naprosto dokonale osvěžující drink na pláž, který chutná jak hutná přesnídávka a na fotkách s pozadím bílého písku a tyrkysového oceánu je široko daleko nejkrásnější modelka. Alkohol v ní skoro necítíte, o to víc ale doporučuji opakovaně dořeďovat vodou.. Na sluníčku je tento až dětský drink hodně zrádný, takže po třech rundách odskáčete z pláže do hotelu klidně po čtyřech.. (to není má zkušenost, ale mam oči).



  • GALEO

Káva, kterou dostanete na vyžádání i v hotelu.


  • PONCHE

Tento nápoj znám z Madeiry. Jeho základem je právě místní pálenka, která se smíchá s medem a citronem. Trochu to připomíná naší medovinu.


  • VÍNO

Jediné místní víno se vyrábí právě na ostrově Fogo. Díky tomu většina vín, které dostanete v místních hotelech, jsou kvalitní vína z Portugalska. Opravdu nehrozí, že byste zde pili patoky jako někde v Egyptě nebo v Tunisku. Naopak, pijete ta nejvyhlášenější a nejlepší vína portugalské pevniny.



  • KÁVA

Káva pěstovaná na ostrově Fogo je celosvětově vyhlášená. Jmenuje se Café de Fogo.



  • VODA

I voda stojí za zmínku. Je potřeba si zde kupovat vodu balenou, v lepších hotelích jí dostáváte zdarma protože zde se pije voda odsolená. Místním lidem To nevadí, jsou na ni zvyklí, ale náš metabolismus by tak vysoký obsah soli a jiných minerálů mohl opravdu rozhodit a způsobit vážné zažívací potíže Jinými slovy – voda na Kapverdských ostrovech není pro nás evropany pitná.


...odsolovací podnik...


...fontenário, prodej odsolené vody pro místní..


Obecně jsou místní sámošky bez většího sortimentu. Sekce ovoce a zelenina je dost chabá a drahá (kilo paprik vyjde na 5 €!!). Převládají všelijaké boby, luštěniny apod. Místní jogurty nejsou vůbec jogurty, ale jakési pudinky.


...místní sámošky...


ITINERÁŘ:


  • SANTA MARIA



  • BOHOSLUŽBA V MÍSTNÍM KOSTELE



  • RYBÁŘSKÉ TRHY - MOLO SANTA MARIA


  • HŘBITOV MUŠLÍ


  • BAR OLÉ BRASIL


  • HŘBITOV SANTA MARIA


  • BOTANICKÁ ZAHRADA VIVEIRO



Malá, ale dokonale tvarovaná zahrada je současně domovem řady zvířat, a i ta můžete všechna na Kapverdách potkat. No lvy, slony ani žirafy zde fakt nečekejte, ale uvidíte nádherné prostředí, ve kterém zde žijí kachny, kozy, králíci, morčata, kohouti, opice, pávi, celá řada dalších ptáků, které ani neznám, a oslíci. Ozdobou jsou papoušci Ara, jejichž barva je naprosto dokonalá, stejně tak ostatní druhy papoušků a především pak pták, který je pro ostrov Sal typický a potkáte ho ve volné přírodě, ale třeba i na trávníků před hotely téměř stoprocentně - nádherné bílé volavky. I ty jsou v této zahradě a když vidíte jejich bílou krásu na sytě zeleném trávníku, je to fakt nádhera.














  • SURFAŘSKÉ ŠKOLY


  • ESPARGOS - VYHLÍDKA NA HLAVNÍ MĚSTO ESPARGOS A CELÝ OSTROV U VOJENSKEHO RADARU



  • MÍSTNÍ GRAFFITI


  • LVÍ HORA

  • MURDEIRA

  • MONTE GRANDE

  • ŽELVY - PROJEKT BIODIVERZITY TURTLE CONSERVATION HATCHERY

  • SOLNÉ JEZERO SALINAS - PEDRA DE LUME




  • SALINY U SANTA MARIA


  • ZÁTOKA BURACONA, MOŘSKÉ OKO




  • MAJÁK FAROL DE PEDRA DE LUME



  • NEJSTARŠÍ DŮM OSTROVA - KAPLE




  • ŽRALOČÍ ZÁTOKA SHARK BAY






  • TERRA BOA


  • FATA MORGANA U TERRA BOA


  • NÁVŠTĚVA MÍSTNÍ ŠKOLY, PALMEIRA


Dárečky rozdány, stoupám si do poslední lavice, poslouchám "dětský sbor" a očima zkoumám každý detail kolem sebe. Zatemnění oken modrými závěsy a stránkami z časopisů a černé mříže mi z hlavy nesmaže ani všudypřítomná výzdoba dětskými výrobky. Přesto na každé dětské tváři vidím úsměv jak preclík a vím, že dnešek si budou dlouho pamatovat. Nejen to, přiběhnou domů a hned od dveří budou tento zážitek dychtivě sdílet s rodiči. A tak tam stojím a přemýšlím nad tím, co by se muselo v našich školách stát, aby s podobným nadšením, radostí a nedočkavostí přiběhly naše děti ze školy domů a místo klasické výměny vět "Co bylo ve škole? - Nic." měly v očích stejnou jiskru jako tyto děti a svůj "dnešek" s námi se stejným nadšením sdíleli...



No nic. Tímto příspěvkem jsem chtěla jen říct, že nemusíte být zrovna farmako-pašerák, ale i tak můžete udělat obrovskou radost. Do 23 kg odbaveného zavazadla vleze tolik Krtečků, kokin a pastelek, že by se za to ani pravej Santa nestyděl. Nebo lepicí bločky, propisky a potřeby pro učitele. Taky rámečky na obrázky, křídy, láhve na pití a boxy na svačinu. Prostě cokoliv vás napadne. Na ostrově Sal pak kontaktujte Iren Nerife, na Boa Vista Janu Rusnakovou (obě najdete na facebooku), a ty už se o předání na správné místo postarají.




SUVENÝRY Z KAPVERD:


  • TUŇÁK


  • PAPRIČKY PIRI PIRI


  • DŽEM


  • KÁVA


  • RUM


  • DESKOVÁ HRA URIL (OWARE)




ROZPOČET:

  • cena zájezdu s CK: 14 - 23 000 Kč

  • doprava: auto 3 dny x 50 € / den, benzín celkem 20 €, jendou jízda taxikem do města 4 €

  • jídlo, pití v místních podnicích: 30 €

  • vstupné a ostatní: botanická zahrada 5 €, zátoka Buracona 3 €, solný důl 5 €, dar v kostele 3 €

Celkem 9 nocí/10 dní s půjčením auta na 3 dny.



ZÁVĚREM?


Co říct závěrem? Kapverdy jsou pro mě obrovské překvapení! Čekala jsem plážovou nudu a destinaci, kterou ze svých uskutečněných cest brzy ve své hlavě vymažu a ani si na ni nevzpomenu. Opak byl ale pravdou. Zasáhly mě přímo do srdce. Svojí krásou, svojí bídou a chudobou. Nicméně o tom vlastně často život je. Někdy věci, od kterých nečekáme vůbec nic, změní náš život. Jindy naopak očekáváme mnohé od něčeho, co se za pár měsíců přetočí v bezvýznamné nic...


Jelikož byla tato cesta opravdu šitá horkou jehlou, kdy jsem ještě týden před odletem myslela, že frčím směr Keňa, neměla jsem žádný prostor si tuto destinaci dopředu nastudovat. Vůbec jsem tak netušila, jaký poklad spojení dvou slov - Kapverdské ostrovy - vůbec schovává. I já si totiž bláhově myslela, že ostrov Sal a Boa Vista jsou ryze plážovací místa, která člověku nedají krom x kilo nadváhy díky all inclusive režimu vůbec nic. O ostatních ostrovech, jejich rozmanitosti, jejich vegetaci, horách, úžasné sopce a milionu dalších wau jsem totiž neměla vůbec žádné ponětí..


Díky množství času na místě jsem měla možnost googlit a zjišťovat, co je vlastně všechno kolem mě. Ostrov Sal byl dokonalý Karibik - plážemi, počasím, teplotou vody a vzduchu.. a věřím, že sousední Boa Vista splní stejné očekávání. Aktivit jsem na ostrově našla nakonec dost (omlouvám se za už skoro spamování, každopádně v cestopise je nejen vše zmíněné, ale ještě kopa navíc!), takže na nudu opravdu čas nebyl.

Na ostrově SAL doporučuji na 2 dny půjčit auto a projet komplet ostrov se všemi “atrakcemi” i náhodně objevenými poklady, které nabízí. Jeden den pak doporučuji pěšky výlet do Botanické zahrady a dobrou knížku s sebou. Jeden den pěšky na opačnou stranu, a to k salinám Santa Maria a do kite surfařské komunity. Třetí den si nechte na město Santa Maria jako takové - všechny uličky, promenádu, kostely, jeho noční život, ale hlavně na jeho boží epicentrum - rybářské molo. No a zbytek proválejte v písku a v Atlantiku, protože i o tom by Kapverdy měly být. Hlavně takhle v lednu, že.

Osobně věřím, že tohle byla jen špička “kapverdského ledovce”, kterou se mi podařilo zdolat a těším se na všechny ostrovy, které mi tam k prozkoumání zbývají! I když byl Sal boží, ostatní ostrovy jsou jsou pro mě ta pravá cestovatelská výzva!


Tu asi vůbec největší zásluhu na skvělém pocitu z cesty s cestovní kanceláří měl smyslupně využitý 23 kg odbavený kufr, kde víc jak 15 kilo byla solidarita, lidskost a nelhostejnost přetavená do sirupů, tablet, čípků proti kašli a průjmu. Nikdy jsem na své zavazadlo nebyla víc pyšná! Z každým tím kilem, které jsem vláčela vlakem k letišti a pak až do každé vděčné náruče na Salu, jsem si uvědomovala, jak skvělé lidi kolem sebe mám. Že prostě napíšu na blbej facebook blbou výzvu a druhej den mi málem shoří domovní zvonek a facebook mám plnej zpráv s nabídkou pomoci. A nejen přátel, i zcela neznámých lidí, kteří nemají důvod důvěřovat mi! Tohle je vážně skvělej pocit! Uvědomit si, že máte vedle sebe přátele a dobré lidi se srdcem na svém místě. Tedy nikoli tam, kde má řada lidí mozek, ale v hrudním koši, kde to sakra mlátí do žeber, když člověk může udělat něco dobrého. Pořád dokola čteme a slyšíme samé pohromy, katastrofy, tragédie a že ten náš svět spěje do záhuby. Myslím, že dokud budou lidi jako ti, co ze mě udělali pašeračku par excellence a ti, co na místech jako Kapverdy tak obětavě pomáhají, můžeme jako lidé usínat klidným spánkem. Takže vám všem, kteří jste se motali kolem toho mého kufru, patří největší dík, protože každej váš příspěvek léků doputoval přesně tam, kam měl a mě mrzí, že jste u těch předání nemohli být (a nechat roztrančit srdce v hrudním koši čardášem) se mnou.


Dost nostalgie, kam to bude příště???!













13 007 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page