top of page
Vyhledat

KYPR za KAČKU

Aktualizováno: 14. 12. 2022


Ostrov omílaný Středozemním mořem, jehož sousedy jsou Turecko, Sýrie, Libanon, Izrael a Egypt. Všechny zmíněné země mají úžasnou historii a boží gastronomii, kterou tento ostrov protknuly. Také zmíněné okolní země slibují teplé počasí i v zimních měsících, což je dokonalý předpoklad pro dokonalou prosincovou cestu za kačku.


Kypr, ostrov nadupaný antickými památkami, nádhernými plážemi, horskými vesnicemi, který je rozdělen na část evropskou a tureckou. Obě krásné a obě stojící za průzkum! Taky ostrov, kde na jednoho obyvatele připadá 5 koček a kde ostnaté dráty a vojenské prostory najdete na každém kroku. Ostrov, který v prosinci kvete jako nejkrásnější botanická zahrada a moře má stejně tyrkysovou barvu jako v létě.




TERMÍN:‌ ‌


1. - 11.12.2022



PROČ‌ KYPR?‌ ‌


O Kypru jsem hodně slyšela, hodně lidí mi ho doporučovala a divilo se, že jsem tam ještě nebyla, takže když jsem hledala na konci listopadu levný únik za alespoň částečným teplem v měsíci prosinec a zakopla jsem o jedinou schůdnou letenku do destinace, ve které jsem ještě nebyla a ve které by mohlo být jakž takž teplo, tedy o zmíněný Kypr, bylo rozhodnuto.


Na stránkách Ryanair jsem kombinovala termíny a odletové, příletové destinace a nakonec našla letenku za sedm stovek s odletem z Vídně a návratem do Budapešti, a to na mezinárodní letiště Paphos. I když předpovědi hlásí zrovna v prosinci nejvíce srážek a také nejchladnější měsíc, pořád je 18 až 20 stupňů o hromadu víc, než máme nyní v České republice.


Letenku jsem si koupila před minulou cestou na Kapverdy, tedy začátkem listopadu, nicméně na Kapverdách jsem si způsobila úraz kolene s prasklým meniskem. Původně jsem chtěla nechat letenky propadnout, ale nakonec jsem si řekla, že když už skáču s rozbitým kolenem pět dní, dalších 11 dní mě nezabije a možná to bude na dlouho můj poslední pohled na hladinu moře. Každopádně jsem neměla odvahu vyrazit na 11 dní coby řidič sama. Chvíli jsem přemýšlela, zda nevyhodím na stránkách Cestuji za kačku inzerát, zda se ke mně někdo nepřidá, pak jsem si ale vzpomněla na holčinu, která mi nedávno psala, že by se mnou ráda kamkoliv vyrazila. Napadlo mě tedy, že zkusím prvně ji, ale moc šancí jsem tomu nedávala - říct někomu týden před odletem zda s vámi nepoletí a rovnou na 11 dní v předvánočním čase, když ten někdo má doma dvě děti, to znělo nereálně. Pět minut poté, co jsem Romaně odeslala zprávu mi přišla odpověď: Jasně že letím!

No a bylo rozhodnuto.



LETENKY‌ ‌NA KYPR


‌Letenky jsem kupovala u Ryanair za 750 Kč zpáteční, a to s odletem z Vídně a návratem do Budapešti. Příletové letiště jsem zvolila čistě dle ceny letenek - Paphos (Larnaca byla za trojnásobek). Že se dostanu i naletiště v Larnace mě v tu chvíli vůbec nenapadlo…




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ KYPR


Letiště Paphos je opravdu malé, krásně přehledné a leží 7 km od stejnojmenného města. Příletová i odletová část je na stejném podlaží, mimo sezónu je průchod letištěm opravdu rychlý, ale věřím, že v létě zde mohou být velké fronty. Letiště je otevřeno nepřetržitě, je zde Wifi zdarma, bankomat a směnárna, taky duty-free a malý obchůdek.


Nejjednodušším a asi i nejlevnějším způsobem, jak se dostat z letiště do centra, je jízda autobusem - jízdenka vyjde na 1,5 € a koupíte ji u řidiče nebo v informačním stánku na autobusovém nádraží. Mimo jednorázové jízdenky lze koupit celodenní lístek za 5 € nebo celodenní lístek na dálkové autobusy na celém Kypru (včetně těch meziměstských) za 15 €

Z letiště do města jezdí linka MHD č. 612 nebo 613.


Ceny taxíku jsou do města regulovány a přesně dané, zaplatíte tedy 20 €.


Další variantou, jak se dostat z letiště, je půjčit si hned po příletu auto, a tuhle variantu zvolila i naše dvojčlenná výprava.



DOPRAVA AUTEM NA KYPRU


Jelikož vím, že Kypr je rozdělen na dvě části a je to poměrně velký ostrov, taky jsem zde nikdy nebyla (přestože Kypr patří mezi skoro základní destinaci každého cestovatele), rozhodla jsem se vzít Kypr poctivě a z gruntu. Místo svých obvyklých čtyř až pěti dnů jsem si koupila letenku rovnou na dní 11 a rozhodla jsem se na celou dobu půjčit auto, abych tento ostrov projela křížem krážem a nenechala zde žádný dluh. To se mi nakonec stejně nepodařilo..


Do karet mi nahrály mimosezónní ceny za půjčení auta.


Jako vždy jsem auto rezervovala přes Booking, který vás přesměruje na stránku rentalcars.com. Na celých 11 dní, tedy od mého příletu až po odletovou hodinu, vyšlo auto na 4 600 Kč.


Nakonec jsem vybrala půjčovnu AERCAR a auto Kia Picanto, ze kterého byl nakonec Ford C Max, jediné auto s manuální převodovkou, které měli v půjčovně k dispozici. Až po vjetí do kyperského provozu s volantem a řazením !! na opačné straně nám došlo, jaká byla chyba trvat na manuální převodovce…


Na Kypru se jezdí vlevo a volant najdete taktéž na opačné straně. První den je to opravdu silný nezvyk, hlavně vjíždět v podstatě do protisměru na kruháče, kterých je na celém Kypru snad milion. Ono už jen sednout do auta, otočit klíčkem v zapalování a vyjet v autě, kde je volant na opačné straně, chce opravdu kuráž! Je potřeba mít oči na stopkách, před každou zatáčkou se rozhlédnout do obou stran a přemýšlet (tj. vůbec nevypnout), nicméně druhý a další den už si na to člověk opravdu zvykne. Trochu problém je pro nás ženské u velkého auta odhadnout jeho šířku a nenajíždět pravou stranou na obrubník, ale i to se po pár hodinách jízdy vyladí.



Výborné je, že autopůjčovny označují svoje auta jinou barvou SPZ (konkrétně červenou), takže nejen že všichni místní ví, že řídí auto evropan zvyklý na opačný směr, ale i vy druhý a další den víte, s kým máte vedle sebe na silnici tu čest (a jste více ostražití, když vidíte někoho s podobně zabarvenou SPZ, jakou máte i vy).


Obecně bych řekla že provoz na Kypru je naprosto pohodové, takže když se někde začít učit řídit vlevo, pak rozhodně tady! Jsou zde velké rychlostní limity, mnohdy jsme absolutně nechápaly, proč je na rychlostních silnicích padesátka, nicméně všichni to respektuji a dodržují. Provoz je zcela plynulý, žádné nestandardní kousky, které člověk zažije třeba v Maroku nebo v Bejrút.


Parkování bylo po dobu našeho pobytu všude zcela zdarma (i u pláží a památek) a ani parkovat někde u ubytování v odlehlejším místě nebyl problém a už vůbec ne strach.


Dálnice jsou téměř všude a zcela bez poplatků.


Pokud se rozhodnete (stejně jako my) překročit s autem z půjčovny kyperskou a tureckou hranici, pak je to samozřejmě zakázané. Při půjčování vozu se vás ve všech půjčovnách zeptají, zda to nemáte v úmyslu. Vy samozřejmě odpovíte že nemáte, protože jinak vám auto buď nepůjčí, nebo budou chtít horentní příplatky. Žádné GPS ani kontroly v autě nemají a průjezd do turecké části je zcela na pohodu. Původně jsem měla informaci, že se lze autem přesunout do turecké části pouze na jediném hraničním přechodu v Nikósii, ale údajně je těch přechodů mnohem více. My jsme vyzkoušely Nikosii. Původně jsme se jen jely rozhlédnout a zjistit, zda to vůbec bude možné, ale vlastní přejezd byl minutovou záležitostí, takže místo rozhlédnutí se jsme plynule překročily hranice.

Na Kyperské části pouze předložíte pas, otázka pár vteřin, na turecké části se vás zeptají, zda máte pojištění. Vy samozřejmě odpovíte, že nemáte. Oni vás pošlou zaparkovat auto o pár metrů dále a koupit si místní pojištění, což žádné pojištění ve skutečnosti není, pouze nějaký jejich vstupní poplatek, a to do protějšího stánku. Sebou musíte mít pas řidiče a doklady k autu (nebo alespoň vědět, jaký typ/model auta máte - odpověď černá není dostatečný). Zaplatíte 25 EUR za tři dny (50 EUR za týden a tak dále vzestupně podle délky pobytu). Toto pojištění platí v daném rozsahu dnů, nikoli jednorázově, to znamená, že můžete bydlet na kyperské části a hranice přejíždět semo tamo na jednu pojistku.



Samozřejmě se vám s autem z půjčovny v kyperské části nesmí na té turecké vůbec nic stát, takže musíte jet opravdu opatrně. My jsme měly štěstí, nic se nestalo. Provoz je zde stejně plynulý jako na straně kyperské. Pokud by se vám něco stalo, pak nejjednodušším řešením je požádat někoho za drobnou úplatu, aby vám auto odtáhli na kyperskou část a tam už to řešit přes autopůjčovnu.

Při návratu auta jsme čekaly, zda se nás nebudou ptát, zda jsme na turecké části opravdu nebyly, zda nemají v autě GPS nebo tak něco, ale absolutně nic. Takže naprostá pohoda.


Auto jsem půjčovala u AERCAR a tuto autopůjčovnu můžu jenom doporučit! Na nějaké drobné oděrky a škrábanečky se zde rozhodně nehraje, jediné co řeší, jsou opravdu výrazné defekty, které způsobí neopatrnost evropských řidičů. To se nám naštěstí nepovedlo! Shuttle bus nás dovezl do půjčovny z letiště obratem a stejně tak při odletu zpátky na letiště. Vše samozřejmě zdarma. Kromě toho, že jsem zaplatila za auto zmíněnou částku, jsem měla na své kreditní kartě blokováno 800 eur coby depozit. Velice mile mě překvapilo, že po návratu auta po mně chtěli kreditku a obratem mi depozit uvolnili. Tedy ještě než jsme nasedly do Shuttle busu směr letiště, měla jsem peníze na své kreditní kartě zpátky připsané. To jsem ještě nikdy nezažila, vždycky je to 3 až 10 denní adrenalin, než mi půjčovna peníze vrátí. Už proto tuto půjčovnu doporučuji všemi deseti! Další důvod je ten, že mají pobočky u obou mezinárodních letišť, tedy jak v Larnace, tak i v Paphosu, a pokud se rozhodnete stejně jako my, zpestřit si cestu adrenalinovým výletem do jiné destinace, tedy přeletem z jiného letiště, můžete si zapůjčené auto bez problémů a bez starostí odložit na hlídaném parkovišti daného letiště. Tuto službu také doporučuji!



KYPR - DŮLEŽITÉ INFO PŘED CESTOU:

  • Opakuji - na Kypru se řídí vlevo!

  • Kypr je jedna z mála evropských destinací, kde budete potřebovat zásuvku anglického typu. Rozhodně doporučuji vzít sebou, ani v jednom ubytování nebyla dostupná přechodka.

  • Pokud se rozhodnete objet celý ostrov, budete překračovat hranice mezi Severním a Jižním Kyprem a současně se dostanete na území mimo Evropskou unii. S tím souvisí, že budete potřebovat mít u sebe OP nebo cestovní pas a také důležitá informace - před vstupem na Severní Kypr (opakuji - území mimo EU) si v mobilu vypněte mobilní data!

  • Na Kypru se platí eurem. Pokud budete cestovat na Severní Kypr, je třeba vyměnit eura za turecké liry nebo platit jen tam, kde lze kartou (náš případ).

  • Kypr je jedním ze dvou států na planetě, které mají na své vlajce mapu státu (tím druhým je Kosovo).


UBYTOVÁNÍ NA KYPRU:


Ubytování jsme tentokrát před cestou vůbec neřešily a rozhodly se, že budeme improvizovat na místě podle toho, kam který den s autem dojedeme. Času bylo tolik, že nebyl důvod hrotit itinerář na hodiny nebo dny. Všechna ubytování jsme vybíraly prostřednictvím bookingu, a to vždy v odpoledních hodinách dne, kdy jsme se chtěly ubytovat.


Ceny ubytování jsou opravdu různé, záleží na tom, jaký komfort kdo potřebuje. Od 700 Kč za pokoj pro dvě není problém ubytovat se, ale samozřejmě to jde i za 1 700 se snídaní a vyhlídkou na moře..


...ubytování Larnaca

...ubytování Ayia Napa


..ubytování Agros


..ubytování Nikosie


JÍDLO NA KYPRU


Místní kuchyně je hodně ovlivněn a kuchyní řeckou a kuchyní tureckou, tedy zeměmi, ke kterým má ostrov Kypr nejblíže. I to byl důvod, proč jsem se sem tolik těšila, protože letošní rok byl ve znamení řeckých ostrovů, kde to nejúžasnější je právě zmíněná řecká kuchyně.



Mezi typická místní jídla patří souvlaki, tzatziki, musaka, kalamáry, halloumi sýr, ryby a mořské plody. No a řecký salát!

  • ŘECKÝ SALÁT (8 - 10 €)

Základem jsou vždycky rajčata, okurky, červená cibule, olivy, bylinky a sůl. Samozřejmě nesmí chybět olivový olej a sýr Feta. Je to jídlo které se do teplých vyprahlých letních dnů hodí naprosto dokonale - zasytí a osvěží - a pro mě absolutní droga, kterou si každý den dopřeju.

  • HALLOUMI SÝR (3 €)

Tento sýr je kyperskou specialitou, nevyrábí se nikde jinde na světě, pouze zde, a to z kravího nebo ovčího mléka. Upravuje se hlavně na grilu, zapečený nebo klasicky na pánvičce a je to naprostá povinnost každého, kdo se na Kypr vypraví, tento sýr ochutnat.

  • SOUVLAKI (14 € porce)

Toto jídlo je opět známé i v Řecku, Jedná se o výborně kořeněné maso různého druhu (nejčastěji kuřecí nebo hovězí), které se griluje na grilu napíchnuté na špejli.


  • TZATZIKI (5 € porce)

další chuťová senzace, výborné lehké jídlo pro dámy, skvělý doplněk jakéhokoliv masa pro všechny. Nastrouhané okurky, řecký jogurt, česnek, bylinky... Neskutečná dobrota!

  • VÍNO (4 € za 0,7 l v sámošce)

Co bohužel Kypru chybí, to je řecké víno! Myslím tím litr a půl výborného domácího vína z řeckých ostrovů, který lze koupit od 3 €. Takovýto sortiment na Kypru vůbec nemají a nejlevnější víno v sámošce stojí 5 €.. Každopádně místní Kyperské Víno mám sáhodlouhé historii a každému Doporučuji jej ochutnat.



Pokud chce člověk na Kypru ušetřit, doporučuji kombinaci stravování sámošek (nejlevnější a nejlepší jsou supermarkety Lidl nebo Smart) a kyperských fast foodů, kde je nepřeberné množství místních dobrot a specialit za celkem příznivé ceny. My jsme se skvěle najedly v infické restauraci, kde nás jedn porce kuře kari (ze které nakonec udělaly porce dvě) vyšla na nauvěřitelných 5 €.



Výborné je nakupovat v místních pekárnách, které nabízejí opravdu široký sortiment všeho, na co si vzpomenete, a řada těchto teplých dobrůtek dokonale kompenzuje vydatný oběd nebo večeři. Tyto pekárny jsou obvykle otevřené 24 hodin denně! Naopak nejdražší jsou mezinárodní řetězce jako je McDonald's nebo KFC!


ITINERÁŘ KYPR:


  • AYIA NAPA


  • NISSI BEACH


  • MAKRONISSOS BEACH


  • SANDY BAY


  • MOST LÁSKY

  • CAPE GRECO


  • SEA CAVES


  • PROTARAS

FIG TREE BEACH


VRISSIANA BEACH


KONNOS BEACH



  • OMODOS



  • AGROS


  • KAKOPETRIA


  • AGIOS NIKOLAU


  • OLYMPOS



  • PETRA TOU ROMIOU



  • NEA PAPHOS


  • MAJÁK PAPHOS


  • HROBKY KRÁLŮ PAPHOS

  • PAPHOS

  • LIGHTHOUSE BEACH

  • RICCOS BEACH

  • CORAL BAY

  • LARNACA

  • LARNACA SALT LAKE

  • VOJENSKÝ HŘBITOV - TIMVOS WAR CEMETERY (Makedonitissova hrobka)

  • NIKÓSIE

  • GOLDEN BEACH

  • TURTLE BEACH


ROZPOČET na osobu:

  • letenky Vídeň - Paphos - Budapešť: 750 Kč

  • ubytování 7 noci: 2 800 Kč

  • půjčení auta na 11 dní 4 600 Kč, PHM 75 €/800 km): 3 240 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 4 000 Kč

Celkem za 8 dní/7 nocí na Kypru 10 750 Kč na osobu.



ZÁVĚREM


Kypr mě opravdu překvapil! Myslela jsem si, že je na něj týden v autě až moc, ale nyní vím že 2x 14 dní by byl ideální příděl dnů na průzkum tohoto ostrova. Je tady toho k vidění opravdu strašně moc, co město, to několik nádherných pláží, každá jiná, a stejně tak je to s památkami a jinými přírodními úkazy, jako jsou Národní parky, horské vesnice v okolí hory Olympos, solná jezera, zoologické zahrady a pro děti určitě zábavné parky, které jsou v každém letovisku.

Malou kaňkou nebo spíš to, co se mi na Kypru úplně nelíbilo, to bylo snad největší množství vojenských základen a ostnatých drátů, jaké jsem na tak malé ploše viděla. Samozřejmě to patří k pohnutém osudu tohoto ostrova, včetně jeho rozdělení na dvě části. I to byla bohužel věc, která mi přišla dost smutná. Nejde o historii a o rozdělení, to je věc politiků a místních lidí, ale ten přechod mezi tureckou a kyperskou částí jsem vnímala z pohledu místních obyvatel opravdu velice negativně. Asi nikdy nezapomenu na paní, které jsem se v Nikósii ptala, jestli jsem už na kperské části, abych mohla bez problému zapnout data. Když se mě ptala, proč se ptám, a já jí odpověděla, že jsme před chvilkou překročily turecké hranice, byla úplně nepříčetná. Ječela na mě, že přejezd do této části je ilegální a že vůbec nechápe, co jsme tam dělaly a proč jsme tam jely. Takovou agresivitu jsem ještě nikdy nikde nezažila, a i když je s ohledem na pohnuté dějiny možná pochopitelná, mně to hrozně zkazilo vjem. Možná i proto už jsme poté na tureckou část druhý den nejely, přestože tam byly v plánu dva dny,l. Myslím si, že bude asi lepší koupit jednu letenku na kyperskou část a druhou na druhou stranu, tedy tureckou a nepřejíždět hranice. Přesto považuji přejezd za naprosto nekomplikovaný a jednoduchý, a to i s autem z půjčovny.

Další malé mínus pro Kypr je za mě fakt, že je téměř za každou pláží kyperské části ohromná výstavba hotelových komplexů. Přestože jsme měly naprosto neuvěřitelné štěstí a chytly v půlce prosince téměř letní slunečné počasí (denně i na koupání), přičemž pláže byly bez lidí a jenom pro nás, fakt, že celou pláž lemují vysoké hotely prostě kazilo dojem.

Co je pro mě naopak největším plusem tohoto ostrova, to jsou všudypřítomné kočky! Od teď bude pro mě místo Skiathosu právě Kypr světovým prvenstvím v množství a kráse volně žijících koček. Přestože vím, že to místní obyvatele asi dost trápí, zejména s ohledem na fakt, že tam na jednoho člověka připadá pět koček, pro mě, obrovského kočkomila, to byl neskutečný ráj. Hlavně proto, že všechny kočky vypadaly krásně zdravě, plná bříška, žádné podvyživené chudinky. I přístup lidí ke kočkám byl pro mě naprosto úžasný, protože jsme za ten týden viděly snad stokrát, jak místní lidé kočky krmí a starají se o ně.



Mezi nejkrásnější místa celého ostrova řadím rozhodně solné jezero v Larnace, a to díky možná i zázraku, že jsme zde viděly neuvěřitelná hejna plameňáků v naprosto těsné blízkosti a ve volné přírodě. Viděla jsem něco podobného poprvé v životě a připadala jsem si jak Safari někde v Africe. Neskutečný zážitek.


Na pomyslnou dvojku svého kyperského žebříčku bych zařadila horskou vesnici Omodos, která je proslavena díky klášteru a faktu, že je téměř každý druhý dům nějaká restaurace, vinárna nebo vinný sklípek. Celé toto městečko v nádherných slunečných podzimních barvách, to bylo pro mě vůbec to nejkrásnější z Kypru! Byly to ale i ostatní horské vesnice, třeba Agros, kam jsme přijely v noci a poprvé se nám naskytl dramatický noční výjev kyperských hor, tak jiný oproti malebnému pobřeží…


Rozhodně nesmím zapomenout na maják Paphos, který svou bílou krásou září široko daleko. Tohle je místo, které by měl každý návštěvník tohoto města určitě vidět.


Dlouho jsem přemýšlela, jaká pláž za mě z Kypru zvítězí a nakonec jsem se rozhodla pro pláž Afroditinu. I když zde není bezbariérový přístup a pláž je hrubě kamínková, je to pro mě typické Řecko. Od bílých kamenů se odráží neskutečně tyrkysová barva moře a nejen Afroditin ostrůvek, ale všechny útvary, které zde ční z vody, dělají tuto pláž neskutečně panenskou. Západ slunce zde je povinný bod v itineráři každého, kdo se sem vydá!

Pro rodiny s dětmi bych jednoznačně doporučila ubytovat se v okolí letoviska Ayia Napa, kde je jednak řada krásných přírodních jevů – Capo Greco, Most lásky, Sea Cave, ale také nádherné pláže s pozvolným vstupem do vody, veškeré potřebné zázemí pro rodiny a spousta vyžití pro děti.


Jinými slovy - Kypr je skvělá volba pro každého! Pro týdenní relaxační dovolenou u vody, pro průzkumníky, kteří nechtějí trávit ani den na stejném místě, pro rodiny s dětmi. Pro všechny, kteří nechtějí ležet jen v jednom letovisku a odpočívat, doporučuji rozhodně auto! Nenechte se vystresovat jízdou vlevo ani umístěním volantu na opačné straně, než jsme zvyklí - za jeden den si opravdu zvyknete a zvládnete to. To, co díky autu můžete opravdu zažít, je naprosto nesrovnatelné s autobusovými spoji.


No a jedno z nejúžasnějších zjištění je fakt, že Kypr kvete i v prosince..



Rozhodně bych doporučila Kypr i všem, kteří hledají nevšední zážitky - třeba právě v možnosti navštívit jinak hůře dostupnou destinaci, jakou je Libanon.. O tom už ale další samostatný cestopis.

10 853 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page