top of page
Vyhledat

LEFKADA za KAČKU

Aktualizováno: 9. 10. 2022


Řecký ostrov omílaný Jónským mořem, který je s pevninou spojen umělou hrází a padacím mostem. Bílá barva, která se mu vepsala do názvu, značí zářivou bílou krásu místních skal, které se tyčí nad tyrkysovým pobřežím a které jsou protkané zelenou středozemní vegetací. Neuvěřitelných 117 km nádherných pláží na ostrově s rozlohou 356 km² a boží řecká kuchyně jsou hlavním cílem většiny návštěvníků tohoto ráje. A oprávněně. Ale je toho zde k vidění mnohem víc!



TERMÍN:‌ ‌


2. - 6.10.2022

PROČ‌ LEFKADA?‌ ‌


Původně to měla být Podgorica, ale tu jsem musela zrušit, protože bych si mezi touto plánovanou cestou a další v pořadí, tedy v čase cca 14 hodin, nestihla zabezpečit nutný PCR test do následující destinace. Další důvod byl ten, že jsem zase dostala chuť na řecký salát a na webu www.akcniletenky.com narazila na akci Lefkada za tisícovku. Lefkada, naprosto dovolenkářsky profláklý ostrov, na kterém jsme nikdy nebyla! A najednou bez CK, ale na vlastní pěst a ještě na konci sezony, kdy by mohly být i ceny služeb přátelštější! Stačilo rozkliknout booking a vidět ceny ubytka od 250 Kč osoba a noc a nedalo se reagovat jinak než okamžitým nákupem letenky a změnou travel plánu.




LETENKY‌ ‌NA LEFKADU


‌Letenky jsem kupovala u Ryanair za 1100 Kč zpáteční, a to s odletem i návratem do Vídně a příletem na pro mě do té doby absolutně neznámé letiště Aktion Preveza (tak se jmenuje letiště, kam přistávají cestující směřující na tento ostrov).




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ LEFKADA


Malinkaté letiště Aktion Preveza je asi 3 km od městečka Preveza a 21 km od ostrova Lefkada, jemuž především slouží.



Přímo k terminálu jezdí 6x denně každým směrem autobus, který spojuje město Preveza s Lefkadou. Jízdenka do Prevezy stojí 1,90 €, na Lefkadu pak 2,80 €.



Pokud bude váš přílet v pozdních večerních nebo dokonce v nočních hodinách, což je samozřejmě u všech nízkonákladovek a levných letenek dost obvyklé, na autobusy se zde spoléhat opravdu nedám. Taxíky jsou samozřejmě extrémně předražené a jít v noci v Řecku pěšky z letiště, to je hazard.. Dokonalým řešením je půjčit si bezprostředně po příletu dopravní prostředek, který pak budete používat po celou dobu pobytu.




DOPRAVA NA LEFKADĚ:


Pokud poletíte nízkonákladovkou s večerním/nočním příletem, moc možností nemáte. Můžete využít taxi nebo si půjčit auto/skútr. Já volila samozřejmě skútr.


Skútr má stejně jako na všec jiných řeckých ostrovech ceník pro sezónu i mimo sezónu a ceny se v různých měsících dost liší (15 - 35 € za den). Naštěstí říjen je konec sezóny a díky tomu ceny víc než přátelské.


Já jsem úplnou náhodou díky Facebooku získala kontakt na Čecha, který zde, na ostrově Lefkada, provozuje půjčovnu aut i skútrů. Zavolala jsem mu na české číslo, odkázal mě na svoje webovky, kde jsem v češtině vyplnila jednoduchý formulář a druhý den po zaplacení depozitu 17 € (což je mimochodem cena za půjčení skútru na jeden den) jsem měla skútr rezervovaný s příslibem, že mi bude přistaven po mém příletu na letiště.


Celková cena za čtyři dny a jeden skútr byla bez dodatečného pojištění. Pokud by někdo na pojištění trval, je to 20 € navíc. Stejných 20 € navíc je za přistavení skútru na letiště, ale furt to vyjde lépe než taxik.

Cena benzínu se pohybuje od 1,99 do 2,5 Eur za litr.



Stejně jako všude na řeckých ostrovech,i zde skútr doporučuji jako dopravní prostředek číslo jedna. Nasáváte plnými doušky atmosféru ostrova, stejně tak pozdní podzimní sluneční paprsky, u nás tak vzácné, vůni moře, borovic a všelijakých dobrot z grilu místních taveren podél cesty. Náklady na pohonné hmoty jsou minimální, protože projedete opravdu málo.


Jenom pozor – pohybujete se ve vyšších horských podmínkách, takže je lepší mít silnější stroj – 150 ccm je asi nejlepší (ze je ale potřeba adekvátní řidičské oprávnění!!), pod 125 bych nešla. Helmy jsou samozřejmě povinné a jsou v ceně zapůjčení každého skútru.


Na ostrově není potřeba mít mezinárodní řidičák, stačí platný český řidičák, doklad totožnosti, tedy pas nebo občanský průkaz, a peníze.


Skútr má tu výhodu že oproti autu neplatíte žádný přemrštěný depozit. 17 €, tedy půjčení za jeden den, jako depozit vůbec nelze považovat. Auta začínají od 100 € výše a bez lokální pojistky, tedy dalších nákladů navíc, je to velké riziko.


Moje půjčovna: https://www.lefkada-pujcovna.cz/

Kontakt: Po - Ne 9:00 - 19:00 hodin, tel: 725 471 327




UBYTOVÁNÍ LEFKADA:


Musím říct, že ubytování na Lefkádě, respektive ceny v měsíci říjnu zde, mě nadchly a byly jedním z důvodů, proč jsem si nové letenky na Lefkadu koupila. Připomnělo mi to květen a červen na řeckém ostrově Skiathos, kde jsem za dva a půl tisíce pro dvě osoby bydlela čtyři noci, zatímco v sezóně tato cena nestačila ani na jednu jedinou noc... Zde to bylo stejné. Za obdobné peníze hodně krásné apartmány nebo dokonce hotely s bazénem. Nabídka byla obrovská, dokonce i dva tři dny před odletem ceny vůbec nerostly. Holt je po sezóně! Ideální doba vyrazit na dovolenou!


Díky motorce a snadné flexibilitě posunovat se po ostrově jsem se rozhodla nebydlet na jednom místě a vyzkoušet hned tři různá ubytování.


1/ První noc byla příletová. Přílet po 20 hodině, vyzvednutí motorky, trochu se rozkoukat, najít nějakou sámošku a doplnit zásoby vína... Tady to na užívání si apartmánu nebo hotelu opravdu není. Volím proto nejlevnější ubytování na ostrově Lefkada. I sem je potřeba dojet z letiště (což je zhruba 30 km večerní jízdy), takže hodina ještě na přesun. Fakt v tomto případě nemá cenu vybírat nějakou krásu, jde jen o to někde složit hlavu a vysprchovat se.


Ubytování řeším až v den odletu a vybírám toto: ITHAKI HOLYDAYS - apartmán pro 4 osoby za 250 Kč osoba a noc. Kuchyně, lednice, koupelna s fénem, posezení před apartmánem přímo u bazénu, soukromé parkování, WiFi. Prostě senzace.


2/ Noc 2 a 3 volím v letovisku na nejjižnějším místě ostrova Vasiliki Beach. zde vybírám pro naši čtyřčlennou skupinu 2 apartmány s výhledem na moře, zhruba 200 metrů od mořských vln a krásné pláže.



Bydlela jsem zde: ANEMOLIA APARTMENTS, 775 Kč/osoba ve 2lůžkovém pokoji/noc.

Tento apartmán měl 25 metrů čtverečních a krásný výhled do krásné zahrady. Nechyběla klimatizace, kterou se dá na podzim i topit, dokonce žehlička, věšák na prádlo.. Součástí apartmánu byla samozřejmě koupelna s fénem! Kdo ocení - také televize s plochou obrazovkou a hlavně - kuchyňský kout (skvěle vybavený) a balkon. Wi-fi bylo zdarma v celém apartmánu a byla fajn. Ani jednou se mi internet nesekl, takže se zde dá i v klidu pracovat.



3/ Poslední čtyři noc jsem vybírala více na severu ostrova, tedy cestou zpátky k letišti. Podle internetových zdrojů je nejvyhlášenějším letoviskem a místem k pobytu pláž Agios Nikitas, takže jsem hledala právě zde. Nejdřív jsem také chtěla ubytování v soukromí, tedy studio nebo apartmán, ale všechno v blízkosti moře bylo v této lokalitě opravdu drahé. Rozhodla jsem se proto pro hotel s bazénem, aby se v případě hezkého počasí dalo vykoupat kdykoliv. Ostatně šlo o poslední noc. No a když už jsem vybírala mezi hotely, rozhodla jsem se vyzkoušet místní řeckou polopenzi.


Bydlela jsem zde: SANTA MARINA HOTEL, cena byla víc než přátelská, za jeden dvoulůžkový pokoj se snídaní a večeří pro dvě osoby a jednu noc 1400 Kč.

Tento hotel nabízel jak obyčejné pokoje, tak i kvalitnější zrekonstruované. Zde mi ale příplatek přišel zbytečný, takže jsem vzala levnější pokoj standard. Nakonec nám dali nejluxusnější pokoje s přímou terasou a vyhlídkou na moře. Jen terasa byla jak taneční parket. Apartmán měl 25 metrů čtverečních, klimatizaci, televizi, vlastní koupelnu se sprchou, fénem a kosmetickými potřebami. Taky wi-fi v celém areálu.

Hotel leží asi 500 metrů od pláže Agios Nikitas a 450 metrů od pláže Mylos. Obě pláže jsou opravdu vyhlášené a vyhlídka z hotelu je nádherná.

Polopenze byla luxusní - neskutečná 4 chodová večeře... řecký salát, 4 druhý pomazánek, tzatziki, místní super pečivo, ryba na grilu s opečenýma bramborám, zákusek. Snídaně formou bufetu..káva, džus, sladké, slané, sýry, olivy, meloun, meruňky, ...prostě všechno!



JÍDLO NA LEFKADĚ


Každá přímořská kuchyně je skvělá, protože jsou jejím základem ryby, mořské plody a hlavně - čerstvé suroviny. Zelenina - obyčejná rajčata, okurek a cibule - nikde nechutnají lépe.. Úplně jiná chuť, než jakou známe z našich supermarketů, přitom ceny nižší, a to jak v supermarketech, tak v restauracích a tavernách. Pro žádnou českou rodinu nebude dvouchodový oběd v taverně se džbánkem místního výborného vína stres a výmaz třetiny jedné výplaty (jako v Chorvatsku). Navíc vám téměř všude donesou zdarma i nějaký dezert (aperitiv) jako poděkování za návštěvu.



Řeckou kuchyní jsou pro mě zmíněné mořské plody a ryby, zelenina, maso, řecký jogurt, med, pistácie, bylinky a koření, no a do všeho olivový olej! Tuna oleje!

Vyhlášené je maso na špejli z grilu (SOUVLAKI), samozřejmě ŘECKÝ GYROS, protože to je zde národní jídlo, které najdete opravdu na každém kroku. MUSAKA, moje srdcovka ze tří vrstev dobrot (opražené lilky, mleté maso - jehněčí nebo hovězí - na cibulce v rajčatové omáčce a bešamelová omáčka) nebo TZATZIKI, dokonalé okurkovo jogurtové osvěžení a dalších milion dobrot, jejichž názvy nejde ani vyslovit, natož napsat.

Moje osobní TOPka na LEFKÁDĚ:



  • ŘECKÝ SALÁT (6 - 8 €, samozřejmě v letovisku spíše 6 euro, na pláži a v odlehlých místech spíše 8, každopádně i pro dva je to slušný oběd)

Základem jsou vždycky rajčata, okurky, červená cibule, olivy, bylinky a sůl. Samozřejmě nesmí chybět olivový olej a sýr Feta. Je to jídlo které se do teplých vyprahlých letních dnů hodí naprosto dokonale - zasytí a osvěží - a pro mě absolutní droga, kterou si každý den dopřeju.



  • ŘECKÝ JOGURT (3€ za kilo v supermarketu)

Nejlepší je s řeckým medem (1,4 € za 0,5 l sklenici v sámošce) a pistáciemi čerstvě vyloupanými

  • SMAŽENÁ CUKETA (4,5 €)

Cokoli z cuket je v Řecku TOPka. Ať už smažené cukety v pivním těstíčku nebo cuketové koule se sýrem.



  • FRAPPÉ (1,5 -2,5 €)

Ledová káva se připravuje z instantní kávy a ledu, dochucuje se cukrem nebo mlékem. Je to půllitr energie a osvěžení s úžasnou pěnou, která vás nakopne ve vyprahlém městě i na pláži.

No a tím úplně nejdůležitějším segmentem řecké kuchyně je místní víno..

  • ŘECKÉ VÍNO (2,5 - 4 € za 1,5 l v sámošce, na trhu)

...není ani tak dobré, jako levné. Je všude...sámošky, trhy, stánky - v PET lahvích různých etiket (vždy alespoň 5 druhů) a zásadou výběru je jediná informace - na ceně nezáleží, čím tmavší, tím větší hnus. Berte to nejsvětlejší v regálu.




ITINERÁŘ LEFKADA:



  1. pláže:

  • EGREMNI




  • MILOS





  • PORTO KATSIKI









  • GIALOS BEACH



  • AGIOFILI BEACH





  • VASILIKI BEACH





2. ostatní:


  • LETOVISKO VASILIKI


  • VČELSTVA


  • VODOPÁDY RACHI

  • MYS DOUKATO


  • MAJÁK AKRATAS



  • KARYA


  • MUZEUM GRAMOFONŮ V LEFKADA TOWN

  • AGIOS NIKITAS


  • VĚTRNÉ MLÝNY GIRA




  • OSTROV SCORPIOS

  • SIVOTA


  • OLD HELLENIC AIR BASE



  • VYHLÍDKA OD KOSTELÍKU PROFITIS ILIAS



ROZPOČET na osobu:


  • letenky Vídeň - Lefkada - Vídeň: 1 100 Kč

  • ubytování 4 noci: 1 650 Kč

  • doprava po ostrově (skútr 88 €, PHM 16 €): 104 €/2 osoby, 1 300 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 1 200 Kč


Celkem za 5 dní/4 noci na Lefkadě: 5 250 Kč na osobu.



ZÁVĚREM


Ostrov Lefkada je pro mě obrovské překvapení. Nic moc jsem od něj nečekala, nikdy nebyl v playlistu mých cestovatelských cílů. Asi proto, že jsem ho měla na seznamu, kam létají jen klienti cestovek, a to mi z nějakého důvodu přišlo …odrazující. Nevím, jak bych to viděla v sezóně, kdy místní nádherné pláže a taverny praskají ve švech a ceny služeb jsou i o dvě třetiny vyšší, ale když to hodnotím jako říjnový návštěvník, který se sem dostal za tisícovku, bydlel v průměru za 300 Kč/os. v nádherných ubytováních, jezdil na skútru za 17 Euro den, k tomu vychytal naprosto dokonalé letní počasí a letoviska naprosto bez turistů, bylo moje původní hodnocení ukvapené. Skoro bych řekla obrovská chyba!!


Lefkada je boží ostrov, který si stejně skvěle užijí lidé prahnoucí po relaxu a vypnutí na dokonalých pláží pod taktovkou cestovky, tak i cestovatelé, kteří se sem vyrazí objevovat krásy ostrova na vlastní pěst (ti ale mimo sezónu).


Pro cestovatele na vlastní pěst, kteří chtějí ostrov trošku procestovat, doporučuji minimálně 4 noci, ale garantuji, že i 7 dní bude v poklusu, abyste vše stihli. Doporučuji půjčit motorku, abyste si vychutnali nejen vůni mořské soli u pobřeží, ale i sílu větru v horách, vydáte-li se do vnitrozemí.


Malinké mínus je to, že většina vyhlášených a opravdu neskutečně krásných pláží není bezbariérová. Dříve jsem to nevnímala, ale poté, co jsem na Skiathosu vychválila rampu pro vozíčkáře a dostala od vás snad sto zpráv s prosbou o přesný název hotelu, u něhož tato rampa byla, došlo mi, že handicap v cestování není jen absence jazyků, peněz a dnů dovolené, ale že jsou mnohem horší limity a že je má řada z nás.. No a Lefkada je pro vozíčkáře prostě špatná.


Když pominu tento fakt, ostrov mě naprosto uchvátil a vím, že jsem zde nebyla naposledy! Už teď se vidím v houpací síti na liduprázdné Agiofili, stejně tak se těším na nejlepší řecký salát, jaký jsem kdy měla - na Porto Katsiki. Na příští schody do nebe v bývalé základně NATO a hlavně na zvonek a vyhlídku v kostelíku opodál.. Těším se na to, až tam budu stát a vzpomínat nejen na první Lefkadu, na svoje teď, ale také na vše, co mezi touto první a další vyhlídkou z bílé stěny místního kostela uběhlo za cesty, přibylo nových přátelství, co jsem navždy ztratila (protož e i obrovské ztráty jsou součástí balení jménem ŽIVOT), ale hlavně na všechny osobní posuny vpřed.


No a jak jsem již zmínila, na žebříčku mnou navštívených řeckých ostrovů (zatím jen zlomek - Mykonos, Tinos, Skiathos, Skopelos, Santorini, Aegina, Agistri a Elafonisos) je po této cestě Lefkada na prvním místě




3 897 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page