top of page
Vyhledat

MADRID za KAČKU

Aktualizováno: 3. 9. 2020

Velkolepý fotbalový stadion, nádherné pamáky, krásné parky, řada muzeí. Naprosto mimořádné jídlo, všudypřítomná sangrie a zpěvná španělština.. Také ale bordel a bezdomovci na každém kroku. To vše je Madrid.




TERMÍN:


14. - 17.6.2019


PROČ MADRID?


Opět byla jediným důvodem levná letenka a chuť vidět další fotbalový stadion... Termín přes víkend byl taky rozhodující.




LETENKY DO MADRIDU


Letenky jsem kupovala opět u nízkonákladové letecké společnosti - Ryanair. Jedná se o prodloužený víkend s odletem v pátek dopoledne z Bratislavy směr Madrid a návratem v pondělí v 9.30 do Bratislavy.  Na toto město to bohatě stačí a letenky za 700,- Kč jistě namotivují i ty, kteří po Madridu úplně neprahnou.





DOPRAVA Z LETIŠTĚ

Z terminálu 1,2 nebo 3 se dostanete buď metrem, které jede až k  terminálům nebo autobusem. I když zní jednodušeji metro, opak je pravdou. Jeďte busem. Za 5 euro vás bus vyhodí v cenru za 30 minut bez přestupu, zatím co metro nás vyšlo na 6,5 euro a osobu a dvě ztracené hodiny s dvěmi přestupy v narvaném metru. Ryanair přilété a odlétá z Terminálu 1, po příletu se připravte na menší chaos - odletový prostor je propojen s příletem a milion lidí... 



1/ autobus č. 200 - značení na letišti celkem v pohodě, odjezd před terminálem a příjezd do centra - buď Atoccha nebo Cibeles (tam jsme nastupovaly my)

2/ metrem z letiště směr Nuevos Ministerios - růžová trasa č.8 - pět zastávek na stanici Nuevos Ministerios (nekonečné zastávky!), zde přestup na modrou - asi 4 zastávky a další přestup na žlutou s konečnou stanicí Calleo 



DOPRAVA PO MADRIDU


Po Madridu můžete jezdit jak metrem, tak busem, osobně ale doporučuji chůzi. My jsme krom cesty z/na letiště a lanovku ani jednou místní MHD nepoužily. Udělaly jsme něco pro naše zdraví a ještě jsme ušetřily. Pokud nechcete chodit, můžete si na každém rohu půjčit kolo nebo elektrokolo.



UBYTOVÁNÍ V MADRIDU


Ubytování jsme měly zamluvené zde: HOSTAL CASA BUENO , bydlíme v centru města za 2050,- Kč/osoba a 3 noci. Máme super wifi, klimatizaci, balkon, sprchu na pokoji, hygienické potřeby grátis, na chodbě sociálku (sprcha + wc) sdílenou, barel s pitnou vodou a putovní rychlovarnou konvici. Na pokoji ještě ledničku, fén a telku a úžasný výhled na ruch města..


...koupelna 1A!


Sedíme u balkonku (na balkon se nevlezeme, tam sedí klima), vstřebáváme dojmy a kocháme se vyhlídkou na město… Bydlíme v centru města, samozřejmě za Kačku, prosklená sprcha na pokoji a pecka pro nás holky na závěr: 300 metrů od nás Primark.



JÍDLO V MADRIDU


MADRID = porce gastro zážitků..

V Madridu jsou určitě nádherné stavby, nádherné památky, ještě krásnější parky, fontány a místa k relaxaci.., ale to nejvíc nezapomenutelné pro mě bude místní “kuchyně”. Kdybych ji měla popsat dvěma slovy, pak jednoznačně: SBOHEM DIETO! Ještě že jsme tu jen na tři dny..



V Madridu se to jen hemží všudy přítomnými tavernami, tapaz restauracemi a kavárnami. Vlastně bych řekla, že jsem na svých cestách ještě nezažila tolik gastro podniků na každém kroku jako zde a vůbec - lepší (chuťově geniální a cenově dostupnou) kuchyni, než tady, ve Španělsku. Na každém kroku dobrůtky, které nelze ani popsat! Všechno musíte ochutnat! To nejlepší odsud je jednoznačně paela s mořskými plody a místní Sangrie, kterou zde místní pijí jako vodu.. Nechaly jsme se  taky “nakazit”.. . Nejdříve jsme si daly džbánek v místní restauraci. Litr Sangrie zde vyjde okolo 14 €… To je docela hodně, vezmu-li v úvahu, že vám v té restauraci nalijí do džbánu Sangrii z pet láhve, kterou si v každé sámošce koupíte od 1,9 do 3 €. Takže jsme nelenily a po zbytek našeho tripu nakupovaly “přímo u vinaře”, tedy v místních samoobsluhách. Cestovní sklenička s sebou je samozřejmě povinnost! Není nad to, relaxovat v některém z místních parků se skleničkou vychlazené Sangrie.


Co se týká jídla, rozhodně nesmíte vynechat právě zmíněnou paelu. Zejména ta s mořskými plody je dokonalý vážně zážitek! Daly jsme si porci, kdy bylo tolik slávek a tolik krevet, že jsem byla mořskými plody přímo předávkovaná!

Také jsou vyhlášenou místní dobrotu místní churros. Jedná se o sladké pečivo podobné koblihám. Připravuje se z mouky, vody, olivového nebo slunečnicového oleje, cukru a soli, které se zpracují na odpalované těsto. Těstem se naplní válec s pístem a tryskou zvaný churrero a z něj se vytlačují tyčinky nebo spirály s hvězdicovitým průřezem, které se rychle osmaží na rozpáleném oleji do zlatova. Churros se jí horké a křupavé, obalené v cukru se skořicí, případně polité čokoládou či karamelem nebo plněné krémem. Churros se v Madridu prodávají na každém rohu, a to buď čerstvě připravené u pouličních stánků nebo ve specializovaných restauracích - churrerías. Zejména ve vyhlášené čokoládovně se šálkem horké čokolády je to dokonalá delikatesa! Cena není rozhodně přemrštěná, vezmu-li v potaz, že jsme si tuto dobrotu daly v místní nejvyhlášenější čokoládovně. Hrníček husté horké čokolády, ve které lžička stála, a porce 6 kousků churros vyšly na 4,2 euro. Jelikož jsme se z toho nasnídaly dvě, beru to jako prima snídani.


..churros s čokoládou Místo, které žádný milovník dobrého jídla nesmí vynechat, je Mercado de San Miguel. Jedná se o nádhernou tržnici napěchovanou prodejci všech možných delikates.. Jenom procházet mezi stánky je naprostá pastva pro oči a garantuji vám, že budete polykat sliny! Jsou zde hlavně čerstvé ryby a pokrmy z nich, sladkosti, polévky, ovoce, vybraná vína.. Každý si zde najde to svoje. Jen ceny nejsou moc “za Kačku”...Každopádně některé věci nejde cenou vyčíslit, a právě atmosféra, vůně a zážitek z Mercada de San Miguel mi zůstane ve vzpomínkách už navždy...


ITINERÁŘ:


Den č. 1 - přílet, STADION SANTIAGO BERNABÉU


Odlet z Bratislavy před desátou dopoledne, zpáteční letenka Bratislava - Madrid - Bratislava za sedm stovek (no nekup to?!), a ve tři odpoledne stojíte na stadionu Real Madrid...



STADION SANTIAGO BERNABÉU


...za svého předsednictví ho nechal v roce 1947 postavit bývalý hráč Real Madrid Santiago Bernabéu. Asi proto se po něm jmenuje. Kvůli výstavbě ale zadlužil klub na hodně dlouho, tyto dluhy byly úplně doplaceny až na začátku tohoto tisíciletí. Se svou kapacitou přesahující 81 000 diváků se jedná o šestý největší fotbalový stadion v Evropě.. FC Real Madrid patří mezi nejlepší fotbalové týmy světa. Real je také jedním z nejbohatších klubů na světě, a proto si mohl a může dovolit podepisovat smlouvy s nejlepšími hráči světa. Mezi ty patřili nebo stále patří: David Beckham, Raúl, Ronaldo, Roberto Carlos, Van Nistelrooy, Guti..





..stadion Santiago Bernabéu

Nedovedu si představit atmosféru fotbalového zápasu, stačí i turistická prohlídka stadionu s turnajem malých prcků, určitě budoucích fotbalových legend, na hřišti! Ohromný fotbalový stadion Santiago Bernabéu za vstupné 25€ určitě stojí! Dostanete se na tribunu, do kabin, do místnosti plné trofejí a pohárů, taky informací o historii klubu od počátků po dnešek - od kopaček, balónů, dresů, znaků klubu až po fotografie a video projekce! Projdete kompletním zázemím, wellness a wc nevyjímaje.


..stadion Santiago Bernabéu

Na trávník jako v Ajaxu si sice rukou nesáhnete, ale mezi patry se svezete eskalátory od firmy OTIS, a to jistě každého vlastence potěší. Navíc holky, pokud sem půjdete na prohlídku coby samotné ženy, věřte, že budete docela rarita a selfíčka s návštěvníky budou samozřejmostí na každém kroku.


...stadion Santiago Bernabéu Cesta ke stdionu:

- Stanice metra: Santiago Bernabéu

- Autobusové linky: 3, 5, 7, 14, 16, 19, 27, 40, 43, 51, C1, C2, 120, 126, 147, 149, 150

...nebo pěšky z centra cca 4 km jako my, horalky, což doporučuji, protože půjdete po jedné z hlavních ulic a uvidíte spoustu památek, které si jménem nepamatuji, ale foťák jsem cestou docela zavařila..


Prohlídky: pondělí až sobota 10:00-19:00, neděle a státní svátky 10:30-18:30 hodin.

Vstupné: 25 €

Jo a je to fakt zážitek za všechny prachy, a to i pro ty, co neví, co je penalta..



Den č. 2 - MADRID CENTRUM


Po včerejším příletu a zvládnutí cesty na fotbalový stadion a zpět, tedy po téměř 16ti hodinách na nohou a třiceti tisících krocích v nich, jsme si na den číslo dva naplánovaly zvládnout nejvýznamnější madridské památky. Byl to okruh, který nám dal docela zabrat. Nachodily jsme podle našich chytrých telefonů dalších 30 tisíc kroků, ale já bych dle puchýřů na noze řekla, že dvojnásob! Začaly jsme ráno okolo 8:30 a skončili ve 22 večer..


MADRID je hlavní a největší město Španělska a současně je to také nejvýše položené hlavní město Evropské unie. Celá metropolitní oblast má 6 milionů obyvatel, je sídlem vlády, krále a zároveň politickým a ekonomickým centrem Španělska. Španělé žijící v Madridu se prý těší z vysoké životní úrovně (což je docela protipól mého závěru níže), Madrid má třetí nejvyšší HDP v EU. Je zde mezinárodní letiště Barajas, které má čtyři terminály. Díky vynikající sítí městské hromadné dopravy je i doprava z/na letiště velmi snadná a cenově v pohodě (na rozdíl od Barcelony nebo nízkonákladových letišť v Londýně). I když metro a autobusy jezdí všude, většinu památek bez problémů projdete pěšky, a to za jeden den.


My jsme začaly na PUERTA DEL SOL, což je velké náměstí a středobod madridské dopravy. Je zde spousta soch a umění. Dále jsme pokračovaly přes tržnici MERCADO DE SAN MIGUEL, o které byl samostatný "gastro příspěvek". Další památkou v pořadí byl KRÁLOVSKÝ PALÁC, což je úchvatná stavba a za návštěvu rozhodně stojí! Jedná se o oficiální sídlo španělského panovníka. Disponuje více než 3400 místnosti, ve kterých je řada uměleckých a historických sbírek. Řadí se mezi nejrozlehlejší podobná sídla v Evropě. Od dubna do září si můžete jednotlivé výstavy prohlédnout od 10 do 20 hodin, za základní vstupné zaplatíte 10 euro. Do rozsáhlého parku, který je opravdu nádherný, je ale vstup zdarma. Nevím, zda to opravdu platí, ale někde jsme četla, že je ve středu vstup zdarma pro občany EU. Nás se to ale netýkalo, takže jsme nezjišťovaly. No a pokud budete mít štěstí jako my, ve 12 hodin uvidíte střídání stráží, což je díky koníkům úžasná podívaná! Palác najdete na stanici metra Ópera.



No a hned u paláce je úžasná KATEDRÁLA PANNY MARIE ALMUDENSKÉ...


...zahrady Královského paláce Další v pořadí byla PLAZA MAYOR, což je náměstí, které je dokola obklopené budovami s nástěnnými malbami, v nichž sídlí turistické informace, restaurace, hotely nebo soukromé rezidence. Dříve náměstí sloužilo jako tržiště, centrum býčích zápasů a také poprav, čemuž všemu přihlížela šlechta z okolních balkónů.





Kousek od tud je malinký kousek Egypta v srdci Madridu - CHRÁM TEMPLE DE DEBOD.


...Temple de Debod Jednou z nejhezčích zastávek byl jednoznačně RETIRO PARK– super místo na odpočívání, zelené plíce v centru Madridu. Rozsáhlý komplex zahrad, fontán, soch a cestiček je ideálním místem pro odpočinek a v horkých dnech nabízí v rozpáleném Madridu krásné ochlazení. My jsme se pokochaly výhledem na jezírko plné hladových kapříků a pak zalehly do stínu na zelený koberec, kde jsme (i v tom ruchu parku se všemi jeho návštěvníky!!) na hodinku na tvrdo usnuly. V parku si můžete půjčit loďku a zaveslovat si po jezeře Estanque. Loděk je na jezírku mrak, takže alespoň ucházející "řidičské" zkušenosti nutnost! Vedle jezera je krásně zdobená jezdecká socha a kousek od parku je Královská botanická zahrada (Real Jardín Botánico), ve které se pěstuje na 30 tisíc rostlin. Dostanete se sem ze stanice metra Atocha nebo Banco de Espaňa. No a hned u ní je kemp místních bezdomovců...






..Retiro Park Známým náměstím je také  Plaza de Cibeles s krásným komplexem úředních budov a známou fontánou z 18. století, která zobrazuje sochu římské bohyně plodnosti, jejíž vůz táhnou koně. Dále stojí za vidění brána PUERTA DE ALCALÁ na Náměstí nezávislosti, která se nachází nedaleko parku Retiro.


...Puerta de Alcalá


Celý tento den byl prima, každé místo mělo něco do sebe - impozantní palác, katedrály, muzea, obrovské ulice s ještě obrovštějšími stavbami a kdesi v mracích nádherné zdobené kopule. Co se týká architektury, musím smeknout. Opravdu se často přistihnu, jak zírám s pusou dokořán. Všechny stavby jsou navíc upravené, restaurované - prostě vypadají jako funglovka… Pro mě jsou asi tou nejhezčí podívanou všudypřítomné grafity na kdejaké zdi. Nemyslím nápisy, ale krásné obrázky, zejména tváře, které se do tohoto města prostě hodí a vždycky vás tak nějak pohladí nejen v očích, ale také na duši.




No a samozřejmě květiny, které sice nejsou na každém rohu a v každé náruči místních gantlemanů jako v Kyjevě, ale občas na nějaký trh narazíte a pak chodíte, očicháváte a pořád jen vydechujete “Nádhera!”.



No a z těch nejvíc krásných zážitků je to stejné v Madridu nebo kdekoli ve světě - jsou to malé děti, které k vám přicupitají a úsměvem od ucha k uchu nakazí i vás a jsou to pejsci, kteří jsou prostě všude k sežrání.





Den č. 3 - EL RASTRO, LANOVKA


Dneska jsme měly v plánu jet do Toleda..

Toledo je od Madridu vzdáleno 80 kilometrů a jede tam jak autobus, tak vlak, obojí okolo hodinky cesty. Znělo to jako dokonalý plán. Koho by napadlo, že když tam jedou spoje dvakrát do hodiny, je třeba rezervovat lístek s několikadenním předstihem, protože koupit v ten den už nebude možné- je vyprodáno. To jsme zjistili v noci při plánování toledského výletu. Improvizace nám jde ale znamenitě, takž jsme nad skleničkou Sangrie vymyslely náhradní plán. Tím plánem je druhý den v Madridu. Nečekaně.


Den jsme začaly na místním blešáku EL RASTRO. Byl to naprosto úžasný bod programu, který nám díky veškerému harampádí vyplnil polovinu nedělního dne.


...El Rastro

Blešák El Rastro začal svůj příběh v 15. století.. Samozřejmě se asi ulice, chodníky, a hlavně prodejci a sortiment od této doby změnily, ale duch a atmosféra pravého blešáku tu přetrvává. V neděli je to ideální místo na výlet, zejména tehdy, plánujete-li opustit Madrid a vyrazit do Toleda, ale v noci před tím zjistíte, že bez jízdenky zakoupené dopředu máte smolíka.



Tedy bleší trh El Rastro... Startuje v brzských ranních (nedělních!!) hodinách a kolem poledne vrcholí místní šum ruch. Jako nečekejte žádnou romantiku, je to docela masakr! Procházejí zde davy turistů a počet stanů kolem deváté ráno je taky mazec! Když se nad to ale povznesete a po skleničce (nebo třech) báječné sangrie se vezete na španělské bezstarostné happy a lucky vlně - je to nádhera! Mezi klasickým tržnicovým zbožím a cetkama najdete i krásné kousky, jako ručně vyšívané tílko se sloníkem, deník s Malým princem nebo Aladinovu lampu. Co zde najdete určitě, to jsou usměvaví a milí prodavači.


...El Rastro

Trh El Rastro je plný šperků, knih, řemesel různých barev, nádobí, nábytku, keramiky, malby, oblečení, .. Tento bleší trh není ale jen o nakupování jako takovém, je především o vychutnání si zdejší atmosféry.


...El Rastro


Jak se sem dostat?

Městské autobusy č. 3, 17, 18, 23, 41, 60, 148.  A nebo pěšky jako my.

Trh El Rastro funguje pouze v neděli a svátcích, přibližně od 9:00 do 15:00.


Z trhu jsme přešly úplně jinou cestou k místní lanovce - TELEFERICO. Tato lanovka spojuje město s parkem (spíš lesíkem) Casa de Campo. Ta je opravdu zážitek, který doporučuji všem. V momentě, kdy jsme usedly do kabinky a vznesly se nad město, v tu chvíli jsem věděla, proč výlet do Toleda nevyšel. Tohle jsem prostě měla zažít! Madrid jako na dlani. I ten Královský palác se vší svou mohutnosti byl úplná miniatura. Jízda lanovkou trvala asi 12 min., takže jsme si všech panoramat užily opravdu dosyta. Zpáteční cesta na kopec stála 6 € a rozhodně jí doporučuji zaplatit v obou směrech. Vzhledem k tomu, jak dlouho jsme lanovkou jely, pěšky to musí být rozhodně déle, než nám ukazovaly mapy (tři čtvrtě hodiny chůze)..



Mimo to, že máte celou metropoli jako na dlani, dostanete se během chvilky z ohromujícího a pulzujícího města do nádherného zeleného parku, skoro lesa. Je to zelená oáza uprostřed betonu, místo, kam zejména v neděli místní lidé odjíždí oddechnout z města. Když sem vyjedete, jste najednou v úplně jiném světě. Světě rodin, kočárků, smějících se dětí, piknikových dek a košů. Uvidíte ve stínu stromů lidi číst knížky, pospávat, srkat sangrii (vlastně to už ne, my už tam nebudeme), prostě spoustu rodin, co zde kempují, piknikují a užívají si nedělní pohodu. Úžasný zážitek! Dostanete se sem buď pěšky jako my nebo ze stanice metra Arguelles.

Zbytek dne už jsme jenom trajdaly po městě a přidaly do sbírky dalších 30 000 kroků a pár puchýřů! Viděly jsme spoustu dalších památek, které si jménem nepamatuji.



Nejlepší zážitek byla barber show na jakémsi zastrčeném náměstí. Asi 20 stánků, kde mistři “lazebníci” jakéhokoliv zájemce ostříhali nebo oholili. Byla to opravdu ohromná podívaná, mega exhibice jak těch mistrů barber odvětví, tak i modelů a pro nás další parádní den našlapaný zážitky od A do Z.




ROZPOČET:


Kompletní náklady na 4 denní pobyt v Madridu:


  • Letenka Bratislava - Madrid - Bratislava: 700,- Kč

  • Ubytování 3 noci: 2 050,- Kč/osoba

  • Jído a sangrie: 1 500,- Kč

  • MHD z/na letiště a lanovka: 450,- Kč

  • Vstupné stadion: 650,- Kč


Celkem tedy za 4 dny/3 noci na osobu: 5 350,- Kč


ZÁVĚREM?


Kromě legendárního fotbalového stadionu, množstvích přenádherných staveb a památek, dech beroucích parků a fontán, má ale toto město i svoji stinnou tvář…

To, co se mi už navždy spojí s Madridem, je neskutečný bordel v ulicích a všudypřítomní bezdomovci. Myslím, že jsem v tomto směru v Evropě nezažila horší metropoli. Když je člověk v Asii, tyhle věci neprožívá, nevnímá. Prostě se přepne na jiný svět a o to víc vzpomíná s úctou, láskou a pýchou na civilizovaný svět "doma". A pak, v civilizované Evropě, toto. Je to jak facka, která vás udeří přímo do tváře.. Bohužel na každém madridském rohu.


Ubytování jsme měly na jedné z hlavních ulic, Gran Via. Přirovnala bych k našemu Václaváku. Nádherné historické stavby a v jedné z nich budeme bydlet my! Když otvíráme z historického náměstí kovová vrata k ubytování, jsem nadšená... To přetrvává i v ubytku, protože jsem vybírala dle dvou kritérií - v centru a co nejnižší cena. Hodnocení na bookingu bylo kladné jen stran lokality, zbytek nic moc. Opak byl pravdou, takže opravdu radost.  Počáteční romantiku a nadšení ale vystřídalo naprosté zhnusení nad tím, jak hlavní tepna s blížícím se večerem a nocí “žije”. Nemyslím jen noční život a ruch, který bych zde pochopila. I když byl pod našimi okny nepřetržitý mejdánek každou noc do cca 5ti ráno. To nebylo rozhodně to nejhorší. To, co zůstalo na chodnících ve městech, to bylo to, na co asi nikdy nezapomenu. Když jsme vyšly kolem půl deváté ráno z domu,  po kotníky na chodníku odpadky. Přestože jsou odpadkové koše po Madridu á 3 metry od sebe a byly většinou prázdné, na zemi neuvěřitelný bordel. Obaly od mekáče, plechovky, všechno! Všechno, co lidé sní, vypijí, od toho obal odhodí na zem. Jsou tak zvyklí.. Nechápu to. Nedá se to slovy ani popsat. Každé ráno místní úklidová četa vystartuje do ulic, nejsou to ale jenom zaměstnanci se smetáky a lopatami. Je to auto s cisternou, kde neskutečným množství vody splachují tento bordelz ulic. Den za dnem! Pro mě naprosto neskutečný a něco, co Madridu nejsem schopná odpustit. Žijeme v jednadvacátém století, ale tady jsem se vrátila hodně zpátky. Ne časově, ale vývojově. Mám v hlavě ještě velice čerstvý Kyjev, Ukrajinu. Místo, na které řada lidí pohlíží s despektem. Já se tady dívám v centru Madridu na ulici pod svými okny a jenom žasnu. Vzpomínam na nádherný, prostý a neuvěřitelně čistý Kyjev a je mi až smutno. Právě tady je vidět, kam “civilizace”, “všehodost” a blahobyt spěje. Do záhuby! Lidé ztrácí soudnost. Děcka absolutně nerespektují hodnoty. Neznají odpadkové koše!

Co je ale ještě horší než nepořádek, je místní situace s bezdomovci. Myslela jsem, že nejhorší situaci v tomto směru jsem zažila v Paříži. Hodně jsem se mýlila! To, co je zde, se naprosto vymyká mému chápání! Bezdomovci leží po ulicích jak houby po dešti, policistů přitom snad víc než civilistů, ale nikdo je neřeší. V hlavě si vybavím sociální síť mého města a diskuze všech chytrolínů, co by těch pár měšťáků mělo ještě všechno dělat a jak je ostudný bezdomovec u Billy… Sem by měli všichni vyrazit! U nás to policie řeší pořád dokola. Vykazují je z veřejných ploch. Tady? Chodí kolem bezdomovců jak kdyby byli průhlední. Tady, v historickém centru obrovské metropole na každém rohu bezdomovec. Stojíte u bankomatu, kde je prostor vymezen postavenými kartony jako dětský bunkr, ale za ním nejsou děti. Ve výkalech se tam válí dospělý a relativně mladý člověk. Nejednou i v páru. Nevidíte zde žebrat staré lidi, mrzáky, ani děti. Válí se zde mladí lidé, převážně alkoholici a feťáci. Jinými slovy - tito bezdomovci rozhodně nejsou uprchlíci, nemocní, staří ani jakkoli nemohoucí lidé.  Nechápu, proč je toto město úplně přehlíží a situaci neřeší! Naprostá ostuda - v centru města, na všelijakých úřadech, u vchodů do bank, muzeí, v parcích, u mekáče.. Všude “pelíšky” místních bezďáků!  Absolutní vrChol je cesta kolem místní vyhlášené parkové zóny - u botanické zahrady, okolo spousta památek, dalo by se říci jedna z nejkrásnějších místních ulic… a uprostřed tohoto parku stanové městečko. Nejdříve jsme si myslely, že jde o nějaký festival. Jaké bylo naše zděšení, když jsme zjistily, že je to místní forma armády spásy. Šly jsme kolem stanů, smrad by se dal krájet a v každém stanu bylo díky vedru pootevřeno… Díky tomu se nám naskytl opravdu skutečný obraz toho, co zde podporují místní úřady… Všude leželi feťáci, alkoholici! Bylo mi z toho opravdu na blití! Policejních aut a vůbec příslušníků policie jsem naopak v Madridu viděla asi nejvíc, ze všech navštívených měst. O to víc nechápu, proč s tím zde vůbec nikdo nic nedělá! V Madridu ve směru přístupu k bezdomovcům naprostá zoufalost. Musím říct, že náctileté dítě bych do této metropole vyrazit na vlastní pěst samotné nebo s kamarády určitě nenechala. Noční/ranní cestou městem na letiště jsem měla snad poprvé strach...


Abych ale závěrem nebyla jen negativní, musím zmínit jednu krásnou věc. Je to péče o seniory. Musím říct, že stejně jako jsem nikde neviděla takový bordel a počet bezdomovců ve městě, taky jsem nikde neviděla tolik lidí generace padesátníků, jak víkendový čas tráví se svými rodiči - seniory na procházkách. Kdykoli jsem nějakého člověka viděla podpírat svého starého rodiče, nebo tlačit na vozíčku parkem, zastavit - utřít starému člověku brýle nebo zmrzlinu na svetru, povídat si s ním,....bylo mi moc hezky. I tohle budu mít s Madridem spojené a právě v tomto bychom se u nás doma mohli trochu zlepšit...



732 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page