top of page
Vyhledat

MALLORCA potřetí za KAČKU

Baleárské ostrovy - jedno z mála míst, odkud se teď můžete vrátit domů bez karantény..


Všudypřítomné pomerančovníky a stromy obsypané citróny, impozantní hory a vražedné serpentiny, romantické zátoky, skryté soutěsky, historická městečka a vesničky v Provence duchu, kozy, oslíci a ovečky na pastvinách i silnicích, na cestách nekonečně kruháčů a retardérů.. K tomu dokonalá sangria, Cava, tapas i paella, ale hlavně - pláže jako v Karibiku. To vše je Mallorca, Karibik za KAČKU.





TERMÍN:‌


15. - 22.4.2021 ‌


PROČ‌ MALLORCA?‌ ‌


  • Protože jsou tam levné letenky.

  • Protože je tam tepleji než u nás a navíc moře.

  • Protože zpátky po návratu není nutná karanténa.

  • Protože doma dobře, ale všude jinde líp.

  • Protože člověk musí umět odpustit, zapomenout zlé a najít krásu i tam, odkud odcházel úplně na dně. ...a přesně to se mi touto cestou povedlo...



LETENKY‌ ‌NA MALLORCU

Nakupovala jsem u Ryanair/Laudamotion cca 14 dní před cestou, a to s odletem z Vídně a návratem tamtéž za 1 000 Kč tam i zpět (o týden později to šlo za 700 Kč, ale moje potřeba moře a cestování už byla urgentní).



COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌


Pojedete-li z ČR do Vídně vlakem (Regiojet), přijde vám e-mail s informací, že se musíte registrovat k cestě do Rakouska a pak být v 5 denní karanténě. Tím se nenechte odradit, to neplatí pro tranzit. Ve vlaku ani nikde jinde (nádraží) nikdo nikoho nekontroluje. Sednete do vlaku jako “kdysi” a po naprosto pohodové cestě (konzumace vlastních zdrojů je zakázaná, ale jejich sklepy Vican 2 dc za 49 Kč nejsou vůbec zlé) vystoupíte v cílové destinaci. Pokud nechcete mít ve vlaku roušku, stáhněte si aplikaci Regiojet dopředu, protože jinak si jejich tolerovaný nápoj (který můžete mít celou cestu bez roušky před sebou) v low cost třídě nekoupíte.



Vystoupíte ve Vídni na hlavním nádraží, kde si v automatu koupíte (jste-li také 2 kusy) skupinovou jízdenku tuším za 4,8 € (pro oba) - pro jednu osobu to stojí téměř stejně. Nenechte se odradit tím, že je tato cena jen na spoj s přestupem a celkovou cestou na letiště přes 40 minut a na rychlospoj to stojí skoro 10. I na levnou jízdenku sedněte na normální S2 vlak bez přestupu za 16 minut na letišti (vyzkoušeno 2x, pokaždé jízdenka zkontrolována průvodčí a cajk).



Před odletem na Mallorcu je povinná registrace před vstupem do země (Španělska) a získání QR kódu. Jedná se o pětikrokový dotazník, který můžete dokončit až 48 hodin před hodinou vašeho letu do země (dřív vás to nepustí, takže je zbytečné se do toho pouštět dřív). Ve formuláři vyplňujete vaše identifikační údaje (jméno, datum narození, cestovní doklad, adresu bydliště), dále informace o letu (letecká společnost, číslo letu, číslo sedadla), zemi, odkud letíte, místo příletu včetně adresy vašeho pobytu. Pokud také plánujete kempovat, vyplňte jakoukoliv adresu ubytování z bookingu - toto nekontroluje nikdo, stejně jako číslo vašeho sedadla. Dále je stránka formuláře zaměřená na Covid, kde vyplníte, že jste o něm nikdy ani neslyšeli (nejsem nemocný, nemám příznaky, s nikým podobným jsem nebyl v kontaktu ani jsem nebyl v nemocnici). Potvrdite všechny zadané údaje a odešlete. Po odeslání posledních dat dorazí na váš e-mail QR kód (pozor - padá do hromadné pošty!!) a nově dorazí i prostřednictvím SMS zprávy do vašeho telefonu. QR kód nemusíte tisknout, stačí jej mít v mobilu.

Zmíněný QR kód musíte ukázat už ve Vídni před nástupem na palubu letadla, dále pak po příletu do země.


Další povinnosti před cestou na Mallorcu je negativní PCR test max 72 hodin starý. Ten po vás nové vyžaduje i Ryanair u checkinu letenky, ale pokud jej při odbavení ještě nemáte hotov nebo souhlasíte s GDPR pravidly, tedy s tím, že vaše sliny i osobní údaje jsou jen vaše věc a na síti je zveřejňovat nebudete, můžete tento krok (tedy nahrání laboratorních výsledků) v klidu přeskočit. Stačí mít tištěnou/elektronickou podobu na letišti u sebe. Zde bych ráda podotkla, že po nás PCR test na letišti ve Vídni před nástupem na palubu nikdo nepožadoval.


Po příletu na Mallorcu kontrola QR kódu a následně i PCR testu plus pasu - zde kontrolují hlavně vaše jméno a číslo pasu, tak ať máte výsledek v ANJ s těmito údaji.



Samozřejmostí jsou respirátory ve Vídni a v ČR, ve Španělsku postačí rouška, ta je však povinná všude. Prý i v moři, což nemohu potvrdit. No a samozřejmě sociální distanc, ale na ten se tam vůbec nehraje.



Při návratu opět bez měření teploty nebo jakékoliv administrativy, navíc - jako všude ve Španělsku - nemusíte vytahovat z batohu při scanneru palubního zavazadla ani kosmetiku. Otvírák na víno ano, ale i nyní v pohodě prošel. PCR ani antigenní test NENÍ při cestě Palma - Vídeň potřeba (narozdíl od návratu do Prahy, kde je antigenní test před vstupem na palubu za 30 - 35 € povinnost). Akorát vás palubní personál obejde před boardingem a vyplní za vás/s vámi malý lísteček s informací k tranzitu, který těsně před nástupem u ukázky pasu a letenky odevzdáte.



Po příletu do Vídně pro občany ČR naprostá pohoda jazz, stačí jen nastoupeným vojákům ukázat český pas, zmínit přímý tranzit do ČR a jste v příletové hale.




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ


My (jako dvě holky, takže po většinu cestopisu s tvrdým Y, jo? :) ) jsme hned po příletu půjčily auto a z letiště jely po vlastní ose. Nicméně cestu z/na letiště jsem dříve veřejnou dopravou absolvovala, takže:


Na cestu do centra Palmy a k přístavu jezdí autobus číslo 1A a cesta do 10 km vzdáleného města trvá asi 25 minut (do přístavu 35 minut). Autobusy jezdí ze zastávky přímo před příletovou halou každou čtvrthodinu od 5:30 do 1:00. Jednosměrná jízdenka stojí 5 €, ale v automatu na zastávce koupíte i jízdenku “return”, tedy i na cestu na letiště při vašem odjezdu, a to za 8 € (ušetříte tak na láhev sangrie v sámošce). Platit v automatu lze jen cash. Jinak nemáte-li čas nebo chuť na automat, lístek si koupíte i u řidiče. Tam už ovšem k dostání jen ten za 5 €.




DOPRAVA NA MALLORCE


Na Mallorce jsem tentokrát využila pouze půjčení auta a vřele všem doporučuji.


  • Auto jsem si půjčila na 7 dnů, a to u společnosti EUROPCAR, kde to vyšlo (bez předchozí rezervace, tedy v nejvyšší sazbě) sakumprásk s plným pojištěním na: 205 € (plus depozit 100 €, který mi druhý den po návratu auta bez problémů uvolnili)

  • Cena benzínu: 38 Kč/l

  • Najeto: 1 004 km


Celkem náklady na auto a 7 dnů (při obsazenosti auta 2 osobami po celou dobu, 2 dny 4 osoby): 3 150 Kč osoba.



Jo a ve Španělsku je povoleno 0,5 promile alkoholu u řidiče, takže je tam jízda opravdu radost..




UBYTOVÁNÍ NA MALLORCE


  • 2x noc v autě - kemping přímo u pláže, cena nula, zážitky k nezaplacení


  • 1x noc v 3 hvězdě se snídaní - 600 Kč, bydlely jsme zde


  • 3x noc v levném hotelu bez snídaně (ta dokoupena za 3,9 EUR - na fotce) - 1 050 Kč celkem za 3 noci a osobu, bydlely jsme zde


  • 1x noc v luxusní 4 hvězdě s bufetovou snídaní ala "hrnečku vař"… (včetně Prosecca!) - 700 Kč, bydlely jsme zde - doporučuji všema deseti!!



Zkusily jsme od každého levelu trošku - kemping v autě, levný hostel, střední kategorii i dovolenkový luxus se snídaní v podobě ledově vychlazeného prosecca a nejlepšího lososa, co jsem kdy jedla. Všechno mělo něco do sebe a tento "degustační set" bych ani v nejmenším neměnila. Zejména pořadí od nejhoršího punku po luxusní ubytování, protože právě po noci a hygieně "pod širákem" si luxus vychutnáte a užijete násobně víc.


Obecně je ale nyní, v době Covidu, ubytování na Mallorce velmi levné a není třeba jej blokovat dopředu. Nabídka převyšuje poptávku, o čemž svědčí všudypřítomné transparenty SOS TURISMO na každém hotelu. Osobně doporučuji pohybovat se napříč ostrovem a ubytování řešit přes bookingv odpoledních hodinách, kdy už i tak levné ceny ještě klesají.




JÍDLO NA MALLORCE


= tapas, tapas a zase tapas!

TAPAS je STYL, ne druh konkrétního jídla. Jsou to v podstatě malé zobky, kterých vám donesou na talíři různé množství. Jedná se o kombinaci jak teplé, tak i studené kuchyně. Vše v různých mističkách na jednom talíři. Například krevety nebo jiné mořské plody, jamón - vyhlášená španělská sušená šunka, klobásky, kuřecí nebo jiné maso, různé druhy sýrů, bagetky, brambory nebo lokální zelenina. Cena tapas je různá, někde ho dostanete dokonce zdarma v menším množství i k vínu (oříšky, olivy, bagetka, sýr..). Jinak v průměru 7 - 12 € porce, které se přejíte.


PAELLA je další dobrota, kterou si musíte třeba v přístavu Soller s vyhlídkou na mořskou hladinou dát. Samozřejmě variantu s mořskými plody, protože nikde jinde nechutnají krevety, slávky, škeble, kalamáry a ostatní potvůrky tak dobře, jak v přístavech a rybářských lokalitách. Cena se pohybuje od 8 do 14 € a osobně doporučuji tu variantu, kde jsou mořské plody menší. Ty větší sice vypadají víc mořsky, ale jsou to vesměs schránky mořských plodů..


SANGRIA je symbolem španělského léta a ve džbánku této dobroty najdete kromě ovoce (pomeranč, nektarinka, ananas aj.) španělské červené víno a brandy. Může se doplnit vodou, může se různě okořenit. Brandy není bezpodmíněčně nutná, bez ní je sangria skutečně lehké pití, které si ve Španělsku s tolerancí půl promile můžete dopřát i jako řidič. Vyjde na 7 - 10 € džbánek (litr), nebo okolo 3 - 5 € sklenice. Ta pravá a poctivá. Jinak v sámošce koupíte 1,5 l sangrie za 1,85 € a taky není špatná.




VÍNO bílé i červené v obchoďáku za 1,3 - 1,5 €.


No a konečně to nejlepší zde - CAVA. Cava je obdoba Bohemky/Prosecca, tedy šumivé španělské víno s označením původu (bílé nebo růžové) vyráběné tradiční metodou ve španělském regionu Cava, především v katalánské oblasti. Metoda tradiční výroby cavy využívá stejné procesy jako při produkci pravého šampaňského přizpůsobené domácím modifikacím. Španělský zákon stanovuje, že jméno cava se smí používat pro vína vyrobená jen v osmi místních oblastech. Výborné místní šumivé víno, které koupíte jak ve variantě Demi, tak i Brut, je k mání v supermarketu za 1,9 € (ve večerce v centru i za 10 €).



Jinak ceny v obchodech jsou stejné jako u nás, takže večeře, obědy i snídaně "za kačku" nejsou problém!



ITINERÁŘ:


DEN 1, čtvrtek 15.4.2021:


BRNO - VÍDEŇ - PALMA DE MALLORCA - VALLDEMOSSA - PORT VALLDEMOSSA:


Vyjíždíme vlakem z Brna před 8 ráno, přestup máme na hlavním vídeňském nádraží do vlaku směr letiště. Cena necelých 5 € za 2 osoby a za 16 minut jsme v letištní hale. Odbavení naprosto bez problému, letištní salónek pořád stejná covidová tragedie jako loni - tedy papírová taška s pitím, houskou, jablkem a sušenkou. Plus káva. Alkohol nula!!



Negativní PCR test nikdo před nástupem na palubu nechtěl, pouze letenku, pas a vygenerovaný QR kód. Let klidný, letadlo prakticky plné (⅔ Rakušáci, zbytek Češi a Slováci).



Po příletu v Palmě požadován QR kód, PCR test, na kterém musí být vaše jméno a číslo pasu/OP a samozřejmě pas/OP ke kontrole identity. Otázka 5 vteřin a jste v příletové hale. Kontroly mají zmáknuté na jedna, personálně dostatečně zajištěné. Celý proces odbavení je opravdu bezproblémový a rychlý.


Míříme rovnou do budovy autopůjčoven (budova přes silnici), a protože jsme nic nerezervovaly dopředu, míříme do první z nich poptat cenu půjčení nejlevnějšího auta s plnou pojistkou na týden. U SIXT řeknou 476 € s výrazem charity ve tváři a já jdu do vývrtky. Nicméně si vzpomenu na poslední cestu a bezproblémové půjčení auta u Europcar s poloviční cenou a jdeme hledat zelenou kancelář. Tady nám půjčují úplně novou fabii (prej to jako Češky nejvíc oceníme) s plnou pojistkou a depozitem pouze 100 € (narozdíl 400 € depozitu u SIXTu) za 205 €. Během 5 minut máme vše vyřízené a s klíčky míříme k autu. Není to audi jako minule, nicméně koncern, barva i velikost sedí. I když jsem nejdřív trochu nešťastná (nesnáším škodovky, pardon), jakmile si zvyknu na rozjezd na jedničku (oproti dvojce v mojí dacii), na auto se rychle adaptuji a jsem příjemně překvapená pohodovou jízdou. Nejen to, taky rychlostí téměř světla, aniž by se auto klepalo jako vrtulník (opět s láskou vzpomínám na mého Knighta doma), akcelerací, díky které mohu na dálnici nejen držet krok s ostatními, ale občas i předjíždět (tohle s dacií prostě nezažijete). Brzy ocením i zadní kameru, nad kterou zpočátku ohrnuji nos jako nad zbytečným rozmarem. Když mám couvat 200 metrů od mořské hladiny betonovým koridorem a na každé straně vozu mám max 30 cm - ani zabudovanej kávovar nebo vinotéka by mi neudělaly víc radosti! Vůbec je ta škodovka auto, kterému raději každej uhne z cesty...



Vyjíždíme z letiště, po cestě osahávám ovládací prvky (řadící páka, blinkry, světla a především rádio), vysvětluji svojí navigátorce Jíti, že její "vyjeď tamhle" spolu s mácháním ruky před mým obličejem všemi směry je sice fajn, ale "vyjeď prvním až čtvrtým výjezdem" je u kruháče pro řidiče přece jen o kousek lepší, a pomalu se zbavuji nervozity z řízení. Jakmile opustíme chaotické centrum Palmy v odpolední dopravní špičce, najedeme na pohodovou cestu směr Valldamossa a Jíťa vygooglí povolenou hranici 0,5 promile alkoholu u řidičů, už si jízdu jen užívám. Teda do chvíle, než se na vlastní kůži přesvědčíme, že Mallorca je opravdu ráj cyklistů a všichni se rozhodli užít si ho ve stejném termínu jako my. No a samozřejmě hlavně všude tam, kde jsou serpentiny a silnice užší než malé auto. Navíc i oni mají 0,5 promile dovoleno, a když se takovcí sejdou na zmíněné cestě dva, samozřejmě vedle sebe, je to docela punk. No a když to nejsou cyklisti nebo chodci, jsou to kozy (které NIKDY nechodí samotné!!), ovce nebo oslíci. Zejména v horách je čekejte za každou zatáčkou...



Je okolo 17 hodiny odpoledne a v plánu je dnes pouze přejezd do Valldemossa, nákup základních potravin (narozdíl od Turecka alkohol prodávají po celou otvírací dobu obchodů) a nocleh právě ve městě pomerančů. Parkujeme u hřbitova, protože jen tam je jistota, že je to gratis. A místa volná jsou.

...parkovací!




VALLDEMOSSA


Už příjezd k tomuto městečku vypovídá o tom, co lze v cíli čekat. Hory, serpentiny a úplně jiný ráz krajiny, než jaký je v hlavním městě. Jedním slovem romantika. Parkování zde není skoro nikde gratis, ale když přijedete brzy ráno, tak ano. Parkovné se platí až od 10 hodin. Jedno místo ale zdarma je - zmíněné parkování u místního hřbitova (tak si ho klidně hoďte do map a zaparkujte tady). V centru jste za 5 minut a i ten hřbitov je super místo k prohlídce.








Valldemossa je naprosto dechberoucí městečko uprostřed hor. Vyhlídky do okolí i na městečko samotné, když k němu přijíždíte, to je prostě nádhera. Hlavní dominantou města je kartuziánský klášter Cartoixa de Valldemossa. V něm je unikátní stará lékárna s původním vybavením, muzeum a mnišské cely, kde se prý kdysi léčil z tuberkulózy Fryderyk Chopin. Doprovod mu dělala jeho neméně slavná partnerka George Sandová. Ten výčet slavných jmen spjatých s tímto městem je ale mnohem větší. Například zde má dům herec Michael Douglas, který sem jezdil pravidelně každý rok na dovolenou s manželkou Catherine Zetou-Jonesovou. Ke klášteru těsně přiléhá královský palác Palau del rei Sanc.


Pokud si chcete dát dobrou kávu v krásném prostředí, v centru je vyhlášená pekárna Molinas, kde si odpočinete v místním dvoře plném pomerančovníků.


Ve Valldemosse uvidíte na každém domě keramickou kachličku s vyobrazenou Santa Catalinou Thomas. Ta se zde narodila v roce 1531, v roce 1792 byla blahořečena a v roce 1930 byla papežem prohlášena za svatou. Za svůj život sepsala několik svatých listů, kde popisovala svá setkání se svatými, vykonala několik zázraků, a dokonce si přesně na den předpověděla datum své smrti. V uličce za kostelem je její rodný dům. Kachličku si můžete koupit jako suvenýr domů. Místní věří, že přinese štěstí a ochrání jejich dům.


Nejde ale jen o významné památky, Valldemossa je nádherná každým “obyčejným “ domem, každou zahrádkou, každým stromem pomerančovníku. A že jich tu je!




PORT VALLDEMOSSA


Toto místo původně v itineráři nebylo.. Nápad sjet k moři, tedy do nižších nadmořských výšek, zněl ale nakonec rozumně. Upozornění, že cesta k tomuto přístavu je "docela výzva", mě sice trochu zarazilo - přece jen řízení a já není dokonalá kombinace a auto jsem dnes měla poprvé v rukou - nicméně možnost, že bychom opravdu spaly v lepším teplotním komfortu zavelela a my se vydaly směr přístav.



Cesta mazec. Serpentiny po dobu asi 15 minutové jízdy byly nekonečné a každé auto, cyklista, koza.. do protisměru - ruská ruleta. Ale česká fábie to zvládla na 1 a výsledek byl jedním slovem dokonalost. Scenérie, které se postupně rozvíraly před očima, braly dech a finální dojezd ke kamennému molu přístavu, které nás v autě dělilo od mořských vln, to byla opravdu nejlepší odměna.


Nakonec nás tu spaly tři posádky a než jsme si udělaly v našem vesmírném korábu první večírek a kempovací tábor, zažily jsme tu nejkrásnější západ slunce nad mořskou hladinou mého života... I tohle je Mallorca. Překvapení, která berou dech. A nemyslím jen kozy v serpentinách..



Spánek ve fábii nebudu komentovat. Už vůbec ne na straně řidiče (s volantem), po operaci obou kolen a po/před celodenním řízení…



Pokud se taky rozhodnete srazit náklady spaním v autě, doporučuji tenký spacák s sebou (při kontrole rozměru zavazadel obmotáte kolem sebe a tváříte se, že je to bunda). V prvním supermarketu koupte barel vody (6 l za 0,5 €), vlhčené ubrousky (1 €) a kuchyňské papírové utěrky (0,5 €). To vše spolu s dovezeným mýdlem na základní hygienu vedle vozu postačí. Barel vody doporučuji hodit na zadní dekl kufru, aby na něj po celý den svítilo sluníčko ( = teplá voda). Pak propíchnout vývrtkou (která je základní výbavou na cesty každé české horalky) vršek petky a máte teplou sprchu par excellence. Vlasy si v tom, holky, neumejete, ale i bez toho (jako bez vás) to budou fotky snů. Protože to hořící nebe a slunce chladící se o mořskou hladinu, to je dokonalá krása bez příkras.

Jo a sedmička místní Cavy k dobrému spánku taky pomůže.




DEN 2, pátek 16.4.2021:


PORT VALLDEMOSSA - MIRADOR SA FORADADA - DEIA - PORT SOLLER - JEZERO CÚBER - JEZERO GORG BLAU - SANTUARI DE LLUC - SA CALOBRA - TORRENT DE PAREIS - CALA TUENT:


Probuzení v Port Valldemossa přímo u břehu moře bylo nádherným zážitkem a začátkem prvního kompletního dne na Mallorce. Nakrmila jsem místní kočičí stádo, které jakmile vylezete z auta a začnete šustit jídlem, okamžitě stojí u vás a hladově sleduje každý váš pohyb (zejména každý spadený drobeček na zem). Hygiena díky koupené vodě, ubrouskům a mýdlu celkem v pohodě (no vlasy si neumyjete, ale to se dva tři dny přežít dá). Dá se taky přejet na nejbližší benzinku, kde to vezmete ještě jednou pro lepší pocit, vyčistíte po výborné kávě zuby a přeperete nejnutnější. No a pak hurá na další den na cestě!



DEIA


Toto malé městečko v severní části ostrova má asi 700 obyvatel a je známé jako centrum umělců na Mallorce již od dob první světové války. Zajímavostí dneška je to, že zde má luxusní rezidenci magnát Richard Branson, majitel vydavatelství Virgin Records, za kterým sem často přijíždějí další známé osobnosti. Třeba Mick Jagger, kytarista Mark Knopfler nebo hudebník Mike Oldfield. Loni nás zde zastihl brutální liják, takže jsme Deiou doslova proletěli, ale dnes bylo nebe jak vymalované, pocitově 25 stupňů a tudíž plnohodnotná zastávka.



Po projítí tohoto městečka musím říct jediné - Deia strčí vyhlášenou Valldemossu do kapsy! Zaparkujte před vjezdem do města - volná místa v covidové době bez problémů a parking gratis. Ve městě jste za pár minut a celou cestu vidíte jeden citronovník vedle druhého a na pozadí toho všeho nádherné historické horské městečko. Toulat se uličkama a obdivovat kouzlo “španělského Provence” lze klidně celý den.



Osobně doporučuji vylézt na nejvyšší bod města, tedy ke kostelu, kde je i místní hřbitov. Je to jeden z nejhezčích hřbitovů, jaký jsem kdy viděla. Je totiž...jiný. Zvláštní..



Opravdu nádherné místo pro poslední odpočinek a ještě krásnější pro ty, kteří na hroby chodí na své blízké vzpomínat. Je to totiž hřbitov s přímou vyhlídkou na padesát odstínů tyrkysova, tedy na mořskou hladinu. Na každém druhém hrobě nádherné voňavé bílé kaly a hroby všelijakých tvarů. Pár normálních náhrobků, některé v chodnících, po kterých normálně chodíte a dokonce hroby v zídce zábradlí a ve schodišti. To jsem ještě neviděla a musím říct, že mi to přišlo zvláštně hezký.




SOLLÉR


Město ležící v údolí plném pomerančovníkových a olivovníkových sadů, nad nimiž se tyčí jedny z nejvyšších vrcholů pohoří Serra de Tramuntana. Svůj věhlas získalo právě díky bohaté úrodě pomerančů, které se od tud vyvážely a stále vyváží do mnoha evropských zemí. Název Sóller údajně vznikl z arabského slova "suliar", což znamená "zlatá mísa". Právě ta symbolizuje úrodnou půdu, díky které zdejší obchodníci zbohatli a v Sólleru si pak nechávali postavit mnohdy až honosné domy.




Nejkrásnějším místem v tomto starobylém městě je rušné náměstí Plaça de la Constitució. Stojí zde místní radnice (ajuntament), kostel Església Sant Bartomeu a palác Banc de Sóller. Centrem zde vede kolej, po které jezdí tramvaj. Je to historická tramvaj, která zajišťuje spojení mezi Sóllerem a blízkým přístavem Port de Sóller (vyhlášená turistická atrakce, která však nyní nefunguje...).


JEZERO CÚBER A JEZERO GORG BLAU


Cestou přes hory a serpentiny jedeme kolem pohádkového jezera Cúber a potom kolem dalšího - Gorg Blau.



Obě přehrady slouží jako rezervoáry pitné vody, proto se zde nesmí koupat. Pro hodně lidí je toto místo výchozím bodem pro túry po kopcích pohoří Tramuntana (výšky nad 1 300 m n.m.). Nejvyšší vrchol ostrova je Puig Major s 1 436 m, kvůli vojenské základně je však celý kopec veřejnosti nepřístupný. Lokalita jezera je známá pozorováním ptactva, zejména supů, orlů nebo poštolek. Ani jedno jsme neviděly, ale zastávka to byla krásná! Hlavně zvláštně modrá hladina jezer, impozantní hory na horizontu, naprosto osamělé místo bez lidí, zvláštní ticho a klid... A taky konečně provětrání zadku a protažení noh! Prostě kopa důvodů vidět a zažít...




KLÁŠTER SANTUARI DE LLUC


Tento klášter patří mezi hlavní duchovní centra ostrova a stal se zde vůbec prvním klášterem, který byl zasvěcen Panně Marii. Až ke klášteru vede silnice a před vchodem je bezplatné parkoviště. Klášter je hezkou zastávkou na protažení těla, ale za mě žádné velké wau a určitě ne důvod mířit přímo sem (po cestě ano, ale jako hlavní cíl ne).




SA CALOBRA


Cesta do zátoky Sa Calobra patří spolu s cestou k mysu Formentor k největším zážitkům na ostrově. Formentor je rozhodně známější, ale Sa Calobra je podle mě zážitek ještě větší. Kór když jste řidič.. Už tak horský terén vystřídá sjezd horské silnice s mnoha serpentinami až k moři, a to s celkovým převýšením 720 metrů! Celkem asi dvacet vysokohorských zákrut, než sjedete k moři, kdy po celou dobu sjezdu nevíte, co dělat dřív - hypnotizovat každou zákrutu, zda za ní nevyjede auto do protisměru, nebo sledovat úžasné výhledy, které se také za každou zatáčkou otevřou.. Odměnou za sjezd bez sestřelení cyklisty či kozy je možnost vykoupat se v krásné zátoce na konci kraťounké cesty do rokle Torrent de Pareis. Ta je druhou největší erozní soutěskou jižní Evropy.

Zajímavostí cesty je silniční most u Miradoru Corbata, protože zde prostě nešlo silnici postavit jinak než pomocí tohoto mostu a pořádné zatáčky. Skrz silniční most je další pěkná vyhlídka na nejvyšší horu ostrova Puig Major.



Sa Calobra je malá pláž, ke které lze dojet autem. Autem můžete dojet až do vesničky Sa Calobra, na jejímž začátku je i parkoviště. Pokud se vydáte autem, počítejte s poměrně náročnou cestou skrze hory,. Parkovné stojí 1,5 € / 30 minut nebo 15 € / celodenní. Platí se jen do 19 hodin, pak zdarma. Cesta sem je pro nás holky fakt masakr...




TORRENT DE PAREIS


Téměř 3 kilometry dlouhý kaňon s kolmými stěnami skal, které jsou vysoké až 200 metrů, jsou dokonalý přírodní monument a odměna po sjezdu serpentin. Jedná se vůbec o druhou největší soutěsku ve Středozemním moři, která je zakončena nádhernou oblázkovou pláží L'Olla.



Ta je obklopena skalami a průzračné modrým mořem. Pokud nebudete mít chladno jako jsme měly my, můžete se zde vykoupat. Pokud je chladno, sklenička Sangrie nebo Cavy právě tady přijde vhod!




CALA TUENT


Tuto pláž jsme vůbec neměly v itineráři a ani se o ní asi nikde nedočtete. Tak nezajímavá je. Jenže tady máme skoro osm večer, za chvilku se stmívá a my hledáme místo k dalšímu kempingu v autě. Serpentiny hore, tedy skoro hodinu jízdy, se mi nechce absolvovat, takže hledáme nějaké opuštěné místo u břehu moře. A právě tato pláž zadání splňuje dokonale. Sjedeme opuštěnou oblastí až k moři. A když říkám až k moři, tak myslím 3 metry od vodní hladiny. Pod ruční brzdu raději nacpu WC papír, protože bych se nerada ráno probudila místo fabie v kanoi..



Sluníčko zapadá, ještě je tak 15 minut, kdy se opírá poslední denní světlo a teplo přímo do nás. Neváhám ani minutu a realizuji večerní hygienu. Vykoupat se v moři je jedním z nejhezčích zážitků celého dne. Pocit svěžesti po polití se vodou z barelu a smytí slaného nánosu nejde slovy popsat. Rychlé oblečení se do teplého, suchého a čistého oblečení, zatopení v autě, otevření lahve Cavy a sledování toho nejkrásnějšího západu slunce, co si člověk dokáže představit.... Prostě sen!




DEN 3, sobota 17.4.2021:


CALA TUENT - ORIENT - PALMA DE MALLORCA:


CALA TUENT


Probuzení na břehu moře mě i podruhé dojímá a nabíjí energií na celý den. Bohužel zjištujeme, že zde nejsme úplně samotné a že v rozpadlém stavení na pláži za námi opravdu někdo bydlí. Ten někdo je zanedbaný děda, který nám okolo osmé klepe na okýnko a naznačuje, ať vypadneme :) Čeká mě couvání asi 200 metrů mezi dvěmi betonovými hranami, což nakonec díky zadní kameře zvládnu na 1 a pak už hrneme dalšímu dni a zážitkům naproti.



ORIENT


Název této vesničky má podle internetových zdrojů vypovídat o jejím rázu. Údajně má tato malá vesnička, která čítá jen asi 30 obyvatel, rozhodně stát za návštěvu. Domky ze 14. a 15. století, kostel, který je poutním místem a hlavním lákadlem po silných deštích (podzim/zima) je, že se v této oblasti vytvoří četné vodopády, které se staly opravdovou raritou. Parkovat můžete kdekoliv v Orientu zdarma.

Ve skutečnosti je to brutální díra, která rozhodně za serpentiny a cestu sem nestojí. Fabie na nás cestou křičela, že je venku nula stupňů, venku opravdu zima, mrholení, hnusno. Možná to ovlivnilo dojem z vesnice, ale za mě rozhodně NE.




PALMA DE MALLORCA


Večer máme příjezd do Palmy, resp. do vzdálenějšího letoviska asi 7 km od letiště. Důvodem je to, že od zítřka naši posádku rozšíří přátelé Martin a Andy, které v 8 ráno vyzvedneme na letišti.





DEN 4, neděle 18.4.2021:


PALMA DE MALLORCA AIRPORT - CAP DE FORMENTOR - FARO DE FORMENTOR - PLATJA DE FORMENTOR - ALCUIDA - CALA RATJADA:


PALMA DE MALLORCA AIRPORT


Dnešním dnem začíná druhá etapa našeho itineráře. Jelikož jsme měly ohlášenou návštěvu, a to kamarády Martina a Andy, musela jsem chystat tentokrát 3 itineráře. Jeden skončil včera večer a jmenoval se SAMY PŘED. Druhý startuje dnes a jmenuje se KOMPLETNÍ SESTAVA a třetí nastane za 48 hodin, kdy Martina s Andy zase zavezu na letiště.


Vyzvedáváme naše na dva následující dny parťáky. Průjezd letištěm je na 15 minut gratis, což bohatě stačí. Přivítání Martina a Andy a hrneme směr Cap Formenter. Je to místo, kde jsme spolu byli pár měsíců zpátky, ale počasí nebylo nic moc. Navíc jsme nedojeli až k majáku, o kterém nyní víme, že se k němu dostat dá. Takže plním přání a zařazuji právě s touto posádkou Formenter do našeho itineráře.



V cíli jsme za hodinu, a to po cestě stihneme nákup v Lidlu i přípitek. Trošku vtipný, když vedle nás právě v tuto chvíli (kompletní posádka nalité šampaňské) zaparkuje policejní auto...



CAP DE FORMENTOR


Asi nejfotogeničtější a nejnavštěvovanější místo ostrova, to je Cap de Formentor. Místní ho nazývají také jako místo setkání větrů ostrova (Meeting point of winds), což naznačuje, jaké povětrnostní podmínky zde očekávat. Mimochodem holky - česat se je zbytečný!

Jedná se o konec formentorského poloostrova, který je 20 km dlouhý a je nejsevernějším cípem celé Mallorcy.



Maják, jenž je vyobrazen na mnoha pohlednicích, není přístupný, lze ale až k němu dojet autem. Vyhlídky na skalnaté útesy a moře jsou neskutečně nádherné! Právě tady se otáčíte kolem svpojí osy a nejvíc si uvědomujete, jaké je štěstí právě teď a právě tady stát.




ES COLOMER


Tato vyhlídka je naprostou ikonou ostrova. Ten nejkrásnější výhled na Cap Formentor je právě odtud. Vyhlídka se nachází na vysokém útesu nad mořem, je zabezpečena plotem a zažijete zde ty nejkrásnější výhledy moře tříštící se o skály. Konec světa, boží místo. Sklenička Sangrie zde nutnost!



PLATJA FORMENTOR:


...je malá pláž na severu ostrova, a to u jednoho z nejfotogeničtějších míst Mallorky - Cap de Formentor. Stejně jako se to dočtete u každé další z místní snad stovky pláží, i tato je nejkrásnější pláží ostrova.. Ale tahle fakt je.



Pokud se sem vypravíte, čeká vás jemný bílý písek, tyrkysová voda a božský relax. Navíc teď v době covidu zde budete samotní. Podél pláže rostou piniové borovice, které vás uspávají svojí vůní a vy ležíte/stojíte v pohádkové zátoce ohraničené kopci a útesy a pás karibsky bílého písku máte pod nohama. Taky ve vlasech, v zubech, v batohu, ve sklenici sangrie... Na horizontu plachetnice, kůži vám i teď v dubnu prohřívá letní sluníčko a voda i se svou osvěžující teplotou je koupatelná.



Cesta:

Platja (Cala) Formentor je asi 70 km severně od Palmy. Oficiální parkoviště je placené a za 5 hodin relací zaplatíte 15 €... Míst, kde byste mohli zaparkovat auto zdarma, je zde nula - nechcete-li riskovat pokutu.. I za to šílené parkovné to ale stojí!

Upozornění: žádné občerstvení si zde nekoupíte, tak nezapomeňte na kvalitní pitný režim s sebou.




ALCUDIA


Kdysi hlavní město, dnes jedno z turisticky nejlákavějších cílů. Jsem zde podruhé a podruhé stejně krásné. Cíle si nedávejte, jen si bloumejte uličkama a užívejte den.



Kousek za Alcudii je nádherné kempovací místo... Stačí popojet autem do nejzazšího cípu ostrova. Je to konec světa, kde to žije svým vlastním způsobem...




CALA RATJADA


Původně jsem si myslela, že jde o pláž…. Vyhlášenou a pěknou pláž. Proto jsem toto místo zařadila do itineráře. Nejde ale jen o pláž, Cala Retjada je prostě letovisko od A do Z. Je to taky jeden z nejznámějších pohledů objevující se v katalozích cestovek. Letovisko Cala Ratjada leží na východním pobřeží ostrova a vůbec nejznámější je zde malá písečná pláž Cala Gat na kraji města v idylické zátoce. Pláž je díky jemnému písku a pozvolnému vstupu do moře ideální pro rodiny a odpočinkovou dovolenou u moře.



Právě v tomto letovisku jsme se ubytovali, a to v krásném 3 hvězdičkovém hotelu.

Večerní procházka podél moře byla skvělou tečkou za skvělým dnem.




DEN 5, pondělí 19.4.2021:


CALA RATJADA - CALA AQULLA - CAPDEPERA - PALMA DE MALLORCA:


CALA RATJADA, CALA GAT


Boží snídaně v hotelu a šup na pláž! Nakonec se tady nezdržíme, protože i když je pláž krásná, je plná medúz. A když píšu plná, tak takovým způsobem, že je moře u břehu růžové a ne modré (barva jejich těl). Dáme skleničku vína a hrneme kousek dál. Sluníčko svítí a je třeba toho využít.




FAR DE CAPDEPERA


Tento nádherný maják leží na konci světa, ale i tak se k němu cesta vyplatí...




CALA AQULLA


Tahle pláž je obrovská, krásný bílý písek, tyrkysové moře. Nyní ani noha, s pozdějším odpolednem jednotky lidí a spousta hladových racků. Parkovat můžete zdarma na ulicích nebo veřejných parkovištích.



CAPDEPERA


Hlavním lákadlem města je historické opevnění s hradem (ze 14. století), které po staletí sloužilo jako ochrana před pirátskými útoky. Městem stačí projet autem, nic extra, ale když už pojedete kolem, projeďte jím. Atmosféru má.



PALMA DE MALLORCA


Příjezd do Palmy je ze stejného důvodu jako dva dny zpět. Nyní jedeme naše přátele Martina a Andy odvézt letišti, ze kterého jim další ráno letí let směr Malaga. Ubytování máme ve stejném hostelu jako než jsme je nabraly a rozlučka je v duchu Cavy jaksepatří.





DEN 6, úterý 20.4.2021:


PALMA DE MALLORCA - CALA ES TRENC - CALA LLOMBARDS - ES PONTAS - PORTO CRISTO:


PALMA DE MALLORCA


Ranní budíček kolem 7 hodiny není nic příjemnýho, ale zase nás čeká delší den! Házím Martina a Andy na letiště, vyzvedávám spolucestovatelku Jíťu a hrneme jižní a východní část Mallorky.



CALA ES TRENC


Es Trenc je nejznámější pláž Mallorky. Já vím, říká se to skoro o všech plážích, ale tahle je fakt krásná.



Je na jihu ostrova a je součástí přírodní rezervace. Průzračná tyrkysová voda jako v karibiku, skoro tři kilometry dlouhá pláž s jemným bílým pískem a nyní místo zcela bez lidí. Jelikož se jedná o přírodní rezervaci, kde žije několik druhů ohrožených zvířat a rostlin, nenajdete tu lehátka ani slunečníky nebo sprchy či občerstvení a restaurace. Proto si nezapomeňte vzít si s sebou svačinu a pitný režim!



Parkování bylo v době našeho příjezdu gratis (nula lidí - nula obsluhy), ale podle informací na webu se zde jinak parkovné platí.


CALA LLOMBARDS


Tato pláž leží ve stejnojmenném malém letovisku. Asi 150 metrů široká pláž nabízí jemný bílý písek a pozvolný vstup do klidných vod úzké a asi 200 metrů dlouhé zátoky. Čistá voda a útesové okraje pláže jsou dokonale fotogenické, a to i dnes, když je zataženo a pod mrakem. Na pláži jsou půjčovny lehátek a slunečníků, sprchy a několik menších barů. Nyní vše zavřené.




ES PONTAS


Skalní brána Es Pontas je místo, které nesmíte minout. Je nádherné a vidíte z něj nejen tento skalnatý útvar v moři, ale i pláž Cala Llombards. Na vyhlídku dojdete z Cala Llombards i Cala Santany pěšky během 15 až 20 minut.





PORTO CRISTO


Sem jsme dojely z jediného důvodu - zadaly jsme ubytování na bookingu v okolí aktuální polohy a Porto Cristo jich nabízelo nejen nejvíc, ale také nejlevnější. Ubytování v THB Filip byla bomba. Luxusní bomba za kačku se snídaní králů! Doporučuji všem!



Večerní pošmourná procházka podél břehu moře a přístavu, láhev vína a plány na další cesty - to byl nakonec moc prima vinný večírek.




DEN 7, středa 21.4.2021:

PORTO CRISTO - DRAČÍ JESKYNĚ - SA COMA - MANACOR - PETRA - ARIANY - COSTITX - SANCELLES - PINA - PALMA DE MALLORCA


PORTO CRISTO


Ráno se probouzíme v poledne, koukáme na Kazmův díl o cestování díky instagramu zadarmo a hlavně emotivní podtext, který tenhle díl má a obě si slibujeme, že cestovat budeme co to jde. Dokud to jde!


Kolem oběda po check outu a luxusní dvanácti chodové snídaní obejdeme pobřeží a hrneme dál.



DRACH CAVES: Dračí jeskyně


Dračí jeskyně (španělsky Cuevas del Drach) jsou mezi městy Manacor a Porto Cristo na východě ostrova. V době našeho příjezdu jsou díky Covidu zavřené, ale to nevadí. Někdy příště!



SA COMA


Letovisko Sa Coma na východním pobřeží Mallorky bývá často označováno jako vůbec to nejlepší na ostrově. Opět opakuji jako všechno tady! Najdete zde azurovou a průzračně čistou vodu, kilometry bílých písečných pláží a palmy všude kolem. Prostě karibik.



Na pláž smí v době covidu maximálně 4 tisíce lidí, což je super. Jen by mě zajímalo, jak to ten třítisící počítá. Teď si tu vystačíte s počty 1 - 10.



Přilehlé městečko je typickým letním letoviskem. Kromě supermarketu Carrefour zde najdete prakticky pouze hotely. Nyní úplně prázdné.


No a teď nás čeká vracečka směr Palma. Bereme to vnitrozemím, o kterém jsme se dočetly, jak je malebné a kolik vinařských oblastí a zajímavých vesnic a měst nabízí. Všechna doporučená místa házím do google map a jedeme. Nebudu se rozepisovat o každé vesnici, kde jsme se zastavily, protože byly opravdu jedna jak druhá. A všechny stejně krásné. Určitě tuto cestu mimo dálnici - tedy přes místní vesnice doporučuji. Je to totiž úplně jiná Mallorca, než jakou vidíte na pobřeží. Je zelená, plná kopečků a rovinek, polňaček, kde se staženým zadkem uhýbáte na silnici traktorům i ovcím, nádherné starobylé domečky a dechberoucí kostelíky. Taky vinice a další jiné sady. Prostě pohodový den jako u nás, na jihu.



O jednotlivých městečkách se nebudu rozepisovat. Jedno jak druhé - myšleno stejně hezké. Stačí najít na mapě kostel a jste u toho nejkrásnějšího. Nebo hřbitov, to je taky jistota klidného a věčně krásného místa. Projet to lze autem, ale určitě by to bylo super i na kole..


MANACOR



PETRA



ARIANY



COSTITX



SANCELLES



PINA



PALMA DE MALLORCA


Bydlíme opět na periferii města, ve vzdálenějším letovisku blíže k letišti. Dnes je ale plánem večerní Palma, zejména katedrála a uličky k ní přiléhající. Musím říct, že atmosféra vylidněného města, taky počasí, které okolo deváté večer atakuje stále 20 stupňů, a hlavně sklenice Sangrie - to vše dělá tenhle večerní výlet nezapomenutelným. Stojím u katedrály, u které jsem po třetí v životě...

Kdysi dávno se svým Mikinem, náš první společný samostatný trip. On asi 8 let, první let z Vídně, doprava na místě jen autobusy, i tak jsme toho stihli! Soller, Valldemossu, pláž, Palmu a její památky. I tak, s chutí utrženého planého pomeranče...kyselého a přece sladkého tím spontánním děckým počinem, jsem odjížděla s pocitem, že Mallorca jsou hlavně paneláky (čti hotely) u moře a dovolená akorát pro líný Němce... Pak loni v říjnu se svými přáteli Andy a Martinem, se kterými nás spojil prvně virtuální svět cestování, ale posléze cesty reálné. I když těch cest bylo stále na prsty jedné ruky, mám za ten rok pocit, že se známe věky věků. Nic mě u nich nezaskočí, vždy je to pohoda jazz a pokaždé pocit dokonalé cesty. Nezkazila to v říjnu ani krádež veškerého mého "bohatství". Vaku, puntíkových šatů a oblíbené rtěnky, taky 200 EUR, platebních karet, OP, řidičáku, iphonu, powerbanky a zcela zanedbatelného pasu (den před odletem domů). Tenkrát mi to přišlo jako katastrofa, konec světa, jobovka všech jobovek, protože na tohle všechno jsem už zůstala na Mallorce sama. A dnes? Jedna z nejlepších cestovatelských vzpomínek. Protože jsem to zvládla. Přežila. Dostala se do 24 hodin k novému pasu a vrátila se domů. A co víc! Já si za poslední euro (doslova), co mi zbylo po zaplacení poplatků za nový pas z původně velkorysé částky poslané přítelem na telefonu, koupila poslední večer v Palmě víno! A dokázala jsem dříve zcela nemožné! Po zjištění, že v ukradeném vaku byla i má vývrtka, jsem poprvé v životě otevřela víno zubním kartáčkem. Tohle jsou mé nejsilnější vzpomínky. Taky moment, kdy jsem krádež na pláži zjistila a pár hodin navazujících, tedy ten čas, kdy na dně zjistíte, jak moc vlastně máte.


No a pak nyní, moje třetí cesta a návrat na místo, které mě nikdy úplně nevzalo za srdce, zato mi toho vzalo docela dost... Nebyla totiž jiná volba - teď, v době temna. A já po třetím pohledu na katedrálu v Palmě žasnu snad ještě víc, než kdy dřív. Nejen nad tou úžasnou stavbou, která je v noci ještě milionkrát krásnější než ve dne, nejen nad celým ostrovem, kterej mě tentokrát úplně dostal a předběhl v mém žebříčku i exotické Kanáry, ale hlavně nad tím, jak moc dokážeme mi lidi zaŽÍT, když chceme. Když tomu dáme šanci. Když se neposereme v chodbě a do toho letadla směr budoucnost nasedneme hlava nehlava. A klidně s rouškou!

A už teď se těším, jaký příběh bude můj život psát, až tu budu po čtvrté stát. Protože budu, to je víc než jisté.





DEN 8, čtvrtek 22.4.2021:


PALMA DE MALLORCA - VÍDEŇ - BOŘITOV:


PALMA DE MALLORCA


Kde jsme včera skončily, tam dnes navazujeme. Večerní město střídá pohled denní. Není třeba vypisovat seznam míst, to si najdete i na Tripadvisoru. Důležité je nevynechat dvě věci katedrálu a nějakou místní zahrádku se džbánkem čerstvé sangrie a talíře luxusního tapas.




VÍDEŇ - BOŘITOV


Přesun z centra na letiště zabere necelých 15 minut. Auto umyjeme zbytkem pitné vody, vyházíme odpadky a dotankujeme plnou nádrž. Auto vracíme během pěti minut a do 24 hodin mám uvolněný 100 eurový deposit. Europcar 1A.


Odbavení na letišti je fofr. Ve Španělsku není potřeba vytahovat kosmetiku a tekutiny z batohu, takže přes scanner proletíme rychlostí světla. U brány nás osloví personál, zda ve Vídni budeme tranzitovat, odpovím, že ano, vyplní za nás jakýsi lísteček s názvem tranzit a nastupujeme na palubu. Žádný antigen ani PCR není potřeba, což jsme vědfěly dopředu. Proto jsme jej neměly. Narozdíl od řady vystresovaných lidí, kteří test k ničemu v ceně cca 35 EUR a půl dne na jeho sehnání muchlali zbytečně v ruce.

Let pohoda jazz, přílet do Vídně na čas. Průchod opět nekomplikovaný. Vojáci vidí český pas a pouští s automatickým slovním komentářem “transit” dále. Kýváme a jsme v příletové hale. Toť vše. Žádný problém, žádný testy, doma bez nutnosti karantény. Zlatá Mallorca.



No a pak už ten nesmrtelný výjev - Mikulov... Doma..




ROZPOČET:


  • letenka Vídeň - Palma de Mallorca - Vídeň: 1 000 Kč

  • ubytování 7 nocí/ osoba: 2 350 Kč

  • doprava: půjčení auta, benzín, parkování: 3 150 Kč

  • jídlo, pití, ostatní: 2 500 Kč

Celkem 7 nocí / 8 dní na Mallorce s půjčením auta a ubytováním pro 1 osobu: 9 000 Kč.




ZÁVĚREM?


Na Mallorce jsem byla potřetí a rozhodně ne naposledy. S každou další cestou se mi zdá Mallorca hezčí a zajímavější. Po poslední cestě, kdy mě nestihli ani okrást, mi ostrov připadal opravdu rájem na zemi. Poprvé jsem vnímala velký rozdíl v západní části ostrova (hory, serpentiny, kozy, oslíci, pomerančovníky) a částí východní - karibsky bílé pláže a tisíc odstínů mořského tyrkysova, piniové borovice, více vyprahlo, více citronovníků než pomerančů..


Překvapily mě pláže zcela bez lidí, prázdné zahrádky a restaurace. V první chvíli to bylo příjemné překvapení a opravdu to podtrhlo nádech Karibiku, po týdnu už to působilo hodně depresivně a smutně, a i když to bude znít neuvěřitelně - každá rodina nebo skupina lidí někde na zahrádce nad talířem tapas a džbánkem sangrie byla důvodem mého úsměvu na tváři a opravdové radosti. Léta jsem jezdila po světě a nejvíc jsem cenila místa osamocená, kde jsem jen já a žádný narušitel. Nyní, po roce covidového cestování, mě těší pradoxně nejvíc ta místa, kde jsou lidé. Miluju sednout si na zahrádce a dívat se na na stolky okolo. Poslouchat debaty cizích lidí, různé jazyky, různou intonaci, vnímat úsměvy a smích, představovat si životy a životní příběhy lidí kolem mě... Taky usínat na pláži a poslouchat brebentění dětí, které mě nejdřív vyloženě ruší a štve, ale postupně mizí mezi vlnami moře v pravidelných vlnách narážejících do písečného břehu, až neslyším nic než tlukot vlastního srce a moře samotné....až do chvíle, kdy mě dětská noha dva centimetry od obličeje v tu nejvíc dokonalou chvíli zase probere k životu. Chybí mi náměstí plné života (a zlodějíčků), katedrály, hrady, zámky a jiné památky s kilometrovými frontami. Všudypřítomní Japonci/Číňani, které najdete v každém koutě světa, na každé sebezapadlejší vyhlídce, a to s neuvěřitelnou houževnatostí, taky optikou, hodinovým focením momentek mnohdy s převlékáním a pózováním na tisíc způsobů a přitom sále stejně, vždy v hejnech a s bezohledností vůči okolí jim vlastní... Jo, i tohle mi teď chybí.


Jinak jsem zažila Mallorcu v podobě roadtripu na 4 i 8 dní a po těchto zkušenostech doporučuji dní klidně deset. Milión pláží, které jsou podle průvodců jedna vedle druhé "to nejhezčí z ostrova", všechny malebné vesnice ve stylu "Provence" nejen podél pobřeží, ale i naprosto neznámé ve vnitrozemí, soutěsky, výběžky a hlavně místní kuchyně... Tohle nesmíte profrčet rychlíkem, tohle je potřeba vychutnat sousto za soustem a zapíjet vydatně místní Cavou. V klidu, bez spěchu.






1 550 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page