top of page
Vyhledat

MENORCA za KAČKU

Aktualizováno: 25. 12. 2022


Menorca, OSTROV KONÍ, je trošku opomíjený, přitom druhý největší baleárský ostrov. Mnohem známější jsou největší ostrov Mallorca a párty ostrov Ibiza, přitom zrovna Menorca je stále ještě mnohem méně dotčena turismem než sousední Mallorca a je ostrovem, který si do dnešní doby zachoval své jedinečné kouzlo a současně neuvěřitelnou zásobárnu panenské přírody.


Rozloha ostrova je necelých 700 km2. Délka ostrova je 50 km a šířka 16 km, což jsou rozměry, které naznačují, že lze ostrov i během pár dnů procestovat křížem krážem a poznat tento ostrov opravdu na dřeň. Hlavním městem je město Mahon.



Každému, kdo se na tento ostrov vypraví, nabídne Menorca nejen množství nádherných pláží se skalnatými útesy, každou jinou a každou úžasnou, hned sedm majáků, nádherný přístav, historické město, naprosto fascinující a jedinečnou koňskou stezku, panenskou přírodu na každém kroku, boží španělskou kuchyni a vůbec kus ostrovního luxusu, který se dá oravdu užít ZA KAČKU.


Jo a Lidl tu mají, takže víno v klidu za 1,15 € lahvinka, za 2 € místní Cava.




TERMÍN:‌ ‌

22. - 26.5.2022


PROČ‌ MENORCA?‌ ‌


Na Menorcu jsem chtěla letět už dva roky zpátky. Když jsem ale našla levné letenky a koukla na Booking na cenu ubytování (a půjčení auta), ihned jsem tuto možnost (stejně jako Korsiku) zavrhla. Byla sezóna a ubytování stálo skoro jako ve Skandinávii..


Teď jsem koupila levnou letenku v květnu a ubytování na 4 noci ve studiu s vlastní kuchyní, balkonem a dokonce i bazénem vyšlo na 313 Kč na osobu a noc. Jeden klik a bylo rozhodnuto.


Poslední dobou jsem dávala cesty do míst, kde už jsem byla, což je sice fajn a bez stresu, ale už jsem cítila potřebu zažít zase něco nového. No a Menorca byla poslední z baleárských ostrovů, který v mé sbírce chyběl.



LETENKY‌ ‌NA MENORCU

Letenku ‌na ostrov Menorca jsem kupovala cca 4 týdny před odletem, a to na stránkách Ryanair. Odlet v neděli z Vídně, návrat tamtéž ve čtvrtek večer. Cena zpáteční letenky zmíněných (celkem) 19,8 €.



COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌

Naštěstí si vzal Covid zase prázdninovou dovolenou, takže mimo nahrání certifikátu o prodělání nemoci při check in letenky (kterej nikdo nekontroluje, takže kdybyste si tam omylem nahráli QR kód meníčka vaší oblíbené restaurace, proletíte taky) tentokrát žádná vstupní opatření v podobě příletových PLF a QR kódů.


Navíc tímto letem pro mě (nejen to, pro nás všechny!) nově i konec povinnosti mít na palubě letadla roušku, což je věc nevídaná a skoro mi zkazilo náladu, že už po dobu letu nepáchám bez roušky na puse hrdelní zločin…




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ MENORCA


Jediné letiště na Menorce je vzdálené asi 5 kilometrů od největšího (a hlavního) ostrovního města Mahon a jeho celkem moderní a pěkný (hlavně taky přehledný!) terminál je otevřen od 6:00 do 1:00 hodiny ráno.


Z letiště se dostanete:

  • veřejnou dopravou - autobusová linka č. 10, která jezdí do centra Mahonu. Busy jedou cca každých 30 minut, cesta na autobusové nádraží trvá 10 minut a provozní doba je od 5:45 do 0:15. Za jízdenku zaplatíte 2,65 €. Seznam všech linek na ostrově včetně mapy najdete na webu menorca.tib.org.

  • taxíkem za 25 €

  • pronajatým autem nebo skútrem

  • pěšky, bydlíte-li v Mahon, protože 5 km se dá v pohodě s příručákem na zádech ujít a za ušetřený peníz vychutnáte Aperol ve městě ještě lépe

Zde máte fotky spojů a jízdních řádů:




DOPRAVA:


Pro tento pobyt jsem se rozhodla využít kombinaci chůze a skútru.

Přestože v hotelech seženete skútr od 35 € na den, ve městě i na letišti je řada autopůjčoven, kde se na přátelské ceně, hlavně teď v mimosezóně, domluvíte bez problémů.



Na autobus z letiště za 3 € do města se vykašlate, půjčte si skútr - přímo před letištěm půjčíte i bez jakékoliv rezervace, bez kreditní karty. Stačí oslovit kohokoliv, kdo se na parkovišti kolem skútrů motá a říct, o co máte zájem. Já to udělala, nsa blind prvního chlápka a výsledek? Fungl nový skútr, fungl nové helmy, ze kterých jsme odlepovaly nálepky a cena za 5 dní 76 €. Bez depozitu! Osoba a 5 dní tedy 38 €. Sepsáno na stojáka za 15 minut, stačí pas a řidičák a hurá na ostrov koňů, pláží a majáků.




UBYTOVÁNÍ


Bydlela jsem ve studiu Apartamentos Vista Blanes.


Ubytování jsem zamlouvala okamžitě s nákupem letenky, tedy asi před 3 týdny.

Cena dále rostla a rostla až skoro na dvojnásobek ceny původní, každopádně v srpnu stejné studio na stejné 4 noci místo 2600 Kč za 16 tisíc!



Vybírala jsem opravdu to nejlevnější, co Booking v tu chvíli nabízel a co mělo vlastní kuchyni. Věděla jsem, že si půjčíme skútr a všechna místa pohodlně obejdeme, tudíž nemusím řešit lokalitu ubytování. Součástí zadávacích parametrů byla i možnost bezplatného zrušení rezervace, a to ještě den před příjezdem.


Součástí studia je dřevěný nábytek v menorském stylu, zmíněný kuchyňský kout s varnou deskou, mikrovlnkou, rychlovarnou konvicí, toustovačem a samozřejmě lednice. Obývací pokoj s rozkládací pohovkou, taky jídelním stolem, televizi, pěkná ložnice no a samozřejmě koupelna s vanou. Jediné mínus je absence fénu… K dispozici naopak do plusu - trezor.

Jo a holky, je tu i žehlička!! .... ale ne na vlasy..



Jinak velké plus za prostorný balkon se sušákem na prádlo a židlemi se stolkem, a co je nejvíc super - k apartmánům je k dispozici dětský bazén, velký bazén, terasa s lehátky a slunečníky a velká zahrada. A supermarket s lidovými cenami.



Jinými slovy – za 331 Kč na osobu a noc úplná senzace!


Každopádně poloha na konci ostrova není pro denní jízdy na skútru úplně ideální. V autě by to problém nebyl, ale na skútru jezdíte denně přes místní dálnici, což není úplně komfortní. Proto bych se skútrem doporučovala ubytování uprostřed ostrova, a to u pláží S. Tomas nebo Son Bou.


Pokud bych v tomto ubytování nebydlela za zmíněné tři stovky a noc, ale za sezónní ceny, pak společné prostory a bazén ok, ale pokoje této ceně naprosto neodpovídají.



JÍDLO NA MENORCE


Jídlo na Menorce? No nevím, zda fotky nemluví za vše…

Každopádně jídlo zde kopíruje Španělsko, o mořské plody tu doslova zakopáváte na každém kroku, Sangria teče proudem a jediné, co je zde navíc,to je místní GIN..



  • MOŘSKÉ PLODY - nejčastěji se zde setkáte s mušlemi, sepijemi, chobotnicemi a humry. Absolutní sopka je VERDUNA RELLENADA, což je opravdu neuvěřitelně velká porce mořských plodů, sardinek, zeleniny jako lilky cibule a artyčoky. Celá tato dobrota vzniká zapékáním a z jednoho jídla se bez problémů nají dvě osoby.


  • TAPAS je STYL, ne druh konkrétního jídla. Jsou to v podstatě malé zobky, kterých vám donesou na talíři různé množství. Jedná se o kombinaci jak teplé, tak i studené kuchyně. Vše v různých mističkách na jednom talíři. Například krevety nebo jiné mořské plody, jamón - vyhlášená španělská sušená šunka, klobásky, kuřecí nebo jiné maso, různé druhy sýrů, bagetky, brambory nebo lokální zelenina. Cena tapas je různá, někde ho dostanete dokonce zdarma v menším množství i k vínu (oříšky, olivy, bagetka, sýr..). Jinak v průměru 7 - 12 € porce, které se najíte.


  • PAELLA je další dobrota, kterou si musíte dát. Samozřejmě variantu s mořskými plody, protože nikde jinde nechutnají krevety, slávky, škeble, kalamáry a ostatní potvůrky tak dobře, jak v přístavech a rybářských lokalitách. Cena se pohybuje od 6,5 € (tržnice) do 14 € (restaurace). Osobně doporučuji tu variantu, kde jsou mořské plody menší. Ty větší sice vypadají víc mořsky (a fotogenický), ale jsou to víc schránky mořských plodů než maso jako takové..



  • CONEJO NOC HIGOS - absolutně nejvíc tradiční jídlo tohoto ostrova Jedná se o králíka podávaného s fíky. Hodně neobvyklá, ale hodně dobrá kombinace.


  • OLIAIGUA - je další místní speciality, konkrétně zeleninová polévka ve které je neuvěřitelné množství rajčat.


  • SANGRIA je symbolem španělského léta stejně jako menorského jara a ve džbánku této dobroty najdete kromě ovoce (pomeranč, nektarinka, ananas aj.) španělské červené víno a brandy. Může se doplnit vodou, může se různě okořenit. Brandy není bezpodmínečně nutná, bez ní je sangria skutečně lehké pití, které si ve Španělsku s tolerancí půl promile můžete dopřát i jako řidič. Vyjde na 7 - 10 € džbánek (litr), nebo okolo 3 - 5 € sklenice. Ta pravá a poctivá. Jinak v sámošce koupíte 1,5 l sangrie za 0,85 € (Lidl) a taky není špatná.



  • VÍNO bílé i červené v obchoďáku za 1,3 - 1,5 €, sklenička v restauraci 2,5 - 4 €.


  • CAVA - obdoba Bohemky/Prosecca, tedy šumivé španělské víno s označením původu (bílé nebo růžové) vyráběné tradiční metodou ve španělském regionu Cava, především v katalánské oblasti. Metoda tradiční výroby cavy využívá stejné procesy jako při produkci pravého šampaňského přizpůsobené domácím modifikacím. Španělský zákon stanovuje, že jméno cava se smí používat pro vína vyrobená jen v osmi místních oblastech. Výborné místní šumivé víno, které koupíte jak ve variantě Demi, tak i Brut, je k mání v supermarketu za 2,7 €.


  • MENORSKÝ SÝR - vyhlášený sýr, který je produkovaný na Menorce a vyvážený do celého světa. Je fakt moc dobrý, doporučuji zakoupit (najdete jej jak v Lidlu, tak na každém rohu každého města v suvenýr shopech, nebo v místních kozích farmách, kterých je na ostrově jak much na hovně)




  • MENORSKÝ GIN A TONIC - pokud zvolíte variantu PINK, tak růžová, pokud klasickou menorskou, tak průhledná pitelná klasika, kterou není třeba představovat. Snad jen, že na Menorce nalijí tak deci a půl ginu, takže lomcovák jako hrom. Cena se zde pohybuje od 6 do 8 € za sklenici, ve vyhlášené jeskyni s vyhlášeným západem slunka i za 20 €.



ITINERÁŘ:




A/ MAJÁKY:


  • ARTRUTX


  • CAVALLERÍA


  • FAVARITX



  • PUNTA NATI


B/ PLÁŽE:



  • MACARELLETA


  • MACARELLA


  • CALÓ BLANC


  • PLATJA DE SON BOU


  • PLATJA CAVALLERIA


  • SANTO TOMAS


  • CALA PILAR


3/ VYHLÍDKY, PŘÍRODNÍ ÚKAZY, TURISTIKA:


  • NAVETA D'ES TUDONS


  • EL TORO


  • PONT D'EN GIL


  • COVA DES COLOMS


  • PARQUE NATURAL DE S'ALBUFERA DES GRAU


C/ MĚSTA:


  • MAÓ - MAHÓN


  • FORTALEZA DE ISABEL II


  • HRAD ST PHILIP´S CASTLE


  • CIUTADELLA DE MENORCA


  • COVA DEN X'OROI


  • ALAIOR


  • BINIBECA


CAMÍ DE CAVALLS - KONÍ STEZKA, GR 223



ROZPOČET na osobu:


  • letenky Vídeň - Menorca - Vídeň: 500 Kč

  • 4x ubytování: 1 250 Kč

  • doprava (74 € půjčení skútru, 16 € PHM pro dvě osoby): 1 125 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 2 700 Kč (včetně toho ginu s příplatkem za západ slunka)


Celkem za 5 dní/4 noci na MENORCE: 5 575 Kč na osobu.




ZÁVĚREM


Ostrov Menorca mě opravdu velice příjemně překvapil a jsem ráda, že jsem i můj poslední z baleárských ostrovů prozkoumala. Mohu tak sama pro sebe všechny ostrovy porovnat, a i přesto, že Menorce vůbec nic nechybělo, naopak mě zde uchvátila místní panenská příroda, i přesto, že mě na turisticky profláklé Mallorce okradli o 300 €, platební karty, telefon a dokonce i o pas den před odletem, zůstává první místo baleárských ostrovů na mém soukromém žebříčku právě Mallorce. Je mnohem pestřejší, krásné pláže a zátoky má také, navíc více památek, úžasné serpentiny, po kterých když si to smažíte s Audi A3 ve sportovní výbavě, jen tak na to nezapomenete…



Přesto je Menorca v těsném závěsu a jsem moc ráda, že jsem se sem dostala v mimosezóně. Neplatila jsem tu tedy jinak normální nekřesťanské peníze, na které Menorca v sezóně vyjde. Už jenom ubytování, které mě vyšlo pro 2 osoby na necelé 3 tisíce za 4 dny by v srpnu stálo 16 tisíc, což je pro mě naprosto neadekvátní.


Velkým menorským poučením pro mě bude i to, že pokud není počasí ideální a fouká dle norského radaru “dosti čerstvý vítr”, navíc musíte jet skútrem po dálnici, pak toto přibližovadlo je možná nejlevnějším řešením, ale určitě ne nejlepším. Jinými slovy – příště už skútr vybírat i s ohledem na počasí, nejen na cenu dopravy.


To vůbec nejhezčí z celého ostrova jsou pro mě místní pláže, díky kterým je Menorca i vyhlášená. Líbí se mi pestrost, protože každá pláž je úplně jiná. Najdete zde nádherné zátoky pro pár lidí, obrovské křišťálové laguny, nádherné bílé pláže v délce několika kilometrů s vyhlídkou na otevřené moře, pláže se žlutým pískem, ale pláže s velkými plochými kameny pro ty, kterým písek pod sebou vadí....prostě od každého druhu pláže něco! Cesty k plážím jsou navíc obvykle přes nádherné přírodní rezervace a parky, což se také jen tak nevidí.


No a už navždy pro mě bude Menorca hlavně ostrovem majáků, protože těch je tu hned sedm a jen ty čtyři, které jsem zvládla vidět, stály opravdu za to!


A konečně koňská stezka, na které jsem sice žádného koně neviděla, ale neuvěřitelně mě překvapilo, jak je touto stezkou celý ostrov prošpikován a nádherně značen.


Ostrov Menorca bych každému určitě doporučila. Z baleárských ostrovů mu u mě patří krásné druhé místo.



8 219 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page