top of page
Vyhledat

SKIATHOS podruhé za KAČKU

Aktualizováno: 25. 12. 2022


SKIATHOS, dokonalá ostrovní řecká krása ležící v severní části Egejského moře a patřící do skupiny ostrovů severní Sporady. Na ploše necelých 50 km2 zde žije přibližně 6000 stálých obyvatel. Najdete zde ruiny středověkého města, přenádherný klášter, spusty kostelíků, nádherné tepající město Skiathos a především ty nejkrásnější řecké pláže (kterých je údajně 60), pořád ještě panenskou přírodu a všudypřítomnou vůni borovic na každém kroku..


Mimo to vše se Skiathos proslavil natáčením filmového muzikálu Mamma Mia (narozdíl od sousedního Skopelosu pouze dvěma scénami) a letištěm, které je známé jako „evropský St. Maarten“, tudíž vyhledávané mezi leteckými nadšenci.




TERMÍN:‌ ‌

22. - 25.6.2022


PROČ‌ SKIATHOS PODRUHÉ?‌ ‌


Protože když jsem tam byla 3 týdny zpátky, atmosféra Řecka, konkrétně řeckého ostrůvku, nádherné pláže a hlavně řecká kuchyně - to mi chybělo už hodinu po přistání ve Vídni. Když jsem se pak dívala na všechny možné nízkonákladovky a snažila se ještě nějakou řeckou letenku za kačku koupit, pod tři tisíce jsem se fakt nedostala. No a pak mě ze zoufalé potřeby Řecka napadlo, kouknout na ceny na stejné místo, kde jsem se v té řecké modré kráse zhlídla. No a výsledek? Letenka na Skiathos stála neuvěřitelných 1400 korun přímým letem z Vídně a ubytování, na samotném kraji sezóny, bylo taky pořád za kačku. Nebylo nad čím přemýšlet!


  • Časový posun + 1hod oproti ČR.



LETENKY‌ ‌NA SKIATHOS

Letenku ‌na ostrov SKIATHOS s odletem z Vídně jsem nakupovala u Ryanair. Cena byla zmíněných 1 400 Kč za zpáteční let.


Odlet ve středu v 5:45 ráno s příletem na ostrov v 8:45, návrat v sobotu před polednem do Vídně. ‌



COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌

Přemýšlím, že tuhle kapitolu zruším stejně jako jsem si v hlavě zrušila celej ten covidovej nesmysl..


…jinými slovy - žádné roušky, žádné certifikáty, QR kódy, nahlašování samu sebe ani jiné omezování osobních práv a svobod.




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ SKIATHOS


Letiště Skiathos je známé jako „evropský St. Maarten“ a vyhledávané mezi leteckými nadšenci. Letadla tady totiž přistávají těsně nad hlavami pozorovatelů z pláže těsně sousedící s přistávací dráhou, což je zážitek par excellence.


Na letišti je wifi gratis, jedna kavárna a jeden prťavej duťák. Jsou zde dva vchody - jeden domestic flight a jeden mezinárodní lety - nepoplést a nečekat chybně.


Hláško z letiště:

Ani ve Vídni, ani v Benátkách a už vůbec ne na Skiathosu - nikdo nekontroloval rozměr zavazadla. Na obou letištích nebylo třeba vytahovat elektroniku ani kosmetiku. Otvírák na víno se také krásně proletěl do Řecka a bezpečně vrátil až domů.

Naprostá pohoda - na Skiathosu stačí přijít do haly 40 minut před odletem.


Cesta z letiště:

  • autobus - kolem letiště sice jedna autobusová linka z města Skiathos do Xanemos vede, ale frekvence spojů prý vůbec nenavazuje na přílety… Je to ale úplně jedno, protože ve městě jste pěšky za chvilku.

  • taxi za nekompromisních 20 €, pro ty, co zaspali a rodinky - chápu, že s dětmi a kufry se vám vláčet asi nechce…

  • chůze, varianta, kterou volí drtivá většina cestujících, protože město Skiathos je od letiště vzdáleno jen 3 km (max 20 min) a je to super osvěžující procházka (já byla po zastavení letadla za 35 minut v ubytování v centru města)




DOPRAVA NA SKIATHOSU:


  • AUTOBUSY

Nemám osobní zkušenost, ale zjistila jsem: na ostrově jezdí tři autobusové linky. Ta hlavní linka má 24 zastávek, vede po pobřeží, začíná přímo v hlavním městě a končí na pláži Koukounaries. To jsem opravdu viděla, super přístup na jižní pláže pro všechny, kdo mají s půjčení auta/skútru strach. Zastávky jsou na znamení, takže je třeba zmáčknout v buse červené tlačítko. Další možnost je nahlásit váš cíl výběrčímu jízdného (ten po odjezdu začne procházet autobus a vybírat jízdné, zeptá se na zastávku kam jedete, prodá vám lístek a většinou pak řve na řidiče, kde má zastavovat). Cena lístku záleží na vzdálenosti a pohybuje se od 1.60 do 2 €. V létě počítejte, že autobusy jezdí narvaný, takže se do něj nemusíte ani dostat. Každopádně autobusy jezdí každou chvilku a celej den. Jízdní řády jsou na zastávkách. Nevýhodou je to, že nejezdí všude…

  • ZAPŮJČENÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

Tuto variantu jsem zvolila já a vřele všem doporučuji! Ať už skútr nebo čtyřkolka, klidně i auto, ale hlavně zde nezůstat odkázaný na pěší túru nebo autobusy – to byste z ostrova opravdu zažili jen setinu!

  • SKÚTR

Co se týká půjčení skútru – pokud budete chtít zajet opravdu na všechna místa, probádat nádherný panenský sever a nejen profláklé jižní pláže, pak je potřeba nebýt pouze víkendový řidič motorky a už vůbec ne začátečník! Cesty a terén jsou opravdu krkolomné – často štěrk a písek, což je hrůza všech řidičů motorek, kmeny přes cesty, cesty, které se postupně zužují v polňačku (a i ta někde postupně zmizí)… prostě žádná p****! Kdo ale jezdit umí a ví, co si v jakém terénu může dovolit, zažije právě na motorce na tomto ostrově nejhezčí chvíle!


Za motorku nyní, o tři týdny později, zaplatíte za jeden den místo 15 €, eur 17 a s úderem prvního prázdninového dne prý 25! Mazec, tomu říkám byznys plán!


K dispozici jsou v půjčovnách skútry různých obsahu (50-125-150), můžete si půjčit i terénní silný stroj, pokud opravdu umíte jezdit.



Než vám motorku půjčí, chtějí vidět vaši řidičskou licenci, tedy platný řidičský průkaz, někde chtějí i pas. Smlouvu vás nechají celou vypsat za ně - přece jenom ta řečtina a čeština není úplně kompatibilní..


U půjčení motorky je výhoda to, že máte plnou pojistku již v ceně, nic navíc, při předání se na motorku nejdou obvykle ani podívat. Samozřejmostí jsou helmy (1 až 2 podle počtu pasažérů) gratis, obvykle dostanete i mapu ostrova a nějaké instrukce, co vidět a kam s motorkou bez problémů dojedete. Helmy jsou povinné Rozhodně je mějte po celou dobu na hlavě, nevnímejte to, že místní v hlavním městě jezdí bez helmy. Oni terén opravdu znají a ví, co si mohou dovolit a zřejmě je k nim policie schovývavá, na což jako turisté nemůžete spoléhat.


Papír, respektive smlouvu, schovte v motorce - slouží pro případnou kontrolu policie. Já jsem teda za celou dobu policii neviděla ani jednou.



  • ČTYŘKOLKA

Zde platí prakticky totéž co pro motorku, pouze cena je dvojnásobná, tedy 30 € za jeden den. V sezoně netuším kolik, ale odhaduju alespoň 40.

  • AUTO

I když je půjčení auta taky vyřízeno rychle a bez předchozí rezervace, je to trochu administrativně složitější proces. Řeší se samozřejmě pojištění vozu, které obvykle stojí +10 euro na den a smlouva už se také vypisuje trochu poctivěji pokud si připlatíte plné pojištění, předáte auto stejně bezstarostně jako skútr, pokud budete chtít šetřit, stejně jako všude vám auto důkladně zkontroluji…auto je určitě jedna z možností jak se po ostrově dopravovat, ale doporučuji opravdu jenom rodinám s dětmi skútr a čtyřkolka je pro jednotlivce nebo pár rozhodně lepší A rozhodně levnější teď také mějte na paměti, že budete-li bydlet v hlavním městě, v řadě uličkách, tedy u vašeho ubytování, vůbec nelze autem parkovat.


No a to hlavní - parkování je všude na ostrově zdarma, a to i u turistických cílů a pláží. Prostě pohoda, svět takový, jaký by měl být!




UBYTOVÁNÍ


I nyí jsem zamlouvala přes booking a to to nejlevnější, co bylo k mání. Za 3 noci vyšel apartmán na 1800 Kč, tj 600 Kč za dvě osoby anoc. To považuji za luxus, který zde ovšem v prázdninách, tedy o pouhý týden později, rozhodně nečekejte!!


Bydlela jsem v penzionu: PLAKES HOUSE


Tomuto ubytku dávám jedničku s hvězdičkou. Recepci má na hlavní promenádě v jednom z hotelů - skvělý vstřícný přístup. Apartmán cca 20 metrů s neskutečnou vyhlídkou jak na celé městečko, tak i na moře - byť z boku. Na balkoně posezení a prostor na tanec. Koupelna ze sprcháčem, fénem. Zařízení jednoduché, ale čisté, moderní a vkusné.

Wifi super.

Lokalita přímo ve městě - sejdete po schodech rovnou do přístavu - nádhera!



Rozhodně vřele doporučuji, ale krom plastové sklenice si vemte i lžičku :) Nic z nádobí zde není.




JÍDLO NA SKIATHOSU


Každá přímořská kuchyně je skvělá, protože jsou jejím základem ryby, mořské plody a hlavně - čerstvé suroviny. Jo a zelenina - obyčejná rajčata, okurek a cibule - nikde nechutná tak, jako v Řecku! Úplně jiná chuť, než jakou známe z našich supermarketů. Přitom ceny jsou zde naprosto v pohodě, a to jak v supermarketech, tak v restauracích a tavernách.


Řeckou kuchyní jsou pro mě zmíněné mořské plody a ryby, zelenina, maso, cuketové mňamky, FREDO cappuccino, bylinky a koření, no a do všeho olivový olej! Tuna oleje!




  • SOUVLAKI - fast food z malých kousků masa a někdy zeleniny, grilovaných na menší jehlici v horizontální poloze. Jde o obdobu tureckého kebabu

  • ŘECKÝ GYROS - národní jídlo, řecký fast food, který se rozšířil po celé Evropě. Jde o kořeněné maso opékané na obrovské vertikální grilovací jehle, které najdete opravdu na každém kroku, obvykle je v pitě krom masa a zeleniny i porce hranolek a tzatziki

  • MUSAKA (8 - 11 €) je moje srdcovka ze tří vrstev dobrot (opražené lilky, mleté maso - jehněčí nebo hovězí - na cibulce v rajčatové omáčce a bešamelová omáčka), obvykle servírované v kamenné zapékací misce v porci, ze které se dva ne úplně hladoví lidé dostatečně zasytí

  • TZATZIKI (4 - 7 €) jsou dokonalé okurkovo jogurtové osvěžení, které svou běžnou řeckou porcí dokonale zasytí. Velice často je menší množství podáváno i k masu a rybám. Konkrétně jde o studený pokrm z jogurtu, okurek a česneku, olivového oleje, octu a bylinek jako je kopr.

  • ŘECKÝ SALÁT (5 - 9 €) je jídlo, které když máte štěstí, může být v tak velké porci, že je i pro dvě osoby slušným obědem. Pro jednu osobu je obědem vždy, protože na něj nepoloží kousíčky sýra, jak se to dělá u nás, ale rovnou 100 až 150 g blok sýru feta. Na sýru se tady rozhodně nešetří a i zeleniny vám dají jak pro králíka na rok! Salát je moje absolutní droga a dávám si ho v Řecku pokaždé každý den tady tomu nebylo jinak. Je to salát, jehož základem jsou vždycky rajčata, okurky, červená cibule, olivy, bylinky a sůl. Samozřejmě nesmí chybět olivový olej a zmíněný sýr Feta. Je to jídlo, které se do teplých vyprahlých dnů hodí naprosto dokonale - zasytí a osvěží.

  • KOLOKITHOKEFTEDES, ZUCCHINI BALLS (4 - 5 €) je v podstatě předkrm kterého se ale v klidu najít a jako hlavního chodu. Toto jídlo jsem v Řecku vyzkoušela poprvé loni a okamžitě se zamilovala. Jsou to placky nebo kuličky, jejichž základní surovinou je cuketa. Dále se přidává cibule, sýr feta, někdy mrkev, vždy máta a pepř. No a pak už se to smaží a podává nejlépe s tzatziki. Mňam!

  • ZUCCHINI FRIES (4 - 6 €) smažené cuketové plátky (někdy krájené po délce, někdy kulaté) v lehkém těstíčku - obvykle vrchovatý talíř, kterého se taktéž přejíte, je to strašná dobrota!

  • MOŘSKÉ PLODY (10 - 15 €)- mořské plody, to je celá řada jídel! Mušle vyjdou okolo 10 € za obrovskou porci, naopak ryby, kalamáry jsou dražší. Každopádně za 15 € si dáte slušnou porci mořských plodů, ať už preferujete cokoliv. No a hlavně - kde jinde si dát mořské plody, než u moře? A nemusí to být jenom mořské plody, velice dobře zde chutná jakákoliv ryba třeba na grilu. Já mám osobně nejraději krevety, všelijaké slávky a jiné korýše, ale ať si tu dáte kdekoliv cokoliv, nebude to chyba. No a že si to nejlépe vychutnáte s vyhlídkou na moře, to asi nemusím zmiňovat..

  • ŘECKÝ JOGURT (3 € za kilo v supermarketu) - nejlepší je s řeckým medem (1,4 € za 0,5 l sklenici v sámošce) a pistáciemi čerstvě vyloupanými

  • FREDO CAPPUCCINO (2,5 - 4 €) - ledová káva, která se připravuje z instantní kávy a ledu rozmixovaného s mlékem, ze kterého vznikne krásná krémová konzistence, kterou když před vás postaví, máte pocit, že jdete jíst dezert! Je to půllitr energie a osvěžení s úžasnou pěnou, která vás nakopne ve vyprahlém městě i na pláži.

  • ŘECKÉ VÍNO (2,5 - 4 € za 1,5 l v sámošce, na trhu) - řecké víno není ani tak dobré, jako levné. Je všude...sámošky, trhy, stánky - v PET lahvích různých etiket (vždy alespoň 5 druhů) a zásadou výběru je jediná informace - na ceně nezáleží, čím tmavší, tím větší hnus. Berte to nejsvětlejší v regálu. Každopádně vychlazené bílé nebo růžové víno mi opravdu chutná, a když si představím, že litr a půl vyjde na 70 Kč, je to pro mě země, kam bych se měla nastěhovat na důchod!



K cenám v restauracích lze obecně říct, že rozhodně nejsou vyšší než u nás poslední dobou bych dokonce řekla naopak A hlavně, v Řecku vám nikde nedají malou porci po které byste odcházeli restaurace hladový což se mi bohužel u nás ještě stále stává. Všechny mnou uvedené ceny v rozpětí znamenají, že nižší částka je cena v méně turistické restauraci na periferii města, vyšší částka jsou ceny v centru, u pláže nebo s příplatkem "za vyhlídku" na moře. Ceny v sámoškách jsou zhruba stejné jako u nás, v restauracích se dá najíst od 7 do 10 €.




ITINERÁŘ:


PLÁŽE:



KASTRO BEACH



AGKISTROS BEACH



LECHOUNI BEACH



XANEMOS BEACH



KRIFI AMMOS



PARALIA MANTRAKI


ELIA BEACH


ANEMONI BEACH


KOUKOUNARIES BEACH


LALARIA BEACH



  • LETIŠTĚ SKIATHOS


  • KLÁŠTER PANAGIA EVANGELISTRIA


  • AGIAS TACHIARCHIS


  • MĚSTO SKIATHOS


  • HŘBITOV SKIATHOS




  • PEVNOST BOURTZI

  • DŮM PAPADIAMANTIS

  • KOSTEL A HODINOVÁ VĚŽ AGIOS NIKOLAOS

  • HRAD SKIATHOS

  • AGIOS CHARALAMBLOS

  • KASTRO

  • AGIOS ALEXANDROS




ROZPOČET na osobu:

  • letenky Vídeň - Skiathos - Vídeň: 1 400 Kč

  • 3x ubytování: 900 Kč

  • doprava (50 € půjčení skútru, 10 € PHM - pro dvě osoby): 750 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 1 500 Kč


Celkem za 4 dny/3 noci na SKIATHOS: 4 550 Kč na osobu.



ZÁVĚREM


I když můj první vjem minulý trip překonal ostrov Skopelos, který je určitě v hodnocení o kousek výš, jsou prvenství, které v hodnocení patří rozhodně Skiathosu..


Je to jednak tepající hlavní město, kde to sezona nesezona hraje muzikálovými hity Mamma Mia každý den, včetně všedních dnů, do 4 ráno. Když na vás padne o půlnoci hlad nebo jen chuť na řecký salát - všude se vaří, všude se paří, všude lidé a živo!


Nádhera umocněná atmosférou naprosto neuvěřitelného městečka, které je dechberoucí jak ve dne, tak hlavně večer. Právě tehdy vyniknou všechny lampičky a romantické osvětlení, ve kterých vidíte nádherné místní stavby - typické bělostné řecké stavby s barevnými, nejčastěji modrými okenicemi, dveřmi i balkony, taky nádherné květy všech barev, které vám cestou městem ledaskde dělají kulisu k dokonalému fotopointu. Taky všechny kostelíky a dekorace místních domů, taveren a obchůdků. I sortiment - samozřejmě suvenýry - jsou večer najednou ještě hezčí než ve dne.


Co je úplně nejlepší, to je blahodárný chládek, který tma a noc v rozpáleném Řecku přináší. Toto město je rozhodně hezčí než hlavní město sousedního ostrova Skopelos a pokud sem pojedete, rozhodně doporučuji bydlet právě zde a užívat si každý večer zaslouženou siestu i atmosféru tohoto místa. Odtud se na motorce dostanete každý den do všech koutů ostrova, takže opravdu strategicky nejlepší místo. Navíc je zde k dispozici obrovský supermarket (cestou na letiště), kde si nakoupíte opravdu za kačku. A to včetně suvenýrů domů, které udělají největší radost - místních salámů a sýrů.


Další věc, která k tomuto ostrovu neodmyslitelně patří jako obrovské plus, je přítomnost mezinárodního letiště a jednoduchost přesunu z něj. Jinými slovy – přistanete zde, pěšky dojdete za pár minut do města. Žádný stres, žádné zbytečné plýtvání časem, žádné zbytečné náklady. Ono už jenom přemístit se na sousední ostrov Skopelos jsou minimálně tři hodiny času tam i zpět, čekání na trajekt, k tomu samozřejmě cena okolo 25 eur na osobu…


Pokud poletíte na tento ostrov, stejně jako já, na pouhé tři noci, nemá podle mě přesun na vedlejší ostrov vůbec smysl. Naopak si zde vychutnejte dostatek božího moře a pláží, sluníčka, řeckou gastronomii a úžasnou projížďku celým ostrovem!


Mezi nejkrásnější místa tohoto ostrova řadím pláž Kastro, pláž Agistros, klášter, atmosféru hlavního města a rozhodně i zážitek při přistávání a vzletu letadel na místním letišti.


Byla jsem tu podruhé, rozhodně však ne naposledy! Už teď se těším, až si příští rok na jaře pohlídám nízké ceny letenek a zase si to sem vyrazím užít před sezonou za kačku!





4 956 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page