top of page
Vyhledat

ZÁHŘEB za KAČKU


Hlavní město Chorvatska se zhruba 800 tisíci obyvateli ležící ve vnitrozemí země, sídlo vlády, parlamentu a arcibiskupství a město, které ač každý Čech minimálně jednou v Chorvatsku byl, většina Čechů míjí jen coby nápis na ceduli na dálnici a vůbec jeho možnosti, barvy a vůně nezná..


Město s krásným historickým centrem, řadou památek, úžasnou botanickou zahradou a parky ve tvaru zelené podkovy, které se linou celým městem jako zelený had a nádherně jej oživují. Město s nejkrtatší lanovkou světa a muzeem rozbítých vztahů, kde můžete cokoli z toho vašeho (který se pos.al) odložit a nechat jej navždy za sebou. Město plné trhů, vůní a výborných restaurací, kde se ještě po nocích svítí petrolejovými lampami. Metropole, kam si za pár kaček a necelou hodinku letu zaletíte bez stresu, kolon a dálničních poplatků z Bratislavy a pak se třeba Flixbusem za 2,5 hodiny jízdy přesunete osvěžit k moři. To vše je Záhřeb.




TERMÍN:‌ ‌

15. - 17.6.2022


PROČ‌ ZÁHŘEB?‌ ‌


Aby bylo jasno - letět do Záhřebu rozhodně nebyl můj sen. Původně jsem plánovala Bora Bora, to víte, ale jak jsem zmínila ve své facebookové výzvě – když se mi nenasbírá podpora na Bora Bora, i Záhřeb bude dobrý!


Přesto, že jste mě neuvěřitelně překvapili a řada z vás různým příspěvkem zaslaným na zveřejněné číslo účtu mou stránku opravdu i finančně podpořili (čekala jsem pár KAČEK z recese, ale pomohli jste mi na dva roky dopředu zaplatit webhosting a dodnes mi od vás přiskočí i nějaká další kačka na Prosecco!), na Bora Bora to opravdu nebylo. Dala jsem slovo, takže když ne Polynésie, bude Záhřeb.


Letenky do Záhřebu z Bratislavy vyšly tam i zpět (opravdu na skok, tedy na dvě noci) na 15,9 €, a to opravdu nešlo nevzít! Už kvůli gratis vstupu do bratislavského letištního salonku.


No a s tím jsem vlastně do Záhřebu letěla. Protože přiznejme si – do Chorvatska jel asi každý, ale kdopak z nás si cestou k tomu našemu českému moři udělal zastávku v Záhřebu, hlavním městě Chorvatska? Asi jen hrstka odvážných.. Většinou toto město známé jenom z informačních cedulí na dálnici a víme, že když už jej vidíme (myšleno na té ceduli), budou to tak dvě hodinky jízdy a jsme u moře No a já se rozhodla, že si tuhle metropoli trošku propadám a když to jenom trochu půjde, i za ty dva dny se aspoň jednou v moři vykoupu!




LETENKY‌ ‌DO ZÁHŘEBU

Letenku do Záhřebu ve středu v 19 hodin večer s návratem v pátek po 23 hodině jsem opět nakoupila u Ryanair.


Cena byla opravdu za KAČKU, konkrétně 7,9 € v jednom směru. No a letět za 400 do Chorvatska - to se i na skok (věřím, že i do toho moře) vyplatí! ‌




COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌

Naštěstí si vzal Covid prázdninovou dovolenou, takže už si zase lítáme a jezdíme jako za starejch dobrejch časů.


No a já pevně doufám, že se z té prázdninové pauzy stane "cesta bez návratu" a ani na internetu postupně na síle nabírající výhružky ve smyslu, že se Covid a zase vrací, na tom nic nezmění.




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ ZÁHŘEB


Mezinárodní letiště v Záhřebu se nachází necelých 11 km od centra města. Jediný letištní terminál je otevřený nonstop, tedy 24 hodin denně. Letiště je z Prahy vzdáleno 500 km a z Bratislavy sem doletíte za rovných 60 minut.


Na letišti je zdarma wifi, na kterou se připojíte skrz "zagreb airport free".


Z letiště jezdí do centra města expresní autobusová linka, a to jednou za 30 minut k centrálnímu autobusovému nádraží. Odtud lze do centra nebo na vlakové nádraží pokračovat tramvají. Cesta trvá 35 až 40 minut a stojí 30 kun. Tato linka jezdí jen od 4:30 do 20.30 hodin. Osobně vůbec nechápu, že ji někdo využívá, když je přímo před letištěm (asi 120 metrů) autobusová zastávka místní MHD, odkud se do centra Záhřebu dostanete autobusem č. 290 za 4 kuny. Jedná se o třicetiminutovou bez přestupní jízdenku, kterou koupíte v letištní hale v trafice. Na internetu se dočtete, že je jízdenka za 2O kun, ale pravda je, že za ty 4 a 30 minut do centra bez problému dojedete. Dál už se všude posunete pěšky.


Jinak tento spoj č. 290 jezdí od 4.20 ráno, poslední spoj z letiště v 00.20 hodin. Intervaly mezi spoji jsou zhruba 35 minut.


Taxi z letiště stojí zhruba 30 €, v opačném směru i polovinu.




DOPRAVA NA MÍSTĚ


Lokální dopravou jsem prakticky neřešila, pouze jsem si koupila za 4 kuny výše zmíněnou jízdenku z/n letiště a pak "jízdenku k moři". Tu u své oblíbené zelené flotily Flixbus.



Jízdenku do Rijeky jsem u Flixbusus koupila už v České republice, a to s odjezdem v 8:00 ráno a příjezdem k moři v 11:00 dopoledne, zpátky následující den. Tříhodinová pohodová cesta autobusem vyšla na 349 Kč v jednom směru.



UBYTOVÁNÍ


Ubytování jsem zamlouvala přes Booking a to zhruba 10 dní před cestou. Čekali mě celkem dvě noci - první noci jsem měla v Záhřebu, druhou v Rijece.


1/ Záhřeb: Apartments Lucky Place, cena 556 Kč osoba a noc.


Protože mě čekal večerní přílet do Záhřebu okolo 21 hodiny a v plánu bylo projít město max do půlnoci (abych ráno byla schopná v 8:00 stát na zastávce Flixbus a vyjet směr moře), volila jsem ubytování ne v centru Záhřebu, ale co nejblíž zmíněné autobusové stanici.


Toto ubytování bylo zhruba osm minut chůze od zmíněné autobusové stanice a na bookingu mělo hodnocení 9,2 z téměř 700 hodnocení (na tohle si vždycky dávám pozor – skvělé hodnocení, ale i co nejvyšší počet hodnotitelů, protože někdy je hodnocení skoro 10, ale hodnotí to 4-5 osob, což bývá dost zkreslené).


Tento apartmán měl bezkontaktní vstup (pokyny došli mailem i ve zprávě 4 dny před příletem) a byl naprosto skvěle vybavený. Jídelní část, plné vybavená malá kuchyň s mikrovlnkou a nádobím (což jsem bohužel moc nevyužila), krásná koupelna se sprchou a fénem, super WiFi. Do centra města k hlavním památkám to bylo cca 900 metrů.



2/ Rijeka: Apartments Molo longo, cena 650 Kč osoba a noc.


I v tomto případě jsem vybírala ubytování co nejblíže autobusové stanici, protože právě sem jsem měla v 11:00 dopoledne druhý den svého pobytu v Chorvatsku přijet. Plánovala jsem odložit věci ihned v ubytování a vydat se co nejdříve k moři. Ostatně to byl cíl této cesty! Bora Bora za kačku!


Ubytování v Chorvatsku je fenomén sám o sobě! Pokud sem pojedete v letní sezóně, která startuje už za 12 dní, zaplatíte mnohde dvojnásobek toho, za co se ubytujete nyní.


Toto je ubytování v Rijece které doporučuji opravdu všem! Je přímo u náměstí, kde vás vyhodí FlixBus , takže pojedete-li stejně pohodovou cestou jako já, ubytujete se do 3 minut od výstupu z autobusu. I když je ubytování přímo v srdci města, kde máte po ruce kavárničky, 20 m od domu supermarket nebo pekárnu, zmíněný autobusák, ze kterého můžete vyjet na všechny strany z města, tak i do okolních vzdálených měst - v apartmánech není vůbec žádný hluk.

Zároveň je to na místě, u které je snad nejkrásnější památka tohoto města – nádherná katedrála s mušlemi (nedávný video post).

Apartmán naprosto předčil moje očekávání! Byl to luxusní butikáč s ještě luxusnějším vyhlídkou na moře. Od pláže byl apartmán zhruba 20 minut chůze.



Ubytování bylo klimatizované, perfektní wi-fi, plně vybavená kuchyň s lednicí, nádobím a vším na pětichodové menu, kde kdyby měl člověk chuť vařit a čas, udělá i svíčkovou (mimochodem základní potraviny jako koření, cukr, olej byly taktéž v kuchyni). K tomu obrovské jídelní posezení (pro 6 osob, což byla i maximální kapacita bytu).

Nechyběla dokonce ani pračka (není nad to si návratem vyprat celý batoh), sušák na prádlo a žehlička (nemyslím tu na vlasy) a samozřejmě soukromá velká koupelna se sprchou a fénem a vyhlídkou ze sprcháče na moře.


Luxusních 41 metrů čtverečních nabídlo prostor i pro boží sedačku a všechny interiérové doplňky mě doslova hřály u srdce - cítila jsem se jak v nějakém butikáči v centru Prahy. Náhradní díly a polštáře, trezor, Netflix...

Přitom vše na Chorvatsko fakt za kačku. Měla jsem kliku jak na mimosezónní cenu, tak na slevu pro mobilní zařízení, kde na bookingu vždy rezervuji.

Apartments Molo Longo vyšel na zmíněných cena 650 Kč osoba a noc při obsazenosti 2 osobami, ale kdyby jich bydlelo v bytě 6 (všechny postele povlečené, s peřinami, ručníky atd), nikdo to neřeší (naprosto samostatný vchod - recepce v domě za rohem).

Ubytování v sezoně vychází dráž, ale pro rodinu o 6 osobách pořád dobrý.

Otvírák na víno: ANO

Sklenice na víno: ANO




JÍDLO V ZÁHŘEBU


Tentokrát nebude žádné gastro okénku s místními specialitami, protože na jídlo v restauraci prostě čas nebyl. Musel stačit supermarket, zásoby z bratislavského letištního salonku, ovoce z místních trhů a burek na každém rohu.



Víno v supermarketu vychází slušně, láhev bez problému už od 15 kun, tj. 50 Kč. Burek 11 kun (obědová porce), ⅓ pizzy na nádraží 11 kun. Litr a půl vody 12 kun.


Díky tomu byla tato cesta asi nejlevnější z poslední doby.




ITINERÁŘ:


Den 1 - BRATISLAVA - ZÁHŘEB


Takže tato cesta začínám cestou k bratislavskému letišti, což jsou asi dvě hodiny jízdy autem. Opět parkuji na svém snad stokrát vyzkoušeném parkoviště zdarma, a to u bratislavské IKEA.


Opakuji poučku z minula parkovat se zde dá zdarma opravdu kdykoli, jenom dejte pozor aby váš příjezd nekorespondoval se slovenským státním svátkem, protože potom parkování v krytém domě ve vyšších etážích může být problém – kovová vrata jsou zavřená. Nicméně pokud se vám to také stane, řešením je oslovit místní ostrahu, která zaslouží obrovskou pochvalu, protože bez jakýchkoliv problémů vrata otevře. Každopádně je to časové zdržení a trochu stres, takže raději doporučuji plánovat parkovat venku na parkovišti otevřeném. Poté, nemáte-li času nazbyt, zhruba 10 minut jízdy autobusem, který staví přímo pod zmíněnou Ikeou a vyhodí vás před letištním terminálem. Pokud čas máte jako dnes já, je to pěšky od IKEA asi 15 minutová procházka.



Po odbavení, kde mi i tentokrát zabavili otvírák na víno, je už klasikou návštěva letištního salonku, a to díky platební kartě erste premier, která má v letištních halách cenu zlata. Zdarma díky ní můžete trávit čas v příjemném prostředí, používat opravdu rychlou a kvalitní wifi, odnést si do letadla spoustu čtiva, ale také se zde dobře najíst a napít! Vše zdarma! Kdo ještě platební kartu se vstupem zdarma do salonku v Bratislavě, Praze a Vídni nemáte, nevíte co je pravá krása létání..



Letadlo společnosti Ryanair startuje v 19:00 a za necelou hodinu přistáváme v Chorvatsku, v hlavním městě Záhřeb.


Přestože už se za chvilku stmívá, v plánu jsou tři věci: přesunout s místní MHD do centra města, respektive poblíž autobusového nádraží, ubytovat se a ještě stihnout večerní prohlídku Záhřebu.


Z letiště jsem vymotaná za pár minut, v hale kupuji jízdenky po 4 kunách na místní MHD. Platí 30 minut a jsou nepřestupní. Jedna mi na cestu do centra města stačí. Zastávka busu je asi 120 metru před letištní halou na hlavní silnici.


Ubytování mám kousek od autobusáku, budova a byt nádhera, ale nezdržím se na dýl než na odložení tekutin do lednice.


Do města jedu busem č. 6 od autobusového nádraží, kam jsem si zašla zkontrolovat ranní odjezd k moři.


Večerní Záhřeb nemá chybu! Nádherné uličky, kde se ještě (jako v jednom z opravdu už jen mála měst) svítí plynovými lampami, což dělá ještě víc nezaměnitelnou atmosféru.


Spánek přichází na řadu nakonec až kolem druhé ráno, což je k budíčku před sedmou docela masakr..




Den 2 - ZÁHŘEB - RIJEKA


Dnes je budíček opravdu brzy ráno, v 8:00 mi vyjíždí autobus Flixbus z místního autobusového nádraží směr Rijeka. Jelikož neřídím, ale jedu na pohodu busem, mohu posnídat dovolenkovou snídani 1A - skleničku bublinek. No a pak už šup na autobusák.


Za 350 Kč a 3 hodiny pohodové jízdy jsem u moře! Není to nádhera?! Autobus přijel naprosto přesně na čas, jízda byla úplně pohodová a hlavně - žádný stres ohledně ceny mýtného, žádné předražené tankování, předem jasně daná cena a k tomu všemu po celou dobu možnost srkat šampáňo! Tomu říkám cesta snů k chorvatskému moři!



Ubytování v Rijece jsem vybrala schválně přímo u autobusového nádraží, kde už začíná centrum města. Ubytování je naprostá senzace (viz. kapitola ubytování) a ihned mě zamrzí, že na něj nebudu mít víc času..


24 hodin v RIJECE:


  • KATEDRÁLA SVATÉHO VÍTA

Tím největším kostelem ve městě je právě tato katedrála, která je zasvěcena patronu města Rijeky - svatému Vítovi.


Jedná se o barokní rotundu, jejíž stavba vznikla v 17 století na popud Jezuitů a je vůbec jedinou stavbou tohoto druhu v celém Chorvatsku.


Zajímavostí je určitě její kruhový tvar s nízkou věží, která mezi ostatními domy v ulici nijak nevyniká, přestože stojí na nejvyšším bodu historického centra města.


Přestože se jedná o vůbec nejznámější památkou města, za mě rozhodně krásou, elegancí a atmosférou zůstává jedničkou kostel kapucínský u autobusového nádraží.



  • KAPUCÍNSKÝ KOSTEL PANNY MARIE LURDSKÉ

Tak tento naprosto neuvěřitelný kapucínský kostel stojí přímo u náměstí Zabica, kde je i autobusové nádraží, takže je to první věc, kterou po výstupu z autobusu Flixbus v Rijece uvidíte. A že je to pohled pro bohy, o tom žádná! Tento kostel vznikal s přestávkami během 30 let a je zde propojen jak folní malý trojlodní kostel s úzkými klenbami, tak i horní elegantní trojlodní bazilika s novogotickou fasádou.



Nejen, že se ze dveří kostela otevírá nádherný pohled na rijecké náměstí a moře, to nejkrásnější je uvnitř tohoto kostela přímo za dveřmi. Místo mísy se svěcenou vodou, které bývají v kostelech běžně, jsou zde dvě obrovské mušle. Musím říct, že nic krásnějšího jsem neviděla a ještě víc mě to dojalo proto, že jsem z původního vnitrozemského Záhřebu udělala bora-bora za kačku a co je víc symbolem Polynésie, moří a oceánů než právě mušle?!




  • BUDOVA RADIO RIJEKA

Nejedná se o žádnou stavbu s průvodce městem, ale mně se hrozně líbila. Hlavně podloubí, které v horkém dni nabídlo vysněný stín a chládek a zavedlo vás na nádvoří, které opět nemělo chybu.



  • DOG BEACH BRAJDICA

BORA BORA za KAČKU aneb konečně chorvatskej KARIBIK. Jsem tu 9 hodin a musím říct jediné - miluju RIJEKU a nejvíc ze všeho místní PLÁŽ!

Pláž PRO PSY!



...kdo tohle vymyslel, zaslouží metál, jako fakt!


Rozpálené žhnoucí město, které je už teď v červnu neslučitelné s odpolední procházkou bez dostatečného pitného režimu, kšiltovky a vrstvy opalovacího krému je úmorné nejen pro nás, dvounohé, ale i pro chlupáče jakékoliv rasy!


To, že je ve městě místo, kam lze pejsky vzít a nechat je nejen osvěžit, ale hlavně řádit ve vodě (koukněte na video), to je naprostá senzace a já už nechci chodit na jiné pláže! Za asi 3 hodinky se tu vystřídalo minimálně 50 kousků, jeden hezčí jak druhej, všichni dokonale socializovaní,většina z nich během chvilky na mém ručníku s výzvou v očích "hoď mi míček". Sledovat jejich dovádění ve vodě, nadšené aporty s přešťastným vrtěním ocásku a vůbec radost ze života jak jejich psí, tak i tu páníčků, kteří zde můžou se svým parťákem užívat boží den - to je pro mě absolutní strop této cesty.



Přiznám se, že ač milovník všech zvířat, psů a koček zejména, tohle je první pláž pro pejsky, na které jsem byla. A i když je to pláž městská, kus horizontu zabírá přístav s nákladními loděmi, žádnej karibský bílej píseček, ale kamínky, co vám proříznou i žabky, natož nohy a víno zde zteplá na bod varu do deseti minut ...myslím, že ani v té Polynésii by mě čas strávený na pláži netěšil víc.



  • CENTRÁLNÍ TRŽNICE

...hned po psí pláži druhé nejkrásnější místo tohoto města.


Tato městská tržnice je v provozu už od 19. století a nabízí nejen obyvatelům města, ale i nám turistům, naprosto čerstvé potraviny všeho druhu za opravdu lidové ceny. Třeba kilo luxusních třešní za 90 kaček a ještě vám do pytlíku přihodí meruňku a broskev na ochutnání. Jen tak, za krásný úsměv. Ceny jsou zde rozhodně lepší než v supermarketech a rozhodně nižší, než máme teď v nejlepších akcích v Kaufu/Lidlu (čti na běžném českém trhu) my.



Tato tržnice jsou tři nádherné budovy, ve kterých je sortiment rozdělen podle druhu zboží. Nejblíže k moři je samozřejmě rybí trh, kde si připadáte jak v románu Julese Verna Dvacet tisíc mil pod mořem. Krása střídá nádheru, přičemž cena těchto mořských kousků začíná na 120 Kč za kilo.



Další pavilon je určený prodeji výrobků z masa - kuřecí, vepřové, hovězí a další, nad kterými nechci ani přemýšlet, protože hlavičky kůzlátek a všeho možného jsou na každém druhém prodejním pultíku.



Třetí budova je věnovaná všemu ostatnímu, tedy především mléčným výrobkům (jogurty, sýry..), oříškům, koření...


No a co dělá atmosféru centrálního tržiště nejkouzelnější, to jsou barvy a vůně všude kolem těchto tří budov - nádherný a voňavý ovocný a zeleninový trh. Nechybí zde ani krásné kytice.



Mě nejvíc potěšila kytička slaměnek, které pamatuji od babičky z dětství. Kvítka se sázela, opečovávala, trhala a konečně - sušila v dědové garáži.. Tím práce nekončila. Pak ještě vazby kytic a věnců na hroby! Tolik práce kolem, každopádně vůni, když se otevřely v horkém letním dnu dveře garáže a tyhle slaměnky visely naprosto všude, na tu opravdu nikdy nezapomenu.

Slaměnky jsem neviděla snad tisíc let a jsem ráda, že mi tu nejvoňavější garáž na světě tohle město připomnělo. Spolu s chutí místních třešní to bude další moje cenná vzpomínka "jednou"..



Centrální market je v provozu každý den od 7:00 do 13:00 hodin. Včera jsem ho stihla po svém příjezdu do města v těsném závěru, i tak to bylo krásné. Dnes jsem si přivstala a posnídala zde nejlepší třešně mého života! No a samozřejmě víno, jak jinak. K tomu sluníčko nad hlavou, mořská sůl v nose....krásný start do nového dne, to vám povím.


Tohle BORA BORA za KAČKU prostě nemá chybu!



  • PŘÍSTAV

Nic úžasného od něj nečekejte - zakotvené jachty, za sebou hlavní silnice, na moře přes přístaviště nákladních lodí opodál moc vidět není.. Každopádně když se zahalí do tmy, atmosféra se promění ve vteřině. Z baru jménem boonker hraje živá hruba, všude korzují lidé a vy si tu jen tak vychutnáte krásný západ slunce s nasátím pravé chorvatské přímořské atmosféry..



  • KORZO

Každé město má svoji hlavní a nejznámější ulici, něco jako je náš Václavák v Praze, a město Rijeka není výjimka. Právě Korzo je nejznámější ulicí města. Není vůbec dlouhá, necelého půl kilometru, který spojuje střed města a všechny jeho historické památky s přístavem.



Procházka tudy je opravdu krásná, hlavně při odpoledním západu sluníčka, které se odráží na střechách místních domů a když tomu pod vámi ještě hrají muzikanti na housle, je to opravdu doják!



Město Rijeka mě opravdu překvapilo! Vůbec nic jsem od něj nečekala, o to větší zážitek procházka tímto městem byla!


Původně to byl jenom cíl, jak se nejrychleji ze Záhřebu dostat k moři, taky nejlevněji, protože flixbusem spojení těchto dvou měst vychází jak časově, tak i finančně nejefektivnějo. Když jsem ale zjistila, kolik věcí se zde nachází a kolik jsem ještě neviděla – islamic center, hřbitov vlaků a spousta dalšího - je mi skoro až líto, že jsem zde mohla strávit pouhých 24 hodin. Proto všem doporučuji alespoň o den déle!


Nicméně jsem se rozhodla, že se právě zde honit rozhodně nebudu. Prioritou bylo moře a to jsem nechtěla vidět jenom na okamžik, chtěla jsem si ho opravdu užít, a to se mi na psí pláži dokonale povedlo.


Vím, že právě tato pláž, nádherné centrální tržiště plné úžasných vůní a barev a kapucínský kostel s mušlemi u vstupu budou 3 mé nejhezčí vzpomínky na město Rijeka.


No a ještě jedna vzpomínka bude s tímto městem už navždy spojená. Periferie města tvoří neuvěřitelné stavby! Jeden stavební sloh vedle druhého, bez ladu a skladu namskané na sobě. Působí to jak vybombardované město po válce, žádná budova není opravená nebo nějak zrekonstruovaná. Okamžitě by to mohla být dokonalá kulisa nějakého válečného filmu! Přestože jsem si připadala jak 30 let zpátky v socialistické Praze na sídlišti, mělo to neuvěřitelné kouzlo a atmosféru, kterou budu mít rovněž na žebříčku nejlepších věcí, které lze v Rijece zažít.




Den 3 - RIJEKA - ZÁHŘEB - BRATISLAVA


Vzhledem k tomu, že je tento trip opravdu krátký, a to jen na dvě noci, budíček i dnes natahuji na 6 hodinu ranní, abych stihla pohodovou snídani ve svém luxusním apartmánu velikosti uprchlického tábora střední kategorie.


V pravé poledne mi vyjíždí autobus z místního autobusového nádraží zpátky směr Záhřeb, takže opakuji cestu na centrální trh, kde si dopřeju třešňovou snídani a ještě do přístavu rozloučit se s mořem.


24 hodin u moře za námi a hurá zpět ZÁHŘEB!

Opět FlixBus, opět odjezd na minutu přesně, opět plno do posledního místečka (aby ne s těmi cenami) a pokud bude dálnice přát, od 15 hodin velkorysých 5 hodin na záhřebskou metropoli.


Jako jo, na klid a na pohodu, říkám si, co stihnu - stihnu, co ne... známe že jo?!

...jenže v Záhřebu jsou také trhy a člověk by měl ochutnat i vnitrozemské třešně (a že jich tam je!), i tam je boží katedrála, kostely a hlavní hřbitov, kde leží většina chorvatských velikánů! No a samozřejmě nějaký ten relax v parku, když je právě díky nim Záhřeb známý jako "zelená podkova" (zelený "had"propojených parků do tvaru podkovy napříč celým městem) a to není všechno! Ještě je tam ZOO gratis a to prostě chceš!


Zpátky na zem! Dnes ve 22 hodin boarding Záhřeb směr Bratislava, cestou z letiště vyzvednu děcko moje na zábavě, aby nemusel pěšky a zítra ráno vstávám se slepicema, peču drobínkový koláč s chorvatskými třešněmi a hlavně tento cestopis, kde se dozvíte, co vše se dá v Záhřebu zažít s batohem vína a třešní na zádech za 5 hodin.



  • MUZEUM ČOKOLÁDY

Určitě zajímavé místo, hlavně retro budova, ve které ho najdete, ale vstupné mě odradilo nakoupit. Škoda, že mají takovýto marketing, myslím, že bych se svou čoko závislostí uvalila dvojnásob vstupného, ale zaplatit 300 kaček jen za podívání, když je to hlavně o tom prodat výrobky - to se mi fakt podpořit nechtělo...



  • NÁMĚSTÍ BÁNA JELAČICE

Tohle náměstí je tak zvané pohlednicové neboli ikonické místo města Záhřeb. Je součástí nejznámější ulice Ilica, něco jako náš Václavák, a je to naprosté centrum města Záhřeb.


Svůj název dostalo toto náměstí po bánovi (guvernérovi) Josipu Jelačićovi, který míval na povel rakouská vojska v Chorvatsku.


Náměstí je takové centrum společenského dění tohoto města, takže zde jak v noci, tak i za bílého dne určitě potkáte skupinky lidí, zamilované páry, pracovní schůzky, prostě jde o místo setkávání…


  • TRG JELAČICA A ULICE ILICA

Nejdelší a vůbec nejznámější Záhřebská ulice je zároveň obdivovanou nákupní zónou, na níž seženete módu a suvenýry, ale i kavárny a restaurace (a to i pěkně luxusní, tedy rozhodně ne ty levelu za kačku). Projít se po teto ulici je povinností každého návštěvníka, protože víc akční a víc živou ulici v tomto městě určitě nenajdete.



  • STADION DINAMO ZÁHŘEB

Ne že by to byl zrovna cíl, ale když vylezete ze ZOO, je to kousínek, tak proč neomrknout mekku záhřebského fotbalu :)



  • ZAGREBAČKA USPINJAČA

Než jsem začala plánovat tuto cestu, vůbec Než jsem začala plánovat tuto cestu, vůbec jsem neměla zdání, že právě v Záhřebu je vůbec nejkratší lanovka na světě. Lanovky mám spojené s městem Lisabon (mimochodem boží město a ty lanovky tam stejně jako jejich žlutá tramvaj nemaj chybu), dodnes na ně strašně ráda vzpomínám, takže ta, o které jsem četla, že je v Záhřebu a že se pyšní #světovým #prvenstvím, nemohla na seznamu mých navštívených míst chybět!



Záhřebská lanovka je z 19. století, stále je funkční, tj. stále jezdí, a to každý den od 6.30 do 22.50 hodin s frekvencí každých deset minut. Trať je dlouhá pouhých 60 metrů, spojuje Horní a Dolní Město a jízdenky vyjde na 5 chorvatskejch lišek (17 kaček).



  • ZÁHŘEBSKÁ KATEDRÁLA

Tou asi největší a nejnavštěvovanější historickou památkou chorvatské metropole je katedrála v Horním Městě. Pyšní se titulem nejvyšší stavby v Chorvatsku, a to díky svým 108 metrům.



Katedrála je zasvěcená Panně Marii, po níž nese i nazev. Stavba byla poničena ve 13. století požárem a v 19. století zemětřesením. Tehdy se zdejší hodiny zastavily tři minuty po sedmé hodině ranní a přesně tak je můžete vidět i dneska.


Uvnitř katedrály si můžete prohlédnout krásné mramorové oltáře a ukrývá se tu i hrobka kardinála Alojzije Stepanice.



  • KOSTEL SVATÉHO MARKA

Původní kostel tu stál už ve 13. století, ale to, co ho dělá známým je jeho opravdu netradiční střecha z roku 1880. Na ní je totiž vyobrazen erb Chorvatska, Dalmácie a Slavonie, na druhé straně pak erb Záhřebu.



Jinak na gotickém portálu jsou vyřezávané postavy v 15 výklencích, které pocházejí ze 14. století, což spolu ale neuvidíme, protože byl nejen kostel pro veřejnost uzavřen, ale i jeho bezprostřední okolí.



  • NÁRODNÍ DIVADLO

Národní divadlo, jehož počátek se datuje do roku 1895, je na náměstí maršála Tita. Zhlédnout zde můžete baletní, operní či činoherní představení, ale i při procházce města podívat se "jen" na tuto budovu má něco do sebe!



  • KAMENITA VRATA

Kamenita vrata (Kamenné brány) jsou jednou z hlavních záhřebských památek a najdete je v Horním Městě, kde jsou součástí starých městských hradeb. Právě tyto hradby stály kdysi kolem starého města. Púvod této brány se datuje do 13. století.



Váže se k nim legenda, resp. příběh. V roce 1731 postihl město obrovský požár, který jej téměř celé zničil - spálil všechny domy do základů. V té době Kamenná brána vystavovala obraz Matky Boží, který zůstal jako zázrakem požárem nepoškozen. Na památku této události postavili vděční občané v oblouku staré Kamenné brány kapli. V této kapli je dodnes obraz Matky Boží a je největší záhřebskou svatyní. Přicházejí sem věřící, posedí v pár lavicích, zapálí svíčku, pomodlí se u obrazu...krásné vidět na vlastní oči!



  • TRŽNICE DOLAC

Jedná se asi vůbec o nejvyhlášenější tržnici tohoto města kde se každý den od 6:30 do 15:00 sjedou stovky farmářů ze širokého okolí Záhřebu, aby prodali své produkty.


Trh je na náměstí Dolac, které spojuje Donji a Gornji Grad (Horní a Dolní město).


Místní trhy nejsou tak načančané, jako ty naše, ale pestrostí své nabídky, nádherným a voňavým ovocem a zeleninou a hlavně neuvěřitelnými cenami, které jsou podstatně nižší než v supermarketech, ty naše trhy strčí do kapsy! Najdete zde jak ovoce a zeleninu všech druhů, tak i domácí med a různé pomazánky marmelády… prostě úplně všechno, na co máte chuť


  • GORNJI GRAD

Nádherný starý hrad, který vás čeká vyjedete-li/vyjdete-li trasu místní lanovky... Nádhera, radost pohledět!



  • TRG KRALJA TOMISLAVA

Velké náměstí před hlavním nádražím, jemuž dominuje fontána, socha krále Tomislava a neoklasicisitní Pavilon umění, je dalším z hlavních center Záhřebu. Náměstí navíc volně pokračuje ve dva stejně široké parky, které vytvářejí dlouhou širokou linii zeleně od nádraží směrem k centru. Mě tu zastihla naprostá změna počasí - z tropického dne silná bouřka, což barvy náměstí i květin ještě víc zintenzivnilo.



  • MAKSIMIR

To, čím je Záhřeb nejvíce známý, jsou jeho nádherné parky, které jsou propojené v zelenou podkovu, která se městem line jako svěží zelený had. Tím nejznámějším je současně nejstarší park v Chorvatsku Maksimir.


Je to park hodně připomíná tradiční anglické zahrady a v jeho jižní části je nádherná ZOO, které neocení jenom děti, ale i my dospěláci.



  • ZOO MAKSIMIR

Měla jsem na výběr - buď stihnu hřbitov nebo ZOO, víc už nešlo. I když víte, že hřbitovy miluju, víc mě tentokrát lákal stín parku a vidět, co slovo ZOO pro Chorvaty znamená. Čekala jsem mini ZOO farmářského stylu., ale opak byl pravdou! Nádherný park po přechodu přes můstek nad řekou otevře vstup (30 místních lišek za dospěláka) do nádherné zelené kvetoucí oázy, kde se neprohání jen oslíci a slepice, ale opravdu exotická zvěř. Najdete zde hnědého medvěda, tygra, lva, zebry, žirafy, plameňáky, lachtana, …a spoustu dalšího! Vstupné okolo stovky za to opravdu stojí a před odletem domů je to skvělé místo na dobití baterek.



  • ZELENÁ PODKOVA, BOTANICKÁ ZAHRADA

Zelenou podkovu tvoří komplex na sebe navazujících parků uprostřed centra záhřebské metropole. To, co je úplně nejlepší, je fakt, že na ni navazuje botanická zahrada, do které je vstup zdarma.


Botanická zahrada vznikla v roce 1889 díky profesorovi Antunovi Heinzovi a je možné si zde prohlédnout na 10 000 rostlinných druhů, včetně tropických především z Asie.



  • MUZEUM NEPOVEDENÝCH (PŘERUŠENÝCH) VZTAHŮ

Jo, i takovou perlu najdete v Záhřebu! Muzeum přerušených vztahů vzešlo z putovní výstavy s konceptem vzpamatovat se z neúspěšných vazeb a jejich ruin. Toto místo dává každému příležitost překonat emocionální zhroucení opravdu kreativním způsobem: darem do sbírky muzea.



  • HŘBITOV MIROGOJ

Hlavní záhřebský hřbitov, který je tvořen čtyřmi částmi – katolickou, židovskou, pravoslavnou a protestantskou a mezi jehoži alejemi a zdmi porostlými břečťanem odpočívají významní chorvatští spisovatelé i válečný prezident Tudman, jsem NESTIHLA.



ROZPOČET na osobu:


  • letenky Bratislava - Záhřeb - Bratislavaň: 15,98 EUR = 399 Kč

  • 2x ubytování: 1 169 Kč

  • doprava (FlixBus Záhřeb - Rijeka - Záhřeb): 698 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 1 000 Kč


Celkem za 3 dny/2 noci ZÁHŘEB a na skok MOŘE: 3 266 Kč na osobu.




ZÁVĚREM


Záhřeb byl původně vtip. Výzva, sázka, nevím jak to popsat. Když jsem na vás na facebooku 28.5. obrátila jen tak z hecu s tím, zda mezi vámi není nějaký zájemce o sponzoring mých cest za kačku (protože mi došla skoro 400 eurová faktura na další dva roky tohoto webu), říkala jsem si, že touto výzvou hlavně pochopíte, že je tento blog opravdu jen radostí, ne bussinesem, který by mi cokoli přinesl. Myslím teď finance, ne radost, té mi nosí až až! Byla to prostě jen vysvětlivka toho, na co se mi poslední dobou množilo million dotazů - toho, že opravdu pracuji a to, že se v životě jen tak "poflakuju" na cestách je výsledkem 40 let práce, šetření a držkopádů, které mě vždy donutily zvednout hubu z hlíny a snažit se ji dostat co nejvýše, nejlépe do oblak. A že za každým postem, ale hlavně cestopisem zde na tomto webu, jsou desítky hodin práce (jen tento kraťounký dvoudenní cestopis jsem si stopla a je to 32 hodin) a dělám to opravdu jen tak - protože mě to těší a protože mě těší, že vás to těší a hlavně - INSPIRUJE.


Jenže místo osvěty jste mi opravdu začali posílat peníze! V dnešní šílené době, kdy počítáme potřebné rohlíky do nákupních košů, kdy třikrát otočíme každou korunu, než ji někam investujeme, kdy si raději koupíme secco v akci v Lidlu než dobrou skleničku Moravského vína! Vy jste mě neskutečně zaskočili! Prostě naprosto nečekaná spontánní vlna solidarity a podpory, na kterou do smrti nezapomenu. Dva dny mi od vás chodily různé částky s nejrůznějšími vzkazy, které mě rozesmály nebo dojaly, ale hlavně všechny zahřály u srdce. A víte proč? Nešlo vůbec o peníze a pocit nabití "koláčů bez práce". Bylo to tím, že jste mi tou emotivně nejsurovější formou dali najevo, že to, co dělám, má smysl a cenu.


Strašně bych si přála, aby moje neskutečné štěstí se mnou mohli sdílet všichni ti, co mě nejvíc podporovali a věřili, že to má smysl někdy víc než já. Přesně v ten moment, kdy jste mi takto dali pocejtit důležitost CESTUJI ZA KAČKU, přesně v tu chvíli jsem myslela na každého z nich - viděla jsem jejich tváře plné radosti, stejného štěstí jako cítím já a na rtech jedinou větu "Já ti to říkal!". Vzpomínám na ně a vím, že teď někde drží sklenku luxusního Prosecca v ruce a připíjí si na tu skvělou ZA KAČKU bandu, kterou kolem sebe mám.



Strašně bych stejný pocit naplnění a uspokojení přála zažít vám všem, ale to nedokážu. Takže alespoň slib - až se mi jednou podaří procestovat někam ZA VODU, tak vám na ty vaše účty všechny příspěvky vrátím. Ne proto, že byste to potřebovali, ale proto, abyste si zažili ten pocit, který jsem díky vám zažívala já! Nečekanou radost.


Takže já jsem s naprostým klidem zaplatila další 2 roky tenhle web - doménu a veškerý obsah, který tu tvořím a doufám, že pro vás bude stejnou inspirací, jakou jste vy pro mě..


Jo a protože jste mi poslali o pár kaček navíc a já avizovala, že vše navíc bude na BORA BORA za KAČKU, tak ... Záhřeb :) Přesně na něj zbylo a byla to pro mě Polynesie jaksepatří!


Nevěšte ale hlavu, jsem si stoprocentně jistá, že i když BORA BORA je jen pozlátko a ve skutečnosti mám v hlavě milion zajímavějších cílů (třeba Galapágy, transsibiřskou magistrálu nebo to moje Grónsko), jednou tam spolu ZA KAČKU stejně vyrazíme! Stejně jako loni k ceduli obratníku Raka na Západní Sahaře. Protože proč ne?! Protože neexistuje nic nemožného. Dokud jsme, dokud dýcháme. Každopádně už teď vám řeknu jednu věc - až jednou budu ležet u soukromého bazénku na Bora Bora a srkat nějakou míchačku, nikdy ten pocit štěstí nepřebije ten, který jsem zažila v tomto záhřebském tripu s plechovkou secca z Lidlu OD VÁS.


Jo a děkuji i vám všem, kteří jste si koupili mojí knížku. Ne proto, že se v ní dočtete něco navíc, co zde na webu není zadara. Koupili jste si ji proto, abyste mi udělali radost. Posílali jste mi snad stovky fotek, kde ji držíte a kam jsem se s vámi podívala! Každá taková fotka je pro mě DAR. Ale to vy víte, že jo?



1 833 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page