top of page
Vyhledat

ANDALUSIE a GIBRALTAR za KAČKU



Nekonečné pláže vyhlášené kitesurfingové lokality v Tarifě, atmosférou tepající Malaga, koloniální barevná Granada, pohádková Nerja s balkonem Evropy a nad očekávání krásný a po všech směrech zajímavý Gibraltar, kde jako na jediném místě celé Evropy žije jediný volně žijící druh opic a kde se vám před očima silnice jedním spadnutím závor změní na letiště. Je to prostě boží konec světa s majákem a mešitou a hlavně jste na britském území ze Španělska jediným krokem. Prostě BOŽÍ Andalusie.



TERMÍN:‌


listopad 2021 ‌



PROČ‌ MALAGA a GIBRALTAR?‌ ‌


Protože wizz prodával letenky po Evropě za 4,5 € a protože Malaga nabízí zajímavou cestu s mnoha TOP cíli na každou světovou stranu. Třeba Gibraltar, který jsem ještě neviděla!


LETENKY‌ ‌DO MALAGY

Nakupovala jsem u Wizzair v jejich super akci “za 4,5 € po Evropě” cca 2 měsíce před cestou. Odlet z Vídně a návrat tamtéž.



COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌


Španělsko je v tuto dobu jedna z posledních jižních zemí, kde se ještě v tuto dobu nějak rozumně i pro nás - nehrdiny bez očkování - dostat. A nejen dostat, také se ze země vrátit a v lokalitě příletu se pohybovat, jíst, pít a bydlet bez omezení.


Před odletem je povinná registrace před vstupem do země (Španělska) a získání QR kódu. Adresa zde: https://www.spth.gob.es/.

Jedná se o pětikrokový dotazník, který můžete dokončit až 48 hodin před hodinou vašeho letu do země (dřív vás to nepustí, takže je zbytečné se do toho pouštět dřív). Ve formuláři vyplňujete vaše identifikační údaje (jméno, datum narození, cestovní doklad, adresu bydliště), dále informace o letu (letecká společnost, číslo letu, číslo sedadla), zemi, odkud letíte, místo příletu včetně adresy vašeho pobytu. Pokud také plánujete kempovat, vyplňte jakoukoliv adresu ubytování z bookingu - toto nekontroluje nikdo, stejně jako číslo vašeho sedadla. Dále je stránka formuláře zaměřená na Covid a vaši “bezinfekčnost”. Po odeslání posledních dat dorazí na váš e-mail QR kód (pozor - padá někdy do hromadné pošty!!). QR kód nemusíte tisknout, stačí jej mít v mobilu.

Zmíněný QR kód musíte ukázat ve Vídni před nástupem na palubu letadla, dále pak po příletu do země. Pak už nikde.


Další povinnosti před cestou je negativní PCR test max 72 hodin starý/ antigenní test 48 starý. Ten po nás na letišti nikdo nepožadoval. Zpět do Vídně test potřeba není - tranzitujete. Nikdo ho ani nechtěl. Po návratu je potřeba udělat si doma test do 5 dnů.


Samozřejmostí jsou respirátory ve Vídni a v ČR, ve Španělsku postačí rouška. Nosí ji tam podstatně zodpovědněji než my.

Po návratu do Vídně pro občany ČR pokračuje naprostá pohoda jazz, stačí jen nastoupeným vojákům ukázat český pas, zmínit přímý tranzit do ČR a jste v příletové hale.




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ


Přímo naproti budově letiště je zastávka příměstské železnice linky C1, která je nejrychlejší dopravou do centra Malagy nebo přilehlých letovisek. Vlaky jezdí jednou za 20 minut, přičemž cesta do centra Malagy zabere 10 minut. Cena jízdenky je 2,3 €, koupíte-li si zpáteční, tak 4,1 € i s dobíjecí kartičkou. Automat na jízdenky je přímo před vstupem k vlaku.


My jsme jeden den absolvovali Malagu bez auta a na zbytek tripu půjčili vůz na letišti.




DOPRAVA VE ŠPANĚLSKU


Většina autopůjčoven má stánek přímo na letišti, kde vyřídíte platbu a dostanete pokyny k vyzvednutí auta. Všechny autopůjčovny mají svůj vozový park v budově proti letištní hale. Zde si jednoduše najdete na ceduli ve výtahu svoji autopůjčovnu a svezete se do patřičného poschodí. Zde v další kanceláři předložíte doklad a dostanete klíče od vašeho vozu.


Půjčovali jsme u OK mobility, vše proběhlo hladce, včetně odblokování 100 € depozitu po předání vozu.

Náklady na “auto” zahrnovaly tři položky:


1/ samotné půjčení auta (nutný platný řidičák osoby, která je majitelem kreditní karty, pas, kreditní karta): 1 523 Kč

2/ pojistka sjednaná na místě: 2112 Kč

3/ benzín: 1 300 Kč (cena benzínu: 1,4 €/l, najeto 700 km, spotřeba 5l)

4/ placené úseky: 0 Kč (naše trasa se dala s vyhnutím placených úseků zcela bez poplatků)


Celkem 4 935 Kč za 3 osoby, tedy 1 645 Kč/osoba.




UBYTOVÁNÍ:

- po kliknutí na město - odkaz na ubytování

  • MALAGA - super stylový hostel v naprostém centru města. Smíšený pokoj, super sociální zázemí, kuchyň, jídelna terasa a nepřetržitá recepce. Taky wifi, fén., sklenice na víno. Uzamykatelné skříňky na pokoji. Prostě super ubytko na jednu noc v centru.



  • TARIFA - naprosto dokonale umístěný apartmán, velikost ideálně pro 2 - 3 osoby. Přízemní narosto nově zrekonstruovaný byt se vším, co potřebujete. Dokonce pračka! Na pláž 50 metrů, takže usínáte u zvuku oceánu. Skvělej hostitel k tomu. Až se do Tarify vrátím, bydlím rozhodně zde.



  • LA LINEA (GIBRALTAR) - hotel v centru města, asi 15 minut chůze od hraničního přechodu k Gibraltaru. V okolí restaurace a všechno, co potřebujete. parkování přímo v domě, což je pro řidiče mé úrovně další lekce asertivity a překonaný osobní mantinel :D Pokoj v poměru cena a výkon naprosto super.

  • GRANADA v historickém centru - levný hotel se snídaní - poměr cena/výkon 1A

  • NERJA - nádherné ubytko přímo u pláže, malý čistý bazén, balkon, na pláži za 4 minuty chůze a bezplatné parkování před domem. V okolí restaurace a obchody, taky autopůjčovna přes silnici, v pokoji kuchyň a vše, co potřebujete.





JÍDLO VE ŠPANĚLSKU


Tuto kapitolu není od předchozích španělských cestopisů ani v nejmenším potřeba aktualizovat. Vše platí naprosto stejně.Tedy tapas, paella, sangria, cava.


Tapas je STYL, ne druh konkrétního jídla. Jedná se o malé zobky, kterých vám donesou na talíři různé množství. Jedná se o kombinaci jak teplé, tak i studené kuchyně. Vše v různých mističkách na jednom talíři. Například krevety nebo jiné mořské plody, jamón - vyhlášená španělská sušená šunka, klobásky, kuřecí nebo jiné maso, různé druhy sýrů, bagetky, brambory nebo lokální zelenina. Cena tapas je různá, někde ho dostanete dokonce zdarma v menším množství i k vínu (oříšky, olivy, bagetka, sýr..). Jinak v průměru 7 - 12 € porce, které se přejíte.




Mořské plody jsou u moře nejlepší. My jsme dali mušle s rajčatovou omáčkou a byla to naprostá senzace!



Paella s mořskými plody je naprostá nezbytnost. Cena okolo 10 - 12 € za porci, které se přejíte, ale pro dva je jí málo!


Sangria vyjde na 7 - 10 € džbánek (litr), nebo okolo 3 € sklenice. V sámošce koupíte 1,5 l sangrie za 1,85 € a není špatná.


Víno bílé i červené v obchoďáku za 1,1 - 1,5 € no a konečně to nejlepší zde - Cava - v supermarketu za 1,85 € (ve večerce v centru i za 10 €). Cava je obdoba Bohemky/Prosecca. Výborné místní šumivé víno, které koupíte jak ve variantě Demi, tak i Brut.




ITINERÁŘ:


MALAGA


Muzeum Pablo Picassa


Malaga Cathedral


Alcazaba de Málaga


MIJAS


TARIFA



MYS TARIFA (PUNTA DE TARIFA)


GIBRALTAR (LA LINEA)





Kromě zmíněných opic a silnice, která se změní na letištní ranvej, také místní nádherné botanické zahrady, kam je vstup zcela zdarma, je nejhezčím zážitkem EUROPA POINT. Maják na konci Gibraltaru. Nádherné místo! Nádherný konec světa! Místo, které rozhodně musíte vidět.



GRANADA






NERJA





ROZPOČET:

  • letenka Vídeň - Malaga - Vídeň: 250 Kč

  • ubytování osoba: 1 800 Kč

  • doprava: půjčení auta, benzín, parkování a osoba: 1 645 Kč

  • jídlo, pití, vstupy (Alhambra), ostatní: 2 000 Kč

Celkem 5 nocí s půjčením auta pro 1 osobu: 5 695 Kč.




ZÁVĚREM?


Tahle cesta Andalusií byla kombinací míst, které jsem viděla před rokem (Mijas a Tarifa) a míst zcela nových. Je zvláštní a svým způsobem hezký porovnávat stejné místo v různém čase, v různém počasí, jako třeba loni slunečné a letos deštivé a zatažené Mijas. Vzpomínat na detaily, která tam člověk zažil před rokem a vědět, že příště bude vzpomínat na PRÁVĚ TEĎ. Na přátele po svém boku, na hromadu vína a srandy po cestě, na všechny zdánlivé jobovky, které se vždy nějak vyřeší, ale taky třeba na boží jízdu Fiatem 500 s prosklenou střechou, kterej nám málem za jízdy shořel díky nabíjení telefonu pod rukama.



Z míst, které jsme viděli, bych ani jedno nevyškrtla.

Malaga mě překvapila svátkem, který do ulic přinesl nevídanou podívanou. Taky noc v hostelu byla zážitek! Granada je jedním slovem kouzelná a jsem ráda, že jsme si ve vypjaté chvilce poradili i s absencí pasu a do Alhambry se podívali. Gibraltar byl jedno velké wau a určitě jsem tam nebyla naposledy - dlužím si výstup na vrchol skály! Nerja byla nejen nádherné městečko, které si naopak pár let zpět pamatuju jako smutné, depresivní a uplakané. Nyní zářila ve všech svých barvách a pláž, která je přímo pod Balkonem Evropy mi na chvilku připomínala divoké a krásné portugalské pobřeží.


Nejkrásnějším místem celého tripu zůstává Tarifa. Na tohle místo mám tolik nádherných vzpomínek, že i kdyby nás tam nyní zastihl tajfun, cyklon a tornádo dohromady, furt to bude srdcovka na první příčce. Nyní okořeněná prohlídkou malebného města, na které jsem minule pro ty nádherné pláže a svět kitesurfingu na nich neměla ani čas, ani myšlenky. Výborná večeře a pár sklenic vína v místní restauraci kousek od kostela - to bude místo, kde si i příště skleničku se vzpomínkou na TEĎ dám. Stejně tak si vzpomenu na procházku v dešti a větru podél pobřeží, na šťastné psy číhající na své majitele na břehu a hlavně na pohled do sebe sama. Na svůj restart a víc než kdy dřív uvědomnění si, že ať se nám v životě sebevíc nedaří, jak nejde o život, jde o hovno.



2 068 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page