top of page
Vyhledat

CHORVATSKO FLIXBUSEM za KAČKU

Aktualizováno: 25. 12. 2022


CHORVATSKO, nenáviděné i milované, terč posměšků i zdánlivě nepochopitelné lásky a asi už vždycky NAŠE moře. Jediné mořské místo na světě, kde čeština válcuje světový jazyk na plné čáře a kde se vám po řízcích fakt nestejská, protože ten poslední dojídáte den před návratem domů.


Taky dostupné moře pro všechny s tyrkysovou hladinou (když víte kam), nádherná historická města našlapaná památkami, přecpané turistické lokality, ale i naprosto opuštěné ostrůvky a místa, která znáte jenom VY, a proto se tam, mnohdy k nepochopení travel guru lidí ve vašem okolí, stále dokola vracíte.

To vše je Chorvatsko..




TERMÍN:‌ ‌

31.6. - 7.7.2022


PROČ‌ CHORVATSKO FLIXBUSEM?‌ ‌


Zničehonic mi vyskočila možnost zase někam vyjet, navíc na celý týden. Jenže sezóna už byla na startu a všechny letenky někam za teplem a ke krásnému čistému moři (čti Řecko, Španělsko, Portugalsko..), stály neskutečný balík!


Moje milovaná Malaga, která se kdykoliv dva roky zpátky dala koupit za pětistovku tam i zpět, Faro, Porto, Lisabon nebo jakýkoliv Řecko…všechna tato místa stála v mém, tedy prvním prázdninovém týdnu, okolo 100 € v jednom směru. Minimálně.


....jako dát jenom za letenku přes 5000 Kč je masakr, ale po rozkliknutí bookingu a zjištění, na kolik by mě pak v těchto destinacích vyšlo na poslední chvíli ubytování, to byla definitivní dorážka.


Už jsem si myslela, že půjdu cestou loňskou, tedy zájezdem s cestovní kanceláří, ale pak jsem dostala nápad! Co takhle udělat opravdu punk jízdu, vrátit se na stromy a poprvé v životě vyzkoušet to, o čem mnozí z nás hanlivě nebo minimálně ironicky pořád mluvíme a přitom někteří (teď myslím sebe) jsme to vlastně ještě nikdy na vlastní kůži nezažili?!


Co takhle vyrazit první prázdninový víkend k českému moři, tedy do Chorvatska?

Větší punk už je jen singl trip do Pákistánu nebo all inclusive v Mogadišu, jinými slovy - zní to jako velká výzva, a ty mám ze všeho nejradši.

Samozřejmě prvně přemýšlím, že se na tuto cestu vydám autem, protože i levné letenky do Dubrovníku a jiných chorvatských destinací jsou za nehorázné sumy. Jenže pak začnu počítat. Současné ceny benzínu, které jsou u nás strašné, ale za hranicemi nejsou o nic lepší, k tomu mýtné, placené úseky, dálniční známky, na místě placené parkování… No zkrátím to – handrkovat se do Chorvatska autem (čti mým rumunským tankem značky Dacia, která víc jak 110 km/h nejede a když, tak u toho heká jak tenistky na mistráku) při současných nákladech, navíc bez skleničky vína po celou dobu v ruce, protože v EU je člověk prostě suchar…to fakt nedám!

A pak si vzpomenu na svoji oblíbenou zelenou flotilu FlixBus a začnu googlit. Mám štěstí - v mém termínu jsou jízdenky pořád k mání a dokonce za super cenu.

Poskládám si road trip, který bych normálně dala autem, tedy zajímavá města i pláže podél pobřeží, všechno u zelené Flixbus flotily...



No a výsledná cena?


Z Brna až do Trogiru, z Trogiru do Šibeniku, z Šibeniku do Biogradu na Moru, z Biogradu do Zadaru a ze Zadaru zpátky do Brna za 2 300 kaček sakumprásk.


...navíc po celou dobu jízd mohu dobíjet elektronická zařízení, využívat bezplatnou wifi, při nočních přejezdech koukat na film nebo v klidu spát a hlavně - občerstvit se skleničkou vychlazeného vína.. (termotašky probereme později ).


No a jako úplný bonus (a pro mě po dlouhé době velký nezvyk) - mohu si vzít normální sprcháč velikosti 200 ml, protože nejsem limitovaná tekutinami v příručním zavazadle...

...a v tu stejnou chvíli mi dojde, že si sebou můžu vzít nejen hygienicky orientované tekutiny, ale i zásoby vína!

Když CHORVATSKO za KAČKU, tak se vším všudy!



JÍZDENKY‌ ‌DO CHORVATSKA

Celou tuto trasu jsem si naplánovala dle linek Flixbusu, a to z pohodlí domova. Právě odtud jsem si balíček jízdenek nakoupila dopředu, a tudíž za dobrý peníz.


Brno - Trogir: 988 Kč

Trogir - Šibenik: 181 Kč

Šibenik - Biograd na Moru: 128 Kč

Biograd na Moru - Zadar: 75 Kč

Zadar - Brno: 998 Kč


Celkem 2370 Kč.



COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌

Naštěstí má Covid pořád prázdninovou dovolenou, takže cestou do Chorvatska a zpět nemusím vůbec nic řešit. Dokonce ani blikající konec platnosti mojí “bezinfekčnosti” půl roku po prodělání…


DOPRAVA NA MÍSTĚ


Po celou cestu jsem se přepravovala se společností FlixBus, kterou mohu jen a jen doporučit. Ani jediné zpoždění, perfektní přístup, usměvaví řidiči po celé trase. Dokonce mi v Brně přišla informační sms, že nedorazí klasický zelený autobus, ale spoj jiné barvy od smluvního partnera, což mi přišlo nejen fajn, ale i hodně vstřícné, protože bez této sms bych zelenou vyhlížela a ostatní spoje možná i přehlédla.


No a když jsem zrovna neseděla v autobuse, chodila jsem pěšky. Jinými slovy - moje náklady s cestou spojené ve výši 2300 Kč za celý týden byly i konečnými náklady.



UBYTOVÁNÍ


Stejně jako jsem si dopředu koupila dle svého itineráře jízdenky, koupila jsem včas i ubytování. Samozřejmě přes booking. Přiznám se, že právě díky ceně ubytování tento itinerář nakonec vznikl - volila jsem dvě noci tam, kde to bylo levné a naopak třeba v Trogiru jen jednu noc, protože tam je to vše, jen ne za kačku…


Moje ubytování:


  • TROGIR, 1 noc - APARTMAN PADOVAN, 1 noc = 660 Kč osoba

Jedná se o opravdu malé studio přímo v centru města, a to nejen v blízkosti autobusové zastávky, kdy mě autobus vyhodil, ale především v naprosté bezprostřední blízkosti největší památky města, trogirské katedrály.



Celá budova je nádherná historická stavba z naprosto kouzelným schodištěm k apartmánu. Z okna tohoto studia lze vidět zmíněnou katedrálu a schody vedoucí do zvonice. Navíc na střeše tohoto domu je k dispozici terasa, odkud je vidět do všech světových stran a celé město zde máte jak na dlani


I na ploše 20 metrů byla minikuchyňka s lednicí, rychlovarnou konvicí, vařičem a nádobím. V koupelně také nic nechybělo - ručníky, fén, kosmetické potřeby jako sprchový gel šampon a kondicionér dokonce pěna na holení a jednorázové holítka.


Samozřejmě bezplatná wi-fi, dokonalý úklid a při ubytování jsem jako pozornost dostala talíř vychlazených broskví a místní čokolády. Jinými slovy – za ty peníze uprostřed sezóny - naprostá paráda!



  • ŠIBENIK, 2 noci - MICRO ROOMS, 2 noci = 750 Kč osoba

Další město Šibenik další ubytování tak si pojďme to drahé Chorvatsko představit i zde…

Malý pokoj s naprosto vystihujícím názvem MICRO ROOMS je i při své velikosti vybaven soukromou koupelnou, ručníky, fénem, toaletními potřebami - sprcháč, klimatizací, a místo slíbené lednice a rychlovarné konvice je zde rovnou celá kuchyň! Sice je opravdu minimalistická, ale plně dostačující proto, aby si zde člověk uvařil velkolepý oběd ze slávek a na večeři luxusní steak z tuňáka! Nádobí, nože, pánve, otvírák na víno a dokonce i jar, který mnohde v podobných kuchyňkách chybí.


Navíc ta vyhlídka na město - to je naprostá senzace. V absolutním historickém jádru, všude kolem mě balkóny a nádherné zelené okenice, na které se všechny dívám z nejvyššího, tedy čtvrtého patra. To je současně jediná svízel v tomto ubytku – čtvrté patro bez výtahu s extra úzkým schodištěm. Mně to neva, naopak to potřebují, ale rodinka s kočárkem by zde měla fakt problém.

Jinak ta boží vyhlídka je jak s pokoje, tak i z koupelny! No a cena za toto ubytování?


Přes booking 375 Kč na osobu a noc.


Přestože byl check in naprosto bezkontaktní (pokyny ve zprávě a klíče v zabezpečené schránce), hostitel neustále přes Booking zprávy na telefonu a poradí třeba i s tím, jak se dostat autobusem na 10 km vzdálenou vyhlášenou pláž…



  • ZADAR - APARTMENTS MARUNA SELF CHCEK IN, 2 noci = 1300 Kč osoba

Zde jsem volila klimatizované studio kousek od centra města s kompletní výbavou. Velikost 30 metrů byla oproti předchozím ubytováním neuvěřitelně velkorysá, soukromá koupelna s fénem, soukromý vchod. Taky žehlička, ručníky, toaletní potřeby. No a hlavně terasa a kuchyň s lednicí a vším, co k vaření potřebujete

Přestože byl apartmán obrovský a na první pohled rozhodně nejhezčí, právě vzdálenost do historického centra města zhruba 30 minut chůze byla tím, díky čemuž dávám tomuto apartmánu třetí místo ze tří zažitých ubytování. Pokud člověk nejede autem a nemusí řešit parkování, je opravdu nejlepší bydlet přímo v centru dění, a to mi zde chybělo.



JÍDLO V CHORVATSKU


Jelikož jsem tentokrát jela opravdické Chorvatsko za kačku a současně "Chorvatsko počesku", rozhodla jsem se dle vyprávění starší generaeí na tuto cestu vybavit stylově i jídlem z domu. Takhle jsem naposledy jela téměř tři roky zpátky na Island, kde jsem věděla, že bez instantních polívek to za kačku fakt nebude…


Nyní mi díky dopravě FlixBusem a né letecky s omezením tekutin a velikosti zavazadla, nechyběly v batohu škvarky, řízky, fitness chleba, dokonce ani poctivé moravské víno. Samozřejmostí byly zmíněné čínské polévky a instantní těstoviny Vitana, díky kterým si v každém studiu s minikuchyní uvaříte svíčkovou nebo kuře na paprice za 10 minut.


Na jídle v restauraci jsem za celou dobu pobytu nebyla tentokrát ani jednou, za to jsem si dopřála návštěvu rybího trhu. Zde jsem si koupila jak kilo slávek na luxusní 3 obědy, tak i porci tuňáka, ze které by se najedl kůň (dvě jídla).



Samozřejmostí kapitoly jídlo bylo ovoce na místním trhu a doplnění nezbytných zásob v místních supermarketech.


Ceny bych řekla ve větším supermarketu v průměru stejné jako u nás. Něco dražší, něco levnější. Obecně bych ale řekla, že zdejší potraviny jsou kvalitnější než ty naše.


Za celý týden jsem zde za jídlo a pití neutratila, samozřejmě při vlastních zásobách, které do tohoto rozpočtu nepočítám, více než 1000 Kč.




ITINERÁŘ:


DEN 1, ČTVRTEK 30.6. - BRNO - TROGIR

DEN 2, PÁTEK 1.7. - TROGIR



  • KATEDRÁLA SV. VAVŘINCE


  • PEVNOST SVATÉHO MARKA


  • PALÁC CIPIKO


  • BENEDIKTINSKÝ KLÁŠTER


  • PEVNOST KAMERLENGO


  • MĚSTSKÁ LODŽIE S HODINOVOU VĚŽÍ


  • PROMENÁDA



  • PLÁŽ OKRUG



DEN 3, SOBOTA 2.7. - TROGIR - ŠIBENIK




DEN 4, NEDĚLE 3.7. - ŠIBENIK


ŠIBENIK



  • KATEDRÁLA SVATÉHO JAKUBA


  • PEVNOST SVATÉHO MICHALA, PEVNOST SVATÉHO MIKULÁŠE A HŘBITOV SVATÉ ANNY


  • RESTAURACE PELEGRINI


  • BANJ BEACH


  • AKVÁRIUM ŠIBENIK


  • RYBÍ TRH ŠIBENIK


  • MEZINÁRODNÍ FESTIVAL V ŠIBENIKU



DEN 5, PONDĚLÍ 4.7. - ŠIBENIK - BIOGRAD NA MORU - ZADAR



BIOGRAD NA MORU



  • PLÁŽ DRAŽICA



DEN 6, ÚTERÝ 5.7. - ZADAR


ZADAR

  • MOŘSKÉ VARHANY


  • POZDRAV SLUNCI


  • FORUM ROMANUM


  • KOSTEL SVATÉHO DONÁTA


  • KOSTEL SV. ŠIMONA

  • KATEDRÁLA SV. ANASTÁZIE

  • NÁRODNÍ TRG


  • FRANTIŠKÁNSKÝ KLÁŠTER

  • MOŘSKÁ BRÁNA

  • PEVNINSKÁ BRÁNA

  • ZADARSKÁ PROMENÁDA


  • TRŽNICE V ZADARU


  • PLÁŽ KOLOVARE



DEN 7, STŘEDA 6.7. - ZADAR - BRNO




ROZPOČET na osobu:


  • jízdenky: 2 370 Kč

  • 5x ubytování: 2 710 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 1 500 Kč


Celkem za 7 dní/5 nocí v CHORVATSKU: 6 580 Kč na osobu.




ZÁVĚREM


Mám za sebou Trogir, Šibenik, Biograd na Moru a Zadar na startu hlavní turistické sezóny a v nejvíc Čechy exponovaném termínu. Vše od výjezdu z Brna FlixBusem.


Kromě Biogradu ( = koupaliště se slanou vodou s hlavou na hlavě, cirkus, který fakt nechcete zažít) všechno nádherná historická města, která je třeba zažít. O tom žádná. Pláže a moře hodně pokulhávají za tím, co si pod slovem pláž a krásné moře představuji a znám, nicméně i tak chápu, proč je právě dostupnost této destinace důvodem jednoho a půl milionu Čechů zabalit řízky a vyrazit na cestu právě sem..


V dnešní době - s inflací, cenami benzínu i elektřiny, šílenou cenou másla (věděli jste, že upéct kuře jde dozlatova i na Heře, která stojí polovinu?!) a třeba třemi dětmi, které si moře tady i v Karibiku užijí naprosto stejně, protože v těch šílených botech do vody z Decathlonu prostě ťapkáte vedle nich a jim tohle ke štěstí zatím opravdu stačí ..jo, taky zmrzlina za 12 lišek třikrát denně a nějaká ta cetka u kolotočářů u každé pláže, to je jasný!, ale tady jim ho prostě dopřát můžete - jo, já myslím že super! Vzpomínám na svoje dětství, na koupák v Čakovicích se svátečním párkem a hořčicí, zapatlanou pusou od cukrové vaty vedle táty a sny o tom, jaké to bude jednou u moře...

I ty blbý Čakovice, dvě hodiny v úmorném vedru pěšky jak za trest tam a totéž zpět, neměly chybu! To byl KARIBIK za KAČKU, o kterém se mi dnes u tyrkysových oceánů už jen zdá…


A proč tedy Chorvatsko někomu hanit?! I mně zde řízky a škvarky při pohledu na ceníky v restauracích chutnaly jako nikdy! Tolik krásných památek a měst za 4 dny... boží! Víno levnější jak doma. A taky jsem se tu naučila vařit luxusní ZA KAČKU slávky a ještě víc jsem si uvědomila, jak je hezký být k druhým shovívavý a snažit se vše, co můžu jednoduše šmahem odsoudit, prvně na vlastní kůži zažít a pak teprve hodnotit..


A moje čistě subjektivní hodnocení?


CHORVATSKO za KAČKU fakt jde! Je krásný, v řadě věcech jedinečný a to, jak si ho užijete, záleží jen na nastavení ve vaší hlavě. Nejvíc mě zde dojímáte vy, rodiče těch malejch capartů, co se jim tu snažíte udělat nezapomenuté vzpomínky na celý zivot. Děláte to skvěle! Sice mi dupete po ručníku, děcka mi ječí u hlavy a já už z té češtiny na břehu moře šedivím...ale když na vás hledím, říkám si jedno: Jste vážně skvělí! Vono vzít dnes rodinku k moři, tam se jí v těchto vedrech, cenách a vůbec nejisté době věnovat - učit je plavat, potápět se, chodit ve vodě s kamínky i bez bot a být občas potichu (to vám zatím teda moc nejde) - to není dovolená, kterou si za rok dřiny v práci zasloužíte. To je ukázka toho, jak jste fajn radičové a že bysme se měli všichni občas vrátit na stromy a nesmýšlet tak světácky (čti "blbý Chorvatsko") a prostě před vámi smeknout.


A vy ostatní - Polynésii zde opravdu nečekejte, to fakt ne, ale krásná historická města, moře (prostě slanou vodu různé kvality, která v horkých dnech prostě přijde vhod) a super rybí trhy, které z vás udělají Michelinské kuchaře za kačku - to rozhodně ano!





2 998 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page