top of page
Vyhledat

EGADSKÉ OSTROVY - FAVIGNANA a LEVANZO za KAČKU

Aktualizováno: 25. 12. 2022





Egadské ostrovy (Isole Egadi) jsou pro hodně návštěvníků krásné Sicílie stále dosud neznámé souostroví, které přitom leží jen pár desítek minut (konkrétně 35) trajektem (za 12 €) od Trapani. Obydlené Egadi jsou tři, a to Favignana, Levanzo a Marittimo, přičemž každý z nich znamená útěk z rozpálené tepající Sicílie do soukromého ráje s průzračnou vodou, ospalou ostrovní atmosférou, krásnými vesničkami a spoustou malinkých skrytých pláží s minimem turistů.



Celková rozloha Egadských ostrovů je 37,45 km2, přičemž největší z nich - Favignana - má 20 km2. Hlavním zdrojem obživy je na všech ostrovech rybolov, který se zaměřuje zejména na hojně se zde vyskytujícího tuňáka. Všechny tři ostrovy jsou typické nádhernou středomořskou přírodou, opravdu teplým podnebím a díky nízké populaci obyvatel je toto souostroví především místem klidu. Jinými slovy - ideální místo pro všechny milovníky prázdných pláží a nedotknuté přírody.


Egadské ostrovy jsou největší chráněnou mořskou oblastí v Evropě, kde velké oblasti ponořeného tropického lesa poskytují cenný biotop pro reprodukci mnoha ohrožených druhů ryb, ptáků a hlavně mořských želv kareta.




TERMÍN:‌ ‌

21. - 24.4.2022


PROČ‌ SICÍLIE a EGADSKÉ OSTROVY?‌ ‌


Protože když jsem byla na Sicílii loni a navázala na ni ostrovy Liparskými, uvědomila jsem si, co vše příletová destinace "Sicílie" nabízí. Nejen ostrov samotný, mafiánskou kolébku, kde skvělé jídlo, skvělé pláže a nádherná města plná úžasných památek stojí i za opakovanou návštěvu, ale hlavně okolní ostrůvky, kterých je kolem Sicílie tolik! Na sever zmíněných sedm ostrovů Liparských, z nichž jsem viděla a zažila loni hned šest. Jižně od Sicílie Pantelleria nebo ještě jižněji díky migrantům nechvalně známá Lampedusa, která je však dle dostupných zdrojů ostrovní perlou. No a na východ a vlastně nejblíže sicilské pevnině - právě Egadské ostrovy!


Tehdy jsem si uvědomila, že Sicílie s levnými letenkami za 500 kaček tam a zpět je celá řada ostrovních možností a přitom současně dost neprofláklých lokalit.

No a když jsem letos po návratu z měsíčního kapverdského putování hned první den hledala, kam za pár kaček vyrazit a vyskočilo na mě “pětistovkové” Trapani, nebylo nad čím váhat.


Letenky za kačku, odlet z Bratislavy a termín prodlouženého víkendu (čt - ne) - to je prostě jasné znamení!



LETENKY‌ ‌NA SICÍLII

Letenku ‌do‌ Trapani jsem kupovala ‌u‌ ‌‌Ryanair,‌ ‌a ‌to‌ ‌s‌ ‌odletem‌ ‌v‌e čtvrtek v 7 ráno z Bratislavy a návratem v neděli ve 22:45 hodin večer taktéž do Bratislavy. Prodloužený víkend, přitom maximum času v příletové lokalitě. Cena zpáteční letenky zmíněných (celkem) 20 €.

Letadlo je v obou směrech po strop plné, z čehož je jasné, že v Trapani slyšíte slovenštinu i češtinu po celou dobu na každém kroku. Ne už ale na Egadských ostrovech, tam je to spíš rarita…




COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌

Na cestu do Itálie z ČR je nutno splnit dvě podmínky: EU Certifikát (v digitální či papírové podobě - po ukončeném cyklu očkování či o uzdravení z Covid19 nebo o negativním výsledku testu - antigenní 48h nebo PCR 72h) + PLF formulář. Odkaz k registraci a získání QR kódu je zde: https://app.euplf.eu/#/


Od 1.5. by mělo být celkově zrušeno používání EU certifikátů..


Roušky se na Sicílii nosí v MHD (trajekty - vyžadují respirátory, roušky při nástupu nestačí), v obchodech, v památkách a v uzavřených prostorách, na Egadských ostrovech už pak nikde..


Covid certifikát po mě nikdo ani na jednom letišti nebo kdekoli jinde na Sicílii nechtěl.




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ TRAPANI


Letiště Trapani leží cca 20 km od města Trapani a je opravdu malé! Najdete zde jeden krásně přehledný terminál, který má pouze přízemní podlaží a je otevřený vždy 2,5 hodiny před prvním ranním odletem a zavírá se 2 hodiny po posledním příletu. Wifi na hodinu a půl je na letišti zdarma.



Přímo před letištěm jsou zastávky několika autobusových společností, které nelze minout - jsou hned u východu/vchodu.


Na Egadské ostrovy se dostanete trajektem buď z Trapani nebo z přístavu Marsala a do obou měst se dostanete autobusy přímo od letiště v Trapani.


  • Do Trapani jezdí modré autobusy společnost AST s nepravidelnými intervaly, které navazují na přílety letadel (cca 1x za hodinu). V Trapani autobusy staví přímo u přístavu a na autobusovém nádraží. Cena jízdenky je 4,90 € (platí se u řidiče v hotovosti), doba jízdy: 35 minut.

  • Další možnost, jak se dostat to Trapani města/přístavu a kterou vám vyhodí google mapy je vlakem. Je to jedna stanice, ale vlakové nádraží je od letiště 10 minut chůze, zatímco autobusy stojí před vstupní halou… I když mi podle google map neměl žádný spoj jet a počítala jsem s cestou na vlak, když jsem vylezla před budovu, už tam modrý autobus s cílovkou Trapani stál - nebylo nad čím přemýšlet.

Taxík na stejné trase stojí 25 € z města na letiště a 30 € z letiště do města.



  • Do Marsala jezdí přímé autobusy Salemi, a to 2-5x denně, nenavazují tedy úplně na všechny lety. Cena jízdenky je 2,50 € (lze koupit on-line i u řidiče v hotovosti) a doba jízdy je 30 minut.


Pokud také plánujete Egadské ostrovy, je cesta přes Marsala jednodušší, levnější a rychlejší. Ovšem jen pokud vám navazuje autobus. Mně nenavazoval, takže jsem jela do přístavu v Trapani.



DOPRAVA:


Je to moje třetí Sicílie a první, kdy nepůjčuji auto! Boží pocit!!! Hlavně proto, že Italové umí jako nikdo jinej napálit ceny aut a pokud neuzavřete předraženou lokální pojistku, ještě vás zkušeně obtáhnou o nemalou hotovost při vracení vozu. Takže tentokrát ani nápad, pěkně všechno MHDčkem.


Plán dopravy tohoto tripu:

  • z letiště Trapani busem do přístavu Trapani

  • z Trapani trajektem na Favignana

  • z Favignana trajektem na Levanzo

  • z Levanzo do Trapani

  • Trapani poslední noc a den pouze pěšky, poté busem na letiště



TRAJEKTY NA EGADSKÉ OSTROVY


Na všechny ostrovy se dostanete trajektem z Trapani nebo Marsaly, kde trajekty staví v hlavním přístavu přímo v centru města.


Na všechny tři ostrovy plují dvě společnosti: rychlejší katamarány či hydrofily společnosti Liberty Lines a pomalejší trajekty Siremar, které jsou gigantické a na palubu berou i auta. Jízdenky lze koupit na místě v každém přístavu a není je potřeba rezervovat ani nakupovat dopředu - místa je vždy dost. Při nákupu musíte zadat svoje jméno a telefonní číslo (pro případ zrušení plavby). Pokud je blbé počasí a fouká vítr, kapitán vyhodnotí plavbu jako nebezpečnou, trajekt se bez problému zruší. Mně takto v den příletu zrušili 5 po sobě jdoucích lodí…



Konkrétní spoje (ne všechny, pouze ty, co zajímaly mě) a ceny plaveb:


  • Trapani - Favignana: pluje se 30-60 minut, jednosměrné jízdenky 12,5 €: 9:50 - 10:45, 11:30 - 12:10, 12:25 - 12:55, 13:45 - 14:15, 14:15 - 14:45, 15:10 - 15:50, 16:16:40

  • Trapani - Levanzo: pluje se 25 - 50 minut, jednosměrné jízdenky 10 €: 11:30 - 11:55, 12:25 - 13:13, 13:45 - 14:30..

  • Trapani - Marettimo: pluje se 60-90 minut, jednosměrné jízdenky 19 €: 9:50 - 12:25, 12:23 - 13:55, 15:10 - 16:25, 17:30 - 18:50

  • Levanzo - Favignana: pluje se 10 minut, jednosměrné jízdenky 5,5 €: 14:00 - 14:25, 17:05 - 17:15, 17:40 - 17:50

  • Favignana - Levanzo: pluje se 15 minut, jednosměrné jízdenky 5,5

  • Favignana - Marettimo: pluje se 30 - 50 minut, jednosměrné jízdenky 9 - 10 €: 8:55 - 9:40, 10:55 - 12:25, 13:05 - 13:55

  • Marettimo - Levanzo: pluje se 30 - 60 minut, jednosměrné jízdenky 10 €: 12:55 - 13:55, 16:30 - 17:00

  • Levanzo - Trapani: pluje se 25 - 90 minut, jednosměrné jízdenky 10 €: 14:00 - 15:35, 17:40 - 18:30, 18:50 - 19:15, 20:20 - 20:45

Všechny aktuální jízdní řády zde:




UBYTOVÁNÍ


Bydlela jsem zde:

  1. noc: FAVIGNANA - VILLAGGIO CALA LA LUNA, cena za osobu a noc (v mimosezóně a 3 týdny dopředu rezervaci) 530 Kč.

Mé hodnocení: ubytování ve 4hvězdičkovém resortu plném bungalovů a nízkopodlažních vilek s parkováním zdarma. Apartmán měl 25 m2, vše čisté, moderně uspořádané, TV, klimatizace, fén, kosmetické potřeby (šampon, sprchový gel, zubní kartáček!), k dispozici čistý krásný bazén s lehátky, výborná snídaně (8 - 10 hodin) v ceně. Jedinou chybu na kráse vidím v tom, že i když byl check in i check out pohodový, dost mě zarazil čas - ubytovat se můžete až v 17 hodin!, odubytování už v 10… Dost zvláštní.

2. noc: FAVIGNANA - VILLAGGIO CALA LA LUNA



3. noc: TRAPANI - THE TWINS ROOMS IN TRAPANI, cena za osobu a noc v nejlevnějším pokoji 287 Kč - zamlouváno na bookingu v den ubytování.

Mé hodnocení: naprosto dokonalá poloha na poslední noc - přímo proti přístavišti (130 metrů od přístavu, přitom v boční ulici takže žádný hluk). Skvělá domluva s majiteli na předání klíče, pokoje mají v jednom bytě 3, každý je uzamykatelný. Jeden pokoj má vlastní koupelnu, dva pokoje se o koupelnu dělí. K dispozici společný obývák a kuchyň s vybavením. V koupelně fén, sprchový gel. V pokoji klimatizace a čisté ručníky. Jedinou stinnou stránkou byl pach cigaret, který já osobně nesnáším a i za tak super cenu už bych se zde asi neubytovala. Komu to nevadí (tedy hlavně kuřákům) - tomu toto ubytování doporučuji všemi deseti. Poměr cena a výkon plus lokalita - 1A.



JÍDLO NA SICÍLII, EGADSKÝCH OSTROVECH


  • PASTA VONGOLE

To je za mě to nejlepší z italské kuchyně! Těstoviny, olivový olej, česnek, feferonka, bílé víno, cherry rajčátka, máslo, petrželka a hlavně luxusní mušle vongole. Rychlé, vždy čerstvé a vždy skvělé! Cena se pohybuje okolo 10 € za opravdu vydatnou porci, ale když budete jíst někde v historickém centru s vyhlídkou na památku - klidně i 16 - 20 €…



  • PRAVÁ ITALSKÁ PIZZA

To, co je pro mě s Itálií spojené nejvíc, je stran jídla pizza. Nejlepší jsem dosud jedla v Neapoli, ale ta sicilská, s náměstí Trapani s vyhlídkou na dvě hodinové věže, kousek od úžasného kostela - ta mi přepsala gurmánský TOP žebříček od základu. Cena za porci, ze které se nají i dvě osoby - minimum těsta, tuna vrstvy toho, co máte na pizze rádi, za 9 - 11 €.



  • VÍNO

Sedmičku vína v sámošce koupíte od 1,5 €, pokud máte rádi bublinky, tak si o 1,5 € připlatíte. Za sebe musím říct, že mi zde nejvíc chutnalo místní frizzante. Patří do kategorie levnějších vín, má okolo 10 procent alkoholu, takže je to víno lehounké a dokonale vychlazené nezkazí žádný krásný moment pod sicilským sluncem.


Osobně doporučuji v centru Trapani na hlavním náměstí nakouknout do nějaké místní vinárničky s lokálním vínem. Za sklenici sice zaplatíte 3 €, ale nebudete litovat. Nejen že je toto víno naprostý luxus, ale celková atmosféra noční Trapani s vyhlídkou na ruch ulice - bezkonkurenční zážitek, který si musí ze Sicílie odvézt každý..



  • CANNOLI

Je výborná plněná trubička, která je na první pohled podobná naší kremroli, ale nemá s ní nic společného. Těsto je smažené a křupavé. Klasickou náplní je šlehaná ricotta s cukrem a citronovou kůrou nebo s čokoládovým nebo žloutkovým krémem. Někde uvidíte trubičky krásně nazdobené drcenými ořechy, čokoládou nebo kandovaným ovocem. Může se stát, že v některém podniku uvidíte na pultu jen prázdnou trubičku bez náplně. V tomto případě ji naplní přímo před vámi čerstvým krémem. Nejlepší je pistáciová. Cena se pohybuje od 1 do 3 € (letiště).


  • MOŘSKÉ PLODY

Tentokrát jsme je měla pouze v pastě vongole, ale kdyby byl jeden den na této cestě navíc, určitě nevynechám! Kde jinde si dát ty nejlepší, než u moře?!


  • APEROL SPRITZ

Oranžová letní klasika, kterou není třeba představovat. Snad jen - v Itálii je porce Aperolu i Prosecca taková, že se krom kostek ledu už ani neředí sodou. Cena se zde pohybuje od 5 do 8 € za sklenici. Ve většině podnicích dostanete k drinku i nějaké pochutiny (oříšky, brambůrky apod.), někde dokonce malou degustační hostinu (olivy, sýry, salámy, mini pizzu aj.)



Ceny v sámoškách jsou zhruba stejné jako u nás, v restauracích se dá najíst ve větších městech od 7 €, v turistických lokalitách, na odlehlých místech nebo dražší jídla jako jsou mořské plody okolo 20 €. Egadské ostrovy jsou samozřejmě cenově výše, ale pořád se zde dobře najíte do 10 €.




ITINERÁŘ:


DEN 1 - čtvrtek 21.4.2022: BRATISLAVA - TRAPANI LETIŠTĚ - TRAPANI PŘÍSTAV - FAVIGNANA





DEN 2 - pátek 22.4.2022: FAVIGNANA (nocleh)


FAVIGNANA




DEN 3 - sobota 23.4.2022: FAVIGNANA - LEVANZO - TRAPANI (nocleh)



MARETTIMO



LEVANZO




DEN 4 - neděle 24.4.2022: TRAPANI - BRATISLAVA



TRAPANI




ROZPOČET na osobu:

  • letenky Bratislava - Trapani - Bratislava: 500 Kč

  • 3x ubytování: 1 500 Kč

  • doprava (28 € trajekty na dva ostrovy, bus z/na letiště 10 €, skútr na jeden den 15 €): 1 325 Kč

  • jídlo, pití: 1 200 Kč

Celkem za 4 dny/3 noci na SICÍLII/EGADSKÝCH OSTROVECH: 4 525 Kč za osobu.



ZÁVĚREM


Na Sicílii jsem potřetí a ani jednou pro mě nebyla zklamáním. Je to jedno z nejhezčích míst Itálie a myslím, že roadtrip s návštěvou všeho, co tento ostrov nabízí, zabere klidně i 14 dní. Tak moc toho tam je k vidění.

Každopádně Sicílie není jen Sicílie - pro všechny, kdo už mají stejně jako já pocit, že opakovanou návštěvou cíle vyčerpali - jsou zde EGADSKÉ OSTROVY, italské ostrovní perly ukryté v Tyrhénském moři, čekající na vaše objevení…


Město Trapani coby příletové letiště je nádherné na jednu dvě noci - spousta nádherných památek a slušné koupání, k tomu nejlepší pizza a vůbec skvělé jídlo a hlavně - z místního přístavu úžasný - pro oči tyrkysově ulevující - únik na Egadské ostrovy, kam se přesunete za půl hodiny plavby a cenu okolo 10 - 12 € v jednom směru.


Oba mnou navštívené ostrovy byly krásné a ani ošklivé počasí to nemohlo zakrýt. Osobně si nemyslím, že je to ráj pro milovníky pláží, protože písečnou pláž jsem zde neobjevila ani jednu, co by za řeč stála, ale pokud vám větší radost dělá pohled na laguny, zátoky a neskutečnou tyrkysovou hladinu, která právě díky kamenitému podloží září jak nikde jinde, současně vyhledáváte místa bez davů turistů a s maximální autenticitou dané lokality - nemůžete cesty sem ani na vteřinu litovat. Zajímalo by mě, jak to zde vypadá v létě, uprostřed sezony….Snad mi to někdo z vás napíše. Každopádně nyní, na jaře, kdy všechno úžasně kvete, je cesta sem opravdu pastvou pro oči, duši a celé vaše srdce.


Tady jsem si prostě sedla a moje myšlenky nebyly "jen" v duchu, že je toto místo dar (jako že je!). Tady mě opravdu celým mým já napadlo, kolik božích míst je na světě (které bych chtěla vidět, zažít, ochutnat...) a jak málo času mám..


4 182 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page