top of page
Vyhledat

KAPVERDY - SÃO NICOLAU za KAČKU

Aktualizováno: 30. 12. 2022

São Nicolau je čistá příroda. V Kostarice by to pojmenovali jediným výrazem - pura vida..


Na ostrově svatého Mikuláše o rozloze 346 kilometrů čtverečních vás čekají strmé horské svahy s fantastickými skalními útvary, opuštěné vesnice a neskutečně zelená úrodná údolí. Taky krásná bílá pláž a boží pláž černá! Neuvěřitelná ukázka síly oceánu i schody do nebe.. Také lidé s úsměvem na tváři a pohlazením, které přijde přesně v tu chvíli, kdy ho budete nejvíc potřebovat. I v těch nejhorších chvílích zde najdete takovou porci lidskosti, se kterou vás pustí i na místa, kam byste v EU byrokracii nikdy vstoupit nemohli.



Místní lidé říkají, že na tomto ostrově panuje velmi zvláštní nálada. Mají pravdu. Je to nejzvláštnější a nejkrásnější ostrov mého života. Prý hezčí jak Havaj! ...to nevím, Havaj znám jen z googlu, každopádně je to ostrov, který nese jméno mého syna a stejně jako má navždy kus mého srdce můj Miki, kus mého srdce už navždy zůstává i zde.



Pokud chcete vidět to nejkrásnější z Kapverd, buďte třetím, čtvrtým, nebo nejlépe tisícím Čechem, který na tuto půdu vstoupí. Tenhle ostrov si návštěvníky opravdu zaslouží. Před pandemií jich zde bylo maximálně 2 tis za rok. To je 6 lidí denně (pro srovnání - na Mallorce je to milion za měsíc...)..


Já zde byla coby Čech mezi prvními a nikdy na to nezapomenu..




TERMÍN CESTY:


1. - 29.3. 2022, Sao Nicolau 7 nocí




VSTUP DO ZEMĚ


Nutný je cestovní pas, který musí mít platnost ještě minimálně 6 měsíců po vašem návratu domů. Opravdu si na to dejte pozor, já jsem viděla na letišti rodinu, kde jeden z členů měl platnost po návratu pouze 5 měsíců a nepustili jej na palubu…


Od roku 2019 došlo ke změnám vízové a poplatkové politiky. Občané Evropské Unie mohou cestovat na území Kapverdských ostrovů bez víz, a to pro pobyty do 30 dní. Nicméně však kapverdská vláda zavedla bezpečnostní letištní taxu (Taxa de Segurança Aeroportuaria, TSA), kterou musí uhradit každý turista. Taxa stojí 3 400 kapverdských escudo, tedy cca 31 € /800 Kč). Tuto taxu můžete zaplatit:

  • online nejpozději 5 dní před příletem na Kapverdy (na webové adrese www.ease.gov.cv po krátké registraci a úhradě poplatku kartou)

  • na letišti po příletu

  • přes cestovní kancelář - CK poplatek zařídí za vás, a to za krásných 1300 Kč na osobu.. ‌





DOPRAVA NA KAPVERDSKÉ OSTROVY OBECNĚ:


Kapverdy mají 4 mezinárodní letiště : Praia (ostrov Santiago), Sal, Boa Vista a São Vicente. Letiště Sal a Boa Vista mají často překvapivě levné lety s cestovními kancelářemi, zatímco cestování do Santiaga nebo São Vicente může být dražší.




LETIŠTĚ A LETENKY NA SÃO NICOLAU?


Letiště São Nicolau je obsluhováno výhradně vnitrostátními lety a nabízí tak pouze spojení na ostrovy Sal a Praia. Lety jsou opravdu jen dva týdně (jeden na Praia a zpět a druhý stejně tak na Sal, takže v tomto případě je někdy potřeba využít i trajekt..


Já na São Nicolau plula trajektem z ostrova São Vicente, plavba trvala asi 5 hodin. Dále jsem odtud letěla na Santiago (Praia), let trval cca 50 minut a letenka stála 11 533 escudos (2 550 Kč).


Trajekt z Praia zabere 8 hodin a stojí okolo 30 EUR.



PŘÍSTAV SÃO NICOLAU


Přístav jsem využila akorát při "přistání na tomto ostrově, a to při vylodění z trajektu z ostrova São Vicente. Plavba trvala 5 hodin.


Plavební řády trajektů zde: https://www.cvinterilhas.cv/home



DOPRAVA PO OSTROVĚ SÃO NICOLAU


Stejně jako všude, i zde si můžete půjčit auto. Vyjde na 40 - 50 € na den (nejlevnější vůz), což je kapverdský průměr.


Dalším způsobem je využití hromadného taxi aluguer, stanoviště hromadných taxi je na hlavním náměstí každého města ostrova. Můžete využít i normální taxi, ale bacha na ceny pro turisty.


No a pak samozřejmě stejně jako všude - můžete si domluvit výlet "balíček s průvodcem", kde se bavíme o ceně 120 EUR za skupinku do 3 lidí. Domluvíte si to na recepci každého hotelu nebo v přístavu/na letišti. Pokud máte na ostrov málo času a chcete z něj vidět co nejvíc, určitě dobrá volba.




INTERNET


Internet a volání do České republiky je z Kapverdských ostrovů opravdu drahý! Doporučuji využívat internet zdarma (wifi free) na vašem hotelu. U více hvězdičkových hotelů už by to měl být standard (alespoň ve společných prostorách).


Na internetu se dočtete, že je na Kapverdách internet zdarma na všech letištích, v přístavech a na hlavních náměstích a v hlavních ulicích… To už neplatí. Přišel Covid a změnil běh dějin. I tady. Internet už je dostupný zdarma jen na letišti.


Pokud internet potřebujete více, tak se vyplatí koupit si datovou SIM. Na jeden měsíc s 6GB vychází na necelých 400 Kč.




MĚNA


Místním platidlem je escudo (CVE). Pokud nechcete měnit, určitě si zde vystačíte i s eury. Směnit peníze lze na letišti nebo v bankách. Je nutné předložit pas a zaplatit poplatek 500 cve. Určitě doporučuji měnit na recepcích hotelů, kde je to sice s horším kurzem, ale bez poplatku, navíc nechtějí pas. Vůbec nejlepší směnárnou jsou ale vietnamské sámošky, kde když zaplatíte větší eurovou bankovkou, vrátí vám naprosto precizním kurzem 1 € = 110 CVE v místní měně. Bez poplatku.


Kurz: 1 € = 110 CVE, pokud vám budou někde (mimo zmíněné sámošky) vracet, tak VŽDY v kurzu 1 € = 100 CVE.



JÍDLO NA KAPVERDÁCH


Na Kapverdských ostrovech jíte především ryby, taky kuřecí a vepřové maso. Národní pokrm je cachupa, kterou zde snídají, obědvají i večeří. Ke každému jídlu zde dostanete minimálně dvě přílohy - rýži, brambory, maniok, vařenou zeleninu jako mrkev, dýni a klidně i pečivo. Taky tu milují hranolky (a pěkně s tunou majonézy)! Obvykle donesou i misku luštěnin, buď fazolí nebo čočky, a to výborně ochucenou, za mě vůbec nejlepší složka všech obědů. Ke každému jídlu dostanete drink na dobré trávení, a to buď místní bílý rum nebo punč. Oboje je síla! No a po jídle místní kávička a dezertík. Nejlepší je luxusní mangová zmrzlinka a nebo syrový pudink.


  • RYBY A MOŘSKÉ PLODY

Základem místní kuchyně jsou zejména ryby, a to tuňák, mečoun nebo treska. Dále mořské plody jako krabi, humři, langusty a krevety. Mořské plody se upravují na všechny možné způsoby a nejlépe chutnají s vyhlídkou na oceán..

  • CACHUPA

Jedná se o vůbec nejrozšířenější a nejtradičnější jídlo této země, které je k dostání na všech Kapverdských ostrovech. Dělá se ve dvou podobách. Ta jedna by se dala přirovnat k našemu guláši, tedy k omáčce, kde jsou hlavními surovinami pro přípravu kukuřice, fazole, boby, zelí čerstvá zelenina, sladké brambory zelené banány a vepřové nebo kuřecí maso. Někdy i ryba, vždy ale slanina a rajský protlak. Všechny tyto suroviny se vaří v jednom velkém hrnci. Druhou variantou je přílohová suchá cachupa, kde jsou jen boby a luštěniny a kus špeku. I zde se do ní přidává zelenina, třeba paprika, lišty špenátu, kukuřice. Musím říct, že jsem ji zkusila asi 10x a pokaždé to bylo úplně jiné jídlo. Někde naprosto nepoživatelné, někde luxusní mňamka.

  • PUDING PUDIM FLAN

Tento dezert je na Kapverdských ostrovech nejrozšířenější a nejtypičtější. Vaří se z kondenzovaného mléka a polévá se karamelem. Servírují jej i v hotelech.


  • KOZÍ SÝR

Kozí sýr je místní produkt číslo jedna. Najdete ho jak v restauracích tak i v hotelech, a to v nejrůznějších kombinacích. Například přelitý medem s různými želé nebo v kombinaci s marmeládou. Kozí sýr se velice často podává s ovocem papája, pro tento pokrm slouží název Doce de Papaya. Často se k sýru zakusují tvrdé sušenky bolachas, které jsou úplně bez chuti a zvýrazní chuť kozího sýra.

  • PAPÁJA

Moje nejlepší kapverdská sníídaně..

  • PIVO

Místní pivo je značky Strela a jedna třetinka vyjde zhruba na 20 Kč. Obsah alkoholu je 5,4%, jsou dvě varianty. Nejlevnější je u Vietnamců (20 kaček), jinde za 1 €.

  • GROGUE

Toto je název pro místní pálenku, která se vyrábí z cukrové třtiny. Je to v podstatě rum. Právě cukrová třtina se na ostrovech pěstuje dost hojně. Obsah alkoholu je od 38 do 56 procent! Pije se s ledem a citronem v hotelech a restauracích, jinak místní ho pijí úplně všude, úplně ke všemu, klidně v deckové sklenici a jednojaké teploty.

  • CAIPIRINHA

...je nejlepší drink ostrova! Kapverdská caipirinha je původní brazilský koktejl, který je vyrobený z cachaça (čirá bílá lihovina podobná rumu, která se destiluje z cukrové třtiny), třtinového cukru, limetky a ledu.

Existuje řada variant, resp. příchutí, a to podle přidané ovocné složky. Zkusila jsem klasiku s limetkou (obdoba mojita), doporučenou caipirinhu negra (velké zklamání) a jednoznačně nejlepší plážovou variantu - s mangem.

Je to naprosto dokonale osvěžující drink na pláž, který chutná jak hutná přesnídávka a na fotkách s pozadím bílého písku a tyrkysového oceánu je široko daleko nejkrásnější modelka. Alkohol v ní skoro necítíte, o to víc ale doporučuji opakovaně dořeďovat vodou.. Na sluníčku je tento až dětský drink hodně zrádný, takže po třech rundách odskáčete z pláže do hotelu klidně po čtyřech.. (to není má zkušenost, ale mam oči).


  • PONCHE

Tento nápoj znám z Madeiry. Jeho základem je právě místní pálenka, která se smíchá s medem a citronem. Trochu to připomíná naší medovinu.

  • VÍNO

Jediné místní víno se vyrábí právě na ostrově Fogo. Vínu se zde neskutečně daří díky sopečné půdě, která mu (stejně jako na ostrovech Santorini nebo Lanzarote) dává jedinečnou chuť. A výjimečnost, co si budeme vykládat.

Na ostrově FOGO je jak známé vinařství Chã (dle vesnice přímo pod sopkou, kde se pěstuje na jejím úpatí v černé strmé pustině), tak i na vinici MARIA CHAVES, která je kousíček nad hlavním městem ostrova - São Filipe.

Jinak většina vín, které dostanete v místních all hotelech, jsou kvalitní vína z Portugalska. Opravdu nehrozí, že byste zde v hotelech pili patoky jako někde v Egyptě nebo v Tunisku. Naopak, pijete ta nejvyhlášenější a nejlepší vína portugalské pevniny.

  • KÁVA

Káva pěstovaná na ostrově Fogo je celosvětově vyhlášená. Jmenuje se Café de Fogo a její naprostá většina pochází z oblasti Mosteiros.

  • VODA

I voda stojí za zmínku. Je potřeba si zde kupovat vodu balenou, v lepších hotelích jí dostáváte zdarma, protože zde se pije voda odsolená. Místním lidem to nevadí, jsou na ni zvyklí, ale náš metabolismus by tak vysoký obsah soli a jiných minerálů mohl opravdu rozhodit a způsobit vážné zažívací potíže. Jinými slovy – voda na Kapverdských ostrovech není pro nás evropany pitná.



Obecně jsou místní sámošky bez většího sortimentu. Sekce ovoce a zelenina je dost chabá a drahá (kilo paprik vyjde na 5 €!!). Převládají všelijaké boby, luštěniny apod. Místní jogurty nejsou vůbec jogurty, ale jakési pudinky. Nicméně nakupování jídla na Kapverdách není o sámoškách, ale o tržnicích a trzích, a to je úplně jiné kafe, jiný svět. Takové množství ovoce a zeleniny jsem neviděla snad ani v Asii! Navíc nejde jenom o voňavé a barevné ovoce, najdete zde ryby, maso, vajíčka, luštěniny koření, bylinky... prostě úplně všechno. A ceny? Ty jsou zde naprosto lidové.



UBYTOVÁNÍ


Ubytovat se na São Nicolau můžete úplně stejně jako všude jinde na světě, tedy přes booking, akorát špičkové all inclusive hotely zde opravdu nečekejte. Turistický ruch zde díky odlehlosti a komplikované dopravě není moc rozjetý, před pandemií navštívilo v jooo dobré sezoně ostrov 2 tisíce lidí ročně (pro srovnání - na Mallorce je to milion měsíčně). Najdete zde trojkové hotely se snídaní, apartmány a penzionky v soukromí a za pokoj zde zaplatíte od 500 Kč za noc za 2 osoby po klidně 2500 Kč (což absolutně neodpovídá úrovni místních hotelů).


Já bydlela v Pensao Jardim a doporučuji!

Krásná vyhlídka na město Ribeira Brava, teplá voda, dobré servírované snídaně v ceně a přes den vám zde kdykoli skvěle uvaří, přičemž za jídlon zaplatíte okolo 6 EUR. Můžete si zde nechat i vyprat. Pokoje mají v různých úrovní, od úplně nejlevnějšího dvoulůžáku po apartmá s výhledem na nádherné město v údolí.




ITINERÁŘ:



  • RIBEIRA BRAVA



  • ČESKÁ SANITKA NA SAO NICOLAU



  • CARBEIRINHO



  • ÚDOLÍ FAJÃ



  • PŘÍRODNÍ PARK MONTE GORDO



  • TARRAFAL


  • SUCLA



  • BAIXO ROCHA


  • RUM


  • RIBEIRA PRATA


  • DRAČÍ STROMY


  • BAIA GOMBEZA



  • PREGUICA


  • PŘÍRODNÍ BAZÉNKY JUNCALINHO



SÃO NICOLAU ZÁVĚREM


Tento návětrný ostrov leží mezi neobydleným ostrovem Santa Luzia a ostrovem Sal. Ostrov ročně navštíví maximálně dva tisíce turistů (6 kousků denně), a to samozřejmě mluvím o době před covidem. Nejvíc turistů je z Německa, Francie, Rakouska a Portugalska.


Ostrov São Nicolau každému, kdo na něj výročí, nabídne soukromý ráj - naprosto nedotčenou scenérii, nedotčenou přírodu a lidi se srdcem na dlani nezkažené masovou turistikou. Pokud preferujete místa panenská, krásná, maximálně autentická a bez lidí, pak je právě tento ostrov nejlepší volbou ze všech Kapverdských ostrovů.


Najdete zde neuvěřitelně nádherné turistické stezky, autentičnost odlehlého a těžko dostupného místa, krásné vyhlídky, krásná místa na opalování i plavání, bujnou zelenou vegetaci a měsíční krajinu na suché straně ostrova. Taky skály tyčící se nad pobřežím, opuštěné historické vesnice i barevné hlavní městečko, které poklidně a pravidelně tepe, coby srdce celého ostrova.



Nejvyšší horou ostrova je 1312 metrů vysoká hora Monte Gordo v nejúrodnější části ostrova Faja, kde vám při pohledu na všechnu tu zeleň přijde i slunce nad hlavou zelené. Pohoří o nadmořské výšce až 700 metrů se táhne přes vyprahlejší a velmi řídce osídlený východ, jih ostrova je také velmi suchý. Pobřežní oblasti jsou obecně obtížně dostupné, přesto zde najdete pár plážových skvostů. I tak je tento spíše hornatý ostrov méně vhodný pro lidi, kteří mají dovolenou a cestování spojené především s plážemi. Naopak - milovníci turistiky a panenské přírody s občasným koupáním se zde vyřádí.



No a můj závěr patří nejkrásnějšímu treku ostrova vůbec..


TREK Z COVOADA DO RIBEIRA FUNDA




Subjektivní žebříček mnou navštívených ostrovů:

  1. SAO NICOLAU

  2. SAO VICENTE

  3. FOGO

  4. SAL

  5. SANTIAGO

  6. BOA VISTA

  7. SANTO ANTAO







2 938 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page