top of page
Vyhledat

LIBANON za KAČKU



Libanon, nebo taky země cypřišů, je neuvěřitelně malá (10,5 tis. km čtverečních) a pestrá země, je to místo, kde můžete jeden den jezdit na sjezdovkách a ten stejný den se v odpoledních hodinách koupat v moři. Je to země napěchovaná antickými památkami a pozůstatky z fénické výše, země obklopená nádherným mořem a písečnými plážemi. Země s neuvěřitelnou minulostí a nepředstavitelnou budoucností..


Zajímavosti Libanonu:

Název Libanonu existuje již 4 000 let.

Název Libanonu byl 71 krát zmíněn v Bibli.

Libanon je jediná blízkovýchodní země, která nemá poušť.

Libanon má 17 náboženských komunit.

Bejrút byl sedmkrát zničen a znovu postaven.




TERMÍN:‌ ‌

2. - 5.12.2022


PROČ‌ LIBANON?‌ ‌


Libanon nebyl rozhodně vůbec v plánu, ale byla to destinace, kam jsem se chystala v roce 2019 a covid mi tam zrušil letenky i plánovaný itinerář. Nyní, když jsem před sebou měla 11ti denní pobyt na Kypru a hledala jsem a možnost, kam se z místních mezinárodních letišť posunout na dva až tři dny, vyskočily mi dvě možnosti.


Tou první byl izraelský Tel Aviv, což je letiště a město, které vůbec neznám, nicméně stále zde řeší covid a náhodně testují cestující, což jsem nechtěla riskovat.


Druhou variantou byl právě Bejrút. Vzpomněla jsem si na svůj nachystaný itinerář tři roky zpátky, večer před odletem na Kypr si ho přečetla a zavolala kamarádce Romaně, která jela na tento kyperský výlet se mnou, zda si nechce udělat výlet do Libanonu. Neváhala ani vteřinu, takže bylo obratem rozhodnuto. Samozřejmě jsem koukala i na stránky MZV a podobně, kde byly samé odrazující informace. Nicméně po registraci v systému DROZD jsem rozhodla krátký třídenní trip do Bejrútu podniknout, s tím že město ani vůbec opouštět nebudeme a zmapujeme skutečnou bezpečnostní situaci v zemi.


Nakonec se nám za tři noci a čtyři dny podařilo oběd více než polovinu mého původně týdenního itineráře naprosto v pohodě.




LETENKY‌ ‌DO LIBANONU, LETIŠTĚ BEJRÚT


Původně se mělo letět pouze na Kypr, ‌letenky jsem kupovala u Ryanair za 750 Kč zpáteční, a to s odletem z Vídně a návratem do Budapešti. Příletové letiště jsem zvolila čistě dle ceny letenek - Paphos (Larnaca byla za trojnásobek). Že se dostanu i na letiště v Larnace mě v tu chvíli vůbec nenapadlo…



Čtyřdenní cestu do Libanonu jsem koupila s odletem z letiště Larnaca, přílet Bejrút a návrat opět do Larnaky u letecké společnosti Cyprus Airways a cena za zpáteční letenku (zakoupenou dva dny před odletem!) byla fajnových 2 600 Kč. V ceně bylo pouze příruční zavazadlo, ale to nám nevadilo, to jsme měly i u Ryanair směr Kypr.



Odbavení online přes internet naprosto v pohodě a jednoduché, letenky obratem v mailu.

Doba letu z Kypru do Bejrútu 35 minut..



Na letišti v Larnace jsme směr Libanon bez problémů odletěly s letenkou v mobilu, ale při návratu z Bejrútu na Kypr bylo nutno zajít na odbavení, kde nám dali papírovou letenku. Bez toho nás k odbavení příručních zavazadel vůbec nechtěli pustit. Je to obdoba Maroka nebo Izraele, kde taktéž s elektronickou letenkou v mobilu nemůžete projít. Je potřeba s tím počítat a nechat si o malinko víc časového prostoru. S letenkou jsme šly celkem přes 3 pasové kontroly, takže i to zabere dost času, protože když načtou pas, tak asi 3 minuty hledí do počítače. U každého cestujícího, třikrát..



LETIŠTNÍ SALÓNKY?


Vyzkoušely jsme klasiku, tedy bezkonkurenční salonek na letišti Vídeň, který opět nezklamal.


Na Kypru na salonek nebyl prostor, o to víc a jsem si užila letištní salonek v Bejrútu, kde mě ani ve snu nenapadlo, že vůbec nějaký je. Bylo jich tam hned několik a do jednoho byl možný vstup na lounge key. Jmenoval se Bejrút Lounge. Salonek to byl rozhodně z těch skromnějších, nicméně někde v Libanonu na letišti nečekáte vlastně vůbec nic, takže všechno jenom mile překvapí! Měli zde tři druhy vína (červené a bílé), asi tři druhy tvrdého alkoholu, dva druhy piva a spoustu nealka. Malý teplý bufet (nějaké místní masové kuličky a teplé minipizzy, které byly moc dobré), dále zde měli obložené toustíky, asi tři druhy vánočního cukroví, různé druhy kávy. Za mě naprosto dostačující.



DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ BEJRÚT


Letiště v Bejrútu leží 9 km jižně od hlavního města Bejrútu a je fakticky jediným mezinárodním vstupním bodem do Libanonu. Veškeré pozemní hranice s okolními státy jsou uzavřené a jiné letiště v zemi není.

Wifi je na letišti v Bejrútu free 60 minut, ale je potřeba se zaregistrovat emailem.


Z letiště ofi taxi 20 EUR, pokud vyjdete o patro výš (odlety), seženete i za 9.

Zásuvky na dobíjení na letišti ZERO, jinak evropský standard.


Levná varianta cesty do Libanonu je přes Larnacu (letenky Vídeň - Paphos - Budapešť za 700, letenky Larnaca - Beirut - Larnaca za 104 € (koupeno dva dny před odletem, v předstihu určitě ještě levněji).



DOPRAVA V LIBANONU:


1/ Půjčení auta:

  • Auto si zde půjčíte od 20 USD den, platba cash, depozit je buď 400 - 800 USD nebo váš pas.

  • Neexistuje zde manuální převodovka, jen automat.

  • Benzín je na každém kroku a rozhodně se zde již nestojí žádné fronty. Cena benzínu je pro místní tragická, pro nás úsměvná...1 l = 1 USD.

  • K půjčení stačí náš řidičák a hodně odvahy. .

  • Řídit v Bejrútu vypadá po tabletě Diazepamu zvládnutelné (obdoba Marakéše), řízení v Tripolisu jsem dala laťku MOGADIŠO. V tunelu zásadně bez světel, s tříproudovky osmiprodudovka nonstop. Tuk tuky, motorky, kola, koně, děcka na kolech, ojetiny starší jak na Kubě...vše se kříži, nikdo nebrzdí, jen se plynule někam (jedno kam) uhýbá.

2/ Organizované výlety zde nyní nikdo neorganizuje, nejsou zde turisté.


3/ Taxik stojí podle vzdálenosti. Řidič na celý den jen pro vás, který vám plní vše, co vám na očích vidí, vyjde na cca 80 USD den. Pro dvě osoby už jednoznačná volba č.1, protože u každého města leží několik vojenských checkpointů, kde by to bez Libanonce v autě mohlo být na dýl, protože místní se zde pohybuje na silnici jako ryba ve vodě, dokáže poradit co stojí za vidění a co ne a zaparkuje na pětikoruně.


Pokud chcete někdo využít mého taxikáře, kterého opravdu doporučuji, níže je jeho číslo na WhatsApp. Pokud mu budete psát, dejte svůj dotaz nebo poptávku v google překladači do arabštiny, on to překládat rozhodně nebude. Je to naprosto jednoduché, stejně jako angličtina. On vám pak odpoví v češtině. Pokud se na něj obrátíte, odkažte se na mé doporučení, nebude se vás snažit natáhnout.


Tel: +961 81 323 170


MĚNA V LIBANONU:


Měnou v libanonu je LIBANONSKÁ LIBRA LBP (jedna libanonská libra = 0,015 Kč), nicméně měnit vůbec nepotřebujete, platit můžete v pohodě jak eury, tak dolary. Obchody i služby často i cenu zveřejňují v dolarech. Platební kartou NIKDE nezplatíte. Tam, kde terminály byly, zbyly jen stojany… Jinými slovy - BEZ PENĚZ DO LIBANONU NELEZ!


Proměnily jsme pro jistotu dohromady 100 € (zde je jedno, zda máte eura nebo dolary, vše berou všema deseti - tato měna totiž drží relativně pevný kurz 1:1500, narozdíl od té jejich..) a dostaly jsme bankovky, kde jedna bankovka měla hodnotu 100 000 libanonských liber. Jsme milionářky!


Libanon, země, kde se fráze "peníze neznamenají nic" změnila v realitu každého dne. Země, kdy usínáte s deseti dolary a netušíte, zda ráno budou mít hodnotu 8 nebo 11. Země, kde i s tučným kontem v bance našetřeným v "předchozím životě" (doba blahobytu) nemáte šanci tyto své peníze vybrat. Pouze pár dolarů. Navíc každý takový výběr musí být ospravedlněn oficiálním dokumentem a záleží na bance, zda důvod uzná.


Libanon je vedle Venezuely synonymem slova hyperinflace. Jedná se o zemi s inflací převyšující 200 % a také s třetím nejvyšším zadlužením na světě. Je to země, kde slovo blackout není termínem sci-fi filmových scénářů, ale denní realitou. Je to země, kde příjmy obyvatelům klesly o 80 % a tak potřebné profese jako lékaři a zdravotní sestry ve více než 50 % zemi opustili.


Od roku 2019 prochází tahle malá a neuvěřitelně pestrá země hlubokou krizí, kterou odstartoval Covid a výbuch bejrútského přístavu v srpnu 2020..


Je to země, kde vás na každém rohu prosí ženy se smutnýma očima a dítětem v náruči o jednu tisícilirovou bankovku a tváří se tak zoufale, že máte pocit, že jim těch 15 českých korun v přepočtu opravdu změní život k lepšímu. No a pak jdete do obchodu, kde je nejlevnější plátkový sýr za 120 000 libanonských liber (více než 100 Kč)..



LIBANON - DŮLEŽITÉ INFO PŘED CESTOU:


1. Registrace v systému DROZD

Vždycky když se před cestou registruji u DROZDa, cejtím zvláštní vibrace v kostech. Adrenalin. A musím říct, že s čerstvou rupturou menisku, berlema, dnes stanoveným termínem operace a stejně tak dnešním spontánní nápadem "spestřit si" poslední trip roku 2022, víc než kdy dřív.

  • Pokud se vydáte do oblasti, z níž vás na MZV mírně řečeno odrazují (tj. nacházíte u vaší cílovky pojmy jako nestabilní politická situace, neoznačená minová pole mimo hlavní cesty aj.), pak je dobré registrovat se v systému DROZD.

  • DROZD, resp. registrace v něm, je zcela ZDARMA a zabere asi 2 minuty času.

  • DROZD je projekt Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí, který umožňuje účinně vám poskytnout aktuální upozornění k cestám a pobytu.

  • V případě mimořádných (vyhrocených) událostí pomáhá organizovat pomoc českým občanům.

Vše jsem si na vlastní kůži otestovala na při své cestě do Nikaragui v roce 2019. Byl to právě DROZD, kdo mi zasílal jako první informace o uzavření vzdušného prostoru a k mé covidové repatriaci ze Střední Ameriky...

Registrace do DROZDa je zde: https://drozd.mzv.cz/

Vyplníte jen:

  • Informace o o vás, popř. spolucestujících - jméno, datum narození a číslo vašeho cestovního dokladu

  • Údaj kam se chystáte a v jakém termínu

  • Kontaktní osobu v ČR - jméno, telefon a mail

Je to zdánlivá blbost bez líbivého obrázku, ale za sdílení děkuji. Hodně lidí DROZDa stále nezná, nemá "píárko" jako testovací centra, ale kdyby to jedinému člověku na cestách mohlo pomoci, má sdílení smysl.


2. V Libanonu je hyperinflace více než 200 procent - je potřeba se s touto situací obeznámit a lépe pak chápat, jak jste tam jako turista cenný. V dobrém i ve zlém.


3. Do Libanonu nelze letět bez finanční hotovosti, tedy pouze s platební kartou. S tou nezaplatíte nikde a nic, dokonce ani drahý hotel. Je potřeba mít dostatek peněz u sebe, a to buď eura nebo dolary, které tam mají naprosto totožnou hodnotu. Na platbu hotelu popřípadě taxíku klidně 100 eurovka, na drobné platby ve městě rozhodně menší 5, 10, 20 eurové/dolarové bankovky,


4/ Půjčit si auto v Libanonu a řídit se zde je opravdu machrovinka. Osobně rozhodně nikomu nedoporučuji, podobný provoz a chaos jsem ještě nikde ve světě nezažila. Pokud se pro to rozhodnete, ryze ženské posádce může být auto odmítnuto vypůjčit. Také počítejte s tím, že u každého města budou vojenské checkpointy, které auto řízené cizinci zastaví spíš než auto řízené Libanoncem.



UBYTOVÁNÍ V LIBANONU:


Ubytování v Libanonu jsem vybírala dva dny dopředu, tedy spolu s nakoupením letenek. Když se dívám v pozdějším termínu, tedy nyní a zadávám si datum třeba měsíc dopředu, je ubytování malinko levnější. Když zadám zítra, tak dražší.. Proto rezervujte s předstihem.


My jsme se rozhodly bydlet po celou dobu v Bejrútu a odtud podnikat případně výlety. Tedy bydlení na jednom místě. Ono s berlemi to vlastně ani jinak lépe nešlo. Před odletem jsem pročetla pár článků a narazila jsem na jeden úžasný polský cestopis, kde jsem našla tipy na bezpečné lokality v centru Bejrútu. Jedna z nich se mi obzvlášť líbila. Byla v těsné blízkosti největší přírodní památky a vlastně i foto symbolu Bejrútu, Holubích skal. Nebylo nad čím přemýšlet, rezervovala jsem tři noci se snídaní.


Bydlely jsme zde: DUROY HOTEL, cena za jednu noc, dvě osoby a snídaně okolo 1400 Kč.


V hotelu bych vyzdvihla zejména velice vstřícnou a milou recepci, kde i když se každý den objevila úplně jiná tvář, všichni byli přeochotní a strašně milý! Kdykoliv jsme vyrazily z hotelu, předali nám svoje telefonní číslo na WhatsApp, abysme se v případě jakýchkoliv problému obratem ozvaly. Bylo vidět, že o nás mají opravdu strach.

Při check-inu je nutné nechat na recepci pasy, které prý vůbec nepotřebujete, stačí mít u sebe fotografii pasu. Při check-outu nám samozřejmě pasy bez problémů vrátili.

Další plus je lokalita, jak jsem již zmínila - v těsné blízkosti Holubích skal.


Vyšší patra byla dostupná výtahem, elektřina fungovala po celý den bez jediného problému, zásuvky klasického evropského stylu. Pokoj odpovídá naší lepší troj

hvězdě nebo horší čtyř hvězdě. Opravdu moc pěkný! Postel, noční stolky, lampičky, konferenční stolek, křesla, dokonce i balkon, lednice a trezor. Úklid probíhal každý den, v Libanonu uklízí pouze muži, ale byl naprosto precizní - každý den vyměněné ručníky a doplněná hotelová kosmetika. Fén byl a fungoval skvěle a horká voda tekla opravdu proudem, nemám absolutně co vytknout.



Slabinou hotelu byla vyhlídka z pokoje do vybombardovaného domů přímo z okna, ale my jsme vstávaly před svítáním a vracely se po setmění, takže jsme si vyhlídky moc neužily. Boční pohled byl na moře.

Druhé drobné mínus byly snídaně, které byly opravdu nepoživatelné. Podával se hnusný sýr, ještě hnusnější sýr a nepoživatelný sýr, nejedlé olivy, arabský chleba, vajíčko, kde nebylo poznat co je žloutek a bílek, rajče a okurky, každý den totéž. Člověk bazálně zasytil základní hlad, ale rozhodně nic, kvůli čemu by bylo potřeba se v hotelu zdržovat déle než je nutné. To v misce prý chutnalo jako hlína...říkala Romča. Já tedy hlínu nikdy nejedla, ale stačilo mi to, abych tu šmakuládu nechala ležet bez povšimnutí.



Rozhodně tento hotel doporučuji, naprostá spokojenost, která v Libanonu opravdu předčila naše očekávání.



JÍDLO V LIBANONU


Jelikož jsme za 4 dny měly itinerář opravdu našlapaný a letěly jsme bez absolutní přípravy, to jest vůbec jsme netušily, jaký je kurz a čím se dá platit, navíc jsme neměly ani dolary jenom eura, měly jsme velký respekt před každou platbu (aby nás někdo nenatáhlú.



V kombinaci obojího (nedostatek času a neznalost cen) nebyl v podstatě vůbec žádný prostor užít si místní vyhlášenou gastronomii. Zamluvily jsme si hotel se snídaní, která, přestože byla naprosto tragická, zasytila nás do pozdních odpoledních hodin.


V Libanonu jsme v podstatě jedly jenom dvakrát:

  • Druhý den naprosto hladové a zoufalé v KFC, kterému se obě dvě v normálním životě zcela vyhýbáme.. Shodly jsme se, že takhle jsme si ještě v životě nepochutnaly. Vzaly jsme si menu pro 2 a platily 10 €. Bylo to snad nejlepší jídlo mého života!


  • Další den jsme si dopřály jídlo v rybí restauraci v přístavním městě Saída. Byla to ta nejlepší volba. Vzaly jsme si rybu na griluA to v restauraci která byla naprosto plná místních lidí teď už to bylo zárukou, že to nemůže být omyl. Rybí jsem si mohla sama vybrat k tomu placka mega porce hranolek, arabský chleba dresinky a litr a půl vody to vše to za necelých 10 €.



Protože nám bylo jasné, že to v arabském světě bude s alkoholem komplikované a neměly jsme čas zjišťovat, kde se dá koupit, koupily jsme si na letišti na Kypru před odletem do Bejrútu litrového jegra, který nám tak akorát vyšel na celou dobu pobytu. K tomu pak ještě v místním vinařství dvě sedmičky vína po zhruba třech eurech.



Litr a půl vody v sámošce vyšlel na 11 Kč, česneková pomazánka na 20 korun, plátkový sýr byl nejdražší položkou, a to více než 100 Kč. Litr a půl vyšel na 1,5 €.


ITINERÁŘ LIBANON:




DEN 1 - BEJRÚT PŘÍLET PO SETMĚNÍ



DEN 2 - BAALBEK, VINAŘSTVÍ KSARA



  • BAALBEK



  • VINAŘSTVÍ KSARA




DEN 3 - TRIPOLIS, BYBLOS, SAIDA

  • TRIPOLIS



  • BYBLOS


  • SAIDA (SIDÓN)


....no a to vůbec nejlepší? To je místní moře a pláže, které jsou v Libanonu zcela bez lidí. Nádherné písečné nekonečno bez turistického kýče (zázemí), prostě ta nejsurovější a nejautentičtější součást každého přímořského státu.

Teplota vody teď v prosinci naprosto v pohodě koupatelná i pro zmrzliny.



DEN 4 - BEJRÚT A ODLET

  • BEJRÚT





Hlavní internetová poučka před cestou do Libanonu: "S nikým se tam nebav, s nikým se neseznamuj, s nikým se nefoť a s nikým si nevyměňuj svoje telefonní číslo!"




ROZPOČET na osobu:

  • letenky Vídeň - Paphos - Budapešť: 750 Kč, letenka Larnaca - Beirut - Larnaca: 2 600 Kč

  • ubytování 3 noci se snídaní v hotelu na super adrese: 2 100 Kč

  • pronájem auta s řidičem na dva dny: 2 250 Kč

  • jídlo, pití, šátek, vstupné: 1 000 Kč


Celkem za 4 dny/3 noci v Libanonu 8 700 Kč na osobu.




ZÁVĚREM


...hyperinflace, covid, výbuch muničního skladu, uprchlická krize, potravinová krize, blackout, náboženské rozdíly a střety, obrovský odliv místních obyvatel ve smyslu “kdo včas mohl, ten utekl”, to vše jsou synonyma slova Libanon. Nicméně ani všechno zmíněné nedokáže řadu zdejších věcí vysvětlit...


Jo LIBANON byl zážitek na celý život, rozhodně ne tak nebezpečný a sci-fi, jak jej dělají média a MZV, nicméně růžové brýle je potřeba sundat hned v letištní hale. Je to země pro silné (nebo crazy) povahy, pro ty, kteří dezinfikují tělo i mysl kvalitním destilátem a dokáží hodně moc ze své evropské komfortní zóny srazit. Pro snílky, éterické duše a covidovými hygienickými normami ovlivněné osoby zcela nevhodná..

A domů si tam pro milé slovo taky nezavoláte..



Po této cestě do Libanonu vím jedno jistě. Jsem ráda, že jsem nestihla svůj trip v roce 2019 zrealizovat. Kdybych viděla kontrast tehdejší doby a dneška, asi by mě to hodně sejmulo. Na letišti jsem se dala do řeči, samozřejmě v letištním salonku, s jedním Libanocem. Byl to starý pán, který se svou rodinou včas utekl do Dubaje a do Libanonu lítá pouze za starými rodiči jednou za čas na návštěvu. Popisoval mi Bejrút v době největšího rozmachu a slávy, dobu blahobytu. Jak vypadaly místní domy, jak zde byla kultura, sport, úplně všechno. Poslouchám ho a žasnu, protože já mám v hlavě jenom depresivní opuštěné město ve tmě s bludnými dušemi. S lidmi, kteří neví, co bude zítra. S lidmi, kteří usínají s vědomím, že jejich peníze v bance jsou nedostupné a že to málo, co u sebe mají, může mít zítra klidně o třetinu menší hodnotu. Město plné žebrajících matek s malými dětmi a okolní města plná uprchlíků..


Jsem strašně ráda, že jsme tento odskok do Libanonu na naší Kyperské cestě zařadily. Občas je potřeba podívat se do zrcadla blahobytu a komfortní zóny, tedy do té opačné strany, ve které ještě pořád tady u nás, v krásné České republice, všichni žijeme. Uvědomit si, že dobít telefon nebo si večer prostě rozsvítit někde opravdu není samozřejmost. Někde dokonce ani otočit kohoutkem, ze kterého teče pitná voda. Uvědomit si, že restrikce, které nám dva roky drtily naše srdce dychtící po svobodě, zažívají tito lidé dnes a denně. Jsou uvíznutí v bludném kruhu, ze kterého není východisko. Kdo mohl a měl peníze, ten už dávno utekl. Pro ostatní je Libanon v podstatě vězení. O svobodě člověka zde nemůže být vůbec žádná řeč.


Přemýšlím, jestli se libanonci světlých zítřků někdy dočkají. Jestli se to tady jednou změní k lepšímu. Jestli se zase probudí do dne plného svobody, kdy si můžou kdykoliv rozsvítit, odletět do jiné země nebo jen zajít do banky pro své peníze. Strašně bych jim to přála, ale mám opravdu velké obavy, že to už se nikdy nestane. Sleduji naše inflační čísla a opravdu pevně doufám, že tenhle model nás taktéž nečeká.


Nejkrásnějším místem celého tripu pro mě byl vůbec celý den číslo dva, tedy návštěva Baalbeku a vinařství Ksara. V Baalbeku úchvatné impozantní antické památky a vinařství jak z jiného světa! Taktéž město Byblos bylo úžasným zastavením a koupání v moři za vojenským checkpointem v tangách nezapomenutelným okamžikem.


Cesty do Libanonu rozhodně nelituji, ale jedno vím jistě - i když jsem zde za sebou nechala řadu cestovatelských dluhů, už se sem určitě vracet nebudu. Libanon je přesně to místo, které stačí zažít pouze jednou.





2 689 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page