top of page
Vyhledat

MALAGA za KAČKU

Aktualizováno: 3. 9. 2020

Krásné hory, nespočet památek, dostupné a vyhlášené pláže, denní teploty neklesající ani v zimě pod 15 stupňů a výborné místní víno. To vše je Malaga, “klenot Andalusie”, rodiště Pabla Picassa..



TERMÍN:


duben 2018



PROČ MALAGA?


Málaga nikdy nebyla můj vysněný turistický cíl. Musím přiznat, že důvodem tentokrát nebyla ani akční letenka. Někdy se prostě stane, že si svoji cestu nevyberete vy, že si ta cesta vybere vás. A přesně tak to bylo u mě s Malagou. Neměla jsem od ní žádné velké očekávání, do poslední chvíle jsem netušila, zda tu cestu opravdu zrealizuji a vůbec - tato cesta byla pro mě poprvé v životě místo těšení spíš stres.. Den před odletem už pro mě bylo slovo Malaga skoro za trest. Nakonec ale zvítězil nadhled, toulavé žabky a uvědomění si, že mám-li letenku v kapse, je mi tato cesta prostě souzená. I když jsem o městě přede mnou nic moc nevěděla a vyhlášené golfové trávníky opravdu nebyly zrovna pro mě nejlepšími lákadly - na autobusáku v Brně jsem poslední pochyby zadupala skleničkou šampaňského s mou nejlepší kamarádkou do země a naskočila jsem na bus směr letiště. Kurz byl jasný! Vstříc ochutnávce španělského jihu..




LETENKY DO MALAGY


Letenky do Malagy nabízí několik dopravců a letět je možné na libovolnou dobu, protože třeba z Prahy jsou odlety opravdu skoro denně. Co se týká ceny, dá se letět za 4-6 tisíc se Smartwings. Na palubě vás přivítá česky hovořící pilot a ještě dostanete grátis kvalitní čtivo - v nabídce je i časopis Mateřídouška ✌️ Pokud přivítání v rodném jazyce oželíte, Mateřídoušku samozřejmě také, a chcete letět v nízkonákladovém režimu, doporučuji opět www.ryanair.com, se kterými můžete jih Španělska ochutnat už za 1 600 Kč. Odlet je zde z Bratislavy a létá se úterý, čtvrtek, sobota, takže variant na počet dnů je dost.




UBYTOVÁNÍ V MALAZE


Opět jsem rezervovala přes booking.com a opět vše proběhlo hladce :) Ceny v Malaze jsou na Evropu opravdu pohodové. Jelikož jsme se během cesty posunovaly, nezůstávaly tedy pouze v Malaze, měly jsme 3 různá ubytování. Všechna měla hodnocení 8 a víc, kvalitní wifi, bazén nebo se jednalo o krásný stylový apartmán s vlastní kuchyní… Cena nepřesáhla 300 až 400 Kč za osobu a noc.

První ubytování p příletu v noci do Malagy jsme měly v apartmánu, kde nás čekalo nejen supermoderní a krásné vybavení včetně pračky :D , ale také láhev vína a uvítací dopis s mým jménem... Doják!! Bydlely jsme zde: NAMASTE APARTMENT .


To nejvíc top (super cena za maximálně komfortní ubytování - obývák, kuchyně, jídelna!!, dvě ložnice..bazén, wifi, prostě senzace) je RESORT SPA DE LUJO MIJAS COSTA


No a poslední ubytko jsme vybraly toto a opět mohu říct jediné - nádhera! Na střeše bazén a vyhlídka co bere dech... Bydlely jsme zde: HOTEL BAJAMAR CENTRO .


..Mijas Costa Oasis by Grangefield Oasis


...Hotel Bajamar Centro


...Namaste Apartment


DOPRAVA


Tento trip byl od první chvíle plánován tak, že Málaga je výchozí bod k ochutnávce golfu 😂 a přilehlého okolí. Měly jsme proto domluvené půjčení auta na letišti. Cena byla výborná, auto na 4 dny zhruba 1 500 Kč na osobu (ve dvou lidech). Co ale tak příjemné nebylo, byl fakt, že po večerním příletu byla domluvená autopůjčovna zavřená. Asi hodinový zmatek, kdy jsme pobíhaly po přilehlém letištním parkovišti (a že bylo obrovské!) mezi různými půjčovnami a hledaly tu naši a až se to stalo, zjistily jsme, že kancelář byla zavřená už hodinu před naším příletem, přičemž jsme při rezervaci auta vyplnily číslo letu i čas příletu...to nás vážně dost zaskočilo. Nakonec ale zvítězil zdravý rozum a taky chuť na skleničku vína, kterou jsme si mohly dát až v ubytku. Nepropadly jsme panice a vyhledaly pomoc u jiné půjčovny. Musím říct, že jsme byly unavené po letu, taky byla už noční hodina, takže jsme byly smířené s tím, půjčit si auto znovu, tedy i znovu zaplatit. Nakonec nás ale překvapil milý a lidský přístup paní v konkurenční autopůjčovně, které když jsme naší lámanou angličtinou vysvětlily situaci, nenabízela svoje auto, ale okamžitě začala obvolávat a zjišťovat, jak se k našemu autu od konkurence dostat. Všechno se díky ní opravdu vyřešilo, auto jsme nakonec dostaly z naší půjčovny, akorát u jiného výdeje, a o půlnoci jsme frčely směr naše první ubytko.




K dopravě po Malaze tudíž nic moc neřeknu, protože jsme jely autem, po vlastní ose. Co ale říct můžu - i přes naši ne úplně šťastnou zkušenost s touto konkrétní autopůjčovnou - vypůjčení auta na letišti už v Malaze vřele doporučuji. Za náš čtyřdenní trip jsme projely opravdu hodně a viděly jsme tak místa a města, která bychom s využitím MHD viděly opravdu jenom těžko. Málaga je sice krásná, ale na prohlídku města stačí opravdu jeden den. Oproti tomu, v okolí města jsou i dostupná jiná místa, která za návštěvu rozhodně stojí. Auto i s benzínem nás vyšlo zhruba na 2 000 Kč na osobu, a to při luxusu dvou osob v autě. Kdybychom byly 4, cesta by byla za půlku... A nebo se dalo ve dvou ušetřit za hotel...




JÍDLO A MALAGA


Tady není potřeba slov.... Španělsko je pro mě v prvé řadě nejlepší Sangrie! Takovou si ani doma neuděláte, i kdybyste se rozkrájeli!



No a jídlo? Ať si dáte cokoli, budete mlaskat a uspokojíte všechny chuťové buňky. Ceny v restauracích nejsou nijak vysoké - obdoba ČR.




ITINERÁŘ 4 dny/3 noci:


Den č. 1 - přílet Malaga


První den jsme přilétly opravdu ve večerních hodinách a díky zmatku na letišti při půjčování auta jsme se ubytovaly v podstatě až po půlnoci. Ubytování bylo nádherné, v centru Malagy. Z letiště pouhých 10 kilometrů. Měly jsme krásný apartmán, kde nás majitel i v tu nekřesťanskou hodinu přivítal s úsměvem na tváři. A nejen s úsměvem, ale také s lahvinkou vína na stole. Uvítací dopis s našimi jmény byl už opravdu jenom třešnička na dortu…




Den č. 2 - MALAGA


Tento den jsme věnovaly kompletní prohlídce města Málaga. Tím nejkrásnějším je pro mě určitě místní katedrála... Od Plaza de la Marina, Calle Larios Molina se dostanete do Starého města, kterému dominuje. Určitě si nenechte ujít výstup do 86 metrů vysoké severní věže, ze které se vám naskytnou nádherné panoramatické výhledy.










Po návštěvě katedrály si určitě, stejně jako my, užijete prohlídku Starého města, které vás okouzlí spletí úzkých středověkých uliček a náměstí. V samém srdci Starého města se rozkládá Plaza de la Constitución, která je hlavním centrem Málagy.




Co určitě taky musíte vidět je starý maurský hrad - Alcazaba de Málaga. Kór na jaře je to jeden z TOP cílů města Malagy.

Pevnost maurských králů byla postavena v 9. století na troskách římské bašty. Muslimští vládci vládli z této citadely v Malaze po několik staletí. Pevnost byla strategicky postavena na hoře Gibralfaro. Má tři obvody hradeb a 110 hlavních věží. Některé z věží si můžete prohlédnout. Dnes v Alcazaba de Málaga sídlí dvě muzea.


...Alcazaba de Málaga


Malaga je v prvé řadě jedním z nejstarších středomořských přístavů. Jsou zde starobylé uličky plné tapas restaurací, typických kaváren, obchůdků a butiků, ale také přístav a nábřeží a nádherné starobylé památky. Malaga je vyhlášená hlavně díky plážím, které jsou krásné a snadno dostupné, ale jistě pochopíte, že v dubnovém tripu na ně moc recenzemi oplývat nebudu. Jo, byly jsme na jedné, zrovna bylo opravdu krásně a měly jsme slušnou hladinku sangrie v krvi, takže jsme půlden opravdu v plavkách u moře daly, ale vlézt do moře? To si necháme na další Malaga-trip.




Den č.3 - RONDA


Ronda je město vybudované nad sklaní roklí, kterou překlenuje kamenný most. Je zde cítit maurská minulost, což v kontrastu s křesťanskou současností města dělá z Rondy opravdu vyjímečné místo. Je zde i jedna z nejstarších toreadorských arén v celém Španělsku, kde se v nedávné minulosti „bojovalo“ i v tradičních kostýmech.

Nebudu psát, že se mi z mého útlocitu příčí navštěvovat býčí arénu. Jako asi jo, ani kohoutí zápasy jsem na Filipínách z důvodu nesnášenlivosti utrpení zvířat nevyhledala, ale popravdě - mnohem větší hrůza a odrazení pro mě bylo vstupné....



Cestou srkze malinký, ale na jaře neuvěřitelně krásný, park jsme došly na kraj útesu. Zde se před námi otevřel výhled na celé údolí a část starého města stojícího na masivní skále. Vše lemováno pásem vlčích máků.... Nejpůsobivější výhledy na krajinu jsou rozhodně v městském parku na balkóně zvaném El Balcon del Coño. Prostě vyhlídka za všechny prachy....








Ronda je známá i tím, že zde pobývali američtí spisovatelé Ernest Hemingway a George Orson Welles a též německý básník Rainer Maria Rilke. Jih Rondy obklopují pozůstatky starých arabských hradeb, z nichž se dochovaly dvě hlavní brány, maurská Puerta de Almocabar a renesanční Puerta de Carlos V.





To nejvíc nezapomenutelné z celé Rondy je pro mě most Puente Nuevo. Je ze tří zdejších mostů nejvyšší a pochází z 18. století. Klene se přes strmé vápencové stěny hlubokého kaňonu El Tajo a rozděluje Rondu na dvě části. Dojdete k němu spletitými městskými uličkami. V minulosti sloužil i jako vězení. Podobně krásný most jsem viděla naposledy na Srílance (Nine Arch Bridge) a stejně jako tam, i tady jsem sedla úžasem na zadek a pak hodně dlouho přemýšlela nad tím, jak je toto vůbec možné postavit. Kolik je za tímto mostem a jeho stavbou příběhů a osudů....


Sedíte v trávě, vítr vám cuchá vlasy tak, že už se ani nenamáháte neposlušné prameny upravovat a nadechujete se zhluboka s jedinou myšlenkou.. Přesně kvůli této chvíli jsem měla do toho autobusu v Brně nasednout a tohle zažít. Nezáleží na včerejšku, vlastně ani na tom, co bylo před hodinou. Podstatné je TEĎ a to teď cítit všemi smysly. Hledím na ten most a přemýšlím, kolik dalších mostů přede mnou stojí... Kolik jich uvidím, kolik přejdu a kolik spálím. Nevím to, ale doufám, že jich bude DOST. Každej další budu sledovat se stejnou úctou, láskou a pokorou, jako tento. Budu na něj hledět, vědět stejně jako dnes, že už ho sice nikdy neuvidím, ale současně nikdy nesmažu z paměti. Ve své hlavě budu mít chuť vzít do svých zmrzlých a deštěm promočených prstů žlutou permanentní fixu a napsat na něj:

Budoucnost je závan změny, nekonečných možností. Nic není nemožné, nic není ztracené. Mrak nových začátků každé další ráno. Všechno mám ve svých rukách a jediné mantinely jsou v mé hlavě. Jenom se nepo.rat, neubíjet svoje sny argumenty proč něco nejde, nezačít své budoucí dny PŘEŽÍVAT. Naopak - PROŽÍVAT je, a to se všemi emotivními turbulencemi, které na cestě ke každému dalšímu zítřku a přiblížení se k vysněným cílům, jsou.

„Poznat svět, nebezpečné věci, pohlédnout za závěsy, jít blíž, najít se a cítit...I když jsem to "ukradla", je to to, oč tu opravdu běží.“



Den č. 4 - NERJA


Nerja je pobřežní městečko v oblasti Costa del Sol. Z Malagy do Nerjy je to asi 50 kilometrů. Žije zde zhruba 20 tisíc obyvatel. Skoro jako v Blansku :) V roce 1660 byla postavena věž zvaná Torre de las Guardas, která je dnes známá jako jedna z největších podívaných v Nerše – Balcón de Europa. Z tohoto místa je prý krásný výhled na pobřeží....


No, budu upřímná - balkón jsme neviděly :) Jednak jsme to den předem přehnaly s vínem a ráno se prostě obyčejně vyspaly do růžova (i to je někdy na cestách potřeba - zvolnit, nelpět na cílech a užít si hotelovou postel a minibar. Prostě umět vyhodnotit situaci a říct si priority...), no a hlavně - po celou Malagu nám lilo, pršelo nebo minimálně mžilo a když se stalo a na hodinku vykouklo sluníčko, byl to pro nás sice skoro zázrak, ale myslím, že právě tady nám oběma došlo, že zamračené dny mají svoje kouzlo. Cesta do Nerjy byla v tomto případě opravdu víc o cestě než o cíli. Sedět ve vyhřátém a přetopeném autě, aby když zastavíme na decheroucím místě - a že jich cestou bylo - vyběhneme na pár minut v našich žabkách a zabalené snad i do ručníků z auta a majíc reálný strach, že venku je snad tajfun a nejen nás, ale i tu naší malou moto-srandu vítr odvane na jiný konec Španělska...tak přesně tohle byla dubnová Malaga :) Nicméně i přes počasí, přes to, že se nám vážně nepovedlo dostat se na golfové hřiště ani na minutu a už vůbec jsme nelebedily na pláži v houpací síti - byl to ten nejvíc nezapomenutelný trip. Začalo to v letadle, kde jsme pro sebe měly tři sedadla - asi zázrak... Aby nám cesta utíkala, koupily jsme si láhev Martini a na této Martini vlně jsme vpluly do španělské skorometropole. Potom jsme přesedlaly na sangrii a shodly jsme se, že ta nám svědčí podstatně víc. I přes nevlídné počasí jsme viděly opravdu hodně, zažily ještě víc a nasmály se snad jako na žádné jiné cestě...a skončilo to opět v letadle, kde jsme si navzdory low cost režimu koupily lahvinku vína a arašídy vyšší třídy KK a začaly plánovat další trip. Protože příští život se nekoná a co není teď, nikdy už nebude. A já už se těším nejen na nové cesty, ale také na Malagu, kterou si určitě dřív či později zopakujeme. Já a moje solumate...



ROZPOČET:


  • Letenka Bratislava - Malaga - Bratislava: 1 600,Kč

  • Ubytování 3 noci: 1 050 Kč/osoba

  • Jído, sangrie (bezedný šálek): 1 200 Kč

  • Pronájem auta na 3 dny/osoba a benzín: 2 000 Kč

Kompletní náklady na 4 denní pobyt v Malaze: 5 850, Kč/ osoba/ 4 dny/ 3 noci




ZÁVĚREM?


„Tahle cesta nebyla slunečná... Vlastně víceméně pořád pršelo, fučelo a bylo pod mrakem. Ale víte co? Právě tady jsem si uvědomila, že počasí a dokonalé podmínky nedělají DOKONALÝ trip. Dělají ho lidé, kteří jsou v tu nejhorší dobu vedle vás. A proto můžu dneska naprosto od srdce říct, že to byl ten nejdokonalejší trip roku 2018 ♥...“


...přátelství nad zlato

1 558 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page