top of page
Vyhledat

MALTAza KAČKU

Aktualizováno: 3. 9. 2020

Malta, to je “Karibik” uprostřed Středozemního moře! Nabízí kombinaci neuvěřitelného množství památek na opravdu malé ploše a tyrkysově modré moře..



MALTA INFO

  • V roce 2015 byla Malta zařazena na 6 nejvhodnější místo na důchod. Může za to kombinace:

1/ skvělé počasí po celý rok

2/ výborná kuchyně

3/ kvalitní zdravotnický systém 

  • Na Maltě se řídí na levé straně.

  • Podle organizace UNESCO je ve Vallettě nejvyšší koncentrace historicky významných staveb na světě.





LETENKY NA MALTU

Letenky na Maltu stojí běžně okolo 6 000 až 9 000 Kč...

Osobně doporučuji cestovat s nízko nákladovou leteckou společností Ryanair (Laudamotion), protože s touto společností se na Maltu dostanete hravě do 1000 Kč za let tam i zpátky. Stejně jako já.



Svůj první trip na Maltu jsem podnikla v květnu 2018. Letenky jsem zakoupila v únoru, kdy jsem za cenu okolo 1500 Kč našla levný let do neznámé země, která mě zajímala, kde jsem si vyčetla, že je celoročně krásné počasí...ale nic jsem o ní nevěděla… Výsledkem bylo, že mě Malta naprosto okouzlila! Byla to jedna z nejhezčích destinací roku 2018, kterou jsem viděla. V mých očích předčila i Santorini! A právě z tohoto důvodu jsem se rozhodla cestu na Maltu ještě v tomto roce zopakovat.


Opět jsem využila:  http://www.ryanair.com. Zde jsem již z předchozí zkušenosti zadala odletové místo Bratislava a hledala nejlevnější letenky. Z Bratislavy se na Maltu léta ve čtvrtek a v neděli. Můžete tedy letět na týden od čtvrtka do čtvrtka nebo od neděle do neděle. Druhou možností, kterou osobně doporučuji, je letět na 4 dny. Tedy od čtvrtka do neděle. Stejně, jako jsem svou druhou cestu naplánovala já. No a cena letenky? Termín 29. listopad 2018 (čtvrtek odpoledne) až 2. prosince 2018 (neděle odpoledne), jeden den dovolené, a to pátek.

Cena jedné zpáteční letenky: 39,9 euro (1 040,- Kč). V současné době lze kombinovat tento čtyřdenní odlet a najít cenu i okolo 25 až 30 € na osobu. Jedná se o lety v měsíci lednu a únoru..



UBYTOVÁNÍ


Stejně jako vždy, i nyní hledám ubytování na stránkách: bookingu.

Letím s kamarádkou na 3 noci, hledáme tedy dvoulůžkový pokoj, nejlépe apartmán s vlastní kuchyni. Díky tomu můžeme srazit cestovní náklady na minimum, protože stravovat se budeme samy. Požadavky na ubytování nemáme velké. Chceme být co nejblíž moři, chceme být u hlavního města – v blízkosti obchodů a rušného života ostrova, chceme mít kvalitní wifi a v neposlední řadě vlastní ledničku (na chlazení vína) a alespoň minimální kuch. zázemí s možností něco si uvařit. Zohledňuji během výběru i hodnocení uživatelů www booking.com. Nejdu pod hodnocení 8,0! Vybrala jsem během chvilinky, a to: AX SUNNY COAST RESORT&SPA . Toto ubytování splňuje naprosto všechna kritéria, jedná se dokonce rezort s označením SPA… Cena za 3 noci je 2 500,- Kč na pokoj, tedy 1 250,- Kč na osobu a 3 noci.

Čtyři stovky za noc? To je docela parádička ne, takhle na Maltě v těsné blízkosti moře, s vlastním bazénem…?



RADA:

V roce 2018 jsem na Maltě vyzkoušela 3 různá ubytování napříš ostrovem, mimo jiné i na ostrově GOZO. Zde bych řekla, že je ubytování podstatně krásnější - v maltézském stylu, obvykle s bazénem...a ještě levnější. Nicméně ubytovat se na Gozu, chcete-li poznávat Maltu je dost nepraktické, takže i přes krásu a cenu ubytování zde - doporučuji hlavně okolí Vallety, kde je hlavní dopravní uzel všech spojů.


...ubytování Gozo


DOPRAVA Z/NA LETIŠTĚ


Jediné letiště na Maltě se nachází v obci Luqa asi 9 km od centra hlavního města Vallety. Terminál je relativně malý a trochu zastaralý, v letní sezoně navíc bývá přeplněný. Otevírací doba je 24 hodin, WIFI zdarma neomezeně.


Přílet na Maltu nízkonákladovou společností Ryanair je jen ve večerních hodinách. Doporučuji využít nabídku ubytování – letištní transfer. Cena je obvykle 20 € za tuto službu. Vyděleno dvěmi pasažéry – 10 € za odvoz.

Na Maltě existuje pouze státní taxislužba. Z letiště odjíždí sice mraky taxíku, ale nabere vás jen taxík dle pořadníku, tedy po předchozím vyvolání vašeho čísla. Každý, kdo přiletí a chce využít služby taxi, musí stoupnout do nekonečné fronty u jednoho jediného okýnka na celém letišti. Zde si vystát tuto nekonečnou frontu a pak zaplatit cestu do ubytování předem, přičemž tato cena je fixně daná a zcela přesně odpovídá tomu, co si účtují za letištní transfer ve vašem ubytování. Jinými slovy – pokud se rozhodnete šetřit na letištním transferu, nejenom že neušetříte ani korunu, cena bude naprosto stejná jako za taxík, ale ještě ke všemu budete po příletu ve večerních hodinách čekat hodinu, ale klidně i 3 hod. na letišti ve frontě na váš taxík. Tak si to rozmyslete a mohu-li doporučit, určitě si objednejte letištní transfer u vašeho ubytování.


Nově existuje i speciální noční linka N10 jezdící do obcí Marsaskala, Birkirkara, Zejtun, Zurrieq, Tarxien, Qomri a San Giljan, a to jednou za 30 minut od 00:56 do 3:56. Aplikuje se zde speciální jízdné ve výši 3 €.




DOPRAVA


Další náklady na cestování po Maltě záleží na vás. Pokud chcete cestovat nízkonákladově, rozhodně nedoporučuji půjčit si auto. Ostatně to nedoporučuji půjčit ani cestovatelům, kteří na peníze nehledí. Na Maltě se totiž jezdí vlevo, a to je pro Evropana docela nezvyk. To však není jediná patálie místní dopravy. Silnice jsou na Maltě tak strašně úzké, jak jsem ještě neviděla někde ve světě. Naprosto nechápu krkolomnost, s kterou se místními uličkami proplétají i autobusy! Myslím, že běžný Evropan by si s tím opravdu jen těžko poradil bez újmy na autě, možná i na vlastním životě… 


Autobusová doprava na Maltě je kvalitní a přehledná a k poznávání je ostrovů je zbytečné půjčovat si auto. Veškeré informace o MHD na Maltě najdete na oficiálním webu publictransport.com.mt.

Pokud pojedete na týden, tak jak jsem jela já v měsíci květnu, rozhodně doporučuji koupit týdenní kartičku na místní MHD. Vyjde na 21 €, a to je s vaší cestou z letiště do ubytování v podstatě jediný výdaj za dopravu na ostrově. Můžete s touto kartou jezdit celý týden neomezeně, dokonce i na sousedním ostrově Gozo, všechno v rámci této karty.

Pokud pojedete na Maltu na dobu 4 dnů, tak jak se chystám já nyní v prosinci, potom doporučuji kupovat jednotlivé jízdné. Jednak už není sezóna, a to mají jízdné na Maltě cenově zvýhodněné, ale také – za 4 dny máte vlastně pouze 3 dny na cestování a pokud se rozhodnete každý den spáchat jeden cíl, je to pouze 6 jízdenek. Jedna jízdenka stojí 1,30 euro, tedy dohromady necelých 10 € za kompletní procestování ostrova.



K cestování je ještě nutné přičíst náklady za cestování lodí. Jak jsem již zmínila, Malta je vlastně souostroví 3 ostrůvků. Rozhodně doporučuji udělat si výlet na ostrov Gozo. V květnovém termínu jsme tam dokonce byli ubytováni. Dostat se na ostrov Gozo je možné z přístavu prostřednictvím místní ferry. Je to asi 20 min. plavby lodí. Cena jednoho přejezdu je 5 €. Pokud se teda rozhodnete udělat si jednodenní výlet na ostrov Gozo, je k nákladům na cestování nutné přičíst ještě 10 € na loď.



Kompletní nízkonákladové cestování na Maltě v režimu 4 dnů pobytu tedy je:

10 € doprava z letiště do ubytování v nočních hodinách 10 € cca 6 jízdenek MHD po 1,30 euro 10 € doprava z lodí na/z ostrov Gozo Kompletní náklady na dopravu, tzn. v podstatě na vaše výlety na ostrově Malta, je tedy 30 € na osobu.




JÍDLO


Jelikož je tento cestopis postavený na low cost cestování, tedy i stravování je v tomto duchu. Využíváme zejména nákupů v místních potravinách, náklady na den nepřesáhnou 300 Kč. Tedy za 3,5 dne pobytu maximálně 1 000 Kč, ale spíš méně. Na Maltě existují místní supermarkety, ale také známý obchodní řetězec Lídl. Třeba láhev výborného vína Fragolina zde stojí 1,50 € ...Nízkonákladové stravování zahrnuje obvykle teplou vaječnou snídani, během dne nějaké ovoce nebo fastfood, večer obvykle nějaké sýry a zeleninu. Také zahrnuje jednu až dvě láhve vína na osobu, vodu. Do částky 1 000 Kč se s tímto rozpočtem zvládnu i jednou najíst v dobré restauraci.



PAMÁTKY A VSTUPNÉ


V rámci čtyřdenní cesty na Maltu vstupné opravdu skoro nikde platit nemusíte. V podstatě jediné vstupné vás může stát návštěva Vesnice Pepka námořníka - 14 euro...



ITINERÁŘ:


Den 1 = čtvrtek:


= přílet. Zde opravdu nezvládnete nic jiného, než se dostat v nočních hodinách do ubytování. Maximálně se jít projít kolem ubytka, dát si lahvinku vína a v klidu se vyspat na další den.


...Lidl :)



Den 2 = pátek:


Doporučuji udělat si hned první den celodenní výlet na ostrov Gozo, kde jediným nákladem je cena za trajekt tam a zpět (popsáno v části doprava). Dále není nutné jakékoliv vstupné platit, protože celý den vám zabere procestovat tento ostrůvek. Pokud máte týdenní MHD kartu, tak platí i zde. Jsou zde nádherné výhledy na moře, nádherný maják, spousta památek a kostelů, které jsou volně přístupné.


GOZO


Gozo je malé, žije tady třicet tisíc lidí, ale rozhodně stojí za návštěvu. Je čistější než Malta. Díky větší vlhkosti půdy je ostrov zelenější a i samotní Malťané připouští, že třeba takové ovoce a zelenina tady vypěstované chutnají lépe. Hlavním městem je Victoria (Rabat). Dvě jména nejsou chyba, používají se každé zvlášť, ale i dohromady. Městu dominuje na kopci postavená citadela s obrannými hradbami, které sloužily jako opevnění před nájezdy Turků a dalších národů. Citadela je otevřená pro návštěvníky, stejně jako její opevnění, z něhož je výhled na celý ostrov. Z hlavního města Gozo můžete zamířit do města Xaghra. Nalézají se v něm megalitické chrámy Ggantija Temples. Jsou to vlastně obrovské vápencové balvany, z nichž největší váží padesát tun. Chrámy jsou považovány za nejstarší volně stojící neolitické chrámy na světě, byly objeveny v letech 1816 až 1820 a prý pocházejí z doby 3 500 před naším letopočtem. Zachována z nich dodnes zůstala jen jedna třetina, část je bohužel navíc obehnaná lešením, které je tu navždy. Zpevňuje kameny, aby se stavba nerozpadla.


...Gozo

Na Gozo se určitě vydejte k západnímu pobřeží k místu Dwejra. Zde bylo kdysi tzv. Azurové okno, které ve skále vytvořil příboj. Okno uz neexistuje, ale místo má i tak atmosféru. Můžete tu ležet a opalovat se, popíjet kávu, vyrazit na moře a potápět se nebo nasednout do některé z mnoha malých loděk..


Je zde i vyhlášená pláž se zlatým pískem na opalování a mořem s pozvolným vstupem do vody - pláž Remla. Bílý písek po celém zálivu nechá vyniknout všem odstínům azurového moře. U pláže je i možnost občerstvení v malé restauraci.



Tento den doporučuji přivstat si a užít si ho opravdu naplno. Doporučuji vyrazit z ubytování okolo 8. hodiny, okolo 9. hodiny se dostanete z jakékoli části Malty městskou dopravou až k přístavu, kde nasednete na loď na ostrov Gozo. Na ostrově můžete být cca v 9:30 a mít tak . Na ostrově doporučuji opět využívat městskou hromadnou dopravu a podívat se na všechno, co jsi vygooglíte na mapách. Myslím, že když se na ostrově zdržíte 4 hodinky, uvidíte opravdu dost. Okolo 15. hodiny doporučuji plavbu zpátky na Maltu a ještě cestou do ubytování stihnout to nejkrásnější, co jsem na Maltě viděla já.... Farmu Pepka Námořníka!






POPEYE VILLAGE


Jedná se o vesničku Pepka námořníka! Je od přístavu opravdu kousínek, dostanete se tam místní MHD. Prohlídka této vesničky vypadá jako vhodná zábava pouze pro děti, opak je ale pravdou.



Je to v podstatě jediné místo, kde na Maltě zaplatíte vstupné. Vstupné je okolo 14 €, ale za sebe rozhodně doporučuji! Byl to pro mě opravdu nejkrásnější zážitek. Jednak nádherné scenérie, jednak úžasné budovy z filmu Pepek námořník, které si můžete libovolně projít. Opravdu je co vidět. V ceně vstupenky je navíc i ochutnávka skleničky místního vína a projížďka lodí okolo pobřeží.



Scenérie jsou opravdu jako z pohlednice. Vlastně ne, jsou jako z pohádky! No posuďte sami… Po tomto výletu, tedy ostrovu Gozo a vesničky Pepka námořníka, už doporučuji spíše přesun do ubytování, nákup a večeři… Pokud vám ještě budou stačit síly, pak večerní až noční prohlídku Valletty, hlavního města. Rozhodně je co vidět!



...Popeye Village


Den 3 = sobota:


I tento den doporučuji využít naplno. Tzn. – přivstat si. Pokud opět vyrazíte z ubytování okolo 8. hodiny ranní, můžete za tento jeden jediný den zvládnout určitě 2, ale klidně i víc, opět podle mě nejkrásnějších míst na Maltě. Je to jednak prohlídka hlavního města – Valletty. Dále je to návštěva starobylého města Mdina. Po těchto 2 zastávkách je možné přidat ještě 1 - 2 cíle s dostupností místní MHD a večer opět večerní prohlídku města, nějakou dobrou večeři v místní restauraci s výhledem na moře a vstřebání všech zážitků a dojmů z nádherného ostrova uprostřed Středozemního moře.



VALLETA


Valletta je od roku 1980 zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO. Město je opravdu fascinující. Původně bylo postaveno jako velká pevnost, která se tyčí na vrcholu kopce Mount Sceberras. Nachází se zde pravděpodobně nejdokonaleji postavené středověké opevnění na světě! Byla založená členy řádu sv. Jana (maltézskými rytíři) před 500 lety. Dlouhé ulice jsou tu postavené paralelně jedna vedle druhé a připomínají ty v americkém San Fancisku. Při pohledu z kopce se na nich tvoří typické ‚vlny‘.


...Valleta hradby Vydejte se do zdejších zahrad Upper Barrakk Garden. Budete z nich mít jako na dlani přístav i část města. Připlouvají sem obří trajekty, stejně jako tu kotví malinkaté barevné loďky. Nedaleko od parku stojí na hlavní třídě Republic Street za návštěvu Katedrála sv. Jana (St. John´s Co Cathedral), kterou používali maltézští rytíři jako hlavní kostel a kde je také vystavený jediný podepsaný obraz malíře Caravaggia. Ten svá díla zásadně nepodepisoval s odůvodněním, že každý jeho rukopis přece pozná. Caravaggio na Maltě jeden čas žil a byl přijat i do Řádu maltézských rytířů. Nakonec musel z ostrova prchnout. Valletta je tvořena především domy, které pocházejí ze 16. století. V tomto městě je opravdu živo, nachází se zde mnoho obchodů, obchůdků, restaurací, kaváren i fastfoodů. 


...Valleta Chrámy na Maltě nepůsobí dojmem, že by se na nich pravěcí stavitelé učili první krůčky svého řemesla. Způsob jak jsou stavěny, jak jsou kameny pokládány na sebe rozhodně ukazuje na zkušené inženýry, kteří stavěli podle plánů, a rozhodně věděli, jak co mají dělat. Je patrné, že hmotnost kamenných kvádrů jim vůbec nepůsobila žádné omezení. Návrhy chrámů a výkresy na papíře jim nahrazovaly malé modely složené z měkkého kamene. Několik se jich dochovalo do dnes a jsou k vidění v Archeologickém muzeu ve Vallettě. Tyto modely nám ukazují, že stavitel měl jasnou představu o svém díle. Málokdo ví, že tyto chrámy jsou mnohem starší než slavná Cheopsova pyramida v Egyptě, která byla dokončena v půli třetího tisíciletí před n. letopočtem. Všechny chrámy byly budovány podle jakési osnovy, přičemž nenajdeme dva úplně stejné. Na první pohled chrámy působí jako neuspořádané bludiště malých a větších sálů spojenými chodbami. Pokud se pozorně podíváme na půdorys chrámů - připomíná jetelový list.




MDINA


Výlet do Mdiny, která bývala do roku 1566 hlavním městem Malty, ukazuje, jak je Malta malá. Město leží někde ve třetině ostrova, ale když se podíváte ze zdejších hradeb, kousek před vámi je moře. Mdina je krásné tiché městečko se čtyřmi sty obyvateli. Je v něm karmelitský klášter (The Carmelite Priory), jehož část je otevřená veřejnosti. Karmelitští mniši vám v něm ukáží, jak dříve žili jejich předchůdci. Nahlédnout budete moci do jejich kuchyně, kde uvidíte třeba strojek na výrobu zmrzliny, ale také pokoj mnichů.


...Mdina


Den 4 = neděle:


Poslední den na Maltě navrhuji konečně se trošku vyspat, udělat si 3 vejce do skla a pak poslední výlet do rybářské vesničky Marsaxlokk, která je díky vyhlášeným trhům ideální právě k nedělní návštěvě... Už zde doporučuji i za cenu mírného nepohodlí udělat check out ve vašem ubytování a vzít si kufírek na cestu autobusem s sebou. Ušetříte mraky času. Když vyjedete okolo 10té hodiny, jste v 11 ve vesnici. Tady stačí bohatě dvě hodinky, tj. do 13 hodin, pak nasednout na bus a frčet na letiště.

 V 17.00 hodin má Ryanair odlety z Malty, takže stačí přijet v 16.00 na letiště. 


MARSAXLOKK


Kdo chce poznat život na Maltě se vším všudy, ten by rozhodně neměl minout rybářské centrum Marsaxlokk.


V přístavu kotví stovky luzzu, malých lodiček, které hýří všemi barvami, a jsou proto vděčným objektem pro fotografy. Zdejší muži se živí především rybolovem, anebo jsou zaměstnaní v turistickém ruchu. Jejich manželky vyrábějí různé dekorativní předměty a bytové doplňky, které si tu samozřejmě můžete koupit. Neméně fotogenická je také pevnost nedaleko Marsaxlokku – Fort St. Lucian postavená stejně jako ostatní pevnosti na Maltě na ochranu před tureckým nebezpečím.


..Marsaxlokk


Kdo rád nakupuje, ten by si měl udělat výlet do městečka v neděli. Celé dopoledne se tu totiž konají největší trhy na celé Maltě. A protože je Marsaxlokk domovem rybářů, produktem číslo jedna jsou ryby a dary moře. Kromě toho se tu dá koupit ovoce, zelenina, alkohol, krajky, kožené zboží, ale také klasické oblečení, jako třeba džíny. Jen pro zajímavost nákupy oblečení na Maltě jsou prý velmi výhodné.


..Marsaxlokk Kdo plánujete Maltu v letních nebo jarních měsících, můžete vyrazit i na komerční a turisticky profláknutý třetí ostrůvek - Comino. Já tam v květnu byla a dojmy jsou protichůdné. Cesta lodí tam stojí asi 8 euro, občerstvení samozřejmě brutálně předražené (doporučuji dovézt si vlastní). Taky je tam lidí mrak, opravdu to kazí dojem.. Na druhou stranu...když si stoupnete dobře a úhel vaší “optiky” ořízne tu masu lidí - je to "opravdickej středomořskej Karibik"!





ROZPOČET:

  • letenka Bratislava - Malta - Bratislava: 1 000,- Kč

  • ubytování 3 noci/osoba: 1 250,- Kč

  • doprava po Maltě (transfer z letiště, MHD, fery): 30 euro = 800,- Kč

  • jídlo, víno, jedna večeře: 1 000,- Kč

  • vstupy: 14 euro = 380,- Kč

Celkem tedy celý tento výlet vyjde na: 4 430,- Kč


..na četbu nakonec nezbyl čas, ale jako stojan na víno dobrý! :)


ZÁVĚREM?


Na Maltě jsem byla poprvé v roce 2018 s kamarádkou Verčou, většina fotdek je právě z tohoto tripu. Protože mě Malta naprosto dostala a o rok později tam na mě mával první adventní víkend za 500 Kč z Bratislavy - zopakovala jsem si to. Ani na jednu z těchto Malt nikdy nezapomenu, protože každá byla v té "nejlepší společnosti". Současně musím ct, že jakmile se tam objeví další letenka za pár kaček, neváhám a letím zas!



3 258 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page