top of page
Vyhledat

MYKONOS a TINOS za KAČKU




TERMÍN:‌ ‌

24. - 28.7.2022


PROČ‌ MYKONOS, TINOS?‌ ‌


Říkám to narovinu, na tyhle ostrovy jsem opravdu nikdy neměla v úmyslu letět. Hlavně proto, že jsem o ostrovu Mykonos měla jedinou informaci – nejdražší řecký ostrov vůbec! Párty ostrov! Něco jako Ibiza, ale ještě dvakrát tak dražší! No a o sousedním ostrově Tinos jsem pro změnu v životě neslyšela.


Jenže pak si brouzdám opuštěnou ranní Prahou cestou z Florence na letištní salonek směr Dánsko, a i když vím, že v Dánsku bude opravdu teplo a na tuhle cestu se hodně těším, současně mám děsný absťák po Řecku. S cestou na Skiathos, kterou jsem si dokonce po 3 týdnech od návratu zopakovala, se ve mně probudil hlad právě po těchto ostrovech. No a během zmíněné procházky ranní liduprázdnou Prahou mi v hlavě rezonuje jediné: moci tak ještě jednou letos v létě odskočit aspoň na dva dny směr nějaký řecký ostrov!! Znovu si dát vyhlášený řecký salát, FREDDO cappuccino, cuketové placky, místní gyros a hlavně místní víno domácí výroby, které i v této době dostanete v restauraci v půlitrové konvičce za tři eura. Taky vidět zase extrémně čisté moře, ikonické řecké stavby, řecké vlajky na každém kroku, hrdě vztyčené nad každým vyvýšeným pahorkem…


Otevřu facebook, abych vám odpověděla na komentáře a zprávy…a zahlédnu akci Wizzair. Vidím jedno jediné slovo: Mykonos a pod ním cenu 1300 Kč. Teď, v sezóně!


Musím říct, že mám v hlavě chvilku úplné zatmění. Během minuty si ale samozřejmě vzpomenu na to, co jsem vám tady nedávno radila a postovala, tedy že v létě koupit kamkoliv do podobných destinací letenku je neuvěřitelná past na turisty a školačka chyba, protože cena ubytování bude extrémně vyšroubovaná. Nejen ubytování, i všeho ostatního! Vzpomenu si také na to, že jsem se zavázala zůstat následující dva měsíce doma a chvilku se věnovat naplno i práci… No a samozřejmě nejsem slepá, takže pod skvělým nápisem Mykonos a ještě lepší cenou vidím jak název aerolinky Wizzair, která v dnešní době nevěstí nic dobrého, ale také odletové místo – Budapešť.


Jenže potřeba zažít Řecko je silnější než všechny tyto fakta a argumenty PROTI! Ubytování pořeším campingem, práci budu dělat na cestě a pak o to víc, až se vrátím, no a Budapešť? Tu jsem ještě nikdy neviděla! Během dvou minut mám nakoupeno a bláznivě se těším.





MYKONOS


Mykonos je řecký ostrov, který náleží do skupiny ostrovů jménem Kyklady a leží uprostřed egejského moře jenom kousek od Athén. Dostat se na něj je možné jak letecky – má mezinárodní letiště, tak i lodí z řecké pevniny.


Tento ostrov je "otevřený" od června do října a v létě se mění na "párty ostrov" stejných rozměrů, jako je proslulá Ibiza.


Jeho lákadlem není ale pouze párty atmosféra letních měsíců, je to hlavně staré historické město Chora, větrné mlýny, které jsou symbolem ostrova a na každé ze zdejších pohlednic, ale i všelijaká romantická zákoutí, která zde prahnou po svém objevení.


Vnitrozemí je oázou ticha, uprostřed zvlněné krajiny s úrodnými terasami uslyšíte mečení divokých koz a cvrkot cikád.


K ostrovu neodmyslitelně patří také pelikán, který byl v přístavu ochočen již v 50. letech minulého století. Když po 30 letech umřel, pokoušeli se ostrované najít nového pelikána, který by se po molech procházel se stejnou majestátností a pouličním prodavačům kradl ryby. Nakonec se ve městě Mykonos zabydlel Petros II. z německé zoo a později se dočkal i partnerky. Přítulný pták patří kromě malebných větrných mlýnů k symbolům tohoto ostrova a fotografii s tímto velkým zvířetem si musí pořídit každý turista. Mně se toteda nepovedlo, takže ta, budu muset as znova…



TINOS


Stejně jako Mykonos, i tento ostrov patří mezi kykladské ostrovy ležící na daleko Athén. Ovšem na rozdíl od Mykonosu je tento ostrov takřka turismem nepolíbený. Přitom je to ohromná škoda, protože je nejen stejně krásný, ale i za třetinové ceny! No a kdo nemá rád párty ostrovy, pro toho je to dokonalý ráj!


Jinak je tento ostrov známý hlavně mezi Řeky, protože se jedná o poutní místo, které každoročně navštěvuje koncem března a v půli srpna řada z nich, aby se po kolenou plazili na kopec ke kostelu Panagia Megalochori. Právě zde je ukryta figurka Panny Marie. Je to jedno z nejznámějších řeckých poutních míst.


Poznávacím znakem Tinosu jsou vedle obchodů s náboženskými suvenýry na každém kroku zejména holubníky (peristerones) - dodnes by jich po celém ostrově mělo být asi tisíc. Každý z holubníků je malým uměleckým dílem. Pocházejí z benátského období a jsou to čtyřhranné věže s geometrickými vzory v horním patře. V té době byla hodně rozšířená holubí pošta a centrální poloha ostrova z něj udělala důležitý centrální poštovní bod. Navíc ještě dnes je považováno holubí maso za pochoutku a trus je důležitým hnojivem.


Ostrov Tinos má také naleziště bílého mramoru (Panormos) a zeleného serpentitu, jehož tmavě zelené bloky byly mimo jiné použity při stavbě Louvru a Buckinghamského paláce.




LETENKY‌ ‌NA MYKONOS

Jak již bylo zmíněno, letenky jsem kupovala u nízkonákladové letecké společnosti Wizz Air, a to za cenu 1300 Kč s odletem z Budapeště a návratem tamtéž. Odlet v neděli večer návrat ve čtvrtek večer, tedy naprosto dokonalý počet dní.


Jasně, tahle letecká společnost v poslední době spíš úsměv, u lidí co měli vlastní zkušenost, tak rozhořčení a nasrání. Ano, nyní v létě většinu letu ruší na poslední chvíli, přesto zůstávám pozitivní, je to moje životní filozofie, a věřím, že na realizaci tohoto snu opravdu dojde.



Cestu do Budapešti jsem pořešila svou již klasickou metodou, kterou mám ověřenou a vím, že je nejlevnější a pro mě nejkomfortnější. Kupuji jízdenku Brno - Budapešť u své oblíbené zelené flotily Flixbus, a to za cenu 299 Kč v jednom směru.



U jízdenky přímo na letiště by byla cena zbytečně vysoká, jedu tedy jen to do města. V plánu je ze zmíněná Budapešť, kterou jsem ještě nikdy v životě nenavštívila - alespoň si cestu do cílové destinace trochu okořením. Krom toho ušetřím i hodně peněz, protože cena z Brna do centra Budapešti je oproti cestě přímo na letiště opravdu za kačku.


Pokud pojedete stejně jako já, dostanete se na autobusové nádr. Népliget. Zde se projdete pár metrů (skvělé značení) k zastávce autobusu M3. Pojedete cca 30 minut, pak přestoupíte v zastávce Köbanya-Kispes na Linku 200E (stejné nádraží) a tou dojedete až před letiště.

Tato linka je nejlevnější možností dopravy na letiště (asi 30 Kč).




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ MYKONOS


Letiště ostrova Mykonos leží necelé 4 km od centra města a asi 10 km od jeho přístavu. Letiště funguje hlavně během letních měsíců (sezóna je od června do října), kdy je tento ostrov cílem neuvěřitelného množství návštěvníků! Tento ostrov je tak vytížený, že každé letadlo, které zde v letní sezóně přistane, může zůstat na letištní ploše maximálně jednu hodinu!


Na letišti je zdarma wi-fi, najdete zde duty free s řeckými specialitami a proti letišti jsou dvě menší restaurace..


Důležitou informací určitě je, že právě zde, naproti letišti, je největší supermarket na celém ostrově!


Cesta z letiště:


1/ Z letiště můžete jít pěšky, stejně jako já, ale není to obdoba Skiathosu - je to túra! Navíc v noci je potřeba mít nějaké osvětlení v ruce. Každopádně je to zdarma a každé postavě to jenom prospěje..


2/ Další tradiční možností je taxík, za který zde zaplatíte - za 10 minut jízdy – 25 €. Pro rodinu nebo vícečetnou skupinu určitě pohodová cena.


3/ Domluvíte si transfer přímo z ubytování, což je služba, kterou většina hotelů i soukromých ubytovatelů tohoto ostrova nabízí a mnohdy už je tato částka zahrnuta v ceně ubytování.


4/ Pokud přiletíte v normální denní dobu, pak je možné využít i autobus. Zastávka je přímo u letiště, ale pozor - autobusy jezdí jenom v letní sezóně. Z letiště se dostanete jak na hlavní autobusovou stanici Fabrika u centra města, tak i ke starému a novému přístavu na severu města. Jízdenka stojí 2,5 € a lze ji koupit u řidiče.




DOPRAVA NA MYKONOSU:


  • Tento ostrov je opravdu malinký a myslím že pokud budete mít dostatek času, vystačíte si zde i pěšky, sem tam bus.

  • Nicméně pohodlnější určitě je, zejména pokud na tento ostrov máte ve výsledku jenom jeden celý den jako já, půjčit si zde skútr nebo čtyřkolku. Cena skútru je mimo sezónu 25 €/ v sezoně od 30 - 40 €! za den. Čtyřkolka je skoro dvojnásobek. Nicméně i přes masakroidní sezónní ceny vám vlastní dopravní prostředek přinese nejen pohodlí, ale také maximum svobody a možnost ostrov opravdu i za jeden den podrobně zmapovat.



Půjčovny čtyřkolek a skútrů jsou opravdu na každém rohu, mnohdy i ve vašich ubytování. Provoz je napříč celým ostrovem úplně pohodový, jediné co je třeba mít na paměti je to, že do města Mykonos se nedá vjet ani skútrem. Před tímto městem jsou záchytná parkoviště, kde musíte i skútr odložit.


Další řeckou specifitou půjčujete-li si jakýkoliv dopravní prostředek, je to, že chtějí vaší kreditní kartu, ze které si opíší nejen její číslo a datum platnosti, ale také cv kód! Je to hodně zvláštní praktika, nicméně bez toho vám nikde skútr nepůjčí. Pokud budete dopravní prostředek vracet, prý tento papír zmuchlají a vyhodí. Nejsem si úplně jistá, rozhodně doporučuji půjčit za jejich pdmínek a tuto skutečnost nahlásit bance s tím, že jakákoliv následná transakce na vaší kartě je neoprávněná.


  • Na tomto ostrově funguje i autobusové spojení. Linek je opravdu jenom málo a jezdí jenom během léta, kdy je zde hlavní sezóna. Nejčastěji jsou využívané linky k přesunu z letiště do města Chora a do přístavu. Zastávky jsou označeny, jízdné je 1 € a platí se řidiči při nástupu.


Z autobusového nádraží Fabrica zastavuje autobus zde: Ornos, Agios Ioannis, Platis Gialos, Psarou, Paranga, Paradise, Super Paradise.


Ze starého přístavu dojedete do: Tourlos, Agios Stefanos, Nový přístav, Super Paradise, Ano Mera, Elia-Kalo Livadi, Kalafatis.



  • Za zmínku určitě stojí i to, že se zde můžete dopravit vnitroostrovní lodní linkou, která jezdí mezi novým a starým přístavem. Jedná se o necelou desetiminutovou projížďku, která vás vyjde na 2 €.



UBYTOVÁNÍ MYKONOS, TINOS:


Jak jsem již řekla v úvodu, s koupí letenek na tento vyhlášený párty ostrov byla jasná jedna věc – ubytování v místních ubytovacích kapacitách určitě využívat nebudu, budu spát někde u pláže.


Důvod je přesně to, o čem píšu velice často: koupíte-li si v letní sezóně akční letenku, oči se vám při kouknutí se na Booking na nejlevnější ubytování mnohdy opravdu protočí. Mykonos je dokonalá ukázka, jak to může dopadnout. Já to věděla dopředu, takže zklamání rozhodně žádné. Naopak se na noc na pláži docela těším.


Ubytování zde v letní sezóně startuje na 5 500 Kč za noc, levněji zde opravdu nepořídíte ani stan. Pokud si koupíte letenku dostatečně dopředu a rezervujete ubytování opravdu včas, tedy s velkým několikaměsíčním předstihem, nebo poletíte-li sem mimo sezónu, dostanete se s cenou za nejlevnější pokoj zhruba na polovinu.


Ušetřit můžete jedině spaním ve volné přírodě, což zde asi není povolené, ale kontroly zde neprobíhají. Možné je i kempování v místních kempech - zde ale vůbec netuším, na kolik to vyjde.


Další možností ušetřit je kompromis, který jsem se rozhodla podniknout i já:

Tedy zkombinovat dva ostrovy, drahý ostrov Mykonos a sousední, o poznání levnější ostrov Tinos.


1/ MYKONOS - první dvě noci jsem tedy zvolila pod širákem na párty ostrově Mykonos.




2/ TINOS - další dvě noci jsem si rezervovala jedno z nejlevnějších ubytování na sousedním ostrově Tinos: ANTONIS HOUSE.


Ubytování vyšla jedna noc pro jednu osobu ve dvoulůžkovém pokoji na 650 Kč se. To už je sakra rozdíl oproti sousednímu ostrovu!



Ubytování je prázdninový dům, který máte zcela k dispozici. Je zde 1 ložnice a obývák s kuchyňským koutem, kde nechybí lednice, rychlovarná konvice, trouba, varná deska, toustovač, veškeré nádobí a také je zde příslušenství na přípravu čaje a kávy. Samozřejmě soukromá koupelna se sprchovým koutem a toaletními potřebami zdarma. Jsou zde i ručníky, ale trochu chyběl fén. Součástí tohoto domečku je i patio, terasa a samozřejmě klimatizace, bez které by to v horkém letním dni opravdu nešlo.


Ubytování je řecká stylovka kterou prostě musíte zažít! Připadáte si jak v pohádkové chaloupce A z okna máte výhled na dva kostely jeden je místem kde se po večerech scházejí místní lidé na takovém rádoby náměstíčku, druhý vidíte z ložnice, a to je opravdu skvost. Majitel ubytování je extrémně vstřícný, přijde si vás kamkoliv vyzvednout. V kuchyni nechybí základní suroviny pro přípravu čaje a kávy, voda, sůl, olej…




JÍDLO NA MYKONOSU/TINOSU


K tomu lze říct jedno jediné – vytoužená řecká kuchyně! Pro mě především řecký salát, tzatziki, cuketové koule a smažené plátky, mořské plody, gyros a v neposlední řadě domácí řecké víno.



Pro představu ceny z restaurace kousek od pláže pod majákem (Lighthouse LIVADA) na otrově Tinos:

  • Kalamáry s košíkem pečiva = 9 €, asi nejlepší, jaké jsem kdy jedla...

  • Čočkový salát = 4 €, naprostý luxus!!

  • Lokální víno 0,5 l = 4 €

  • Voda 1,5 l = 1,5 €




ITINERÁŘ MYKONOS:



  • PLÁŽE

  • KALAFATI BEACH


  • PARALIA AGIA ANNA


  • ELIA BEACH


  • MĚSTO CHORA


  • MALÉ BENÁTKY


  • VĚTRNÉ MLÝNY


  • ARMÉNSKÝ MAJÁK


  • ANO MERA

  • ORNOS



ITINERÁŘ TINOS:



  • FALATADOS

  • VOLAX







  • HŘBITOV U VOLAX


  • LOUTRA

  • PYRGOS


  • KOSTEL A VĚTRNÝ MLÝN U VESNICE PYRGOS


  • KARDIANI

  • HOLUBNÍKY


  • TARAMBADOS


  • VĚTRNÉ MLÝNY

  • TINOS - KOSTEL PANNY MARIE


  • PANORMOS

  • LIGHTHOUSE LIVADA


  • PLÁŽE


  • LIVADA BEACH


  • KARDIANI BEACH

  • AGIOS SOSTIS BEACH


  • PARALIA AGIOS PETROS


  • KOČKY



ROZPOČET na osobu:


  • letenky Budapešť - Mykonos - Budapešť: 1 300 Kč

  • 2x ubytování: 1 400 Kč

  • doprava po ostrovech (3x skutr, PHM): 45 EUR - 1 125 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 2 000 Kč

Celkem za 5 dní/4 noci na Mykonosu a Tinosu: 5 825 Kč na osobu.




ZÁVĚREM


Kdybych měla říct, který z ostrovů je krásnější a kam bych doporučovala jet, nemůžu odpovědět jinak, než že na oba dva! Právě kombinace obou dvou ostrovů nabídne nejlepší zážitky za nejlepší možné peníze. Tyhle dva ostrovy se pro sebe narodily! Jak dvojčata, která se dokonale doplňují. Na první pohled skoro stejná, na druhý vidíte rozdíly, které dohromady tvoří jeden kompaktní celek.


Ostrov Mykonos je opravdu malebný a pláže zde jsou o poznání hezčí, větší a s lepším podložím než na ostrově Tinos. Co bych ještě více vyzdvihla je přístupnost těchto pláží, na většinu z nich dojedete skútrem a na většinu z nich je i bezbariérový přístup. Naopak nevýhodou těchto pláží je takový ten turistický cirkus, který zde skoro všude je - restaurace taverny, hotely, lehátka a slunečníky, jejichž cena 150 euro za den vás v lepším případě pobaví, v horším případě nase.e.


Na ostrově Tinos je to stran pláží naopak. Jedete po klikaté silnici v docela velkých výškách a všechny ty krásné pláže vidíte pod sebou. Jenže sjet ke každé z nich zabere ohromnou porci času a když pak zjistíte, že je ta pláž zklamání, je to opravdu škoda. Jinými slovy, pláže zde rozhodně nejsou tak snadno dostupné a málokterá je bezbariérová.


Jenže cestování a ostrovy nejsou jen o plážích. Co se týče památek a zajímavých míst k vidění, taky větší autenticity Řecka, pak jednoznačně vede ostrov Tinos. Tolik holubníků, kostelů a větrných mlýnů jsem snad ještě nikdy nikde neviděla! Taky různých firem, které zpracovávají mramor. Všechny jsou podél silnice a i na tak malém ostrově je jich zde opravdu nespočet. Je vidět, co jsou hlavní artikly tohoto ostrova.

Velkým plusem pro Tinos je opravdu jeho cenová dostupnost. Zatímco na Mykonosu startovalo nejlevnější ubytování v sezóně na pěti tisících, na ostrově Tinos 12 stovek. A to je sakra rozdíl. Zatímco na ostrově Mykonos neseženete skútr pod třicet euro (nejnižší obsah, jinak klidně 45!) a ještě budete procházet alespoň 10 půjčoven, kde si v té poslední majitel opíše nejen číslo vaší karty, ale i CV kód a vy budete ještě půl roku po návratu z dovolené trnout, zda vám z karty něco dodatečně nestrhnou, na ostrově Tinos Vám dají s úsměvem na tváři do ruky klíčky, cena 25 Euro za den, ať už se rozhodnete pro jakýkoliv obsah skútru, a platíte až po návratu. Žádná platební karta, pouze hodíte za dva dny 50 Euro na stůl, usmějte se na sebe a jdete pryč.


No a tohle je asi ten největší rozdíl mezi ostrovem Mykonos a Tinos. Nemyslím půjčení motorky, ale přístup místních lidí. Tinos je víc o důvěře, lidé zde ještě nejsou tolik zkažení turismem a byznysem. Mykonos už je v tomhle hodně dopředu. Otázkou ale je, co být “dopředu” vlastně znamená…


Nevím jestli to tak přišlo jenom mě, ale velké plus pro ostrov Mykonos je počasí. Přišlo mi, že zde rozhodně nefučelo tolik jako na ostrově Tinos. Pokud se rozhodnete půjčit si skútr, pak může být vítr opravdu velký nepřítel!


Pro oba ostrovy každopádně platí jedno - nádherná ostrovní řecká architektura, krásné pláže, výborná řecká kuchyně! Moc bych si přála tyhle ostrovy navštívit znovu, ale už těsně před sezonou a nebo po ní. Věřím, že pak by byl vjem z těchto ostrovů ještě lepší. I tak bych ale neměnila a jsem ráda, že jsem je zažila i teď, uprostřed horkého léta.


No a pokud bych měla vypíchnout nejkrásnější místa z obou ostrovů, pak to bude určitě moje ubytování na ostrově Tinos a celá malebná vesnička, ve které se nacházelo. Druhým místem by byl maják a malý hřbitov u města Pyrgos a nádherná vesnice Volax (vše na Tinosu).


Nejvíc nezapomenutelným místem bude ale moje ubytko na Mykonosu - tedy pláž kousek za městem s nejkrásnějším možným západem i východem slunce na světě. Tohle už nemůže nikdy nic předčit, protože to byla první noc na pláži v životě a té prvenství bude patřit už navždy.



2 830 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page