top of page
Vyhledat

POLSKÉ GOTICKÉ HRADY za KAČKU, část I.

Aktualizováno: 8. 8. 2023



Země tisíců jezer, baltského moře, národních parků, písečných dun, úchvatných měst s historií vepsanou do každé uličky i domu, neuvěřitelným množstvím gotických hradů a gastronomií na takové úrovni, že nehrozí vrátit se domů a nemít pár kilo do plusu. Pořád ještě cenově dostupná dovolená (potažmo moře) pro všechny - tedy rodiny, páry i jednotlivce, přitom coby kamenem dohodil. Minimum placených úseků, přitom cesta v takovém stavu, že autor naší D1 by si měl vedle tohoto nafackovat a zakopat se pět metrů pod zem.


TERMÍN:‌ ‌


18. - 23.6.2023


PROČ‌ POLSKÉ HRADY?‌ ‌


Tahle cesta nebyl můj spontánní nápad ani můj plán. Tohle byla neodolatelná pracovní nabídka v rámci propagace česko polského cestovního ruchu, na kterou nešlo reagovat jinak než ANO!


Děkuji za neuvěřitelnou nabídku poznat kus Polska a gotických dějin, bylo to boží! Kromě precizního itineráře zahrnujícího plejádu nádherných gotických hradů propojených úžasným zážitkovým ubytováním a skvělou gastronomickou mapou jsem si užila nad plán i Gdaňsk, polské moře a Mazurská jezera, čímž se celý itinerář navždy vryl do mého srdce a tuto cestu bych opravdu doporučila všem.


Jedinou pracovní “povinností” byla návštěva hradů, které mě od dětství fascinují a lákají do svých útrob a dvě věty v tomto cestopisu:


Studijní pobyt a článek jsou součástí projektu „Objevte skryté poklady turistických a cestovatelských perel“ spolufinancovaného vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím Visegrádských grantů z Mezinárodního visegrádského fondu.

Posláním fondu je propagovat myšlenku udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě.


Wizyta studyjna oraz artykuł są działaniem projektu „Odkryj ukryte skarby pereł turystycznych i podróżniczych” współfinansowanego przez rządy Czech, Węgier, Polski i Słowacji poprzez Granty Wyszehradzkie z Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego. Misją funduszu jest promowanie idei zrównoważonej współpracy regionalnej w Europie Środkowej.



Kompletní postování bylo zcela mojí subjektivní recenzí bez jakéhokoliv zadání, čehož si vážím ze všeho nejvíc. Děkuji za možnost krásy Polska propagovat a doufám, že pro každého, kdo posty a tento cestopis budou číst, budou inspirací. Polsko je neskutečná studna památek, krásné přírody, výborné kuchyně, ale především studna dostupná časově i cenově.


Tahle cesta pro mě ani na vteřinu nebyla práce, ale obrovská radost s milionem úžasného hýčkání po stránce ubytování i gastronomie.


CESTA DO POLSKA


Cestu do Polska je možné realizovat snad všemi možnými způsoby! Letecky za pár korun z Prahy i Vídně, autobusem - FlixBusem - do celé řady skvěle propojených měst, vlakem nebo autem, což je ideální varianta pro čtyřčlennou rodinu. Každá varianta má svoje plusy i mínusy a každou je třeba citlivě zvolit s ohledem na plánovaný itinerář a počet osob.


DOPRAVA V POLSKU


Cesta autem do Polska je naprosto nekomplikovaná a blbuvzdorná záležitost. Pro Moraváky napojení se na dálnici hned za Prostějovem a pak už jen 7 hodin rovně. Dálnice a polské silnice jsou bez polských dálničních známek, výjimečně se platí mýto. Já jej platila za celý trip v délce téměř dvou tisíc kilometrů jen jednou, a to v ceně 18 PLN (necelá stovka).


Narozdíl od české D1 jsou polské dálnice v TOP stavu, takže se sem můžete vypravit i rozhrkanou Dacií. Benzínky jsou všude, cena je různá. Bez problému natankujte téměř všude i plyn. Cena plynu je od 2,69 po 3, 6 PLN/l, což je rozptyl vskutku zajímavý a stojí za to před cestou jednotlivé čerpací stanice a tankování naplánovat. Ne jako já, že :)


Ceny občerstvení na benzínkách jsou v Polsku jak u nás v akčních supermarketových slevách. Rozhodně si tam nekoupíte ledovou kávu za 73 Kč, jako já naposledy cestou na besídku, ale za 35 kaček. O cenách žvýkaček se raději nebudu zmiňovat.


Parkování bylo až na centra měst všude dostupné zdarma. Pokud pojedete do historických center měst, mějte u sebe i polskou měnu, protože kartou většinou parkovné platit nelze.


Zajímavostí oblasti Mazur je neskutečné množství čapích hnízd podél cest. Jak jsem posléze zjistila, o Mazurech se říká, nejen to, že je to území tisíců jezer (ve skutečnosti asi 2600), ale i čápů. Konkrétně ve Zywkowu jich je v sezóně prý víc než lidí. Každoročně jich sem přilétne stovka a odlétne dvojnásobek. No a pokud jste to nevěděli jako já, čáp bílý nenosí jen děcka, ale také je nositelem jara a štěstí!


JÍDLO V POLSKU



MLÍČŇÁK V GDAŇSKU

Tohle slovo, které si možná pamatujete z dětství nebo mladí, je tady v Polsku kapitola sama pro sebe! Myslím, že by šlo napsat cestopis ryze o polském jídle a hlavní roli by hrál právě on. Mléčný bar.


Město Gdaňsk mi pokaždé připomene moji cestu v roce 2019 směr ukrajinský Lvov, tedy místo, kde o výborné a současně atmosférou a neuvěřitelnými gastro zážitky našlapané restaurace, kavárny, domácí pivovary, cukrárny, čokoládovny a vůbec podniky všeho druhu jenom zakopáváte! Gdaňsk je totéž a naprosto legendární jsou právě místní mlíčňáky.

MLÍČŇÁK, resp. mléčný bar mi připomíná kombinaci zašlé slávy mlíčňáků z dob komunistických řízlé restaurací Ikea.


Rychlé odbavení, náhledové talíře (kde vidíte každou porci krásně naaranžovanou a vůbec se nemusíte zalamovat neznalostí jazyka, protože prostě jenom ukážete prstem před sebe na to, co se vám nejvíc líbí), super ceny, super porce, čisté stylové prostředí...prostě poctivá domácí kuchyně a jídlo naprosto luxusní.

Mlíčňáků je v Gdaňsku hned několik, za mě ten nejlepší i potřetí návštěvě rozhodně Stagiewna Bar mleczny.

  • WISNIEWSKI BAR V GDAŇSKU

Tohle je naprosto senzační místo, které musí každej ochutnat! Koupíte zde za 12 polskejch zlaťáků (70 Kč) skleničku božího višňového likéru. Obsah alkoholu 16 %, chuť kyselkavo sladká - boží! A k tomu lžička višní. Sedět venku na zahrádce, srkat tuhle dobrotu a užívat si horkou jarní noc v centru Gdaňska - to je to je prostě NEBE.

  • RESTAURACE CUDNE MANOWCE - OLSZTYN

...i kdybyste náhodou OLSZTYN neplánovali zařadit do polského itineráře kvůli jeho muzeu sídlícím v gotickém hradě nebo velkolepé katedrále, jeden důvod mít musíte. Je to zastávka v tomto podniku.

Naprosto nenápadná ulička kousek od katedrály, kde i s trochou štěstí zdarma zaparkujete v centru auto, už z venku vypadá malebně a romanticky. Když ale vstoupíte dovnitř, co krok, to pocit, jako byste otevřeli půdu plnou pokladů.

Nejen nádherný stylový interiér, který i v horkém dni navodí chuť na poctivé polské jídlo, ale především jídelníček.


Mají se zde luxusně vegetariáni, vegani, milovníci kytiček i kopřiv i brutální masožravci jako jsem já.

Cílem tohoto podniku není jen podávat jídlo, ale také vyprávět historii regionu typickými produkty a to se tu daří skvěle.

Naprosto luxusní obsluha s úsměvem na tváři, z laskavosti degustace místního medového vína a ten nejlepší "zeleninový salát", který jsem kdy jedla. Důvod? Ta zelenina nebyla pod hromadou šťavnaté medium panenky, křupavé opečené slanince a sýru ani vidět! Taky oříšky, semínka a brusinky spolu s výborným dresingem jinak pro mě (pardón) zcela jalové zelené lupeny skvěle vytůnily, takže i to stopové množství zeleniny jsem snědla fakt s chutí a pocitem dietky.


Dezert ukazovat nebudu, páč jsem jej snědla rychleji, než mě napadlo fotit. Ale lepší čokoládovej dort (sušenková krustoidní základna na níž byly poctivé tři centimetry ještě poctivější čokohmoty, kterou bych přirovnala k husté pařížské šlehačce), zdobenej čerstvými jahodami,malinami, borůvkami a mátou, přelitej karamelem...to bylo fakt něco!!

Miluju, když lidí dělají práci srdcem, protože přesně to je filosofie krásného a vyrovnaného života. Tady je to chtít v každé výšivce na stole i na jídelním lístku.


Jo a místo je třeba zamluvit předem, protože nejen díky naprosto senzačnímu prostředí a nebi v hubě, ale i díky řadě ocenění tohoto podniku, je zde pořád full. Což je dobře, protože tady si to fakt zaslouží



UBYTOVÁNÍ V POLSKU:


18.6. - 19.6.2023 - GNIEW: HOTEL ZAMEK GNIEW (THE ROYAL CASTLE HILL)


Německý hrad ve městě Gniew je bývalá pevnost řádu německých rytířů postavená ve středověku, která si dodnes zachovala svůj gotický ráz a přitom je bez jediné vrásky času. Nic není úžasnější, než právě uprostřed zdí dejchajících gotickou atmosférou večeřet, snídat, chodit, sedět v trávě, usínat za úžasné bouřky probouzet se do slunečného dne. Vše je jiné a vše je pohádkové.


Gniew je nejen splněný sen "žít na zámku", je to i vynikající výchozí bod pro poznávačku Pomořanského vojvodství. Zámek je jen kousek od úžasného Gdaňsku, takže i výlet k moři je dostupný.


Hotel disponuje až 250 lůžky, a to v komplexu tři budov: palác Marysieńki, královský hrad a hotel Rycerski. Gniew Hotel Rycerski je nová budova se 130 lůžky, hotel Pałac Marysieńki ze 17. století má 120 lůžek a na samotném zámku je k dispozici 16 apartmánů. Pokoje jsou citlivě integrované do budov zámku a nemají chybu.


Dále jsou zde restaurační prostory, bary, kavárny a rytířské hostince, konferenční prostory a nechybí sektor SPA s bazénem, procedurami, masážemi... Můžete zde zažít nejen romantický víkend pro dva, prázdninový výlet s dětmi, ale i velkolepou oslavu nebo svatbu.


Můj pokoj je velký, navzdory pokusu o nádech historie v podobě cihlového obložení moderní. Je zde jak dvoulůžková postel s mega fajn matrací, tak i pohovka, stolek a křeslo. Samozřejmostí je dostatečný úložný prostor, nádherný balkon s posezenim a výhledem na všechny historické budovy. Nechybí klimatizace, Wi-Fi a TV, ze které na mě od prijezdu zpívá Ewa Farna. Nejvíc musím pochválit postel, v pohodlnější jsem ještě nespala!


V koupelně nic nechybí. Dostatek ručníků, sprchové gely, kosmetické minimum, osušky .. Sprchový kout s teplou vodou a silným proudem.


Hosté mohou zdarma využívat hotelové spa s bazénem, a to od 9 do 21 hodin večer. Vše bez omezení. Je zde obrovský plavecký bazén, dále bazén se skluzavkami pro děti, dvě boží vířivky, které nemají časové nastavení, takže jedou a masírují vás pořád, sauny, lehátka a odpočinková zóna. Dostanete zde osušky a po celou dobu je zde dozor plavčíka.


Myslí se zde i na děti. Pro ně jsou v areálu k dispozici zdarma obrovské nafukovadla a skákací hrady a vůbec celkové dětské zázemí všech prostor. Nechybí ani herna "Pysiolandia", která je vybavena opičím hájem, skluzavkami, míčky, speciálními překážkovými drahami a velkým výběrem dalšího vybavení.


Opravdu milým zjištěním je fakt, že se zde ubytujete i se svými psími miláčky. Misky s vodou jsou všude a je o ně starostlivě pečováno. Samozřejmě ubytování s pejsky je možné jen ve vyhrazených pokojích a s malým příplatkem, ale i tak skvělá věc.


No a místní restaurace je na samostatnou kapitolu..


A ceny?

Co mě opravdu mile překvapilo, to je naprosto normální dostupnost jednolůžkových pokojů, kde cena skoro i odpovídá jedné osobě. Za necelých 200 polských zlaťáků (170 - 195 PLN) zde můžete nocovat jako král/královna, Ev. princezna.

Dvoulůžkový pokoj startuje na české tisícovce, což je senzace.

No a samozřejmě se zde myslí i na rodiny, takže jsou dostupné pokoje a apartmány pro tři a čtyři osoby.

Jinými slovy - je zde k dispozici celá paleta ubytování, a to hned ve třech budovách a různých kategorií od nejlevnějších po nejluxusnější byt Jana II Sobieského.




20.6.2023 - LIDZBARK WARMIŃSKI: HOTEL KRASICKI


Tento hotel, který se pyšní čtyřmi hvězdami, nabízí 76 pokojů, wellness a SAP zónu, konferenční prostory, hotelovou restauraci, bowling, cyklistickou zónu samozřejmě parkoviště pro hotelové hosty zdarma.


Vstupní hala a prostory hotelu jsou opravdu velkolepé,pokoj vás na první dojem také uchvátí. Zejména koupelna je opravdu nádherná - obklady, všechny možné doplňky…k dispozici je fén, hromada ručníků, sprchové gely.


Pokoje jsou moderně a vkusně zařízené, najdete zde úplně všechno, co k pobytu potřebujete - LCD TV, šatní skříň, psací stůl, telefon. Na pokoji se mi líbilo hlavně starodávné vzezření, zejména staré hradní židle neměly chybu. Ve stole kovový otvírák na dopisy - to jsem ještě nikdy v životě neviděla. Drobnost, ale opravdu stylová. Potěšila lednice a dvě lahve vody, včetně všeho na přípravu kávy a čaje, tedy i vatlrna konvice. Nechyběl župan a pantofle, prostě správná čtyřhvězda. Wi-fi bez hesla a naprosto perfektní.


Malinko chyběla klimatizace – ostatně už jsou dost horké dny a tady pouze jedno okno a odpolední sluníčko, které se do něj opíralo vší silou. Velké mínus byl obrovský hluk pod oknem zřejmě z klimatizace, která jela ve dne v noci. Když se to na chvilku vyplo, obrovská úleva tohle opravdu nebylo povedené.


Jo a nejvkusnější kus interiéru byl koberec, který normálně nesnáším, ale tady se mi ohromně líbil - díky kresbě na něm.


Bazén je k dispozici po celý den bez omezení a to od 9:00 do 21:00 večer. Je zde obrovský bazén, několik blbínek, protiproud, vířivka pro 2 osoby. Za mě paráda a moc krásné stylové hradní prostředí k tomu.


Horší kapitolou je stravování. Samozřejmě všechno bylo dobrý, ale dobrý je u mě za 3. Rozhodně bych neřekla, že úroveň místní kuchyně odpovídá čtyřhvězdě. Srovnám-li s předchozím hotelem Gniew, kde to byl pravý opak - gurmánský strop, tady závodní kuchyně trošku líp načančaná. Přitom ceny opravdu astronomické. Snídaně byla obrovské zklamání, a to nejen proto, že se nepodávalo šampaňské, ale chyběly i vajíčka. Ve čtyřhvězdičkovém hotelu nebyly na snídani ani míchaná vajíčka ani volské oko, což považuji za naprostý standard. Stejně tak čerstvé ovoce jako banán, pomeranč nebo krásné jablíčka suplovala mísa pokroucených jablek nevábného vzhledu. Nechyběla ale dobrá byla káva a čerstvý džus (dva druhy) a dobrá višňová buchta.

Obecně ale opravdu absolutní bazal, který kdyby se mi nechtělo vstávat, klidně oželím. Jinými slovy - sem za nějakou vyšší gastronomií opravdu jezdit nemusíte a navíc jak říkám – ceny místní kuchyně jsou opravdu vysoké.


Abych ale nekončila negativně, musím vyzdvihnout něco, co jsem ještě nikde nezažila! Je to místní čítárna a knihovna, která je přístupná pro hosty hotelu zcela zdarma. Je to něco neskutečného, splněný sen každé romantické duše a každého. knihomila. Zejména nás, co milujeme staré knižní vazby a vybledlé papíry, které léčíš pamatují. Knihovna čítá opravdu spoustu titulů všech žánrů, takže si zde vybere určitě každý. Cestopisů a travel knih je zde mrak. No a poté si s vybranou knížkou na klíně sednout do čítárny se sníženým stropem, všechny knihy knihovny mít nad hlavou, a jen třeba listovat…Za oknem bouřka letní noci odrážející se kapkami od hradních stěn, v ruce sklenička bublinek a oči chvilkama přivřené a místo děje v knize v hlavě neskutečný příběh. Příběh vzpomínek, které se váží k jednomu svítícímu globusu více než 30 let zpátky na pražském sídlišti, kde tenkrát jedna malá holka snila o životě na zámku nebo hradě, prostě tam, kde stěny nemaj jméno panel a umakart, ale cihla, malta a dřevo…


No a pak se probudíte a zjistíte, že svůj dětský sen žijete.



21.6.2023 - RYN: HOTEL ZAMEK RYN


Hotel zámek RYN je původně německý hrad ze 14. století, který prošel citlivou rekonstrukcí a nabízí naprosto dokonalé hýčkání i těm nejnáročnějším klientům prostřednictvím 350 lůžek.


Už při příjezdu na nádvoří, kde vedle bavoráků, mercedesů a lexusu velikosti autobusu zaparkujete svoji luxusní dvanáctiletou Dacii jako třeba já, vám doslova padne brada. A s každým detailem každého vašeho dalšího kroku bude padat níž a níž. Neuvěřitelný tunel z cihlových zdí, který vás dovede k masivnímu erbu v podlaze a obrovským dřevěným vratům s nápisy nad hlavou, že za chvíli dostanete do rukou klíč od tajemství tohoto hradu - to je opravdu velkolepý příchod. Stojíte na kovovém erbu v podlaze před dveřmi k recepci, které ač vypadají ohromně, otevřou se s lehkostí vánku na fotobuňku. Před vámi se otevře nejkrásnější historická recepce, jakou si dovedete představit. Právě zde se vás s ochotou a úsměvem na tváři obratem někdo ujme a vyřídí vaše ubytování.


Já jsem vyfasovala klíč s číslem 339, a to ve 3. podlaží. Už když jsem stála před apartmánem, bylo mi jasné, že to není úplně obyčejný pokoj. Po vstupu dovnitř jsem si tím byla jistá. Vygooglila jsem si, že jsem v nejstarším křídle tohoto hradu, kde se původních sedm komnat přebudovalo v hotelové pokoje,respektive apartmány, a já jsem v jednom z nich. V pokoji, který má svou historii a příběhy vepsané do zdí už od 14. století!

Je to zde cítit v každém detailu...starodávný dřevěný nábytek, obrovsky měkký koberec, stylové posezení pod oknem, výhled z okna na kdysi vodní příkop a jezero v dáli...

Všechno je dokonalé, dejchající historií, přitom doplněné vším nezbytným moderní doby. Nechybí ultrarychlá kvalitní wi-fi, klimatizace, v koupelně všelijaké kosmetické blbůstky, výkonný fén, sada voňavých ručníků, župany a pantofle, trezor, lednice, láhve s pitnou vodou, sada na vaření kávy a čaje, rychlovarná konvice, ale hlavně dvě nádherné sklenice a láhev červeného vína s etiketou hotelu Ryn. Tomu říkám antré jaksepatří!


V ceně ubytování je samozřejmě k dispozici vstup do wellness, a to kdykoliv a neomezeně od 9:00 ráno do 21:00 do večera. Wellness zóny jsou zde hned dvě, jedna je "obyčejnější" v podzemí, kde mi akvárko umístěné v bazénu nebo krb v kombinaci s veškerým prostorem obloženým cihlami doslova vzalo dech.


Druhá wellness zóna je v samostatné budově, ke které projdete buď přes recepci venkem nebo vnitřní chodbou. Je to naprosto neskutečná zóna plná úžasných doplňků, opět přívětivé recepce, harmonické hudby a hlavně – nádherného bazénu s prosklenou zdí, kompletním saunovým světem v samostatném patře a několika vířivkami. Ručníky, župany, voda na každém rohu taky potěší.


Ani tohle ale není pořád všechno! Kolem hradu je množství parků a míst, kde můžete relaxovat kdykoliv během dne . Jezero je pár kroků od hradů. Stejně tak můžete brouzdat interiérem hradu a užít si třeba hlavní nádvoří, které je zakryté zvláštní plachtou ve tvaru střechy a dodává punc staré atmosféry a hradního sálu.

No a pak přichází na řadu gastronomie... Jendím slovem TOP!


Za zmínku určitě stojí i fakt, že ve všech ubytování zde v Polsku byl check-in možný i v dopoledních hodinách a check-out rozhodně nebyl v 10:00, jak je tomu mnohdy v centru Prahy, ale vždy nejdříve ve 12:00 hodin. Právě zde se mě na recepci hned ptali, zda chci pozdní check-out až do 14:00 hodin nebo mi stačí odubytování ve 12:00, přičemž ty dvě hodiny navíc jsou samozřejmě v ceně, za nic se neplatí. Je to automatická služba ubytovaným hostům.


Jo, HOTEL ZÁMEK RYN je čtyřhvězda každým coulem! Absolutně nic zde nescházelo, naopak. Úplně v klidu by tento hotel zasloužil hvězd pět. Pokud by někdo kopíroval tuto cestu a chtěl se odměnit noclehem na hradě, kde si opravdu užije luxus a hýčkáni, tak tento hrad doporučuji



22.6.2023 - NIDZICA: HOTEL ZAMEK NIDZICA


Toto ubytování se nachází přímo v prostorách krásného menšího gotického hradu na kopci v srdci města Nidzica.

V tomto případě se nejedná o žádnou čtyřhvězdu, takže žádný vysoký level nečekejte. Zatímco exteriér hradu je nádherný a pohádkový, interiér je sprzněn komunistickou érou a velice necitlivou snahou o komerční využití objektu v podobě ubytování. Od schodišť, které evokují spíš vojenskou celu nebo socialisticou základku, po pokoje, kde je oprejskanej retro nábytek, ale rozhodně ne dejchající historií, zato v dezolátním stavu bez jediné snahy o údržbářské práce. Cokoli vezmete do ruky - sprcha, úchytka od skříně, bohužel i zásuvka!! - vše vám v ruce zůstane. Fleky na kobercích i zdech také naznačují povrchnost a velký nadhled při úklidu. Ve sprcháči nečekejte obklady, ale akrylátovej kout a fén tu taky nenajdete.

Pokoj ve třetím patře měl fajn vyhlídku, ale taky brutální shcodiště bez výtahu - hotel není bezbarierový.


Přesto byl pokoj obrovský a alespoň doplňky podpořily vědomí, že jste na hradě.


Na přespání určitě fajn, ale nezapomeňte se do 23 hodin vrátit na pokoj, pak se hrad zamkne a vy máte klíč jen od pokoje. Jinými slovy - večerka je zde v ceně.


Parkování je před hotelem grátis, wifi na pokoji slušná, ručníky a mýdlo nechyběly a je zde i fajn restaurace s docela dobrou nabídkou za přijatelné ceny. Snídaně byla servírovaná, ale v pohodě.



ITINERÁŘ POLSKÉ HRADY:


https://www.google.com/maps/dir/Blansko,+678+01/Gniew,+Polsko/Kwidzyn,+Polsko/Malbork,+Polsko/Gda%C5%88sk,+Polsko/Lidzbark+Warmi%C5%84ski,+Polsko/Ryn,+Polsko/Olsztyn,+Polsko/Nidzica,+Polsko/Blansko,+678+01,+%C4%8Cesko/@51.7299149,14.6081542,6z/data=!4m62!4m61!1m5!1m1!1s0x47128c2129bfd0a3:0x400af0f6614be20!2m2!1d16.6477552!2d49.3648502!1m5!1m1!1s0x4702a359f38badb9:0xfafd8fb0792ef2a0!2m2!1d18.82249!2d53.83546!1m5!1m1!1s0x4702b0d59ad94955:0xec7032f22b47a281!2m2!1d18.9323043!2d53.7263529!1m5!1m1!1s0x46fd59a12fc856a3:0x99a9a052865cc124!2m2!1d19.0379763!2d54.0361319!1m5!1m1!1s0x46fd731c14d4fa6f:0x9bb9fbf163b7be8d!2m2!1d18.6466384!2d54.3520252!1m5!1m1!1s0x46e2f593db151625:0x2c3323633e941494!2m2!1d20.5859507!2d54.1249116!1m5!1m1!1s0x46e2210b719863ad:0x6190781a00480ae5!2m2!1d21.54633!2d53.93811!1m5!1m1!1s0x46e2792d071419c7:0x106a8126cf54c20f!2m2!1d20.4801192!2d53.778422!1m5!1m1!1s0x471dbdedf8658abb:0x77c730fcb74dde21!2m2!1d20.4274873!2d53.360814!1m5!1m1!1s0x47128c2129bfd0a3:0x400af0f6614be20!2m2!1d16.6477552!2d49.3648502!3e0?hl=cs-CZ&entry=ttu


DEN 1: BLANSKO - GNIEW


GNIEW


Gniew je město, které leží na řece Visle a které si stále uchovává svoji středověkou podobu. Založili ho v roce 1276 němečtí rytíři, později se stalo sídlem jejich velmistra a v roce 1466 bylo připojeno k Polsku. Nad městem je krásný gotický kostel sv. Mikuláše, úzké městské ulice míří na Trhové náměstí, kde jsou nádherné budovy s podloubími stejně krásnými, jako v italské Bologni. Ve městě jsou dochované i úseky opevnění ze 14. a 15. století, které v minulosti chránilo Gniew před útočníky.


Ať už budete bydlet nebo obědvat (za to se přimlouvám) v Hotel Zamek Gniew nebo ne, co nesmíte vynechat, to je prohlídka hradu, taky rynku a hlavně místního kostela. Nejde o zdobení ani jedinečné varhany nebo obrazy na zdech. Jde o nenápadné sochy v zahradě přiléhající ke kostelu.

Nožička ptáka byla v lidské dlani jako živá, a zasáhne vás stejně jako pohled bludičky- anděla zavěšené na měsíci...


KŘIŽÁCKÝ HRAD GNIEW


Pokud máte rádi hrady - nádech romantiky a historie ve starodávných zdech, věžích,cimbuří, sklepení - zároveň ale nechcete trávit dlouhé hodiny krásného letního dne uvnitř rozsáhlých komplexů (nebo sebou máte děti, které dlouhé prohlídky nezvládnou), pak je tento zámek ideální právě pro vás! Úžasná komentovaná prohlídka s člověkem v dobovém oblečení nezabere ani hodinu, přitom je nabitá informacemi, humorem a spoustu místností k vidění, kde budete úžasem lapat po dechu jak vy, tak i vaše děti.


Přestože je Gniew sám o sobě krásné město s celou řadou historických budov, tou nejvíc impozantní stavbou je právě křižácký hrad, jehož počátky se datují do 13. století. Hrad má půdorys čtyřúhelníku s rozměry 47 x 47,5 m a byl přestavěn v 16. a 17. století. Další rekonstrukce proběhla v roce 1922, a to v důsledku požáru, který hrad postihl a který zničil tři jeho křídla a střechy. Stavba má i svoji nedávnou smutnou historii - během druhé světové války zde byl tábor pro vězně (zejména polského původu), kteří tu byli shromažďováni před dalšími transporty..


Během prohlídky uvidíte nejstarší zdejší pivnici, která je nyní zrekonstruována a přestavena v luxusní wellness a SPA. Je zde i stará krčma, ve které je ukrytý krásný noční bar a naprosto úžasná kuželna, která je velice citlivě zasazena do cihlových zdí a nízkých kleneb na stropě. Vnitřní nádvoří je naprosto úchvatné, otáčíte se zde 360 stupňů kolem dokola a vidíte jednu krásnější budovu vedle druhé, vzájemně propojené ve čtverec, ve kterém jste uzavřeni a nad hlavou prosklená střecha, kterou vidíte nebe. Nádhera dnes, když svítí sluníčko, o to větší musí být v noci nebo když je bouřka..



Průvodce vás zavede po strmých schodech, které z většiny pamatují vznik hradu, do jedné ze čtyř hradních věží. Je to docela makačka, schody jsou místy poměrně vysoké, a schodiště úzké a točité, navíc průvodce byl fakt atlet, takže to vyběhl rychlostí blesku, já za ním sotva funěla a modlila se, abych nemusela totéž absolvovat ještě třikrát do zbylých věží. To jsem naštěstí nemusela, stačí vylézt do té první a pak projít kolem dokola do všech ostatních z této výškové úrovně. Je to vůbec nejkrásnější část celé prohlídky, kdy vidíte a cítíte opravdu rozlehlost a nádhernou uspořádanost celého hradu. Každé křídlo v minulosti sloužila něčemu jinému – jedni fungovalo jako nemocnice a kaple, jiné jako kuchyně další jako ubytování a další jako denní místnosti. Do kaple v rámci prohlídky také nakouknete a já to krasa. Žádné přehnané zdobení, nádherná kostelní okna, pár obrázků, oltář a dřevěné lavice, které krásně voní celou místností..


Jsou zde minimálně tři obrovské konferenční místnosti, fakt nádhera, hned mě napadlo, jaké by bylo mít právě tady besídku! Ze všech věží a chodeb, které je propojují, je nádherná vyhlídka na zdejší město Gniew, na jeho kouzelný rynek, který je opravdu v blízkosti hradu, na zelené louky, lesy, ale i řeku Vislu.


Z dalších místností bych vypíchla zejména mučírnu, která určitě získá plusové body v dětských očí. Je krásně potemnělá a decentně nasvícená tak, aby budila opravdu respekt. Děti se zde dozví staré způsoby mučení a možná si trochu víc uvědomí, jaké mají štěstí, že žijí v době, v jaké žijí.


Místnost, která určitě chytne za srdce každého chlapa, zejména milovníka vojenské techniky a zbraní a vůbec všech artefaktů souvisejících s druhou světovou válkou, potěší místnost, která je tohoto všeho plná. Musím říct, že i pro mě to byl nejvíc fascinující prostor celého zámku.


Stavba je obklopena částečně zachovalým opevněním a hned za ním je centrum města.


Na hradě se konají četné akce a inscenace, historická představení, koncerty dávné hudby i rytířské turnaje. Já měla to štěstí, že jsem viděla velice početnou a živou skupinu malých dětí které zde byli na školním výletě bylo úžasné vidět, jak si prohlídku užívají a jak dějiny hradu doslova hltají.


Město Gniew je nerozlučně spjato s polským králem Janem III. Sobieským, který zde působil jako „starosta“, a který zde své ženě Marii v podhradí vystavěl Palác Marysienki (nyní hotel) z 2. poloviny 17. století, který byl rovněž později přestavěn. No a právě v tomto paláci dnes sídlí luxusní čtyřhvězdičkový Hotel Zamek Gniew, místo, kde jsem měla tu možnost být dvě noci hostem i já.





DEN 2: GNIEW - KWIDZYN - MALBORK - GNIEW


KWIDZYN


Toto město s dalším unikátním gotickým komplexem leží 20 minut jízdy od Gniewa, což znamená jediné – prohlídka místního hradu je nezbytnost! Bohužel, díky mému nabitému gotickému itineráři vychází jediný možný den na návštěvu tohoto města na pondělí, kdy je hrad a katedrála pro veřejnost uzavřena. To ale vůbec nevadí, i prohlídka zvenčí stojí za to. Obrovský komplex zdejších gotických cihlových staveb tvoří hrad a přilehlá trojlodní katedrála a jen než obejdete celý komplex dokola a pokocháte se krásami exteriéru, necháte zde klidně dvě hodinky.


Gotická katedrála je největší pamětihodností města Kwidzyn a byla původně sídlem pomořanských biskupů. S katedrálou sousedí hrad, který připomíná rytířskou pevnost. Největší kuriozitou zde je latrínová věž, kterou s hradem spojuje ochoz, ležící na rozměrných obloucích. Leží ve vzdálenosti 54 metrů od západního křídla a je označována jako gdanisko. Pochází z druhé poloviny 14. století jde o věž s mostem, která měla dvě funkce – obrannou a hygienickou: v době míru totiž sloužila jako latrína (záchod). Za věží je pusto prázdno, trávou zarostlé fotbalové hřiště a kolem něj už sotva čitelný běžecký okruh. Působí to zvláštně, jak věž na konci světa, ale s funkcí latríny se není čemu divit.


Vznik gotického hradu se datuje do roků 1320 až 1347 a jeho půdorys je čtyřúhelník. Hrad byl částečně zničen v 18. století a nyní zde sídlí muzeum s hodně zvláštními sbírkami - třeba nástrojů pro tresty a mučení z 16. - 18. století.


Katedrála je že 14. století a leží vysoko ve svahu. Spolu se sousedícím hradem je to dokonalá ukázka gotické architektury.


S katedrálou je spojen příběh svaté Doroty z Montau, která se narodila roku 1347 v Montau. Provdala do Gdaňska za mečíře Albrechta a stala se matkou devíti dětí. Po jeho smrti se usadila v Marienwerder, kde vedla život v modlitbách, konala dobré a zbožné skutky a měla četná vidění. Ve zdejším dómu se nechala v květnu roku 1393 zazdít zaživa do boční komory lodi, kde v červnu 1394 zemřela. Je zde také pochovaná a v roce 1976 byla svatořečená.



MALBORK


Já jsem v Malborku podruhé, byla jsem zde kdysi dávno s kamarádkou Jíťou, ale do areálu jsme tenkrát nešly. Nejen kvůli ceně vstupného, ale hlavně proto, že jsme si bláhově na tuto malborskou zastávku vyčlenily pouhé dvě hodiny. Neudělejte stejnou chybu! Na Malbork je opravdu potřeba téměř celý den - tak rozsáhlý je to areál a návštěva vnitřních prostor tohoto hradu za to rozhodně stojí! Za čas i za peníze!


Hrad se rozkládá na ploše přes 21 hektarů, je jedním z největších hradů na světě a zároveň největší cihlovou stavbou světa. Hrad Malbork se skládá ze tří částí – Nízkého, Středního a Vysokého hradu a patří k nejnavštěvovanějším místům v Polsku. Počítejte s tím, že prázdná nádvoří nebo sály uvnitř hradu k dokonalé fotce prostě nenajdete. Lidí je zde mrak, tak školní výlety a organizované zájezdy skupin…Každopádně na kráse to vůbec neubírá, naopak. Je krásné uvědomit si, pro kolik lidí je historie cenná a poutavá a současně vidět nadšené tváře, které zažívají to stejné, co nyní já.


Hrad ročně navštíví přes 600 000 lidí z celého světa. Drtivou většinu návštěvníků tvoří Poláci, což je úplně nejvíc.



Základní vstupné stojí 80 PLN, což je téměř 500 Kč, ale věřte, že i když se vám u placení bude ruka chvět, po skončení prohlídky nebudete litovat ani jediné koruny. Samozřejmě zde existuje systém slev od skupinových po různé zlevněné vstupy, určitě si projděte webové stránky a nastudujte dopředu. Cena 80 polských zlaťáků je za nezkrácenou full verzi, kdy jen v prostorách hradu strávíte minimálně tři hodiny svého času. Můžete zvolit i levnější variantu, takzvanou zelenou trasu, ta stojí polovinu, ale do útrob hradu jako takového, do jeho komnat a sálů, se nedostanete.



Prohlídku můžete absolvovat ve skupině s místním průvodcem, případně individuálně s #audioprůvodcem. Audioprůvodce zde byl pro mě absolutní životní premiérou a jsem si jistá, že už žádný hrad nebo zámek nechci absolvovat bez něj. Já se do něj naprosto zamilovala! Nádherný příjemný hlas vás provede nejen nádvořími a venkovním prostranstvím, ale také každou komnatou, velkolepým sálem, kuchyněmi, skrytými místnostmi i záchody! Mimochodem se zde dozvíte zajímavost, že svoji vlastní toaletu měl na hradě k dispozici pouze velmistr a šéfkuchař. Já vím, že to není žádná historicky cenná informace, ale já si prostě pamatuji samé blbiny. Dozvíte se jich, nejen blbin, ale i historických faktů, za ty tři hodiny opravdu milion. Nedá se vše zapamatovat, je to i škoda dělat si někde poznámky. Prostě jen choďte se sluchátky na hlavě, kochejte se úplně jiným pohledem na útroby hradu, nechte se vést příjemným hlasem doleva a doprava, poslouchejte u toho podmanivou melodii, která se vždycky ke každé komnatě hodí nebo zvuk rytířských zápasů a bitev, půjdete- li zbrojnicí a vnímejte slet dějin, jak šly v chodbách tohoto hradu za sebou.


Obrovskou spojitost s tímto hradem má Panna Marie, kterou zde najdete téměř na každém kroku. Začíná to hned u vstupu, kdy si nasadíte na uši sluchátka a dozvíte se, že na vysokém hradě, na jeho venkovní zdi, je socha Panny Marie ve velikosti 8 metrů. A tu pak vidíte v dalších podobiznách…sochy, malby a obrazy.. při průchodu celým areálem. Samozřejmě nejkrásnější je v kostele, tady si opravdu připadáte jak na jiné planetě. I když byl kostel z většiny poničen a následně rekonstruován, stát uprostřed těchto zdí a vidět křehkou linii toho, co je původní, a co nové, to je vážně zážitek. Taky naděje. Naděje, že každá zkáza a pohroma má možné řešení, ale chce to hodně času, energie a práce…



Nádherná je růžová zahrada u kostela i hřbitov. Nádherný je každý metr hradu.


Nejkrásnější větou pro mě byla obyčejná chodba s velkými kameny v podlaze. Právě v tu chvíli v audioprůvodci hlas řekl, ať se podíváte pod své nohy, že tato dlažba je na hradě opravdu celá původní ze 14. století a chodili po ní nejen velmistři, ale i králové. Právě tady se stalo milion historických okamžiků! Třeba první pusa zamilovaného páru, první setkání osudové dvojice.. Neskutečný pocit! Něco, co se nedá vyfotit ani slovy popsat, to musíte prostě zažít.


V Malborku sídlí od roku 1961 hradní muzeum, v roce 1997 byl pak hrad zapsán na Seznam UNESCO. V areálu je umístěno několik různých expozic věnujících se především historii hradu nebo umění. Za mě vůbec nejkrásnější sbírkou, kterou zde můžete navštívit, je historie jantaru. Tu opravdu doporučuji všem, dokonce i těm, kteří kameny nepovažují za nic zajímavého. Tady budete opravdu koukat s úžasem na každý žlutooranžový kousek. Dozvíte se zde o místním umělci, který s jantarem pracoval naprosto neskutečným způsobem a umísťoval ho do šperků tak citlivě, že nebudete vědět co fotit dřív. Jantar v podobě srdce zavěšený na krku mě teda rozhodně dostal. Stejně tak jantar coby tělo malého ptáčka - nádherná socha, kterou zde předávají každoročně vítězům místní pěvecké ankety (obdoba našeho zlatého slavíka).


V průběhu roku se na Malborku pořádají i různé akce a koncerty, k čemuž je zde obrovský amfiteátr. Kromě toho zde najdete i rytířské turnaje, ukázky středověkých řemesel apod. Na své si přijdou i malé děti, protože podhradí je plné stánků nejen s pestrobarevným občerstvením všeho druhu, ale i suvenýry od cetek po všelijaké dřevěné zbraně, erby, kostýmy.. prostě všechno, na co si vzpomenete. Teda vaše děti.



Malbork je pohádka, kterou doporučuji zažít na vlastní oči a hlavně uši vám všem.


K hradu se dostanete autem až do těsné blízkosti, nicméně nezapomeňte proměnit místní měnu, abyste mohli zaplatit parkovné. Platební karty v žádných parkovacích automatech neakceptují.

Další variantou, jak se do Malborku dostat, je i vlak. Je zde železniční zastávka a dostanete se sem úplně pohodlně za 40 minut a necelou stovku třeba se známého Gdaňsku.


Pokračování cestopisu POLSKÉ GOTICKÉ HRADY za KAČKU ZDE.





1 192 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

BESÍDKY

KNIHY

FACEBOOK

bottom of page