top of page
Vyhledat

MOJI NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ POMOCNÍCI NA CESTÁCH

Aktualizováno: 11. 4. 2021



Když říkám pomocníci, nemyslím šerpy ani jiné tahače mých zavazadel, ale aplikace, které si stáhnu do chytrého telefonu. Telefon je na cestách hned vedle pasu ta vůbec nejdůležitější věc. Nedávno mě okradli na cestě a já si díky této zkušenosti význam chytré krabičky uvědomila do morku kostí. Díky telefonu totiž máte své přátele, tedy podporu a pomoc v nesnázích, vždy na dosah. Prostřednictvím telefonu vám spřízněná duše po krádeži všech vašich cenností a dokladů nabídne nejen útěchu a povzbuující slovo, ale také vygooglí nejbližší konzulát, kde vám ještě ten den nový pas vystaví. Taky vám stejný člověk, tedy přítel, pošle obratem peníze (Revolut účet doporučuji), abyste za nový doklad totožnosti nebo třeba jen za jízdenku k letišti a utěšující láhev vína mohli zaplatit. Tohle všechno se dá vzvládnout, když máte telefon. Je toho ale mnohem víc.



Tím hlavním pomocníkem na cestách jsou zmíněné aplikace. Využívám je na každé cestě, nejen na té průserové. Díky nim si totiž na cestách poradíte opravdu se vším.


Běžně známou a využívanou aplikací je google translator. Přeložíte s ním třeba někde v Kostarice španělský jídelníček nebo jízdní řád. Pokud si stáhnete jazyk i ofline, můžete překladač využívat i bez internetu. Sice trošku omezené funkce, ale i tak si přeložíte vše. Pokud data nebo wifi máte, oceníte skvělou funkci "konverzace". S ní můžete bez problému (a reálné znalosti jazyka) komunikovat s místními lidmi ve všech světových jazycích, a to prostřednictvím nahrávání slov jednoho a druhého člověka a okamžitému mluvenému překladu, který vám telefon zprostředkuje.


Do telefonu si samozřejmě stáhnete i aplikace jednotlivých leteckých společností, díky nimž si odbavíte váš let odkudkoli a včas a současně máte přehled o případných změnách. Nejčastěji využívám Ryanair, Wizzair, Pegasus, EsyJet.


Dalším pomocníkem je aplikace booking, s níž si najdu na poslední chvíli (a za nejlepší cenu) ubytování v jakémkoli koutě světa a čím více ji využívám, tím lepší ceny mi nabízí.


Jednou z nejpoužívanějších aplikací jsou pro mě google mapy, díky kterým si plánuji jednotlivé body ve svém itineráři, vidím reálné vzdálenosti autem, veřejnou doravou nebo pěšky a vždy mi najdou tu nejlepší trasu z místa A do místa B. V případě cesty veřejnou dopravou vyfiltrují všechny možnosti (vlak, bus,...), najdou na minutu přesné časy odjezdů a příjezdů spojů, ale taky cenu jízdenky a odkaz na web dopravce pro další infarmace. A co je milý bonus, to je záznam všech mých cílů zpět v čase. Díky tomu se třeba nyní koukám, kde jsem se toulala 3 roky zpět.


Těch aplikací je celá řada a každý preferuje něco jiného. Nicméně ten absolutní základ je níže.




  • LETENKY:






- pegasus


  • UBYTOVÁNÍ:

- booking


- agoda



  • DOPRAVA V DESTINACI:

- https://www.google.cz/maps - ofline mapy ke stažení



  • ITINERÁŘ - ZDROJE PRO CHYSTÁNÍ:


- youtube



  • DOPRAVA NA/Z LETIŠTĚ:



- Idos


- Uber



  • KOMUNIKACE:

- translate google = překladač


- WhatsApp - platforma, kterou ke komunikaci využívá většina ubytovacích zařízení



  • ITINERÁŘ V DESTINACI:

- https://www.google.com/intl/cs_CZ/docs/about/ = sdílený google dokument, který si otevřete i bez internetu. Máte v něm všechny poznámky k cestě, a to včetně linků s přímým proklikem na internetové zdroje. Můžete si zda nachystat itinerář před cestou a ten pak během cesty aktualizovat a měnit v cestovní deník.


  • POČASÍ V DESTINACI:

- yr (norský radar)



  • BEZPEČNOSTNÍ SITUACE:

- https://www.mzv.cz - bezpečnostní situace, očkování, nemoci


- registrace v databázi DROZD před cestou



Doplněná doporučení ostatních cestovatelů:



Moovit - super na MHD, mnohdy přesnější jak Google Mapy

Rome2rio - dobré pro přibližné trasy při plánování

Dropbox na průběžnou zálohu fotek po wifi

Flightradar na kontrolu zpoždění letadel

Maps.me jsou skvělé na turistické stezky a má popsané i mnohé části památek




6 186 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

KNIHY

bottom of page