top of page
Vyhledat

SKIATHOS a SKOPELOS za KAČKU

Aktualizováno: 25. 12. 2022


SKIATHOS, dokonalá ostrovní řecká krása ležící v severní části Egejského moře a patřící do skupiny ostrovů severní Sporady. Na ploše necelých 50 km2 zde žije přibližně 6000 stálých obyvatel a krom ruiny středověkého města, jednoho kláštera a spusty kostelíků zde žádné světově významné pamětihodnosti fakt nenajdete. Co tady ale najdete, to jsou ty nejkrásnější řecké pláže a panenská příroda, kterou turismus zatím neznásilnil, jen ji pořád ještě něžně líbá..



Skiathos se proslavil natáčením filmového muzikálu Mamma Mia (narozdíl od sousedního Skopelosu pouze dvěma scénami) a letištěm, které je známé jako „evropský St. Maarten“, tudíž vyhledávané mezi leteckými nadšenci.


Především je to však ostrov, který je plážovým rájem a teď, na přelomu května a června - je zde horko jak v Egyptě, skvělé jídlo, dokonalý relax a vše ZA KAČKU.




TERMÍN:‌ ‌

30.5. - 4.6.2022

PROČ‌ SKIATHOS?‌ ‌


Protože mi naskočily facebookové vzpomínky na Řecko rok zpátky, konkrétně na boží Aeginu a Agistri (https://www.cestujizakacku.cz/post/aegina-a-agistri-za-ka%C4%8Dku) a já dostala strašnou chuť na opravdický řecký salát! Koukala jsem na letenky do všech řeckých směrů, ale pod 150 ‌€ nebylo od června dále k sehnání vůbec nic! A už vůbec ne řecký ostrov - jakýkoliv - protože ostrov je zárukou dokonalé řecké atmosféry vždycky.



No a pak jsem u Ryanair narazila na docela levnou letenku na ostrov Skiathos s vzpomněla si na povídání o tomto místě a hlavně o místním letišti, které je evropskou raritou. No a pak jsem ostrov zadala do googlu a vyskočila informace, že právě odtud jsou neskutečně boží záběry z filmu Mamma Mia. Bylo rozhodnuto. Jenže když jsem se snažila pohybovat v datech tak, aby odlet seděl nejen s mojí představou fredo capucina na pláži, ale i s mými pracovními CZ závazky, cena skočila trojnásobně. Skoro jsem to vzdala, když jsem si vzpomněla na vyhledávač kombinovaných cest, který jsem dosud nepoužila. Zadala jsem do Kiwi svoje požadavky a vyskočila na mě letenka za 1100 Kč s přestupem (a nocí) v Benátkách. Bylo rozhodnuto! Řecko bude!


  • Časový posun + 1hod oproti ČR.




LETENKY‌ ‌NA SKIATHOS (SKOPELOS)

Letenku ‌na ostrov SKIATHOS můžete koupit s odletem z Vídně u Ryanair. Ja jsem kupovala cca 4 týdny před odletem, a to v aplikaci Kiwi, na kterou hodně lidí nadává, ale já dosud neměla jedinou osobní zkušenost. Právě zde mi totiž vyskočil nejen vyhovující termín, ale hlavně cena o třetinu nižší než u Ryanair.


Letenka za 1 100 Kč komplet zahrnovala následující:

  • Odlet v pondělí před 19 hodinou z Vídně směr Benátky (VCE) s Ryanair.

  • V Benátkách noc na letišti…

  • V 5.45 ráno v úterý odlet z Benátek směr Skiathos s Volotea.

  • Návrat přímým letem ze Skiathosu do Vídně s Ryanair v 10.15 v sobotu.



COVID‌ ‌SITUACE‌ ‌-‌ ‌OPATŘENÍ‌ ‌

Naštěstí si vzal Covid zase prázdninovou dovolenou, takže mimo nahrání certifikátu o prodělání nemoci při check in letenky (kterej nikdo nekontroluje, takže kdybyste si tam omylem nahráli QR kód meníčka vaší oblíbené restaurace, proletíte taky) tentokrát žádná vstupní opatření v podobě příletových PLF a QR kódů.


Navíc tímto letem pro mě (nejen to, pro nás všechny!) nově i konec povinnosti mít na palubě letadla roušku, což je věc nevídaná a skoro mi zkazilo náladu, že už po dobu letu nepáchám bez roušky na puse hrdelní zločin…


Na Skiathosu jsem přistála 31.5.2022 a v ten den jsem se bez roušky dozvěděla od paní prodavačk, že od 1.6. končí povinnost nosit roušky v obchodech.


Jediné místo, kde byste měli roušku mít, je trajekt na sousední ostrov, ale když ji mít nebudete, taky vás na loď pustí. Certifikáty se nekontrolují nikde, ani na lodi.




DOPRAVA Z/ NA LETIŠTĚ SKIATHOS


Letiště Skiathos je známé jako „evropský St. Maarten“ a vyhledávané mezi leteckými nadšenci. Letadla tady totiž přistávají těsně nad hlavami pozorovatelů z pláže těsně sousedící s přistávací dráhou, což je zážitek par excellence.



Na letišti je wifi gratis, jedna kavárna a jeden prťavej duťák. Jo a bacha při odletu, ať nesrkáte bublinky s pocitem, že máte času dost z druhé strany budovy - terminál pro vnitrostátní lety.


Co musím vyzdvihnout, to je stojan hned po vstupu do budovy letiště s kompletní mapou ostrova Skiathos. Tu si určitě nezapomeňte vzít. Je zcela zdarma.



Hláško z letiště:


Ani ve Vídni, ani v Benátkách a už vůbec ne na Skiathosu -nikdo nekontroloval rozměr zavazadla. Při návratu ze Skiathosu nebylo třeba vytahovat elektroniku a otvírák na víno se také krásně proletěl do Řecka a bezpečně vrátil až domů. Naprostá pohoda - na Skiathosu stačí přijít do haly 40 minut před odletem.


Cesta z letiště:

  • autobus - kolem letiště sice jedna autobusová linka z města Skiathos do Xanemos vede, ale frekvence spojů prý vůbec nenavazuje na přílety… Je to ale úplně jedno, protože ve městě jste pěšky za chvilku.

  • taxi za nekompromisních 20 €, pro ty, co zaspali a rodinky - cháu, že s dětmi a kufry se vám vláčet asi nechce…

  • chůze, varianta, kterou volí drtivá většina cestujících, protože město Skiathos je od letiště vzdáleno jen 3 km (max 20 min) a je to super osvěžující procházka (já byla po zastavení letadla za 35 minut v ubytování v centru města)




DOPRAVA NA SKIATHOSU:


1/ AUTOBUSY

Nemám osobní zkušenost, ale zjistila jsem: na ostrově jezdí tři autobusové linky. Ta hlavní linka má 24 zastávek, vede po pobřeží, začíná přímo v hlavním městě a končí na pláži Koukonaries. To jsem opravdu viděla, super přístup na jižní pláže pro všechno, kdo mají s půjčení auta/skútru strach. Zastávky jsou na znamení, takže je třeba zmáčknout v buse červené tlačítko. Další možnost je nahlásit váš cíl výběrčímu jízdného (ten po odjezdu začne procházet autobus a vybírat jízdné, zeptá se na zastávku kam jedete, prodá vám lístek a většinou pak řve na řidiče, kde má zastavovat). Cena lístku záleží na vzdálenosti a pohybuje se od 1.60 do 2 €. V létě počítejte, že autobusy jezdí narvaný, takže se do něj nemusíte ani dostat. Každopádně autobusy jezdí každou chvilku a celej den. Jízdní řády jsou na zastávkách. Nevýhodou je to, že nejezdí všude…


2/ PŮJČENÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

Tuto variantu jsem zvolila já a vřele všem doporučuji! Ať už skútr nebo čtyřkolka, klidně i auto, ale hlavně zde nezůstat odkázaný na pěší túru nebo autobusy – to byste z ostrova opravdu zažili jen setinu!

  • SKÚTR

Co se týká půjčení skútru – pokud budete chtít zajet opravdu na všechna místa, probádat nádherný panenský sever a nejen profláklé jižní pláže, pak je potřeba nebýt pouze víkendový řidič motorky a už vůbec ne začátečník! Cesty a terén jsou opravdu krkolomné – často štěrk a písek, což je hrůza všech řidičů motorek, kmeny přes cesty, cesty, které se postupně zužují v polňačku (a i ta někde postupně zmizí)… prostě žádná p****! Kdo ale jezdit umí a ví, co si v jakém terénu může dovolit, zažije právě na motorce na tomto ostrově nejhezčí chvíle!


Za motorku zaplatíte za jeden den od dvou a více dnů 15 €, jen si nejsem jistá, zda to v sezóně o nějaké euro neposkočí hore. Jinak k dispozici jsou v půjčovnách skútry různých obsahu (50-125-150), můžete si půjčit i terénní silný stroj, pokud opravdu umíte jezdit.



Než vám motorku půjčí a chtějí vidět vaši řidičskou licenci, tedy platný řidičský průkaz, někde chtějí i pas. Smlouvu vás nechají celou vypsat za ně - přece jenom ta řečtina a čeština není úplně kompatibilní..


U půjčení motorky je výhoda to, že máte plnou pojistku již v ceně, nic navíc, při předání se na motorku nejdou obvykle ani podívat. Samozřejmostí jsou helmy (1 až 2 podle počtu pasažérů) gratis, obvykle dostanete i mapu ostrova a nějaké instrukce, co vidět a kam s motorkou bez problémů dojedete. Helmy jsou povinné Rozhodně je mějte po celou dobu na hlavě, nevnímejte to, že místní v hlavním městě jezdí bez helmy. Oni terén opravdu znají a ví, co si mohou dovolit a zřejmě je k nim policie schovývavá, na což jako turisté nemůžete spoléhat.


Papír, respektive smlouvu, schovte v motorce - slouží pro případnou kontrolu policie. Já jsem teda za celou dobu policii neviděla ani jednou.


Jinak já půjčovala skútr zde (v centru Skiathosu, dejte do google map místní autobusovou zastávku u nábřeží a cca 50 metrů nad ní) a naprostá spokojenost:



  • ČTYŘKOLKA

Zde platí prakticky totéž co pro motorku, pouze cena je dvojnásobná, tedy 30 € za jeden den.

  • AUTO

I když je půjčení auta taky vyřízeno rychle a bez předchozí rezervace, je to trochu administrativně složitější proces. Řeší se samozřejmě pojištění vozu, které obvykle stojí +10 € na den a smlouva už se také vypisuje trochu poctivěji pokud si připlatíte plné pojištění, předáte auto stejně bezstarostně jako skútr, pokud budete chtít šetřit, stejně jako všude vám auto důkladně zkontroluji…auto je určitě jedna z možností jak se po ostrově dopravovat, ale doporučuji opravdu jenom rodinám s dětmi skútr a čtyřkolka je pro jednotlivce nebo pár rozhodně lepší A rozhodně levnější teď také mějte na paměti, že budete-li bydlet v hlavním městě, v řadě uličkách, tedy u vašeho ubytování, vůbec nelze autem parkovat.


No a to hlavní - parkování je všude na ostrově zdarma, a to i u turistických cílů a pláží. Prostě pohoda, svět takový, jaký by měl být!




UBYTOVÁNÍ NA SKIATHOSU


V prvé řadě musím upozornit, že ubytování na přelomu května a června, tedy ještě v mimosezóně (kterou zde ale rozhodně na počasí a teplotě moře nepoznáte), je v úplně jiném cenovém levelu, než když si sem zaletíte vprostřed prázdnin! Foto níže demonstruje nárust cen za můj apartmán v rozmezí 14 dní..



  • …proto všem doporučuji cestovat před sezónou a po ní a krásné teplé léto trávit u nás doma na bahňáku!

  • Bydlela jsem v penzionu: Pension Butterfly. Hledala jsem na bookingu asi 14 dní před odletem, a to nejlevnější ubytko v centru se slušnou recenzí - věděla jsem, že se v ubytování dlouho zdržovat nebudu. Vzala jsem nejlevnější nabídku a s ní se dostala za 4 noci pro 2 osoby na neuvěřitelnou částku 1700 Kč sakumprásk, tedy 212 Kč osoba a noc. Rozdílnost cen dle jednotlivých dnů s postupem času vidíte na fotce, kde ceny rostou z 400 Kč na noc až po 2100 Kč, a to během 10 dnů…

  • Wifi bylo ve všech prostorách, k dispozici velký pokoj s lednicí, klimatizací, malým balkonem s výhledem na celé městečko, v koupelně fén, ručníky. Všude čisto, denní úklid v ceně a fajn přístup personálu, který mě ubytoval v 9.30 ráno (místo od 16 hodin jak stojí na bookingu).

  • Na tomto ostrově toto ubytování vřele doporučuji, ale samozřejmě za mimosezónní ceny! Co se týká lokality, jste v naprostém centru - auto zde nezaparkujete (ale v přístavišti nebo o nějakou ulici opodál bez problémů a zadarmo), ale motorku pod oknem ustájíte bez problémů. Všude to máte blízko, sámoška je asi 80 kroků od vchodu, v centru městečka jste asi za 3 minuty chůze a v přístavu za stejně dlouhou dobu. Autobusová zastávka je taktéž pár kroků od domu a z letiště jsem byla ve svém pokoji za 30 minut pohodové chůze. Tak simple tenhle řeckej Karibik je!




JÍDLO NA SKIATHOSU


Každá přímořská kuchyně je skvělá, protože jsou jejím základem ryby, mořské plody a hlavně - čerstvé suroviny. Jo a zelenina - obyčejná rajčata, okurek a cibule - nikde nechutná tak, jako v Řecku! Úplně jiná chuť, než jakou známe z našich supermarketů. Přitom ceny jsou zde naprosto v pohodě, a to jak v supermarketech, tak v restauracích a tavernách.


Řeckou kuchyní jsou pro mě zmíněné mořské plody a ryby, zelenina, maso, cuketové mňamky, FREDO cappuccino, bylinky a koření, no a do všeho olivový olej! Tuna oleje!


  • SOUVLAKI - fast food z malých kousků masa a někdy zeleniny, grilovaných na menší jehlici v horizontální poloze. Jde o obdobu tureckého kebabu


  • ŘECKÝ GYROS - národní jídlo, řecký fast food, který se rozšířil po celé Evropě. Jde o kořeněné maso opékané na obrovské vertikální grilovací jehle, které najdete opravdu na každém kroku, obvykle je v pitě krom masa a zeleniny i porce hranolek a tzatziki.


  • MUSAKA (8 - 11 €) je moje srdcovka ze tří vrstev dobrot (opražené lilky, mleté maso - jehněčí nebo hovězí - na cibulce v rajčatové omáčce a bešamelová omáčka), obvykle servírované v kamenné zapékací misce v porci, ze které se dva ne úplně hladoví lidé dostatečně zasytí.


  • TZATZIKI (4 - 7 €) jsou dokonalé okurkovo jogurtové osvěžení, které svou běžnou řeckou porcí dokonale zasytí. Velice často je menší množství podáváno i k masu a rybám. Konkrétně jde o studený pokrm z jogurtu, okurek a česneku, olivového oleje, octu a bylinek jako je kopr.


  • ŘECKÝ SALÁT (5 - 9 €) je jídlo, které když máte štěstí, může být v tak velké porci, že je i pro dvě osoby slušným obědem. Pro jednu osobu je obědem vždy, protože na něj nepoloží kousíčky sýra, jak se to dělá u nás, ale rovnou 100 až 150 g blok sýru feta. Na sýru se tady rozhodně nešetří a i zeleniny vám dají jak pro králíka na rok! Salát je moje absolutní droga a dávám si ho v Řecku pokaždé každý den tady tomu nebylo jinak. Je to salát, jehož základem jsou vždycky rajčata, okurky, červená cibule, olivy, bylinky a sůl. Samozřejmě nesmí chybět olivový olej a zmíněný sýr Feta. Je to jídlo, které se do teplých vyprahlých dnů hodí naprosto dokonale - zasytí a osvěží.


  • KOLOKITHOKEFTEDES, ZUCCHINI BALLS (4 - 5 €) je v podstatě předkrm kterého se ale v klidu najít a jako hlavního chodu. Toto jídlo jsem v Řecku vyzkoušela poprvé loni a okamžitě se zamilovala. Jsou to placky nebo kuličky, jejichž základní surovinou je cuketa. Dále se přidává cibule, sýr feta, někdy mrkev, vždy máta a pepř. No a pak už se to smaží a podává nejlépe s tzatziki. Mňam!


  • ZUCCHINI FRIES (4 - 6 €) smažené cuketové plátky (někdy krájené po délce, někdy kulaté) v lehkém těstíčku - obvykle vrchovatý talíř, kterého se taktéž přejíte, je to strašná dobrota!


  • MOŘSKÉ PLODY (10 - 15 €)- mořské plody, to je celá řada jídel! Mušle vyjdou okolo 10 € za obrovskou porci, naopak ryby, kalamáry jsou dražší. Každopádně za 15 € si dáte slušnou porci mořských plodů, ať už preferujete cokoliv. No a hlavně - kde jinde si dát mořské plody, než u moře? A nemusí to být jenom mořské plody, velice dobře zde chutná jakákoliv ryba třeba na grilu. Já mám osobně nejraději krevety, všelijaké slávky a jiné korýše, ale ať si tu dáte kdekoliv cokoliv, nebude to chyba. No a že si to nejlépe vychutnáte s vyhlídkou na moře, to asi nemusím zmiňovat..


  • ŘECKÝ JOGURT (3 € za kilo v supermarketu) - nejlepší je s řeckým medem (1,4 € za 0,5 l sklenici v sámošce) a pistáciemi čerstvě vyloupanými.


  • FREDO CAPPUCCINO (2,5 - 4 €) - ledová káva, která se připravuje z instantní kávy a ledu rozmixovaného s mlékem, ze kterého vznikne krásná krémová konzistence, kterou když před vás postaví, máte pocit, že jdete jíst dezert! Je to půllitr energie a osvěžení s úžasnou pěnou, která vás nakopne ve vyprahlém městě i na pláži.


  • ŘECKÉ VÍNO (2,5 - 4 € za 1,5 l v sámošce, na trhu) - řecké víno není ani tak dobré, jako levné. Je všude...sámošky, trhy, stánky - v PET lahvích různých etiket (vždy alespoň 5 druhů) a zásadou výběru je jediná informace - na ceně nezáleží, čím tmavší, tím větší hnus. Berte to nejsvětlejší v regálu. Každopádně vychlazené bílé nebo růžové víno mi opravdu chutná, a když si představím, že litr a půl vyjde na 70 Kč, je to pro mě země, kam bych se měla nastěhovat na důchod!


K cenám v restauracích lze obecně říct, že rozhodně nejsou vyšší než u nás poslední dobou bych dokonce řekla naopak A hlavně, v Řecku vám nikde nedají malou porci po které byste odcházeli restaurace hladový což se mi bohužel u nás ještě stále stává. Všechny mnou uvedené ceny v rozpětí znamenají, že nižší částka je cena v méně turistické restauraci na periferii města, vyšší částka jsou ceny v centru, u pláže nebo s příplatkem "za vyhlídku" na moře. Ceny v sámoškách jsou zhruba stejné jako u nás, v restauracích se dá najíst od 7 do 10 €.



ITINERÁŘ - 5 DNÍ:


  • MĚSTO SKIATHOS


  • AGIOS ALEXANDROS


  • HŘBITOV SKIATHOS


  • LETIŠTĚ


  • PEVNOST BOURTZI


  • DŮM PAPADIAMANTIS

  • KOSTEL A HODINOVÁ VĚŽ AGIOS NIKOLAOS


  • HRAD SKIATHOS

  • AGIOS CHARALAMBLOS



PLÁŽE:

  • AGISTRI BEACH


  • KOUKOUNARIES BEACH


  • LALARIA BEACH



  • XANEMOS BEACH


  • LECHOUNI BEACH


  • ANEMONI BEACH




PO STOPÁCH MAMMA MIA aneb SKOPELOS za KAČKU




PROČ SKOPELOS?


Protože miluji ostrovy a chce jich poznat co nejvíc, nadchla mě představa, že se z skiathosu lze dostat pravidelnou trajektovou dopravou na sousední ostrov Skopelos ten jsem tedy v původně v plánu vůbec neměla, ale když jsem na místě zjistila, že tam trajekt jede, začala jsem hned googlit.


PROČ JE LEPŠÍ SKOPELOS NEŽ SKIATHOS?

  • Oproti Skiathosu lidí třetina, pláže liduprázdné.

  • Zatímco nejkrásnější pláž Skiathosu je jen jedna a je nedostupná jinak než z vody (předražené výlety s CK), tady je taková pláž naprosto každá a na každém kroku

  • K většině pláží bez problémů dojedete, parkování gratis.

  • Ceny jídla od 5 € (výborné cuketové placičky nebo třeba rozpečená feta) do 12 € (musaka, řecký salát, mořské plody, pasta, gyros...).

  • Ubytování cenově srovnatelné se Skiathosem (bydlím za 250 Kč osoba a noc ), rezervace přes Booking 14 dní předem.

  • Půjčení skútru na 1 den za krásných 15 €, čtyřkolka 30 € a auto za 40 € bez pojistky (50 € plná pojistka). Vše domluvíte na místě hned v přístavu, a to bez rezervace předem, bez depozitu.

  • Benzín sice za 2,5 €/l, ale za 5 € objedete na skútru to hlavní, včetně vyhlášeného kostelíku, kde se točila filmová Mamma Mia svatba.



JAK SE DOSTAT NA SKOPELOS?


Na tento ostrov se nedá dostat jinak než lodí. Nemá totiž letiště. Pokud chcete na tento ostrov jako jednodenní výlet, máte dvě možnosti:


1/ VÝLETNÍ LOĎ

Tou první je výlet z místní cestovní kanceláří, kdy za zhruba 40 euro nasednete kolem 10:00 dopoledne do loďky chata s vámi objede různá Turistická místa jak na ostrově Skiathos, taky na sousední skopelu a v 7:00 vás vrátí zpátky do přístavu cena to není vůbec špatná, už s ohledem na cenu normálního trajektu na Skopelos Pokud vám teda nevadí ta brutální organizace a nesvoboda…



2/ TRAJEKT A SKÚTR/AUTO

Pokud budete chtít jet na ostrov Skopelos na vlastní pěst tedy místním trajektem, nebude cena o moc přátelštější než výletní loď. Já jsem platila 13,5 € cestu tam, a 15,2 € za cestu zpátky.



Lístky na trajekt koupíte v přístavu Skiathos, a to hned na hlavní ulici poblíž nástupiště, v malé kanceláři za rohovou restaurací. Stačí se kohokoliv zeptat, nasměruji vás.



Ranní a dopolední trajekty jsou díky covidu zrušené a nevypadá to na jejich návrat do plavebního řadu. První trajekt vyjíždí v 10:40 hodin a na Skopelos připlouvá ve 12:10 hodin.



Pokud budete chtít jednodenní výlet, pak jediný smysl dává páteční den, v ostatní dny se totiž trajekt vrací o tři hodiny dříve, což znamená, že máte na ostrov necelé čtyři hodiny. Právě v pátek můžete odplouvat až lodí v 19:15 hodin ze Skopelosu, takže máte na tento ostrov 7 hodin.



DOPRAVA NA SKOPELOSU:


Půjčení skútru na jeden den 15 €, v sezóně to bude možná o trošku víc, půjčoven skútrů a čtyřkolek je plné hlavní město, není potřeba rezervace dopředu, pouze licence na řízení tohoto dopravního prostředku (patřičný řidičák).


Já půjčovala skútr u tohoto pána na fotce níže, když vyjdete z trajektu, dáte se za hlavní silnicí doleva, projdete kolem promenádní restaurace do druhé řady ulic a tam vlevo vedle restaurace s růžovými stolky (opět na fotce). Asi 4 min chůze z trajektu.




7 HODINOVÝ ITINERÁŘ OSTROVA SKOPELOS:


  • MAMMA MIA BEACH (KASTANI BEACH)



  • PANORMOS BEACH


  • MILIA BEACH


  • CHAPEL OF ST. JOHN (AGIOS IOANNIS, Kaple sv. Jana)


  • SKOPELOS


  • KOSTEL SV. PANNY MARIE



ROZPOČET na osobu:


  • letenky Vídeň - Benátky - Skiathos - Vídeň: 1 100 Kč

  • 4x ubytování: 850 Kč

  • doprava (45 € půjčení skútru, 5 € PHM - pro dvě osoby): 625 Kč

  • výlet na Skopelos (trajekt tam a zpět 28,5 €, motorka na den 15 €): 900 Kč

  • jídlo, pití a ostatní: 2 000 Kč


Celkem za 5 dní/4 noci na SKIATHOS /1 den na SKOPELOS/: 5 475 Kč na osobu.




ŠROUBOVACÍ SKLENICE NA VÍNO A CESTA Z/NA VÍDEŇSKÉ LETIŠTĚ:


Jestli vás něco už opravdu minimálně dva roky soustavně zajímá, pak je to moje plastová šroubovací sklenice na víno. Sklenice, která mě provází na cestách do exotických i blízkých dálek, na pevniny i ostrovy, k mořím i oceánům. Ta sklenice, se kterou jsem si s vámi ťukla na vrcholku hory Teide, na kterou jsme se spolu naprosto na dřeň do skoro 4 tis metrů s prasklým meniskem a bez jakékoli turistické přípravy (alespoň velikosti Sněžky) vydrápali, nebo loni u obratníku Raka, kdesi v pustině Západní Sahary, kde sice opravdu chcípl pes, ale já si tam splnila obrovský sen - narozeninový přípitek u polozhnilé cedule v poušti, protože PROČ NE?, a to právě z této číše. Všude tam se mnou tahle parťáka byla a na miliony dalších míst se ještě podívá! A já věřím, že si jednou cinkneme jak ve vysněném Grónsku, tak i na tom ze srandy a ZA KAČKU Bora Bora!


Tahle sklenice se mnou ale necestuje jen směrem do mořskou solí provoněných dálek! Cestuje se mnou také DOMŮ, do místa, kde vám mohu všechny postřehy sepsat, nabít baterky nejen mých elektronických zařízení, ale i ty svoje, protože i to k cestování patří. Návraty do životního přístavu jménem Česká republika.


...no a není nic hezčího, než když 20 minut po přistání nasednete přímo před letištní halou do autobusu FlixBus, který na minutu přesně dle svého jízdního řádu zvedá kotvy, za necelé 2 hodiny mě přenese z řeckých pláží domů a já po cestě najdu další důvod, proč je mi tahle flotila fakt blízká! Já si tě ďoury fakt dřív nevšimla!!



Takže praktické info:


👉 ke sklenici: stačí zadat do googlu plastová šroubovací sklenice a chvilku hledat, určitě na vás vyskočí. Obvykle se prodává po dvou kusech za cenu okolo 500 Kč (také ji najdete v obchodech Rockpoint, ale tam je tuším o něco dražší). Už ji dělají ve více druzích - klasická dvojka nebo skoro půllitr. Půllitr zní samozřejmě líp, ale myslete na to, že ZA KAČKU se balíte do příručáku, a větší sklenice zabere samozřejmě víc místa (i když je vycpete ponožkama!).

👉 k cestě z letiště Vídeň: aneb další z vašich nejčastějších dotazů, protože víte, že právě z Vídně hledám nejlevnější letenky. Osobně využívám nejčastěji zelenou flotilu FlixBus, protože hledáte-li včas, je to nejlevnější způsob dopravy (z Brna za 249 Kč přímo před letištní terminál). Samozřejmě bych byla ráda, kdyby spojů přibylo, ale to je hlavně o nás, cestujících, jak spoje budeme využívat! Takže koukejte FlixBus na trasách směr letiště zavařit, ať nám spojů přibyde!



SKIATHOS A SKOPELOS ZÁVĚREM:


Skiathos mě naprosto dostal! Dokonalá řecká krása, která se zařadila vedle již objevených pokladů Aegina, Agistri a Elafonisos, tedy malých řeckých ostrovů, které nejsou až tak profláklé, je tam naprosto jednoduhé a mimo sezonu levné dopravní spojení a kde máte pocit, že vám ten ostrov udělal někdo na míru.


Nádherné hlavní město (to Skopelos, hlavní město, asi předčí), nádherné panenské pláže na severu ostrova - neprofléklé a připomínající portugalsko španělské pobřeží. Boží kuchyně na každém kroku a vše propojeno skútrem za 15 EUR na den a podtrhnuto ubytováním za 220 kaček na osobu a noc. K tomu dokonalé počasí, unikátní letiště, PRko z filmu Mamma Mia, byť se zde točily jen dva štěky, ale hlavně - skvělí přátelé, mí dlouholetí cestovatelští parťáci, po mém boku. Už teď se těším, co spolu příště spácháme! Jinými slovy - Skiathos nikoho nezklame, naopak - nadchne! Rodiny, páry, singl cestovatele!



Jenže pak si uděláte poslední den tripu výlet na nedaleký ostrov Skopelos a všechno přeštěrcháte! Osobně jsem strašně moc ráda, že jsem tento punk výlet (Skopelos na 7 hodin) do itineráře ostrova Skiathos zařadila, protože i když je těch 7 hodin na ostrov sakra málo, mohla jsem díky tomu zjistit, že perlou těchto ostrovů není Skiathos, ale sousední Skopelos, a tohle můžu předat vám všem, abyste si itinerář udělali opačně.


Na Skopelos se musím rozhodně vrátit a vám všem, kteří jste si přečetli cestopis až sem radím, abyste si dali na Skiathosu dva dny a zbytek trávili na sousedním ostrově, zde na Skopelosu.


Právě ten svou zelenou krásou musí uchvátit úplně každého! Říká se o něm, že je to vůbec nejzelenější ostrov ze všech řeckých ostrovů, a po projížďce jeho vnitrozemím (osobně tu zkratku, kam mě na skútru hodily googly mapy označuji za Jurský park), o tom nemám nejmenších pochyb!


Když mě totiž chytrá Google mapa svedla na naprosto absurdní cestu k vyhlášenému kostelíku, hodně dlouho jsem nadávala, ale díky tomu jsem pochopila, co je to skutečná zeleň! Takovou krásu jsem nezažila ani v Kostarice, a to včetně zvířat a neuvěřitelných motýlů, kterých je tento ostrov plný! Opravdu jsem musela několikrát z motorky sesednout a jenom tak se rozhlížet kolem sebe. Tohle jsem nezažila ani v kostarickém Monteverde, a nic na tom nemění fakt, že to nebyly exotické dřeviny, ale obyčejná borovice. Mimochodem - znáte vůni borovice v těžkém parném letním dni? Jo, tohle vdechovat, to je droga a pro plíce očistec.


Do cesty vám zde klidně vyběhne stádo koz s beranem, krávy, koníci, všelijaká možná havěť, ale nejvíc vás zarazí množství a pestrost barev místních motýlů a vážek. Prostě ráj!


No a pláže? Ty jsou zde tisíckrát krásnější než Skiathosu, a to jsem si myslela, že jsem tam našla plážovej hit! Navíc i lidí je zde výrazně méně, zřejmě kvůli náročnější dopravě, takže máte řadu pláží a míst jen sami pro sebe.


No a když se dostanete k nejvyhlášenějším atrakcím ostrova, což jsou všechna místa, kde se točil slavný film Mamma Mia, tedy hlavně vyhlášený kostelík, Mamma Mia Beach a nebo vyhlídka s třemi borovicemi, klidně se vám může stát, že ta místa budete mít jen sami pro sebe!


Jinými slovy - Skiathos je jednička, ale Skopelos je naprostá bomba!




11 350 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page